přeščasy - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Mzdy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

přesčas

Pavla Šumpichová, 19.07.2011 21:40:48

Dobrý den,
jak má být hodnocena práce přesčas v sobotu (bez náhradního volna). Děkuji

Práce přes čas

Andrea, 11.10.2007 07:53:35

Dobrý den, v minulých 14 dnech jsem pracovala 52 hodin přes čas. Za tuto práci jsem dostala 3 dny náhradního volna, ale zdá se mi to málo i vzhledem k tomu, že z uvedeného času jsem 11 hodin pracovala v neděli a o svátku. Mám nárok ještě na nějakou finanční kompenzaci?
Děkuji.

Re: Práce přes čas

Šéfredaktor, 11.10.2007 08:22:39

Dobrý den, za práci přesčas je zaměstnavatel povinen poskytnout buď náhradní volno nebo příplatek za práci přesčas ve výši 25%. Za 52 hodin přesčasů jsou opravdu 3 dny náhradního volna málo. Pokud předpokládám 8 hodinovou pracovní dobu, máte nárok na 6,5 dne náhradního volna, nebo pokud Vám dal zaměstnavatel pouze 3 dny volna, tak za 3,5 dne Vám náleží mzda + příplatek za práci přesčas.

Mgr. Lucie Jindrová

přeščasy

Tom, 24.07.2007 16:09:37

Dobrý den,
po nabytí účinnosti nového zák. práce nám zaměstnavatel předložil nárh nových smluv resp. platebních výměrů. Mámě dohodnutou smluvní měsíční mzdu.
Mzda vloni:
Celková mzda = měsíční mzda X + přesčasy nad 150 hodin ročně. Tzn. nařízené přesčasy jsou zahrnuty v dohodnuté mzdě.
Letošní návrh:
Celková mzda = [Měsíční mzda X = (Y+Z)] + přesčasy nad 12,5 hodin měsíčně.
kde X je mzda/částka stejná jako vloni, ale skládá se ze součtu 2 položek:
Y je loňský základ X snížený o Z.
Z je odměna za přesčasy v rozsahu 0-12,5 h/měs.

Takže aby zaměstnavatel zachoval stejnou roční výši mezd snížil nám základní mzdu, ale přidal bonus za přesčasy (0 až 12,5 hodin/měs) = takže základ je vlastně stejný jako vloni i když žádný přesčas neodpracujeme. Ale za odpracované přesčasy dostáváme příplatek až od 12,5 hodin za měsíc.

Prosíme o radu zda je to v souladu se zákonem?
Děkuji

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »