Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
chtla bych se zeptat jak se z dohody o pracovní činnosti odvádí zdravotní a sociální pjištění. Zda je platí zamstnavatel, nebo zamstnanec sám.
Děkuji
Dobrý den, je to stejné jako u mzdy, na odvodech se podílí jak zaměstnavatel, tak zaměstnanec. Hrubá odměna z dohody je pak vyplácena po odečtení odvodů na pojistné a daně.
Moje dcera žila a byly vdaná v Anglii. Nyní se rozvádí a chce žít opět doma. Na internetu si našla zaměstnání v kapitálových trzích, kde nabízí nástupní plat 25 - 35 tisíc korun. Dcera má vystudovanou universitu s ekonomickým zaměřením v Londýně a samozřejmě perfektní angličtinu. V této firmě byla na pohovoru, kde ji upozornili na to, že nabízené peníze jsou jen na zapracování, později, že má základ jen 10 tisíc a zbytek co si vydělá. Když se nyní po měsíci práce ptala na výplatu, bylo jí oznámeno, že nedostane ani korunu, protože nesehnala žádného zákazníka, který by byl ochoten k nim investovat peníze. Je něco takového možné, a jak se bránit? Platí si podnájem v Praze a všechny peníze na bydlení i stravu si musela vypůjčit. Děkuji.
Dobrý den, takové praktiky jsou v oblasti obchodu celkem běžné. Sliby jsou diametrálně odlišné od reality. Ať se obrátí na inspektorát práce. Smlouvu, kterou uzavřela neznám, tudíž se k ní nemohu vyjádřit.
Dobrý den
Od 2.5.2008 do 31.12.2008,mám uzavřenu Dohodu o pracovní činnosti.
Tuto dohodu jsem uzavřel s ústním příslibem, že od 1.7.2008 bude uzavřen pracovní poměr.
Tento příslib byl teď popřen a je zájem abych i nadále pracoval na DPČ. Tím se můj nový zaměstnavatel ke mě nezachoval tak jak přislíbil, což bylo pro mě(mám 3roky a4měsíce do důchodu) rozhodující !
Pracoval jsem od 7do18hodin,ale podle dohody mě bylo vykazováno a placeno 3,75hodiny denně(18,75týdně)x 160Kč/hodinu-prý nadstandart.
V květnu,navíc nebyla zaplacena mzda za dobu vstupní prohlídky a přezkoušení k řízení motor.vozidel,kam jsem byl vyslán novou nadřízenou,navíc do jiného města.
Prosím o radu:
-18.6.jsem byl naposledy fyzicky přítomen na pracovišti.Mohu požadovat zaplacení všech hodin skutečně odpracovaných nad sjednaný rozsah 18,75hodin týdně zpětně od 2.5.2008,což by museli vykázat nejméně do 31.7.2008? Mám na to právo?
-nemohou se z toho vyvléci např.15-ti denní výpovědí(je sjednáno) ?
Děkuji.
Dobrý den, odpověď na otázky jste již dostal v jiné diskuzi. Tento příspěvek jste totiž v rozporu s pravidly pro vkládání příspěvků vložil opakovaně do více diskuzí.
Omlouvám se za nepřesnost. Otázka zní: Je možné uzavřít u jednoho zaměstnavatele 2 DPČ, z nichž každá zní na 0,5 úvazek z fondu pracovní doby? Děkuji a přeji krásný den.
U jednoho zaměstnavatele končím dohodou k 31.07.2008. Na další HPP nastupuji 1.9.2008. Mezitím mám dohodu o provedení práce. Z čeho se vypočítává sociální a zdravotní pojištění na měsíc srpen?
Děkuji za odpověď!
Dobrý den, dotazy se nevkládají jako odpovědi na dotazy jiných, ale samostatně. Odpovědi jsou pak díky tomu nepřehledné.
Na měsíc srpen pojištěná nejste, z DPP pojistné odvody nejdou. Takže na zdravotním si budete platit minimální odvod 1.080,-Kč. K sociálnímu se přihlásit můžete nebo ne. Pokud ano, částku Vám sdělí na OSSZ.
Hezký den, je možné sjednat u jednoho zaměstnavatele 2 DPČ? Děkuji.
Dobrý den, pokud bude každá na jiný druh práce, pak je to možné. Na stejný druh práce to však u stejného zaměstnavatele nelze.
Dobrý den,
výpovědní lhůta je 15 denní a běží ode dně převzetí výpovědi. Znamená to, že pokud výpověď převezmu 1.den v měsíci, pak poslední směnu odpracuji 15. den v měsíci ?
F.J.
Dobrý den, je to tak.
Dobrý den,
platí pravidlo max. 80 hodin měsíčně u DPČ i tehdy, když kalendářní měsíc má více než 20 dní a tudíž při pracovní době 20 hodin týdně to vychází více? A může mne zaměstnavatel nutit odpracovat těchto max. 80 hodin měsíčně, i když např. bude paní na hlídání nemocná? Jsem na MD a mám pouze jedinou možnost hlídání.
Děkuji za odpověď,
TP
Dobrý den, není dáno pravidlo 80 hodin, ZP stanoví, že na základě dohody o pracovní činnosti není možné vykonávat práci v rozsahu překračujícím v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby. Takže počet pracovních dnů v měsíci nehraje roli. A co myslíte tím "nucením". Vy jste podepsala DPČ z níž Vám plynou povinnosti. Nejzákladnější z nich je odvádět sjednanou práci. A i když je to dnes velký problém pro mnoho lidí, zaměstnavatele to, že nemáte hlídání, zajímat nemusí.
Jsem s manželkou zaměstnán jako důchodce a Dohodu o pracovní činnosti. V dohodě není ani zmínka o příplatcích za soboty a neděle, ani o stravenkách. Měl bych tři dotazy:1/ V dohodě je uvedena pracovní doba nejýše polovina předepsané týdenní pracovní doby. Znamená to rámcově, že naše pracovní doba nesmí za měsíc převýšil pracovní hodiny uvedené v Pracovním kalendáři?
2/ Pokud je v dohodách zmínka o tom, že vztahy jsou upraveny ZP, máme tedy nárok na so a ne příplatky?
3/ Pokud v dohodě o tom není zmínka a v organizaci se vydávají stravenky, máme na ně taky nárok kdaž pracujeme každý druhý týden vždy 6 hodin denně? Pokud nám je nedávajím, není to "diskriminace" pracovníků?
Děkuji.
Dobrý den, pracovní doba nesmí převýšit 20 hodin týdně, tj. 80 hodin měsíčně. Nároky na příplatky nemáte, je tím myšleno spíše, že DPČ se řídí podle příslušných ustanovení ZP (ale znění Vaší smlouvy neznám!). O diskriminaci nehovořte. To by stejně tak mohli hovořit o diskriminaci zaměstnanci, kteří pracují celou směnu a dostanou stejnou stravenku jako ten, který pracuje jen po zkrácenou dobu. Jestli nemáte výslovně stanoveno, že budete stravenky dostávat, tak na ně nárok nemáte.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com