Výpověď z pracovního poměru - dohoda - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

zkrácený úvazek - výpověď

Petra Kadlecová, 30.04.2012 16:53:28

Dobrý den,
moje maminka má naléhavý problém. Již 15 let pracuje v zaměstnání jako prodavačka na zkrácený úvazek, tedy 7,5 hodiny denně. Odpolední směna (3 hodinová) je zastupovaná jinou pracovnicí. Z důvodu slábnutí prodeje a tedy malých výdělků její zaměstnavatel přišel s tím, že bude pracovat sama a sice od 9 do 17 hodin. S tím samozřejmně nesouhlasí, a z celkové nespokojenosti s přístupem k ní se rozhodla podat výpověď. Může moje maminka skončit pracovní poměr okamžitě z důvodu, že má pracovat déle než to umožňuje její dosavadní pracovní smlouva? Pokud se obě strany dohodnou na výpovědi, po jejím uplynutí má nárok na podporu v nezaměstanosti? Je nějaká cesta, jak skončit pracovní poměr okamžitě, aby nemusela odpracovávat výpovědní lhůtu a mohla si hledat jiné zaměstnání?
Děkuji za odpověď

Re: zkrácený úvazek - výpověď

ivzez , 07.05.2012 13:16:54

Zaměstnavatel je oprávněn požadovat výkon práce i nad sjednaný úvazek.

Výpověď je jednostranný právní krok, k němuž není třeba souhlasu druhé strany (na výpovědi se nelze dohodnout).

Požádá-li maminka zaměstnavatele o rozvázání pracovního poměru dohodou (rozváže-li maminka pracovní poměr dohodou - pozor, jde o jiný způsob ukončení PP, žádající strana potřebuje souhlas druhé strany, ale druhá strana není povinna souhlasit) bez uvedení vážného důvodu podle zákona o zaměstnanosti, bude se jí v případě registrace na ÚP krátit podpora.

Re: zkrácený úvazek - výpověď

ivzez , 07.05.2012 13:19:38

-------------------
Vážné důvody - Zákon č. 435/2004 Sb. o zaměstnanosti (§ 5 písm. c):
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zamestnanost/cast1.aspx#par5
http://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-c-435-2004-sb-o-zamestnanosti/cast-prvni-hlava-ii/#p-5

dohoda vs. nemoc

carla santi, 12.12.2009 21:36:08

Dobrý den, moc prosím o radu,
manžel minulý týden podal žádost o ukončení pracovního poměru dohodou, s čímž zaměstnavatel souhlasil, a pracovní poměr by měl skončit 23.12. s tím, že do té doby si manžel dočerpá zbytek dovolené (asi 8 dní). Ovšem manžel teď onemocněl, a mě nyní zajímá, zda i přesto, že je manžel nemocný, bude platit ukončení prac.poměru v dohodnutý datum? Nebo se datum dohody posune o dobu nemoci? A jak s dovolenou? Zaměstnavatel tvrdí, že dovolená se nesmí proplácet. Velice děkuji, carla

Re: dohoda vs. nemoc

Karel Dlouhý, 17.12.2009 20:53:28

Platí dohodnutý termín skončení prac. poměru.

Nemoc může pokračovat i dále.

Pokud nebyla dovolená vyčerpána z důvodu skončení prac. poměru, má nárok na proplacení.

dohoda/úřad práce/čid

MP, 02.04.2009 01:33:13

Prosím mohu se po dohodě o rozvázáni pp nebo po okamžitém zrušení pp zaměstnancem z důvodů vážného ohrožení zdraví hlásit na úřadu práce a pobírat podporu i když pobírám částečný invalidní důchod?V práci jsem rok a půl,ale už ji dál nezvládám.Budu mít nárok na podporu?Nebo musím dostat výpověd ja od zaměstnavatele,aby mi nárok vznikl?Děkuji moc

zkrácení úvazku

milena pitlachova, 01.04.2009 12:24:50

Dobrý den,můžu se ještě zeptat,pokud nastoupím zpět do zaměstnání po nemoci,ale podle doktora nebudu moci dělat vše to co mám zapsáno v pracovní náplni,jak se k tomu může zaměstnavatel postavit?Může mi například zkrátit úvazek tak,abych byla donucena z financních důvodů dát výpověd sama?Mám strach,že když dám výpověd já nebudou mi vyplácet na prac.ú podporu,když mám čid.A musí mi i v tom případě,že práci nemohu vykonávat ze zdravotních důvodů plnohodnotně,dát výpověd se dvouměsíční lhútou,nebo mohou dat okamžitou výpověd.Děkuji Pitlachová

Re: zkrácení úvazku

Karel Dlouhý, 01.04.2009 19:36:51

Okamžité zrušení prac. poměru Vám ze zdravotních důvodů dát nemohou.

Mohou dát výpověď podle § 52 písm.
d) nesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí, anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice,

e) pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě způsobilosti konat dále dosavadní práci,

dohoda po nemocenské

milena pitlachova, 30.03.2009 18:52:40

Dobrý den.Dotaz zní,jestli mohu podat jako zaměstnanec výpověd s okamžitou platností na den,pokud další výkon povolání nedovoluje můj zdravotní stav a mám to potvrzeno neurologem.A hlavně jakým způsobem a kdy mám podat.Až mi zkončí nemocenská ráda bych vybrala zbytek dovolené a potom se nahlásila na úřad práce.Můžu se potom hlásit na úřadu práce?A jak donutím zaměstnavatele,aby mě pustil na dohodu?Jsem na nemocenské již 2 měsíce a do práce se ze zdr.hlediska vrátit nemohu.Přijímali mě na zkrácený úvazek před rokem a půl,již s čast.inv.důchodem,který mám na páteř a s tím nyní marodím.Práci již nezvládám pro velké bolesti,protože oproti pracovní náplni se kterou jsem nastupovala,mám nyní přidanou práci za kolegyni,kterou vyhodili.Také mě zajímá,jakým spůsobem mi potom vyplatí zaměstnavatel zbylou dovolenou cca 19 dní.Děkuji moc za odpověd.PP je na dobu neurčitou Pitlachová

Re: dohoda po nemocenské

Karel Dlouhý, 30.03.2009 20:17:15

"jak donutím zaměstnavatele,aby mě pustil na dohodu?" - k dohodě nikoho nedonutíte, i když se domnívám, že taková dohoda by byla vhodná i pro zaměstnavatele (když Vy moc práce neuděláte).

"§ 56 Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem
Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,
a) podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, nemůže dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel mu neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné pro něho vhodné práce" - tedy posudek z neurologie nestačí.

Nebo můžete dát výpověď bez uvedení důvodu, když ji zaměstnavatel převezme 31. 3., skončí prac. poměr 31. 5. (Mezitím můžete být v PB resp. pak si chtít vybrat dovolenou.) Nebo v práci dělejte pomaleji - jen to, co stačíte (třeba ještě rádi podepíší dohodu o skončení). Nevybranou dovolenou musí proplatit.

výpověď z pracovního poměru

pavlína stachová, 04.03.2009 20:23:43

Dobrý den,pracuji více jak 2 roky u firmy jako obch.zástupce. Z důvodu finanční krize se nám s kolegy jaksi nedaří plnit nastavené plány obratů určené každému individuálně naším vedením. Je neplnění plánu důvodem k ukončení PP? Musíme přistoupit na dohodu,ke které nás bude eventuelně zaměstnavatel tlačit,aby se vyhnul eventuelně vyplacení odstupného? Děkuji!

Re: výpověď z pracovního poměru

Karel Dlouhý, 04.03.2009 20:46:33

Musíme přistoupit na dohodu - ne, dohoda se uzavírá svobodným a vážným rozhodnutím obou stran.

Pokud by na Vás tlačil, můžete zavolat na linku 158 - může jít o vydírání nebo útisk:

------
Výpověď je možná podle: § 52
f) nesplňuje-li zaměstnanec předpoklady stanovené právními předpisy pro výkon sjednané práce nebo nesplňuje-li bez zavinění zaměstnavatele požadavky pro řádný výkon této práce; spočívá-li nesplňování těchto požadavků v neuspokojivých pracovních výsledcích, je možné zaměstnanci z tohoto důvodu dát výpověď, jen jestliže byl zaměstnavatelem v době posledních 12 měsíců písemně vyzván k jejich odstranění a zaměstnanec je v přiměřené době neodstranil.

(bez odstupného)

Petr Buroň, 15.11.2009 14:28:23

Jestli jsem správně pochopil, může zaměstavatel dát výpověď zaměstnanci z výše uvedených důvou jen s 2 měsíční vypovědní dobou?

Za odpověď děkuji.

S přáním hezkého víkendu,
Petr Buroň

Karel Dlouhý, 17.11.2009 20:49:43

Ano, výpovědní lhůta je 2 měsíce - u výpovědi dávaná zaměstnancem i výpovědi dávané zamšstnavatelem.

rozvázání prac.poměru z důvodu péče o dítě

Jana Hanzelková, 26.08.2008 18:03:32

Dobrý den,chtěla jsme se zeptat,dcerka onemocněla a ke všemu je poslední dobou často uplakaná,má často záněty středního ucha a paní doktorka mi doporučila zůstat nějakou dobu s dcerkou doma ať se jí zlepší imunitní systém dcerka má 4 roky,já jsme 6 měsíců zaměstnaná a chci se zeptat,zda mě musí zaměstnavatel pustit okamžitě,když se o dcerku nemá kdo starat,manžel dělá na směny. Děkuji JANA

Re: rozvázání prac.poměru z důvodu péče o dítě

Mgr. Oldřich Topka, 01.09.2008 16:32:55

Dobrý den, pokud Vám lékař vystaví potvrzení, pak máte nárok na to zůstat s dcerou doma a pobírat podporu při ošetřování člena rodiny. To však jen po dobu nejdéle 9 dnů. Pokud tuto dobu vyčerpáte, pak je to jen na Vaší dohodě se zaměstnavatelem. Buď budete čerpat dovolenou anebo se dohodnete na neplaceném volnu.

Tereza Benešová, 05.03.2009 12:14:40

Dobrý den,naše kancelář se stěhuje na Slovensko mé 2 kolegyně dostali výpověď dvouměsíční končí k poslednímu březnu. Mně byla nabídnuta jiná práce já jsem souhlasila ale nic nepodepsala.Teď jsem se rozhodla skončit má zaměstnavatel povinost mi dát výpověď on nebo ji musím podat ja?
Děkuji za odpověď

Karel Dlouhý, 05.03.2009 20:59:48

Proč vkládáte nový dotaz jako reakci na jiný dotaz?

Když jste se Vy rozhodla skončit, tak buď dejte výpověď, nebo ukončete prac. poměr dohodou.

Výpověď z pracovního poměru - dohoda

Jana Silná, 18.04.2008 11:26:17

Dobrý den, během 3/2008 jsme podala žádost o ukončení pracovního poměru dohodou, kterou zaměstnavatel nepodepsal, byla jsem tudíž nucena podat výpověď 2m. Koncem 3/2008 jsem ale onemocněla a jsem dosud v pracovní neschopnosti. Následně po zaslání nem. lístku zaměstnavatel zaslal podepsanou dohodu s tím, že nic jiného neakceptuje. Jaké mám nyní možnosti ukončení? Lze vůbec zpětně souhlasit s dohodou, jaké mi to přinese závazky, musím si doplatit zdrav., soc. pojištění? Mám se evidovat na ÚP? Bude se mi započítávat ten měsíc "bez práce"?
Děkuji J.S.

Re: Výpověď z pracovního poměru - dohoda

Mgr. Oldřich Topka, 21.04.2008 11:06:33

Dobrý den, zpětně to samozřejmě nelze. Datum skončení PP musí být v dohodě uvedeno nejdříve ke dni, kdy je dohoda uzavřena anebo pro den v budoucnu. Např. dnes by nešlo platně uzavřít dohodu, kterou by končil poměr v minulosti (třeba k 31.3.08). Celou věc musíte projednat se zaměstnavatelem a dohodu uzavřít s platným datem, protože jestli zní dohoda k datu v minulosti a byla uzavřena až teď, pak je neplatná. Eventuálně se můžete obrátit na Oblastní inspektorát práce nebo zajděte za právníkem.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »