darovací smlouva - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

darovací smlouva

renata, 30.07.2008 08:49:37

Dobrý den,prosím můžete mi poradit? Manžel vlastní garáž,kterou si kdysi sám stavěl. Tuto garaž by chtěl přepsat na mne formou darovací smlouvy. Spadla by pak tato garáž v případě jeho úmrtí ještě do dědického řízení? Děkuji za odpověď

Re: darovací smlouva

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 30.07.2008 08:59:18

Dobrý den,
předmětem dědického řízení je veškerý majetek, který zemřelý v době své smrti vlastnil. Jestliže tedy předtím daruje Vám nějakou nemovitost či jinou věc, nemůže být tato logicky předmětem dědického řízení v případě jeho smrti.

karel pátek, 24.08.2008 19:04:25

otec mi chce darovat rodiný dům ve kterém bydlím.Je ale znovu ženatý a chce aby majetek zůstal pouze mě jako svému synovi.Dům nabyl před druhou svatbou.Nyní bydlí u druhé manželky.Prý se z darovací smlouvy už neplatí dań. Děkuji

darovací smlouva

Štěpána Bubeníčková, 09.07.2008 12:47:59

Dobrý den prosím o radu.jsme tři sourozenci bratr celí život vyrůstal v baraku ve kterém se narodil těď máma darovala barák nejstarší sestře a bratra bez mylosti vystěhovali když se barák kupoval tak ho bratr zaplatil ale byl napsanej jen na mámu,na obecním ůřadu jsou podloženy papíry že bratr barák zaplatil ale nic tam nepodepsal tak jsem se chtěla zeptat jestli se dá nějak napadnout darovací smlouva že nás vlastně máma uplně vymazala i bez našeho souhlasu a že vlastně z bratra udělala bezdomovce děkuji

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 09.07.2008 12:53:28

Dobrý den,
darovací smlouvu těžko napadnete. Je zcela na matce jako vlastníku domu, aby se rozhodla, komu dům daruje. Je problém bratra, že zřejmě nepožadoval po matce žádné zajištění jím vložených peněz do koupi. Nyní se může pokusit peníze vymáhat z titulu smlouvy o půjčce, je ale otázka, nakolik bude schopen to prokázat.

věcné břemeno

Zdeněk Kořínek, 03.07.2008 07:29:58

Dobrý den ,chtěl jsem se zeptat rodiče mi darovali dům s pozemkem,v darovací smlouvě jsou zapsáni s doživotním a bezplatným právem bydlení a užíváním (dům má 2 bytové jednotky)jednoho patra o dvou místnostech + kuchyň a s užíváním společných prostor ve sklepě a na zahradě.Prakticky v patře užívají 3 místnosti + kumbál-pracovna.
A dotaz je takový jak si mám správně vyložit větu "bezplatné bydlení",osobně to chápu tak,že nemohu (ve skutečnosti mě to ani nenapadlo-hanba by mě fackovala)vyžadovat "nájemné", ale co se týče za spotřeby energií(plyn , elektřina , voda)- ano. Platba inkasa je rozdělena na 1/3 rodiče a 2/3 má rodina (4 děti,manželka a já).Několik let tento systém dle společné dohody fungoval ,ale otec najednou přišel s tím že nebude dál přispívat na inkaso a ohání se abych si přečetl darovací smlouvu.Děkuji za odpověď Kořínek. mohu-li požádat odpověď na email děkuji

darovací smlouva

Josef Brablc, 01.07.2008 21:52:05

Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat-otec se rozvedl s mojí matkou,kterou vyplatila moje přitelkyně.Podíl matky se připsal otci na jeho jméno.Otec poté darovací smlouvou přepsal celý dům na nás oba.Časem se jeho chování změnilo. Nedáva nám jeho podíl peněz na inkaso a hrubě se chová- vyhrožuje nám i smrtí.Byla tu už i policie za hrubé chování k nám,ale policie to nevyřešila.Mohl by se domáhat daru???

Předem děkuji za odpověd Josef Brablc.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 02.07.2008 11:01:34

Dobrý den,
domáhat se vráce daru mohl pouze tehdy, pokud byste se hrubě chovali vy k němu - ne naopak.

darovací smlouva

Bara Šenkeříková, 10.04.2008 09:30:16

Dobrý den,
rodiče mě i manželovi chtějí darovat rodinný dům s tím,že tam budou mít doživotní věcné břemeno. Prosím o radu, jakým způsobem bychom si měli rozdělit nemovitost s manželem (SJM nebo podílové spoluvlastnictví). A jestli se musí přesně vypsat co kdo bude mít nebo stačí jenom rozdělení na 1/2. Díky Bara

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 10.04.2008 09:46:11

Dobrý den,
v případě nabytí nemovitosti darem Vámi oběma, může dle platné právní úpravy vzniknout pouze podílové spoluvlastnictví, kde se každý z Vás stane podílovým spoluvlastníkem ve výši 1/2 podílu na nemovitosti. I když byste tedy získali smlouvou nemovitost oba, nepatří dům do SJM. Jde o nabytí ideální poloviny a není tak určeno, co kdo konkrétně získá.

Bara Šenkeříková, 10.04.2008 11:30:46

Děkuji Vám za odpověd a ješte bych se Vás zeptala, jestli musí být v darovací smlouvě uvedeno spoluvlastnictví ve výši 1/2.Jestli ano, tak mě prosím nemůžete poradit,kde bych našla vzor jenom na zapsání podílů u více obdarovaných?Do návhu na vklad jsem udala podíl 1/2.Děkuji Bara

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 11.04.2008 13:21:05

Dobrý den,
ve smlouvě by měly být uvedeny spoluvlastnické podíly všech spoluvlastníků. Nejsou-li uvedeny, platí, že jsou stejné.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »