Kategorie: Obchodní právo / Internet
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Objednala jsem 30.11.2010 ve Scontu dodání sedací soupravy. Byla sepsána smlouva na dodání v osmém týdnu 2011, tj. koncem února 2011. Cena sedačky 7.999,-Kč je u Sconta již uhrazena. Během čekání 3 měsíců se doma podmínky změnily a asi 6.2.2011 jsem volala do Sconta v Ústí n.L., že bych chtěla zrušit dodání sedačky. Dozvěděla jsem se, že v tom případě musím Scontu uhradit storno poplatek ve výši 30% kupní ceny. Na webových stránkách obchodníka Sconto jsem nikde žádnou informaci o storno poplatcích nenašla, ta je uvedena jen na zadní straně kupní smlouvy. Aby jsme nehradili storno poplatek, hledali jsme jiné řešení, v podobě zakoupení jiného nábytku a dozvěděli jsme se, že v tomto případě by jsme storno poplatek za sedačku nemuseli hradit. Včera 20.2.2011 ve večerních zprávách na Primě jsem se dozvěděla, že vybírání storno poplatků z kupních smluv jsou neoprávněné. Jak máme postupovat s obchodníkem Sconto?
Mohu odstoupit od kupní smlouvy(kterou jsem osobně podepsala v Mo"belixu na nábytek) do 14 dnů bez toho, že bych platila 30%storno? Děkuji Zdena
Dobrý den,
nechtěně jsem přihodil v systému Aukro na věc, o kterou zájem nemám. Tuto skutečnost jsem oznámil prodávajícímu, kterým je nepodnikající fyzická osoba. Vysvětlil jsem, že jsem přihodil omylem, a poprosil o zrušení mého příhozu, na což má právě právě jen prodávající. Ten však na mou žádost nijak nereagoval a já se teď bojím, že prodávajícímu vznikne vymahatelný nárok na úhradu zboží.
Nepodléhá i nákup přes aukro 14 denní lhůtě odstoupení od smlouvy bez udání důvodu? Jak bych se měl v takové situaci zachovat?
díky za odpověď.
Dobrý den,
prosím má internetový prodejce právo v rámci vyúčtování skutečných nákladů při vrácení zboží (bez udání důvodu) snížit částku o uhrazené poštovné, které zákazník neplatil, protože objednávka byla nad 2000 Kč - tedy zdarma?
Dobry den,prosim o radu,na SBAZARU jsem koupila mikinu ED HARDY v hodnote 1700 Kc.,penize jsem uhradila na ucet,mikina mi prisla,tak,jak to bylo dohodnuto,ale na SBAZARU byly uvedene klamne informace o zbozi,ani ta fotka neodpovidala tomu zbozi,jake jsem dostala.Bylo psano,ze je luxusni,nadherna,skvele sedi.Pritom ty barvy jsou cele rozmazane do sebe,jako by to uz bylo vyprane.Chtela bych to te pani vratit,napsala jsem ji,ale zatim mi neodepsala.Nevim,co mam delat,ani,jestli to po ni vubec mohu pozadovat.Ale ta vec je opravdu k nenoseni a 1700 Kc je pro me hodne,prece mi takovou vec nekdo nemuze prodat.Mam vubec nejake pravo na vraceni penez,kdyz to byl obchod pres SBAZAR?Dekuji za odpoved.Jana G.
Vydražila jsem videokameru v hodnotě přes 8000,- Kč. Videokamera měla v popisu aukce uvedenu českou lokalizaci a vyjmenováno příslušenství. Zaslala jsem peníze na účet a dorazila mi balíkem kamera s japonskou lokalizací, bez možností změny jazyka a místo příslušenství prodejce připojil zprávu "To jsem bohužel nenašel". Obratem jsem ho informovala, že vzhledem k tomu, že zaslal věc neodpovídající popisu takto zásadně, odstupuji od smlouvy. Prodejce opakovaně ignoroval písemné výzvy mé i Aukra, po telefonu uváděl sadu lží a výmyslů, ale nakonec se uvolil plnou částku vrátit. Problém je v tom, že trvá na vrácení zboží, pak že částku zašle a vzhledem k jeho předchozím dezinformacím to považuji za více než nepravděpodobné. Existuje možnost trvat napřed na uhrazení sumy a v případě, že na to prodejce nepřistoupí, podat TO, nebo se napřed musím nechat opět podvést, abych TO podat mohla?
Dobrý den, koupil jsem si přes internet monitor, který jsem zaplatil osobně na pobočce. Zjistil jsem, že není rovnoměrně podsvícený a např. u sledování filmů to dost vadilo. Chtěl jsem tedy využít odstoupení od smlouvy bez udání důvodu do 14 dnů a koupit si jiný, abych nemusel čekat měsíc na reklamaci a byl bez monitoru. Když sjem ho chtěl vrátit, tak mi bylo nejdříve řečeno, že jsem rozbalil krabici a tedy, že už nemám nárok na vrácení peněz, že je používaný a že mi peníze nedají. Po delší nepříjemné rozpravě a s tím, ať mi ukáží kde je to napsané, mi řekli, že tedy mám nárok, ale že si budou účtovat 400kč jako storno poplatek. Mají na to nárok?napsali mi toto: Částku kterou jste platil byla dle záznamu v účetnictví 5916 tudíž Vám vrátíme 5516 (400Kč náklady). Poplatek za vyřízení dobropisu od dodavatele máme 10% z ceny zboží (590 Kč). Rozdíl (190) a náklady na dopravu (150) bude hradit naše firma. Předem děkuji za odpověd a radu.
Dobrý den, společnosti si v reklamačních postupech vymýšlejí různé varianty. Storno poplatek jako sankce za vrácení věci možný není, ovšem někdo ho prodávající považují za částku, kterou si v případě vrácení zboží nárokovat mohou a to v souladu s §53/10 občanského zákoníku: "Uplatní-li spotřebitel právo na odstoupení od smlouvy podle odstavce 7, má dodavatel právo pouze na náhradu skutečně vynaložených nákladů spojených s vrácením zboží.". Jde například o balné, náklady na přepravu, kontrolu nebo vyčištění zboží apod. Takové náklady tedy prodávající naúčtovat (a odečíst z vrácených peněz) může.
Zjistěte si tedy, co tímhle storno poplatkem přesně myslí, a pokud to neodpovídá tomu, k čemu jsou oprávněni, pak lze podat podnět na ČOI.
Zdravim,
jsem ve stejne situaci. Zakoupil jsem 3ks zbozi v celkove hodnote 1197kc, postovne zdarma. Prodejce vratil cenu zbozi snizenou o 236kc, coz je podle jen postovne. Podle meho nazoru bylo ale postovne zdarma, nefiguruje ani na fakture, proto snad nema narok tuto castku pozadovat ?
Dobrý den,
rád bych se zeptal na odstoupení od smlouvy uzavřené prostřednictvím internetu, vím, že zákazník, který koupí zboží na dálku má právo do 14 dnů odstoupit od smlouvy bez udání důvodu, ale platí toto i v případě, že zboží použil?
Praktický případ: zákazník si koupí inline brusle, bude na nich jezdit, nebo si jednou vyjede a zjistí, že se mu nelíbí, ale jinak jsou v 100% stavu. Má i v tomto případě právo na vrácení peněz? Jde o to, že pokud zákazník vrátí zboží nepoužité, dá se dále prodat, ale použité ale v po řádku již ne, tím vzniká obchodníkovi tisícová škoda.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, odstoupit bez důvodu je možné i u zboží, které bylo použito, resp. nese známky opotřebení, což nenastane např. u oblečení (pokud tedy není vysloveně poškozeno nebo znečištěno), ale u bruslí jejich opotřebení znatelné bude. Pak prodávajícímu vzniká nárok na to, aby mu kupující nahradil hodnotu poškození zboží. Došlo totiž ke snížení hodnoty, které si prodávající může nárokovat. Děje se tak např. započtením na vrácenou kupní cenu, tj. není vrácena celá, ale je snížena o hodnotu opotřebení.
Dobrý den,
ráda bych vás požádala o radu má babička si ze zájezdu dovezla vysavač a po rozbalení sme zjistily,že nefunguje jak by měl a tak sme na danou firmu volaly a nikdo se snámi o tom pořádně nabavil,tak sem se chtěla zeptat jak by měl asi vypadat formulář od odstoupení smlouvy.
Děkuji mockraát.
Dobrý den, žádný "formulář" na odstoupení stanoven není. To, že se s Vámi prodávající nebavil ještě není důvod pro odstoupení od smlouvy. To lze jen v případech, kdy to stanoví zákon nebo je to sjednáno ve smlouvě. Přístroj zašlete na adresu prodávajícího a požadujte vyřízení reklamace a zaplacení nákladů na uplatnění reklamace (tedy poštovného). Pokud reklamaci nevyřídí do 30 dnů, pak teprve můžete jednoduše napsat, že odstupujete od smlouvy a požadujete vrácení peněz. V případě potíží můžete kontaktovat Českou obchodní inspekci.
Objednala jsem si sedací soupravu přes internet. Faktura byla zaplacena předem. Cena za dopravu byla účtována 450 Kč. Při dodání neodpovídala barva,vzor ani kvalita podle zobrazení na internetu. Zboží jsem nepřevzala a dodací firmou vrátila zpět. Nábytkářská firma si účtuje storno poplatek ve výši 2.144,- Kč jako vzniklou škodu. Neumožnili mi vrátit zboží do 14 dnů bez udání důvodu, měla jsem soupravu převzít, oznámit s dostatečným předstihem vrácení zboží a jinou firmou doručit zboží přes celou republiku zpět. Zajímá mě, zda jsem nebyly jako zákazník omezena. Poukázku na nižší výslednou částku, jsem dosud nepřevzala a neustále se dohaduji s firmou o odečtení dopravy tam a zpět, tj. 2x450,- Kč. Jiné náklady teoreticky firmě nevznikly. Prosím o poskytnutí informace, zda jsem hrubě porušila obchodní podmínky. Děkuji.
Dobrý den, neznám smlouvu ani obchodní podmínky, na které jste přistoupila. Ale zákon jednoznačně stanoví, že zboží lze opravdu vrátit bez uvedení důvodu a bez jakékoliv sankce. Přesný způsob vrácení specifikován není. Kupující je však povinen doručit prodávajícímu písemné oznámení o odstoupení (není zřejmé, jestli jste tak učinila). Prodávající má právo pouze na účelně vynaložené náklady spojené s vrácením zboží. Požadavek na storno poplatek se jeví jako neoprávněný. Můžete podat stížnost k České obchodní inspekci.
Dobrý den, ke včerješímu dotazu, jedná se o firmu ano-nabytek.cz. Písemné oznámení o nepřevzetí zboží z důvodu, že neodpovídalo vzoru a kvalitě na internetových stránkách, jsem provedla na dodacím listu podpisem svým a podpisem řidiče. Prostřednictvím přepravní firmy jsem týž den nechala zboží přepravit zpět do skladu.I po několikaměsíčním dopisování a telefonování s pracovníky firma ano-nabytek.cz jsme se nedohodli. Firma mi oznámila výši storno poplatku (cca 2100,- Kč) a tuto částku mi i odečetli ze zaplacené faktury a zaslali mi poštovní poukázku. Před několika týdny vyžadovali písemný souhlas se storno poplatky a i když jsem s nimi nesouhlasila ani ústně ani písemně, stejně mě o tuto částku "připravili". Protože v jejich obchodních podmínkách není výše poplatků stanovena, cítím se podvedena a ráda bych tuto situaci vyřešila.
Dobrý den, v tomto případě se obraťte na advokáta. Pokud se prodávající nehodlá dohodnout, pak musíte podat žalobu. Předtím jim můžete ještě zaslat předžalobní upomínku nebo o totéž požádejte právníka. V mnoha případech firmy na dopis od advokáta reagují o poznání ochotněji.
dobrý den,
rada bych věděla zda je určen nějaký termín, ve kterém je nutno vrátit zboží po odstoupení od kupní smlouvy. /řádně písemně oznámeno prodávajícímu v termínu do 14 dnů od dodávky zboží) V obchodních podmínkách nejsou žádné termíny uvedeny. Prodejce vyžaduje vrátit zboží nepoužité, což mohu zajistit, bohužel mi nevyhovuje jeho termín osobního vyzvednutí zboží (do 14 dni od převzetí zboží) a mohu zboží dodat se zpozděním o 2 dny. Může se tímto stát, že neakceptuje mé odstoupení od smlouvy a bude vyžadovat abych si zboží ponechala?
děkuji
Shehata
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com