platební rozkaz - fórum

Kategorie: Občanské právo / Procesní právo

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Platební rozkazí

Dana Pechová, 18.01.2009 15:41:30

Dobrý den, přišel mi platební rozkaz a chtěla jsem se zeptat co následuje po podání odporu na soud? Jestli následuje klasický soud nebo jen vyslechnutí obou stran, platí se něco, musím mít právníka? Jsem absolutní laik a nevím jak dál jen se chci bránit.Moc děkuji za pomoc.

Re: Platební rozkazí

Karel Dlouhý, 18.01.2009 17:31:17

Dobrý den,
pokud s platebním rozkazem nedouhlasíte (chtějí po Vás něco neoprávněně), tak musíte ve stanovené lhůtě podat odpor. Tím se platební rozkaz zruší a bude svoláno jednání u soudu, na které dostanete předvolání. Tam bude žalující strana předkládat důkazy o oprávněnosti nároku a vy budete předkládat své námitky nebo důkazy.
Právníka mít nemusíte, ale zejména pokud jde o větší částku, tak se to doporučuje.
Platit teď nic nemusíte, soudní poplatek uhradila žalující strana.
Pokud vyhrajete, máte nárok na úhradu svého právníka a dalších nákladů.
Pokud prohrajete, zaplatíte požadovanou částku, soudní poplatky a úhradu právníka žalující strany. (Tyto náklady jsou vyšší, než pokud zapltíte na základě platebního rozkazu.)

Platební rozkaz

Jiří Procházka, 01.12.2008 15:26:28

Chtěl bych se zeptat, zda je možné žádat o vydání platebního rozkazu a peněz vůbec z doby manželství, které bylo rozvedeno před skoro 5-ti lety. Právnička mi říkala, že doba pro vymáhání takovýchto věcí se může do 3 let od rozvodu a pak je tato možnost promlčena. Bývalá manželka na mě totiž nyní podala žalobu a byl vystaven platební rozkaz. Vůbec nevím kde vůbec vzala, že jí něco dlužím. Spíš by to mělo být naopak, když jsem po rozvodu splatil všechny společné dluhy a už 2x bývalá nepustila naší dcerou den před odletem na mnou zaplacenou dovolenou s tím, že je ráda, když přicházím o peníze a teď ještě tohle. Bohužel mi v platebním rozkazu napsali, že mám do 15-ti dnů podat odpor a vyjádřit se k žalobě, která je přiložená k plat. rozkazu, ale tu mi navíc ani pro jistotu soud neposlal, takže ani nevím, co mám do toho odporu proti plat. rozkazu napsat. Už jsem sice k soudu volal, ale nejdřív mi vynadali, že blbě koukám, pak se omluvili a řekli že do těch 15 dnů mi jí pošlou. A co když né?

Soudní rozsudek

Marie Honišová, 24.10.2008 19:04:16

Dobrýn den zady paní Honišová. Chtěla jsem se Vás zeptat na muj soudní rozsudek. Před 5 roky jsem byla vdaná a s manželem jsme měli státní byt na kterým nám vznikl dluh na nájmu. Před 3 rokama jsem se s manželem rozvedla a asi po pul roce přišlo od soudu že máme uhradit dlužnou částku. Tudíž jsem psala k soudu o slišení aby dluh muj a bývylého manžela rozdělili na půl, poněvadž jsme rozvedeni a proto by jsme měli zaplatit každý polovinu. Proběhklo soudní slyšení , ale bohužel tam mi paní soudkyně řekla že se to rozdělit na polovinu nedá a poněvadž já jsem byla v té době zaměstnána a muj ex. byl na podpoře tudíž to musím uhradit já a potom ho můžu dát jk soudu a požadovat zaplacenou polovinu. Tudíž splácim , ale teď jsem na mateřské dovolené a nemám tolik prostředků. Ale musim splácet pořád a muj exmanžel je vy\smátej. Jen mi přijde divný proč nešlo určit každému z nás polovinu dlužné částky kterou máme zaplatit. Děkuji za odpověď
Paní Honišová Marie

Re: Soudní rozsudek

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 31.10.2008 16:57:25

Dobrý den,
a co teď po takové době chcete řešit? To jste si měla vzpomenout dříve. Neznám však situaci.

platebni rozkaz

michaela peroutkova, 06.08.2008 12:24:13

1.pokud podavam odpor proti plat.rozkazu, mohu do nej tez zahrnout pisemne vyjadreni k zalobe nebo je zapotrebi dvou dokumentu: 1. odpor (do 15 dnu) a nasledne 2. vyjadreni k zalobe (do 30 dnu)? Nebo mohu do 15 dnu poslat odpor vcetne vyjadreni k zalobe? Musim krome odporu a vyjadreni k zalobe podavat jeste odvolani proti vyroku o nahrade nakladu rizeni?
2.Plat.rozkaz byl rozhodnut na zaklade nedorucene upominky, ktera vsak sla na moji starou trvalou adresu. I podana zaloba je podana na jiz neexistujici trvalou adresu. Je tato zaloba pravne v poradku?
3.posledni dotaz:proc je na postovni obalce uvedene moje datum narozeni? Neni to v rozporu s ochranou osobnich dat?
Dekuji

Re: platebni rozkaz

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 08.08.2008 15:10:21

Dobrý den,
odpor proti platebnímu rozkazu znamená, že do něj uvedete všechny skutečnosti, pro něž jej podáváte. Není tedy opravdu nutné podávat 2 různá podání, když to stačí zahrnout do jednoho. Podáním odporu se platební rozkaz ruší, tedy není nutné podávat ještě zvlášť odvolání do nákladů řízení.
O platebním rozkazu se nijak nerozhoduje - jednoduše je soudní úřednicí vydán na základě žalobního návrhu. Skutečnost, zda je žaloba v pořádku a lze jí vyhovět je otázkou soudního řízení.
Co se týče data narození uvedeného na obálce, to je také v pořádku. Jak byste jinak odlišila dvě osoby stejného jména a adresy?

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »