převzetí závazku dluhu - fórum

Kategorie: Občanské právo / Závazkové právo

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Převzetí závazku dluhu

Roman Řehulka, 03.07.2008 23:41:49

Dobrý večer,potřeboval bych poradit jak postupovat ohledně věci převzetí závazku dluhu,před 3měsíci jsem vzal úvěr pro kamarádku protože ji hrozila exekuce bytu a nyní po naši ústní dohodě, splátky neplní a nedá se sní domluvit.Má problémy s úřady a je na seznamu dlužníků.Moc prosím o radu jak na ni vyzrát.děkuji:)

dluhy rodičů

Petra Straškrabová, 19.06.2008 13:03:16

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jak to chodí, když si mí rodiče vzali půjcku, poté se rozvedli a ani jeden neplatí dané splátky. Nyní mi přišla výzva ze soudu, že mám nahlásit jméno a nový pobyt matky, jinak se stávám jejím opatrovníkem a dluhy budou vymáhat po mě jako její dceři. Nechápu když jsme tři sourozenci, dva jsou výdělečně činní, já jsem nyní na mateřské, tak proč soud pro Prahu 1 chce určit opatrovníkem mě a zda to může bez meho vědomí udělat. Matka i otec jsou v zaměstnaneckém poměru a mají nemovitosti, tak se chci zeptat zda to soud může vymáhat po mě. Jedná se o půjčku v GE Money a ručitelem nejsem a nikdy jsem nebyla, tak jak je možné, že v tom dluhu figuruji právě já a jak se mohu bránit. Děkuji za brzkou odpověd

Re: dluhy rodičů

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 19.06.2008 13:08:24

Dobrý den,
po Vás tyto dluhy nikdo vymáhat nemůže; zřejmě jste špatně pochopila vyrozumnění od soudu. Doporučuji adresy rodičů soudu sdělit - takto mají alespoň šanci dluhy splatit a zabránit tomu, že dluhy za roky narostou do obludných rozměrů, které již nebudou mít nikdy šanci splatit.

převzetí dluhu na nájemném

Jana Heierová, 26.05.2008 10:47:02

Dobrý den, podmínkou uzavření smlouvy na nájemní byt bylo zaplatit finanční závazky (dluh na nájemném) za celkem 4 nájemníky firmy, která byty spravuje v celkové ceně 65tis.Kč. Je tato částka nějakým způsobem vymahatelná? Mohu nějakým způsobem zjistit současné bydliště těchto osob (na evidenci obyvatel mi tuto informaci ani po doložení dokladu vč.jména a rod.čísla dlužníků) bohužel neposkytli. Jak finančně náročné by bylo případné vymáhání ? Děkuji.

Re: převzetí dluhu na nájemném

Mgr. Oldřich Topka, 13.06.2008 10:13:19

Dobrý den, vymáhat částku sice můžete, ale pokud neznáte pobyt dlužníků celou věc to výrazně komplikuje. Pokud nebudou zastiženi, pak z nich těžko něco vymůžete. A může to trvat i celé roky. Náklady spojené s vymáhání pohledávek sice mohou být požadovány po dlužnících, ale to by museli být někde k zastižení. Výši nákladů se může řídit vyhláškou nebo může být sjednána. S tím Vás seznámí advokát.

převzetí závazku dluhu

Jana Procházková, 23.04.2008 00:47:42

Dobrý večer,chtěla bych se optat jak postupovat ohledně věci převzetí závazku dluhu,před dvouma roky jsem si vzala úvěr,tento úvěr měla platit třetí osoba která převzala závazek dluhu,splátky neplní a neni k sehnání a nyní po mě požadují banky vše k úhradě a má situace ohledně finanční stránky neni dostačující.prosím o radu.

Re: převzetí závazku dluhu

Mgr. Oldřich Topka, 13.06.2008 10:19:18

Dobrý den, převzetí dluhu musí být potvrzeno písemnou smlouvu. K tomu, aby dluh přešel výhradně na nového dlužníka, musí být dán souhlas věřitele. Pokud takový souhlas není, pak dluží oba. To znamená, že i původní dlužník. A pokud neplní ten, kdo dluh převzal, pak se věřitel může obrátit na původního dlužníka a chtít zaplacení po něm. Vztah mezi dlužníky ho nezajímá. Jak si věc mezi sebou dlužníci vyřeší, je pouze na nich.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »