Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den.
Potřebuji poradit. Nemám zápočtový list. V zaměstnání před dvěmi roky jsem jej nedostal, poměr mi byl ukončen ve zkušební době. Firma už ale neexistuje. Od té doby jsem pracoval u společnosti která ho odemne nevyžadovala a po odchodu z této firmy jsem byl dosud nezaměstnán s tím, že jsem nic nepobíral a všechno si sám platil.
Teď odcházím ve zkušební době od firmy, která po mně chce zápočtový list, který nemám. Co mám dělat? Kde teď zápočtový list seženu, nebo jak se mám zachovat.
Potvrzení o zaměstnání (zápočtový list) je Vám zaměstnavatel povinen vydat při skončení zaměstnání (ne Vy té firmě - to na Vás mohli chtít při nástupu).
Dobrý den,
Prosím Vás, kam se mohu obrátit v případě, že mi "již bývalý" zaměstnavatel brání vydat zápočtový list??
Resp. trvá to už déle než dva týdny a jediné, čeho se od něj dočkám je, že jej poslal na sociálku, která tam má něco potvrdit....
Je možné to vyřešit, aniž bych musel "spolupracovat" s bývalým zaměstnvatelem?
Děkuji
Luboš Hajas
Skutečně důležité je, jestli musí dát čas na nápravu nebo nemusí.Bylo by to pro zaměstnance zcela likvidující, kdyby stačilo vyšťárat tři pochybení apak hned dát výpověď.
Pracovní poměr od 1.11.2006
Moje stížnost písemná na přidělování jiného druhu práce předaná vedoucí odd. a vedoucí odboru proti podpisu dne 21.8.2007.
-Zaměstnavatel se tímto v rozporu s Kolektivní smlouvou( lhůta 15 dní) nezabýval a nevyrozuměl mě o výsledku.
12.3.08 jsem podepsala náplň práce, kterou mi předložili a vyjádřila nesouhlas s výkenem práce v oblasti, která mi nenáležela podle katalogu profesí i původnímu náboru na pozici.
13.3.08 jsem dostala upozornění na porušování povinností vyplývajících z právních předpisů a možnost výpovědi v souladu s § 52, písm. g)- prý bylo provedenou kontrolou zjištěno,přílohou byl výčet pochybení
17.3. jsem odešla z práce a od 18.3. jsem v neschopnosti, 19.3. mi došla výpověď §52, písm.g)
19.3. jsem vyjádřila nesouhlas s upozorněním a že trvám na zaměstnávání.
Dobrý den, odpověď jste dostala. Eventuálně zajděte za advokátem. Rozsah dotazů je limitován, měla by jste to tedy respektovat.
Vážení,
prosím Vás o konzultaci pracovně-právního problému.
Obdržela jsem výpověď podle § 52, písm. g) pro soustavné méně závažné porušování povinností.
Vše považuji za neopodstatněné, nepodepsala jsem jim totiž náplň práce doplněnou o úkoly, které jsem rok musela vykonávat a nepatřily k mé pozici uvedené v katalogu pozic. Upozorňovala jsem na to během roku a bránila se i písemně.Po odmítnutí(12.3) této pracovní náplně mi dali upozornění(13.3.) na porušování povinností méně závažného charakteru v období červenec-březen, kdy hledali pochybení v mé práci a následně přišla poštou dne 19.3.08 schválená odbory 17.3. a já jsem od 18.3. znovu v neschopnosti.
Je nutné, aby mi dali možnost napravit v nějakém čase chyby nebo po sloučení s Občanským zákoníkem již toto není jako u bývalého §46?nutné a můžou mě vytknout v minulosti chyby, dát upozornění a hned výpověď? Prý to teď od 1:1.07 takhle stačí, to ale v podstatě umožňuje zaměstnavateli zbavit kohokoliv, protože chybuje každý.Díky.
Dobrý den, žádné "sloučení" s občanským zákoníkem se neodehrálo, to máte nějaké mylné informace. Zaměstnavatel může dát výpověď jak uzná za vhodné, ale jediná autorita, která může rozhodnout o tom, jestli postupoval v souladu s právem, je soud. Takže doručte zaměstnavateli oznámení, že trváte na zaměstnání (poběží Vám náhrada mzdy) a podejte žalobu o neplatnost výpovědi. U soudu pak můžete uvést to, o čem píšete.
Dobrý den, momentálně se se svým zaměstnavatelem dohaduji o ukončení prac. poměru dohodou. Pokud se nedohodneme a on mi dá do zápočtového listu - porušení pracovní kázně, co se stane když: Budu pracovat jako živnostník a třeba se nebude dařit a po nějaké době půjdu na Úřad práce, budu muset předložit tento zápočtový list nebo se jen dokládá, že jsem pracoval jako OSVČ a zápoč. list z bývalého zaměstnání na ÚP nepředkládám? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, budete muset doložit, že jste v posledních 3 letech vykonával výdělečnou činnost, ze které bylo odváděno důchodové pojištění (tedy zaměstnání i působení jako OSVČ). Nárok na podporu nemá ten, komu skončil PP v posledních 6 měsících před zaevidováním na ÚP z důvodu porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem. Tudíž budete toto potvrzení o zaměstnání předkládat.
Vážený pane Mgr.
Také jsem dostala výpověď- vrátila jsem se po operaci a rekonvalescenci a zaměstnavatel mi dal § 52, písm. g)- soustavné méně závažné porušování povinností.
Když jsem se dotazovala n aÚřadu poráce, byly odpovědi toho rázu, že nárok na podporu v tomto případě § 52, písm. g) není. Úřednice totiž nerozlišují vůbec hrubé porušení a méně závažné, kde stačí ´, aby si zaměstnavatel vyšťáral tři pochybení a dal Vám upozornění na porušování a následně výpověď. Advokátka mi také tvrdila, že nárok na podporu v neuzaměstnanosti mám, že to platí pouze u hrubých porušení, nicméně úřady tápou a posuzují tento paragraz poidle Zákon ao zaměstnanosti a výklad k tomu nemají. Již jsem se obrátila na Mgr. Skálovou, která má na starost právní poradnu od MPSV v Praze a slíbila mi jasné stanovisko.
Do zápočťáku mi samozřejmě dali jen to číslo paragrafu bez rozlišení a musela bych k tomu doložit výpověď. Je někde předepsána forma, jakou má zaměstnavatel potvrdit skutečnosti rozhodné? V.V
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com