Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
zajímá mě jeslí vytýkací dopis a I. napomenuti od zaměstnavatele je to samé.
Můžu se odvolat, a jaká je lhůta na odvolání vytýkacího dopisu?
Předem děkuji za odpověď.
§ 52 ZP:
"Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z těchto důvodů:
f) nesplňuje-li zaměstnanec předpoklady stanovené právními předpisy pro výkon sjednané práce nebo nesplňuje-li bez zavinění zaměstnavatele požadavky pro řádný výkon této práce; spočívá-li nesplňování těchto požadavků v neuspokojivých pracovních výsledcích, je možné zaměstnanci z tohoto důvodu dát výpověď, jen jestliže byl zaměstnavatelem v době posledních 12 měsíců písemně vyzván k jejich odstranění a zaměstnanec je v přiměřené době neodstranil."
Není rozhodující, zda se tato "písemná výzva" nazve "vytýkací dopis" nebo "napomenutí". Nějaké "odvolání" není možné. Samozřejmě pokud si myslíte, že tam není uvedena pravda, můžete předat zaměstnavateli své písemné vyjádření.
Dobrý den,
Mám prosbu, dělám ve státním podniku již 7 rokem!
Před týdnem jsem dostal vytýkací dopis. 2x přišel pozdě a podle zaměstnavatele mé výkony nejsou dostatečné. Vzhledem k tomu, že jsem tam služebně nejstarší a dá se říct, že i nejskušenější s ním nesouhlasím!
Nejen já, ale i kolegové v tom vidí pouze nesympatyi k mé osobě a šikana!! Nejsem jediný ze zaměstanců, kterých se tímto způsobem zbavil!
Vytýkací dopis jsem podepsal, ale pokud příjde výpověď dohodou nevím jak se mám zachovat!
Bez odsupného za léta dřiny se mi opravdu odcházet nechce!!
Doufám, že existuje nějaká možnost, abych já i můj zaměstnavatel byl spokojený!
Předem děkuji za radu.
Jak je níže uvedeno, "výpověď dohodou" je holý nesmysl. PP skončí buď výpovědí (s 2-měsíční výpovědní dobou) anebo dohodou o jeho rozvázání (tady výpovědní doba není, PP končí ke dni, který byl sjednán).
§ 52
Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z těchto důvodů:
f) nesplňuje-li zaměstnanec předpoklady stanovené právními předpisy pro výkon sjednané práce nebo nesplňuje-li bez zavinění zaměstnavatele požadavky pro řádný výkon této práce; spočívá-li nesplňování těchto požadavků v neuspokojivých pracovních výsledcích, je možné zaměstnanci z tohoto důvodu dát výpověď, jen jestliže byl zaměstnavatelem v době posledních 12 měsíců písemně vyzván k jejich odstranění a zaměstnanec je v přiměřené době neodstranil.
Tedy pokud je "neodstraníte" v přiměřené době, může Vám dát zaměstnavatel výpověď (bez odstupného). Bránit se pak můžete podáním návrhu na neplatnost výpovědi k soudu.
Dobrý den.Prosím o radu jaká platí pravidla pro vytýkací dopisy v pracovním právu.
Upřesním situaci.Pracuji v kantýně a vydávám obědy.2.4 jsem zapomněla změřit teplotu dovezeného jídla.
3.4. mi byl předán 1. vytýkací dopis, jehož převzetí jsem podepsala.
11.4. jsem neodnesla misku s chlazeným jídlem na určené místo a 14.4. následoval 2. vytýkací dopis. Ten jsem však odmítla převzít, jelikož obsahoval i, že jsem nepříjemná a neochotná, což si myslím, že bylo v té situaci nedůležité a následně zneužitelné v dalším postupu.Načež jsem raději 15.4., tedy dnes, podala výpověď dohodou, protože mi bylo vyhrožováno par.52 f.
Zajímají mne pravidla vytýkacích dopisů. Nerada bych se i ve výpovědní době dočkala výše uvedené výpovědi od zaměstnavatele. Děkuji
Dobrý den, žádná "pravidla vytýkacích dopisů" stanovena nejsou. Jde o to, aby v nich bylo jasně a srozumitelně popsáno, co se zaměstnanci vytýká a v čem je spatřováno porušování jeho pracovních povinností. A to že jste dopis nepřevzala, neznamená, že není platný. Podle ZP Vám byl doručen a tím, že jste ho "odmítla převzít" jste na jeho platnosti nic nezměnila. A také není jasné, co jste vůbec podala. "Výpověď dohodou" je holý nesmysl. PP skončí buď výpovědí (s 2-měsíční výpovědní dobou) anebo dohodou o jeho rozvázání (tady výpovědní doba není, PP končí ke dni, který byl sjednán).
Dobrý den a děkuji. Podala jsem výpověď s 2 měsíční výpovědní lhůtou.Můžete mi alespoň napsat kde ZP najdu o tomto zmínku. Děkuji
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com