Kategorie: Občanské právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, před nedávnem se přistěhovali noví sousedé do bytu pod námi. Bohužel jsou to silní kuřáci, kteří kouří ve svém bytě a cigaretový kouř je cítit celým naším bytem. Tento byt je pronajímán, majitelka jej má v osobním vlastnictví. Byla jsem si již stěžovat, paní mě odpověděla, že v nájemní smlouvě nemá uvedeno, že v bytě nesmí kouřit, že se tedy bude snažit více větrat, ale s kouřením kvůli nám nepřestane. Nyní se situace mírně zlepšila, ale hlavně večer, když se rodinka vrací z práce, máme kouř opět v bytě. V jednopokojovém bytě je to děs. Je mi jasné, že kouřit nepřestanou. Ještě jim dám poslední varování a potom budu věc řešit s majitelkou bytu. Chtěla bych se proto zeptat, jaká mám práva (byt mám v osobním vlastnictví). Mnohokrát děkuji za odpověď
Jana Kratochvílová, Brno
Dobrý den, mám problém se svými sousedy. Jsou silní kuřáci, už několikrát jsem je žádala, zda by nemohli chodit kouřit na druhý balkon, který nesousedí s tím mým, nebo aspon na druhou stranu tohoto balkona, protože já jako nekuřačka, cítím kouř ve svém pokoji i přes zavřené dveře. Dočkala jsem se odpovědi, že tady má paní oblíbené místečko, a ať se odstěhuju, když se mi to nelíbí, že ona tu bydlím už 30 let a já ji nebudu omezovat. Je lhostejná i k faktu, že mi máme na balkoně kočár s malým dítětem. To, že je to velmi hlučná rodina a jejich televize a věčné hádaní je do detailu slyšet v naší ložnici, kde se nedá ani spát, to bych přešla, ale jejich nevtřícnost ohledně kouření mi velmi vadí. Chtěla jsem se zeptat, jaká v této situaci mám práva (byt mám v osobním vlastnictví). Vím, jaké je znění § 127 v občanském zákoníku, ovšem nedokážu posoudit, zda se jedná o obtěžování nad míru přiměřené poměrům. Předem děkuji za odpověď. Jitka Žaloudková, Pardubice
Dobrý den,
i kdyby soud teoeticky rozhodl, že dle tohoto ustanovení se mají zdržet kouření v oněch určitých místech, jak byste je k tomu prakticky donutila?
Tady moc prostoru pro právní řešení není, resp. je, ale ne takové, které Vám 100% zajistí dodržování.
Dobrý den,
jsem poměrně silný kuřák zvyklý kouřit na balkoně bytu, který mám v pronájmu. Kouř ovšem obtěžuje sousedy bydlící nade mnou, ti mají byt v osobním vlastnictví. Vyhrožují mi tím, že situaci budou řešit přes správu nemovitostí a podobně. Zajímalo by mě, zda náhodou neporušuji svým kouřením nějakou vyhlášku nebo snad zákon a jaké mají možnosti tuto záležitost řešit, abych věděl, na co se mám připravit. Nezdá se totiž, že se s touto situací hodlají smířit. Já se zase nechci vzdát svého kouření na balkoně, protože je to pro mě jedna z mála radostí v mém životě. Také bych se rád zeptal, jaká práva mám já jako kuřák a jestli mám nějakou možnost se zákoně bránit jejich nepříjemnému osočování, protože se zdají býti stále agresivnější.
Děkuji za odpověď a za Váš čas.
S pozdravem a přáním hezkého dne.
Pavel Tomas, Praha
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com