Kategorie: Občanské právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Chci převést byt, který mám v nájmu jako řádný člen družstva do osobního vlastnictví. Ve stanovách družstva je přímo odstavec, který říká že: "člen družstva má právo po splnění podmínek majetkové účasti a po splacení svého podílu kupní ceny družstvu, nejdříve však v roce 2006, na převod bytu, k němuž má právo nájmu, do svého vlastnictví." Potřebuji v takovém případě souhlas družstva?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně převodu do OV.. Když si bere družstvo úvěr na plastová okna a mi budeme chtít převést byt do OV, musíme doplatit ten dluh? Nebo to jde formou nájmu? Děkuji za odpověď
Mám již převeden družstevní byt do vlastnictví. Vlastníci jsme já a manželka. Ze zákona je nutno zaplatit daň darovací z části pozemku příslušnému k bytu.Lze toto uvést finančnímu úřadu na 1 formuláři a zaplatit najednou, nebo musíme každý zaplatit 1/2 částky a každý vyplnit formulář zvlášť.
Děkuji za odpověď.jt
Dobrý den, přítel koupil družstevní byt (práva k jeho užívání), je členem družstva. Nyní členové na schůzi odhlasovali převedení bytů do osobního vlastnictví po splacení anuity (u přítele se jedná o 28 tis.Kč). Možnost zažádat o převod je podle předsedy do června 09 nebo poté v prosinci 09. Nyní příteli jeho známý sdělil, že pokud tak neučiní do června, tak už nebude možnost byt odkoupit. Na družstvu nám ale nic takového sděleno nebylo. Zajímalo by mne tedy, jak to s převodem časově je, zda je nutné tak učinit do konce roku 09 nebo je možnost i další rok. Provedli jsme v bytě celkovou rekonstrukci, která byla finančně náročná a nyní nejsme schopni zaplatit oněch 28 tis.Kč. Děkuji za odpověď
Dobrý den,zakoupili jsme byt v družstevním vlastnictví a chceme podat žádost BD o převod do ov.Bývalý nájemník nevyužil řádnou lhůtu a "náš" byt zůstal družstvu. Z 18 bytových jednotek je již 16 v osobním vlastnictví, jejichž převod se uskutečnil již v 90.letech. Představenstvo BD nám naznačilo, že převod je možný, ale že budou požadovat tržní cenu. Mám dotaz ,jak se zjistí výše částky? -rozdíl mezi družstevním podílem a tržní cenou ov? Děkuji.Dita Bogušovská
Dobry den,
mam dotaz ohledne prevodu bytu. Moje babicka zakoupila svuj mestsky byt do osobniho vlastnictvi. Byt byl zakoupen pod jejim jmenem s mymi penezmi (mam doklad o prevodu) s time, ze byt prevede do meho vlastnictvi. Bohuzel babicka zemrela a prevod se neuskutecnil. V byte je trvale hlasen jeji pritel, ktery s ni bydlel alespon poslednich 7 let. Co musim udelat pro to, aby byt byl na mne preveden? Babicka ma dceru (moje matka). Mam podle zakona narok na prevedeni na mne? Nebo ma na byt narok podle zakona moje matka, nebo babicky pritel? Dekuji za odpoved.
Dobrý den.
Prosím o informaci,kdy končí termín převodů družstevních bytů do osobního vlastnictví dle platného zákona.
Shromáždění delegátů odhlasovalo v roce 1998 umožnění převodů bytů do osobního vlastnictví u všech žadatelů po splacení anuity příslušného družstevního domu.
V roce 2007 shromáždění delegátů odhlasovalo pozastavení
převádění družstevních bytů do osobního vlastnictví.
Družstevníci nebyli předem informováni o tomto záměru
Dobrý den, koupila jsem členská práva a povinnosti na byt od bývalého člena bytového družstva a teď bych chtěla tento byt získat do osobního vlastnictví. Po telefonickém rozhovoru s předsedou družstva mě bylo řečeno, že bývalý člen byt.družstva nepodal výzvu o převodu družstevního bytu do osobního vlastnictví podle zák.č. 42/1992 Sb.a byt nemůže být převeden do osobního vlastnictví(porušení zákona atd.). Může družstvo na mě tento byt převést (samozřejmě po uhrazení anuity)? Je toto z jejich strany dobrovolné, a když se rozhodnou, že mi byt do osobního vlastnictví nepřevedou, tak s tím nelze nic dělat? Předem děkuji za odpověd´.
Dobrý den, povinný převod DB do OV se týkal jen bytů, u kterých byla do určité doby podána žádost (90.léta). V současné době není pro družstva převod bytů do OV povinný, záleží na tom, co je dáno ve stanovách nebo na tom, jestli družstvo na převod přistoupí. Pokud převod do OV upraven není, pak se musí sehnat dostatek členů, se kterými bude možné změnit stanovy tak, aby převod do OV umožňovaly.
Vážení.
Jsme dlouholetými členy BD. Splnili jsme a řádně plníme všechny naše závazky a povinnosti vůči BD. Na nabídku k převodu družstevního bytu do OV jsme v roce do 30. 6.1995 nereagovali. V roce 2009 jsme se náhodou dozvěděli, že na náš byt byla vyhlášena exekuce a to pro družstvem nezaplacenou finanční pohledávku. Z obavy, že by se tato událost mohla znovu opakovat, požádali jsme brzy na to několikrát BD o převod našeho bytu do OV. Představenstvo BD naši žádost zamítlo s odůvodněním, že jsme o převod nepožádali do 30. 6. 1995. Domníváme se, že novela zákona č. 72/1994 Sb.,ve znění pozdějších předpisů (zákon č. 345/2009 Sb.) tento převod bez dalších podmínek ze strany BD umožňuje. V opačném případě se domníváme že výše citovaný zákon pozbývá smyslu.
Děkujeme předem za posouzení našeho případu.
V dubnu roku 2007 jsem zakoupila družstevní byt. Stala se členem Stavebního bytového družstva Chomutov.V současné době činí nesplacená anuita něco přes 6 000,-Kč.Chtěla jsem si splatit anuitu a nechat převést byt do osobního vlastnictví.Na družstvu mi ale sdělili, že si nikdy nemohu byt převést, protože bývalá uživatelka bytu nepožádala v daném termínu o převod.
Má na to družstvo právo?
Děkuji vám za odpověď.
Dobry den
Prosil bych o radu. Bydlim s babickou v mestkem byte a mam tam cca 2mesice trvaly pobyt. Babicka je jiz v najmu cca 20 let. S babickou to vypada spatne se zdravim. Tak jsem se chtel zeptat co me ceka dal. Jestli budu vystehovan nebo tam budu moc bydlet i nadale a jake pravo bych mel pokud tento byt bude mesto prodavat? dekuji D.
Dobrý den,
přechod nájmu je možný pouze v případě, že budete bydlet s babičkou ve společné domácnosti min. 3 roky příp. může soud výjimečně rozhodnout o kratší době.
Já a další sousedé jsme podílníky bytového družstva.Většina nás nyní chce převést byty do osobního vlastnictví.Ale družstvo si na konci roku 2007 vzalo úvěr,jehož
výši neznáme a ani nebyl odsouhlasen členskou schůzí- pouze sborem delegátů.Pokud víme,náš dům nebyl použit jako zástava.Zajímalo by mě.zda-li na nás může družstvo požadovat úhradu části úvěru,když chceme byty převést do osobního vlastnictví a vytvořit si společenství vlastníků.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v rámci informací o "finančním zdraví" družstva by Vám tyto informace neměly být odepřeny, zejména účel a výše ´věru a samozřejmě informace o tom, jestli po Vás bude něco požadováno. Pokud družstvo převzalo nějaký úvěr, tak samozřejmě bude nutné tuto věc ošetřit i při převodu bytů do OV, protože splácení úvěru musí pokračovat i po převodech.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com