Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobré dopoledne. Prosím poraďte mi co dělat v mé složité situaci. Jsem vedoucí pobočky a pod sebou mám jen jednoho zaměstnance. Tento pátek mu končí zkušební doba, rozhodla jsem se, že s ním vykomunikuji výpodvěď ve zkušební době z důvodu rozkrádání skladu a nespolehlivosti. Ale on se od pondělka ještě vůbec nedostavil do zaměstnání (zřejmě tuší proč) a oznámení o neschopence přišlo mailem od pondělka až teď ve středu odpoledne. Výpověď mu byla odeslána písemně v pondělí ráno. On je ale právě od toho pondělka marod. Dá se takto zrušit pr.poměr, a bere se to tak, že je to ve zkušební době, nebo to může být jakoby za tři "áčka" nebo jsem v pasti a jediné platné je jeho pracovní neschopnost?
A ještě se nemohu dohledat odpovědi na to, když je nemocný s chřipkou, nemá vycházky, dá se tento zaměstnanec kontolovat zda marodí i mimo pracovní dobu? Prosím poraďte
Dobrý den, platí:
§35 (2) O dobu překážek v práci, pro které zaměstnanec nekoná práci v průběhu zkušební doby, se zkušební doba prodlužuje.
§66 (1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel však nemůže ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.
§66 (2) Písemné oznámení o zrušení pracovního poměru podle odstavce 1 má být doručeno druhému účastníku zpravidla alespoň 3 dny přede dnem, kdy má pracovní poměr skončit.
Tedy to zrušení z pondělka není platné. Musíte počkat, až mu skončí PN, pak bude ještě 6 dní zkušební doby (nebo pokud bude mít delší PN, pak od 15. dne PN mu můžete zrušit prac. poměr).
Kontrolovat i mimo pracovní dobu je možné (když má PN, tak nemůže být večer v hospodě).
Chtěl bych vědět když omarodím v 7-denní ochr.době po ukončení prac. poměru a zaeviduji se na ů.p.,komu předám neschopenku?Pokud bych třeba marodil měsíc , bude mi o tento měsíc zkrácena podpora v nezaměstnanosti , nebo budu mít po ukončení nárok na celou podpůrčí dobu?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, neschopenku dáte zaměstnavateli. Podpora Vám po dobu nemocenské nepoběží. Na ÚP se také můžete zaregistrovat až po skončení pracovní neschopnosti.
Chtěl jsem jenom vědět když bych se na Ů.P.zaevidoval jestli není možné poněvadž je firma v konkurzu dát neschopenku přímo na sociální správu nebo nějak přes ůřad práce,jak bych dostal nemocenskou od firmy kde v pokladně nic není ,elektriku jim odpojily a majitele ten bydlí na Slovensku nenajdete?Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den, obraťte se na správce konkurzní podstaty a na Okresní správu sociálního zabezpečí. Nemocenskou vyplácí stát a nikoliv zaměstnavatel. Ten je pouze zprostředkovatelem výplaty (to platí jen u malých organizací do 25 zaměstnanců, u velkých dávky vyplácí přímo OSSZ).
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com