Obnovení dědického řízení - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Obnovení dědického řízení?

T.P. , 23.03.2011 22:33:14

Vážení, žádám o radu: Před necelými 3 roky zemřel bez závěti můj strýc, který po sobě zanechal svoji matku a dvě sestry. Rok po ukončení dědického řízení zemřela bez závěti strýcova matka. Nyní byl objeven nemovitý majetek patřící strýci (dle výpisu z KN je stále vlastníkem), který nebyl v dědickém rízení projednán, neboť o něm nikdo z dědiců neměl povědomí. Jak mají strýcovy sestry nyní postupovat? Existují v této věci nějaké lhůty, které je potřeba dodržet? Předem děkuji.

Re: Obnovení dědického řízení?

Milan Zeman, 24.03.2011 13:04:24

Ať se sestry obrátí na soud, který vydal usnesení o vypořádání dědictví s návrhem na provedení řízení o dědictví týkající se tohoto majetku. Lhůta výslovně určena není, ovšem čím dříve, tím lépe, neboť by mohlo např. dojít k vydržení pozemku jinou osobou.

Dodatek k dědickému řízení

Jiří Rosa, 02.02.2011 01:28:02

Jak a kam podat dodatek k dědickému řízení, co je k tomu potřeba. Jsem z Prahy

Děkuji za odpověď

Re: Dodatek k dědickému řízení

Milan Zeman, 02.02.2011 08:38:26

Nové skutečnosti rozhodné pro vypořádání dědictví oznamte soudu, v jehož obvodu se dědické řízení provádí. Tímto soudem je OS v jehož obvodu měl zůstavitel naposledy bydliště.

Obnovení dědického řízení

Lenka Macháčková, 13.09.2010 12:41:51

Nepodařilo se mi nikde dohledat, zda je časově omezena možnost obnovení dědického řízení v případě, že zákonný dědic (potomek) nebyl o dědickém řízení vůbec informován. Dozvěděl se o smrti biologického otce s několika letým zpožděním. Vycházím z předpokladu, že i v případě, že po "zemřelém nic nezůstalo" by měl být zákonný dědic o průběhu dědického řízení obeznámen.?.

Re: Obnovení dědického řízení

Petra Janátová, 13.09.2010 16:02:35

Dobrý den, v tomto případě nepůjde o obnovení dědického řízení či o dodatečné dědické řízení, ale bude se postupovat dle § 485 a § 105 občanského zákona. Tedy zjistí-li se po projednání dědictví, že oprávněným dědicem je někdo jiný, je povinen ten, kdo dědictví nabyl, vydat oprávněnému dědici majetek, který z dědictví má. Promlčecí doba počne běžet od právní moci rozhodnutí, jímž bylo dědické řízení skončeno, a činí 3 roky.

Obnovení dědického řízení

Zuzana Stiborová, 21.04.2008 05:56:45

Při pozůstalostním řízení po smrti mého manžela v roce 1989 proběhlo dědické řízení,při kterém došlo k opomenutí uvedení malého pozemku.Jako vlastníci jsme dosud v katastru nemovitostí uvedeni s manželem oba.Při první řízení jsem dědila já jako manželka a manželovy dvě dospělé děti z prvního manželství,spolu jsem děti neměli.
Nyní se ozval zájemce o koupi pozemku.
- lze obnovit resp,doplnit dědické řízení
- podle čeho se určí hodnota pozemku /cena v době smtri manžela nabo cena současná/?
- hrozí nějaké sankce za tehdejší opomenutí uvedení pozemku do společného majetku?

- jaké by byly dědické podíly?
- mohu po novém dědickém řízení svůj podíl prodat,aniž bych se zajímala o názor spoludědiců ?

Děkuji za odpověď

Re: Obnovení dědického řízení

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 22.04.2008 09:05:34

Dobrý den,
je třeba soudu oznámit skutečnost, že se objevil další majetek, který nebyl vypořádán. Hodnota bude určována ke dni smrti. Sankce žádné nehrozí. Dědické podíly budou stejné jako v předešlém řízení. Co se týče prodeje, tak pokud bude rozhodnuto o spoluvlastnictví s Vašimi dětmi, tak vlastníci budete všichni a Vy můžete prodávat jen to, co vlastníte, tzn. pouze Váš podíl a to navíc až poté, co ostatním spoluvlastníkům Váš podíl nabídnete ke koupi a oni ho odmítnou.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »