Kategorie: Občanské právo / Procesní právo
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den měl bych dotaz co mám dělat nebo jak dále postupovat když jsem měl dluh u Cetelemu v celkové výši 21690Kč která byla zaplacena dne 4.9.2010 a dojde doporučený dopis od soudního exekutora z Přerova že stále dlužím a chce po mě uhradit částku 34171Kč.Když jsem volal na Cetelem použivali na mě urážející a ponižující slova a ještě mě obvinili že já jsem byl drzý co si to prý dovoluji když jsem se jích zeptal zda to mají v evidenci nebo ne tak se mi k tomu nevyjádřil prosím o veškerou Vaší právní pomoc a jak mám dále postupovat mám to dát k soudu?Pomůžou mi nějakým spůsobem?
Předem díky za odpověď.
Novotný R.
Dobrý den, v tomto případě bych Vám doporučovala obrátit se soudního exekutora s tím, že tato částka již byla uhrazena a úhradu doložit (např. výpisem z bankovního účtu).
Fyzická osoba-podnikatel má pohledávku u slovenské firmy s.r.o.. Kde bude podávat žalobu a podle jakého práva se stanoví úrok z prodlení v případě, že žaloba bude muset být podána na Slovensku.Děkuji
Dobrý den, zde je rozhodující znění smlouvy, na jejímž základě pohledávka vznikla - v ní by mělo být rozhodné právo stanoveno.
Dobrý den,
chtěl bych se Vás zeptat, zda-li při podávání trestního oznámení na firmu se sídlem ve Velké Británii mám toto oznámení podat na české příslušné úřady nebo se mám obrátit na britskou policii/úřady ?
Předem děkuji za odpověď.
S ohledem na skutečnost, že české trestní právo nezná trestní odpovědnost právnických osob se obraťte přímo na britské úřady. Nejsem znalec britského práva a proto nemohu vyloučit, že trestní odpovědnost právnických osob ve Velké Británii rovněž neexistuje.
Dobrý den,
Před nějakým časem jsem měl dohody o provedení práce u několika firem. U těchto firem jsem měl dobré zakázky a slušné výdělky. Býválá manželka se však u těchto firem telefonicky a osobní návštěvou majitelů společností, kde se domáhala finančních prostředků z faktur mnou vydaných.
Navíc mě pomlouvala nepravdivě. Na tomto základě byla přerušena dodavatelská a pracovní činnost ze strany majitelů firem. Způsobila mé osobě ( OSVČ ) značné finanční ztráty. Jak mohu podat žalobu na toto jednání?
Děkuji
Dobrý den, v tomto případě můžete buď podat trestní oznámení pro podezření z trestného činu pomluvy nebo občanskoprávní žalobu na ochranu osobnosti.
Dobrý den,
ráda bych Vás poprosila o radu. Po MD se mám vrátit do práce. Zaměstnavatel mě však nutí k podpisu nové smlouvy, kde je úprava mé stávající pozice a i jiná náplň práce. S touto úpravou nesouhlasím.
Vahrožuje mi, že mi stejně může dát práci úplně jinou a mím kolegům vyhrožovala i tím, že si na ně něco najde a vyhodí je a poté že si již práci budou těžko hledat,...
Jak se v tomto případě mohu bránit?
Jde o velkou firmu (Telefonica O2)a já jsem jen jeden z 1000 zaměstnanců.
Mám se v tomto případě obrátit pouze na odborovou organizaci v naší firmě, je možné popř. podat žalobu za vyhrožování výpovědí při nátlaku k podpisu?.
MD mi končí za pár dnů a se bojím do práce vrátit.
Dobrý den, zaměstnavatel Vám musí umožnit návrat na pracovní místo dle pracovní smlouvy. Pokud Vám nabízí k podpisu jinou pracovní smlouvu, záleží pouze na Vás, jestli ji podepíšete či nikoli. Pokud nepodepíšete, musí Vám být umožněna práce dle původní pracovní smlouvy. Zaměstnavatel Vám ale samozřejmě může dát výpověď z důvodů uvedených v § 52 zákoníku práce. Čili i (za určitých podmínek) z důvodu "porušování povinností" a je pravda, že tento důvod výpovědi by nebudil v budoucnu u případných nových zaměstnavatelů dobrý dojem. Vy můžete své stížnosti na zaměstnavatele podat jak k odborové organizaci, tak i k inspektorátu práce.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda mám nějakou naději zrušit ustanovení Obvodního soudu a odvolání k Městskému soudu který mě odvolání zamítl.Podala jsem dovolání k Nejvyššímu soudu,ale nemám na právníka.Jedná
se,že jsem si půjčila v bance Raiff.bank úvěr a tento úvěr byl pojištěný a přišla jsem o práci díky zdravotnímu stavu.Přestala jsem splácet a pouze jsem volala bance a pak náslédně i psala o odklad splátek a
penálů.Nebylo mě vyhověno a i když jsem neměla nárok na Úřadu práce na podporu i neschopenka byla bez nároku na peníze,dostala jsem se k soudu,kterému jsem podepsala soudní smír.Soud mě vůbec nevyslechl,ale
zjistila jsem,že advokátka do žaloby napsala špatné datumy sepsání smlouvy a soud to ani nezjitil.Dostala jsem exekuci pro nesplácení a opět advokátka podala špatný návrh(částka byla větší než bylo zaplaceno)a to samé u exekutora který také neodečetl platby které jsem poslala.Celou exekuci strhly manželovi.Nenabylo to právní moci.Kam se můžu obrátit.Děkuji Mušková.V
Dobrý den,
obraťte se na advokátní kancelář, protože jen advokát může podat dovolání nebo pokud sama máte právní vzdělání, advokáta nepotřebujete.
Dobrý den,mám dotaz ohledně půjčky,kterou jsem si musela vzít na manžela a ten mi to nesplácí.V r.2004 jsem si vzala půjčku od ČS ve výši 60 000 na dobu 4 let.Po 2 letech jsme se rozvedli,ale už delší dobu jsme spolu nežili a tak snad od začátku jsem ten dluh splácela sama.Exmanžel mi nic nechtěl podepsat a že mi to bude splácet.To trvalo asi jen 1 rok,ale pak už to byla tak 100,-Kč měsíčně.Tento dluh jsem letos v březnu doplatila a exmanžel se už ani neozývá.Jedná se o částku cca 45 000,-Kč a chci se zeptat,zda tento dluh už není promlčený a jaké mám popř.šance.
Děkuji
Renáta Kunstovná
Dobrý den,
dluh vznikl za trvání manželství, tudíž je Váš společný, nikoli jen jeho. Museli byste provést vypořádání SJM, v němž by tato půjčka byla přikázána exmanželovi a na základě této dohody byste pak mohla zaplacenou částku po exmanželovi vymáhat.
Dobrý den, prosím moc o radu, před rokem si vzal můj syn hyp. úvěr 710 000Kč já jsem ručila nemovitostí.On se odtěhoval neplatil nic a ja nyni musím dům prodat, abych celý dluh splatila. Chtěla jsem se zeptat, zda mám šanci a jakym způsobem z něho jeho dluh dostat. Děkuji Fenclová
Dobrý den přeji,
potřebovala bych poradit ve věci odstoupení od kupní smlouvy a náhradu škody na ojetý automobil zakoupený od fyzické osoby z NSR.
Kupní smlouva byla sepsána v ČR i automobil jsem prodávající přivezl osobně. Na kupní smlouvě je napsáno v Teplicích dne a samozřejmě jeho podpis.
Prodávajícího jsme vyzvali v doporučeném dopise, že chceme od smlouvy odstoupit.Případně žádáme slevu z prodejní ceny , abychom automobil mohli používat a bylo způsobilé provozu na pozemní komunikaci. Odpověděl , samozřejmě že nesouhlasí se žádnou dohodou.
Kde ( ČR- nebo NSR) a jakou formou (podání)se můžeme dožadovat našeho nároku.
Žádný fundovaný právník nám na tyto otázky neuměl odpovědět. Způsobilo nám to opravdu pro nás citelnou finanční ztrátu a musíme to řešit.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěl bych podat žalobu na jednu banku působící na českém trhu z důvodu porušení §38 zákona č. 21/1992 sb. o bankách (bankovní tajemství) a porušení zákona 101 o ochraně osobních informací. Nemám v úmyslu si z finančních důvodů brát právníka. jak bych měl postupovat, kde žalobu podat a kolik mě to bude stát? Děkuji za informci.
Dobrý den,
pro takovýto spor Vám právě z finančních důvodů vřele doporučuji si advokáta najmout. Pokud tak neučiníte, je riziko, že spor prohrajete a budete hradit žalované bance nemalé náklady řízení, vyšší. Někteří advokáti požadují dopředu jen minimální zálohu a zbytek ponechají až na výsledku sporu. Nebo si můžete u soudu požádat o ustanovení advokáta a zjistí-li soud, že jste ve špatné finanční situaci, bude Vám ustanoven bezplatně - vyžádejte si na soudu příslušný formulář.
Dobrý den, mám tento problém a nevím jak dál postupovat.Povinný(pravomocně odsouzený za §250 odst.2 tr.zákona) neplatí ani nemá snahu platit pohledávku, kterou má od r.2003, i když byl mnou telefonicky i doporučenou písemností, kterou převzal, i advokátní kanceláří vyzýván k zaplacení a do současné doby tak neučinil.Musí proběhnout další soud, když povinný nezaplatil pohledávku nebo může rovnou proběhnout exekuční řízení? Mohu tuto žalobu podat sám nebo prostřednictvím advokátní kanceláře, popřípadě jak se nazývá žaloba, kterou mám podat? děkuji za odpověď.
Dobrý den,
především byste se na to měl zeptat svého advokáta.
Abych mohla odpovědět musela bych vidět rozsudek, jakým způsobem je o náhradě škody rozhodnuto, zda je to vykonatelné. Pokud není, musel byste podat soudu žalobu na zaplacení částky. Nejprve se ale zeptejte advokáta, je-li to nutné.
Přeji hezký den,mám následující problém. V roce 2004 mi byl občanem Slovenské republiky (žijícím v ČR) způsoben těžký úraz s následkem plné invalidity. Po soudních průtazích byl tento občan pravomocně v roce 2006 odsouzen Okresním soudem a tento rozsudek byl následně potvrzen soudem Krajským.Součástí rozsudku byla obžalovanému mimo jiné dána povinnost dle §229 odst.2 trestního řádu povinnost k úhradě mě ušlého zisku a byl jsem odkázán na řízení ve věcech občanskoprávních.Jelikož mi moje příjmy z invalidního důchodu neumožňují kauzu řešit přes pracovníky advokacie, měl bych dotaz jak mohu postupovat sám a není mi jasné jakým způsobem se podává žaloba na příslušníky jiných států,zda mám žalobu směrovat na soud v regionu bydliště svého nebo bydliště obviněného, jaké náležitosti má obžaloba obsahovat a možnost prodlení (rozsudek byl Krajským soudem potvrzen v září 2006). Děkuji za odpověď Jiří LBC
dobry den,
mam jeden dotaz,2002 jsem pujcila kamaradovi pres 300 tisic na prestavbu baraku,podepsali jsme smlouvu ,ze mi penize vrati do roka ,nestalo se. Snazili jsme se dohodnout na splatkach,stale se vymlouval,pak splatil asi po 4 letech 2 tisice a pak zase nic. Doufala jsem stale v nadeji,ze to vyresim mimosoudni cestou,nicmene nic se dodnes nevyresilo,nervy uz na vyhruzky nemam,takze uvazuji o tom,ze ho konecne dam k soudu.At vyresi soud. Bohuzel mam obavy,zdali to jiz neni promlcene. Co s tim mohu delat?Dekuji moc za odpoved.
Dobrý den,
čekala jste moc dlouho - promlčené to opravdu je a jestli dlužníka zažalujete, riskujete, že vznese námitku promlčení a soud žalobu zamítne a Vy jako neúspěšná budete hradit náklady řízení.
Zkuste ho přimět k podepsání uznání dluhu - zde je však třeba, aby bylo zřejmé, že o promlčení ví a přesto to podepisuje.
Jelikož nemám finanční prostředky na právníka či advokáta, chtěl bych připravit a podat žalobu k soudu sám.Šlo by o žalobu na vrácení daru pro nemravné chování obdarovaného.
Za předpokladu že dodržím strukturu žaloby jak je požadována (třeba dle vzoru z internetu)mohu tak učinit,přijme ji soud k řešení ?
Děkuji za odpověď. 0430674201@karneval.cz
Dobrý den,
podat žalobu soudu můžete opravdu sám a pokud by žalobní návrh obsahoval nějaké nedostatky, vyzve vás soud k nápravě.
Nevím, ale když jsem podal žalobu bez právníka, žalobní návr obsahoval nedostatek a sice ten, že jsem nežaloval všechny majitele domu a soud mne k ničemu nevyzval a zaplatil jsem soudní výdaje i když jinak jsem byl podle pozdějšího rozsudku v právu.
Nevím, ale když jsem podal žalobu bez právníka, žalobní návr obsahoval nedostatek a sice ten, že jsem nežaloval všechny majitele domu a soud mne k ničemu nevyzval a zaplatil jsem soudní výdaje i když jinak jsem byl podle pozdějšího rozsudku v právu.
Dobrý den,přes 3měsíci jsme si objednali od jedné firmy nástřik gotele a zároveň položení PVC do předsíně.Na druhy den jsme zjistili,ze jsou pod linem kamínky a odlepili se všecny lišty, co nalepili.Pán,který to prováděl přijel a začal přilepené lino násilím odlepovat,aby se dostal ke kamenům,přitom porušil strukturu a odjel s tím,že si neví rady a poradí se se šéfem co dál.Jak se lišty odlepili,tak jsme zjistili,že na jedné straně není lino vůbec přilepené.Podali jsme písemnou reklamaci,s tím,že jsme dostali odpověď,že reklamaci zamítla další 3strana,s kterou naše firma měla smlouvu a byla jen zprostředkovatel položení PVC,což nám nikdo předtím neřekl a nikde se to neuvádí ve smlouvě.Nikdo se na to PVC nepřijel podívat a šéf té firmy s kterou jsme to domlouvali,řekl,že tomu nerozumí až poté co nastal nějaký problém.Chtěli jsme poprosit o radu co dál a jestli máme nějakou šanci,aby nám tu reklamaci někdo uznal.Děkuji moc.Janitová
Dobrý den, pokud reklamaci nevyřídí ten, kdo je odpovědný, pak se musíte obrátit na soud. Eventuálně se obrátit na znalce z oboru stavebnictví, který by ve věci vypracoval znalecký posudek. Ale ten může být také ustanoven soudem až v průběhu řízení.
Podnikám se svou sestrou,máme sdružení dle OZ( 50%: 50%). Jeden náš odběratel neuhradil kupní cenu za materiál -cca 60 tis. Kč, proto jej chceme zažalovat. Fakturu jsem vystavila já. Nevím, zda máme podat návrh na vydání platebního rozkazu samostatně každá z nás na 30 tis,. nebo máme podat společný návrh a chtít v něm opět každá svou část nebo celý dluh obě dohromady. Prosím o radu. Děkuji
Dobrý den, podejte jeden návrh, kde na straně žalobce budete vystupovat obě.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com