Kategorie: Pracovní právo / Mzdy
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
jak má být hodnocena práce přesčas v sobotu (bez náhradního volna). Děkuji
Dobrý den, v minulých 14 dnech jsem pracovala 52 hodin přes čas. Za tuto práci jsem dostala 3 dny náhradního volna, ale zdá se mi to málo i vzhledem k tomu, že z uvedeného času jsem 11 hodin pracovala v neděli a o svátku. Mám nárok ještě na nějakou finanční kompenzaci?
Děkuji.
Dobrý den, za práci přesčas je zaměstnavatel povinen poskytnout buď náhradní volno nebo příplatek za práci přesčas ve výši 25%. Za 52 hodin přesčasů jsou opravdu 3 dny náhradního volna málo. Pokud předpokládám 8 hodinovou pracovní dobu, máte nárok na 6,5 dne náhradního volna, nebo pokud Vám dal zaměstnavatel pouze 3 dny volna, tak za 3,5 dne Vám náleží mzda + příplatek za práci přesčas.
Mgr. Lucie Jindrová
Dobrý den,
po nabytí účinnosti nového zák. práce nám zaměstnavatel předložil nárh nových smluv resp. platebních výměrů. Mámě dohodnutou smluvní měsíční mzdu.
Mzda vloni:
Celková mzda = měsíční mzda X + přesčasy nad 150 hodin ročně. Tzn. nařízené přesčasy jsou zahrnuty v dohodnuté mzdě.
Letošní návrh:
Celková mzda = [Měsíční mzda X = (Y+Z)] + přesčasy nad 12,5 hodin měsíčně.
kde X je mzda/částka stejná jako vloni, ale skládá se ze součtu 2 položek:
Y je loňský základ X snížený o Z.
Z je odměna za přesčasy v rozsahu 0-12,5 h/měs.
Takže aby zaměstnavatel zachoval stejnou roční výši mezd snížil nám základní mzdu, ale přidal bonus za přesčasy (0 až 12,5 hodin/měs) = takže základ je vlastně stejný jako vloni i když žádný přesčas neodpracujeme. Ale za odpracované přesčasy dostáváme příplatek až od 12,5 hodin za měsíc.
Prosíme o radu zda je to v souladu se zákonem?
Děkuji
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com