Závěť - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

ZÁVĚŤ

Taťána Bittalová, 05.08.2008 20:45:57

Dobrý den potřebovali bychom poradit po smrti mojí mamky jsme s přítelem vyměnili byt 1+1 za 3+1 investovali jsme svoje peníze do oprav bytu a vzali si mojeho taťku který je ZTP/P (na invalidním vozíku) k sobě.Ze svého bývalého bydliště si odvezl jen postel, dvě skříně,osobní věci,televizi a mražák vše ostatní si rozebrali mí 3 sourozenci. Po smrti mamky vše zdědil otec a mým sourozencům se to nelíbí neustále mě obviňují že ho okrádám o peníze že oni nic nezdědili(jakoby já ano) potřebovali bychom poradit jak sepsat závěť nebo nějaký papír kde by bylo napsáno že nám do bytu nepřispěl žádnými prostředky a nebo jak se to řeší v takových případech kdyby nedej Bože umřel?

ZÁVĚŤ

Bohumila Hendrychová, 05.08.2008 19:45:36

Dobrý den,žiji s moji dcerou a se svým přítelem v domě který jsme si pořídili.Přítel má dvě děti které se o něj nezajímají,jen tehdy když potřebují peníze.Chtěl by sepsat záveť ve které chce odkázat veškerý majetek mé dceři která s námi žije.Postačí sepsat pouze tuto závěť aby po nás zdědila vše pouze má dcera?Děkuji za radu

Uložení závěti

Bedřich Cechl, 02.08.2008 20:38:38

Dobrý den. Ve vyhlášce 196/2001 Sb. je uvedeno:Položka I
Za přijetí závěti nebo jiné listiny do úschovy, s výjimkou cenného papíru..........................800 Kč.
Dotaz 1): Je těchto 800 Kč jednorázová platba, nebo za každý rok?
Dotaz 2): Musím předat závěť notáři tak, aby si ji mohl přečíst (závěť jsem napsal vlastní rukou s požadovanými atributy jako datum, adresy atd.), nebo v zalepené obálce?
Dotaz 3): Je tím, že poslední vůli uložím u notáře, závěť zaregistrována, nebo jsou nutné ještě jiné, placené ůkony?
Děkuji Vám předem za odpověď. B. Cechl

Závěť

hana jarošová, 30.07.2008 13:35:37

Je platná zavěť, kde je vyjmenován k dědění konkrétní byt a ostatné movitý a nemovitý majetek, když zůstavitel za svého života byt prodá. Musí se sepisovat závěŤ nová nebo platí ta původní.Děkuji.

Dědictvi po tetě.

Jarmila Slabejová, 28.07.2008 19:43:32

Můj manžel vyrůstal u tety,která se o něho starala od jeho 4 měsíců. Matka mu zemřela.Tak bych se chtěla zeptat.Teta je vdova a nemá vlastní děti ani sourozence.Pouze z bratrovy strany je ještě 1 synovec a neteř.Teta udělala závět ve prospěch synovce,kterého vlastně vychovala jako vlastního. Závět je notářsky uložena. Tak by nás zajímalo,jestli by se v případě její smrti mohly přihlásit o dědictví i druhý synovec a neteř,kteří se o tetu nezajímají.Nebo je pouze jako dědic můj manžel.

Re: Dědictvi po tetě.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 29.07.2008 10:14:42

Dobrý den,
jestliže manželova teta nemá své vlastní děti, bude závěť platná a vše tedy dle této závěti zdědí Váš manžel.

platnost závěti

Z., 25.07.2008 11:48:28

Dobrý den,
mohla bych se zeptat, zda je závěť platná, pokud jí sepsala osoba, která není mým členem rodiny a vše odkázala na mě? Závěť je notářsky potvrzená. Jde spíš o to, že tato osoba má sourozence a bydlí s partnerem již několik let, ale veškerý majetek nechce nikomu přenechat - pouze mě. Je možné tuto závěť napadnout soudně a přijít o vše, pokud by se sourozenci a partner chtěli soudit?

Re: platnost závěti

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 28.07.2008 10:16:54

Dobrý den,
závěť by byla částečně neplatná jen tehdy, měla-li by tato osoba své děti, které by v závěti vynechala a nevydědila je.
Jinak ale samozřejmě platná je (jsou-li dodrženy zákonné podmínky) a Vy tak můžete dědit i když nejste členem rodiny.

Platnost závěti

Barbora Jedelská, 22.07.2008 14:13:50

Chtěla bych se zeptat, zda je platná závět, která byla sepsána za účasti dvou lidí a třetí osoby, která by platnost potvrdila, ale není to notář ani nic podobného.

Re: Platnost závěti

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 22.07.2008 14:32:31

Dobrý den,
podívejte se do § 476 an. občanského zákoníku - zde jsou přesně popsány podmínky platnosti závěti.
Svědkem může být jakákoli osoba způsobilá k právním úkonům.

chybné datum na závěti

dvoli, 26.06.2008 23:16:28

Otec spáchal po dlouhé nemoci sebevraždu.V den tohoto skutku sepsal závěť v níž je vše odkázáno mne i s důvody .
Chápu pojem "Neopomenutelného dědice" (moje sestra se s mojím otcem 20 let nestýkala,svůj podíl by v případě platnosti závěti dostala).
Na závěti ovšem napsal datum o 1 týden později než se skutek stal.
V závěti jsou také uvedené věci,z nichž je patrné ,nebo se dá dokázat ,že v jiný den tuto závěť napsat nemohl.
Je takto sepsaná závět platná,nebo jak se lze bránit proti prohlášení notáře o neplatnosti závěti a s jakou nadějí na úspěch .

Závěť - dodatek

Lucie Jelínková, 18.04.2008 11:03:44

Ještě bych se chtěla zeptat, pokud by to šlo řešit tou závětí, zda by platila i v případě, že by matka zemřela dříve než otec, který nemá žádné vlastnické právo, ale byl by dědic, což by situaci zkomplikovalo. Lze to řešit třeba tím, že by nedědil podíl domu, ale měl zaručeno v domě dožití?

Závěť

Lucie Jelínková, 18.04.2008 08:44:27

Dobrý den. Než se dostanu ke svému dotazu, nastíním svou situaci. Žiji s manželem a dvěma dětmi v rodinném domku svých rodičů. Mám ještě mladšího bratra, který zde žije také. Obýváme zhruba půl domu, kde jsme už 7 let a samozřejmě dle možností rekontruujeme a vylepšujeme bydlení. Dům je ve vlastnictví mé matky. Vztahy jsou v podstatě v pohodě, ale můj dotaz se týká situace, která sice může nastat až za dost let, ale přece bych nerada řešila potom nějaké sourozenecké rozepře kvůli majetku. Jde o to, že mě zajímá jak řešit to, že my vlastně zhodnocujeme hodnotu nemovitosti, a pak nastane situace, že budeme muset vyplatit třeba mého bratra. Jak ošetřit to, abychom neplatili vlastně dvakrát. Otce napadlo, že by mamka sepsala závěť, kde by bylo uvedeno, že po její smrti my zdědíme to, co obývámě a případné vypořádání by se týkalo jen části domu námi neobývané. Lze udělat odhad jen této části domu? Lze to takto ošetřit? Děkuji za odpověď.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »