Kategorie: Občanské právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, před časem jsem podepsal dlužní úpis na finanční částku, kterou jsem nikdy nedostal, je tento úpis platný ?
Dobrý den, podpisem jste stvrdil, že jste částku přijal. Pokud po Vás bude tato částka vymáhána, budete muset prokazovat, že jste ji nikdy neobdržel.
Dobrý den, budu dělat ručitele na úvěr pro jednu moji známou. I když je to dobrá kamarádka, přesto bych raději před přijetím tohoto závazku sepsal nějakou smlouvu. Zná náš právní řád něco jako "garanční smlouvu", která by jasně definovala práva a závazky jednotlivých smluvních stran a zajistila jejich případnou soudní vymahatelnost? Podle jakého zákona se taková smlouva uzavírá? Kde bych mohl najít vzor takovéto smlouvy?
Předem děkuji za radu
Dalibor Němec
Dobrý den, "garanční" smlouva upravena není. Navíc se jedná o institut, který spadá spíše do oblasti mezinárodního práva. Pokud jde o Vaše ručení, můžete si spolu sepsat co chcete. Věřitele to však zajímat nebude. Když přestane platit ten, za koho ručíte, obrátí se věřitel na Vás. A vy bude platit. Po dlužníkovi pak můžete požadovat náhradu toho, co jste za něj zaplatil.
Dobrý den, prosím o radu. Můj tatínek se nezodpovědně zadlužil a už má dluh asi 500 000kč. Jedná se o bankovní i nebankovní společnosti, asi 10 půjček. Dostal se do platební neschopnosti tím, že nestíhá pokrýt své závazky. Bral si půjčky v domění, že jednou zaplatí tu druhou , trochu mu zbyde a tak to šlo dokola. Už má §551 na plat, zbytek se mu zasílá na účet , což dělá 5 000kč a ty mu sebere jeho banka, protože u ní má také pohledávky. Živí ho teď jeho 82letá matka, protože jí ho je líto. Nemá tedy nic. Tím, že nezplácí, tak další věřitelé jsou netrpělivý a dávají své pohledávky vymahačským firmám. Už má jedno exekuční řízení , podle mě další je jen otázkou času. Jak se konsolidace dotýká jeho manželky, která s tím nemá žádné spojení? Při osobním bankrotu jsou sebrána různá spoření i manželce? Třebas když si platí pojistku, nebo důchodové připojištění? Dlužníkovy předpokládám že ano. Byl by osobní bankrot v jeho případě řešením? Prosím o odpověď. Děkuji
Dobrý den, oddlužení není povoleno každému. Dokonce je mnohem více těch, kterým oddlužení soudy nepovolily. Pokud jde o společně jmění manželů, spadají do něj i dluhy. Takže by exekuce mohly dotknout i majetku manželů. Na internetu můžete nalézt kontakt na poradny pro dlužníky. Tam by si otec při osobním jednání mohl zjistit, jestli má cenu pokusit se o návrh na oddlužení, popř. zkonzultovat jak dále postupovat.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com