Kategorie: Pracovní právo / Způsobení škody
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,měla bych dotaz.Nastoupila jsem do práce jako prodavačka v PNS.Dělala tam 2roky bez smlouvy.Jsem v částečném důchodu.Po dvou letech jsem v dubnu 2009 dostala smlouvu na dobu určitou a v létě 2009 mě během pracovní doby ukradli krabici s cigarety za částku cca 36.000,-Kč.Dle inventury,ale před tímto datem asi 14 dní byla budka vykjradena v noci.Takže částka m ztráty mohly být i nižší.Zaměstnavatel mě výplatu vyplácí na ruku a od té mi dává o 3.000,-Kč méně i když plat mám 5.100,-na výplatnici a na ruku nám dává 6,200,-Kč.Zaměstnavatel tvrdí,že budky pojištěné nemá i když vlastní 3 v našem městě.Nevím zda se toto dá zjistit.Hmotnou odpovědnost máme podepsanou.Chtěla bych tedy vědět v jak výši se strhává zda je to do dvounásobnu vyplácené zdy nebovyšší.Mě se zdá,že zaměstnavatel nemá právo,mě peníze nedávat.Děkuji za odpověd s pozdravem Ďuriačová
Pokud byla budka v noci vykradena, měla jste hned druhý den požadovat o provedení inventury.
Pokud jste podepsala dohodu o hmotné odpovědnosti, zodpovídáte za škodu. To ale s Vámi musí projednat, uzavřít dohodu o srážkách ze mzdy.
Pokud se srážkami nesouhlasíte, nemůže je sám strhávat ze mzdy a musí podat na Vás žalobu k soudu.
O dohody o hmot. odpovědnosti se hradí škoda v plné výši.
díky za tyto stránky, práci s nimi a ochotu pomoci
dostal jsem a odpracoval měsíční práci na živnostenský list, který jsem kuli smlouvě založil, ale když mi bylo řečeno že to je jen pojistka a že na konci smlouvu roztrháme nenahlásil jsem se ani F.ú. atd
nakonec byla roztržena jen smlouva moje, ale peníze jsem dostal a tak jsem další měsíc pokračoval v práci s tím že smlouvu napíšem na konci či vůbec...
na konci práce jsem byl obviněn ze spusobené škody (pár kapek barvy na okraji bazénu při natírání) jejíž odstranění údajně převyšuje moji měsíční výplatu
nyní je mi šéfem vyhrožováno žalobou od policie přez f.ú. po nákládačku a pokud budu zdržovat platbu že u soudu mam ještě penale 200kč denně a buhvico ještě
a tuto věc mi ještě komplikuje moje rozhodnutí si po teto zkušenosti odjet pryč z takovehle republiky
hlavne se bojim že se obsílky nedoručené budou považovat za doručené a to že bude v můj neprospěch rozhodnuto bez mé přítomnosti i obhájce...
Případ mi není příliš jasný. Pokud jste pro někoho vykonával práci jako živnostník, předpokládám, že máte objednávku, smlouvu, a odvedenou práci vyfakturujete. Pokud nezaplatí, budete vymáhat podle obchodního zákoníku. Proč tedy píšete o výplatě, jako byste byl zaměstnanec? Pokud jste způsobil škodu, měl jste se pojistit jako živnostník.
Pokud někdo pracuje "načerno", je to jeho riziko.
Vyhrožování policií je pochybné - pro jaký trestný čin?
dobrý den, potřeboval bych pomoct ve věci externího PP v telefonica O2. Šlo o to, že jsem tam pracoval od 3.3.2009 do 31.5.2009. při nástupu jsem podepsal smlouvu, jenž se posílala k potvrzení na centrálu do prahy, ovšem nevratila-li se smlouva z5, tak se posílala znovu a znovu. U mě nepřišli na to, že se nepotvrdila. A od 31.3.2009 mi dluží peníze, což by nebyl takový problém, s mě přiděleným managerem jsme to do teď Řešili a možná i vyřešili. Asi pátá smlouva se vrátil potvrzená, což je úspěch, ale za tu dobu práce a i po ní, mi vznikla pohledávka vůči telefonice O2, za nezaplacené faktury ( neměl jsem je čím zaplatit) teď mám otázku jak lze toto řešit, když za pár dní po mě chtějí částku nebo na mě pošlou exekuci. Navíc by pohledávka nevznikla, kdyby mi včas zaplatili, co měli, možná bych tam pracoval i doteď, protože jsem odešel jen z finančních důvovů. A bojím se zneužití osobních dat v tom smyslu, že smlouva jim tam byla poslána 5 krát a vrátila se jen 1 krat. prosim pomozte
Pokud jste vykonával práci, i když nebyla písemná pracovní mslouva, máte nárok na mzdu.
Mohl byste se s nimi dohodnout na započtení pohledávek - vy máte vůči nim pohledávku za mzdu a oni vůči Vám za služby.
dobry den jedna se my ,kdyz mzdova ucetni nepostupovala dle zakona a nevyplacela my spravnou nezabavitelnou castku, na kterou mam ze zakona narok a tim me dostala jeste do vetsich financnich problemu- pozadat o nahradu skody?Presto,ze jsem rozhodnuta se k teto veci postavit spravedlive mam obavy,ze by mohly se mnou z techto duvodu rozvazat pracovni pomer.dekuji za odpoved
Dobrý den, pracoval jsem jako řidič MKD. Se zaměstnavatelem jsme ukončili pp dohodou i když jsem byl ve zkuš. době a to s datumem týden zpět, jelikož po mém návratu byl víkend a pak vyřizování prof. průkazu. Zaměstnavatel vyhrožuje, že mi dá k úhradě "stání" vozu, leasing atd. za dny mého vyřizování i když s autem po víkendu jezdil další řidič. Má na to právo, když mi sám ukončil pp o týden dříve? Dále při podepisování výpovědi mi nebylo umožněno si vyzvednout osobní věci z tohoto vozu, byl údajně někde na cestách. Trvá to již od konce listopadu a s přímým nadřízeným dosud nebyla vůbec řeč a věci nemíní vrátit ani to řešit. Chci po něm tedy peněžní náhradu, věci byly nové a jejich cena je cca 7000,-. Jak mám prosím postupovat, mám to nahlásit na policii jako krádež nebo si rovnou najmout právníka a řešit to soudně. Děkuji za odpověď
Dobrý den, s právníkem byste jistě chybu neudělal. Pokud nejsou schopni se dohodnout mimosoudně, pak to ani jinak nepůjde. Na vydání věcí se totiž bude muset podat žaloba. Trestní oznámení by příliš účinné nebylo, ale jeho podání vyloučeno není.
Pokud jde o jeho výhrůžky ohledně náhrad, pochybuji, že by se mu podařilo je dostatečně prokázat, zvlášť poté, co kolem dohody a datumu jejího uzavření panují okolnosti, o kterých píšete.
S přítelem máme problém s jeho bývalým zaměstnavatelem. Po ukončení pracovní činnosti mu zaměstnavatel nechce vyplatit poslední mzdu. Jelikož musíme zaplatit nájem, složenky a jiné pohledávky, velmi nás zasáhlo,že odmítá mzdu vyplatit. Svůj postoj taví na tom,že mu vznikla škoda ve výši mzdy,kterou má vypatit.Jsem si jistá,že jeho jednání je protiprávní. Moc Vá prosím o POMOC, zda je můj úsudek správný, budeme mzdu z něho vymáhat klidně i soudně.Již jsme ho obesílali poštou se žádostí o vyplacení mzdy a on nám za to poslal dopis s žádostí o úhradu škody.Jelikož přítel byl zaměstnán jako řidič MKD, poslední týden po neschodách nenastoupil do práce a tímto měla vzniknout škoda, jelikož náklad byl vyložen až druhý den.Poté jsme se telefonicky informovali u firmy,která tomuto zaměstnavateli zadává práci.
Dobrý den, jestli pracoval na DPČ, tak v první řadě nemá nárok na žádnou mzdu, ale odměnu z dohody. Jedna strana tvrdí, že nárok má, druhá, že došlo ke škodě. To je tvrzení proti tvrzení a právě v oblasti MKD dochází k podobným sporům velmi často. Faktem však je, že zaměstnavatel nemůže svévolně zadržovat odměnu za práci jako "náhradu škody", pokud ji se zaměstnancem neprojednal a písemně mu ji neoznámil. V tomto případě bude nejvhodnější kontaktovat advokátní kancelář.
Dobrý den , chtěla bych se zeptat jak mám postupovat , pracovala jsem ve firmě , která se dostala do insolvenšního řízení, proto jsem z těchto důvodů tuto firmu opustila , ale stále mi nepřišla výplata za poslední měsíc což je listopad .Když se kolegině byla zeptat kdy nám hodlají vyplatit mzdu , odpověděli , že nejdříve zaplatí zaměstnancům co ve firmě pracují, my co jsme odešli tak hi holt musíme počkat , dochází mi trpělivost , jak dál postupovat .
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com