Rozvázání pracovního poměru - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

výpověď

Romana Hoduláková, 05.02.2009 13:39:28

Dobrý den, chtěla bych se zeptat manžel nastoupil do nového zaměstnání. Dali mu smlouvu na dobu určitou, která mu končí posledního února. Zaměstnavatel mu ale oznámil zatím teda telefonicky, že se má dostavit do firmy, že s ním ukončí pracovní poměr již 9.2.2008. Na co má manžel právo(na odstupné,náhradu mzdy) pokud tedy nechce ukončit pracovní poměr dříve než mu končí smlouva? Má zaměstnavatel právo dát mu výpověď? Důvod propouštění je málo práce.

Re: výpověď

Karel Dlouhý, 05.02.2009 19:00:21

Jistě by chtěli, aby podepsal dohodu o skončení pracovního poměru (bez odstupného).
Zaměstnavatel má právo dát výpověď (např. pro snižování stavu zaměstnanců) - ale s 2měsíční výpovědní lhůtou, což v daném případě nemá smysl, když mu prac. poměr končí 28. 2.
Radil bych nic nepodepisovat, trvat na tom, že má platný pracovní poměr do 28. 2., ať mu přidělují práci nebo platí náhradu mzdy 100 %.

"Důvod propouštění je málo práce." - to je problém zaměstnavatele, ne jeho.

Výpověď poslána emailem

Jakub Špringer, 29.01.2009 15:14:00

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, zda výpověď poslána emailem je platná či ne? Děkuji.

S pozdravem.

jakub Špringer

Re: Výpověď poslána emailem

Šárka Lacinová, 30.01.2009 16:25:16

Chtěla bych se zeptat zda podaná výpověď emailem je platná či ne. Pokud výpověď je napsaná,vytisklá a podepsaná. Dále přeposlaná skenerem v emailu

Karel Dlouhý, 30.01.2009 18:37:06

Viz odpověď níže.
Tedy musí s tím předem souhlasit druhá strana, výpověď musí být podepsána elektronickým podpisem založeným na kvalifikovaném certifikátu a rovněž tak potvrzení přijetí.

Pokud toto nebylo splněno, pak výpověď nebyla řádně doručena, a tedy není platná.

Karel Dlouhý, 30.01.2009 18:30:14

Dobrý den, neuvádíte, kdo tu výpověď posílá, zda zaměstnavatel nebo zaměstnanec.
§ 335

Doručování zaměstnavatelem prostřednictvím
sítě nebo služby elektronických komunikací

§335 (1) Prostřednictvím sítě nebo služby elektronických komunikací může zaměstnavatel písemnost doručit výlučně tehdy, jestliže zaměstnanec s tímto způsobem doručování vyslovil písemný souhlas a poskytl zaměstnavateli elektronickou adresu pro doručování.

§335 (2) Písemnost doručovaná prostřednictvím sítě nebo služby elektronických komunikací musí být podepsána elektronickým podpisem založeným na kvalifikovaném certifikátu [95].

§335 (3) Písemnost doručovaná prostřednictvím sítě nebo služby elektronických komunikací je doručena dnem, kdy převzetí potvrdí zaměstnanec zaměstnavateli datovou zprávou podepsanou svým elektronickým podpisem založeným na kvalifikovaném certifikátu [95].

Karel Dlouhý, 30.01.2009 18:34:04

§335 (4) Doručení písemnosti prostřednictvím sítě nebo služby elektronických komunikací je neúčinné, jestliže se písemnost zaslaná na elektronickou adresu zaměstnance vrátila zaměstnavateli jako nedoručitelná nebo jestliže zaměstnanec do 3 dnů od odeslání písemnosti nepotvrdil zaměstnavateli její přijetí datovou zprávou podepsanou svým elektronickým podpisem založeným na kvalifikovaném certifikátu [95].

§ 337

Doručování písemnosti určené zaměstnavateli zaměstnancem

§337 (2) Jestliže s tím zaměstnavatel souhlasí, může zaměstnanec doručit písemnost určenou zaměstnavateli prostřednictvím sítě nebo služby elektronických komunikací na elektronickou adresu, kterou zaměstnavatel pro tento účel zaměstnanci oznámil; písemnost určená zaměstnavateli musí být podepsána elektronickým podpisem zaměstnance založeným na kvalifikovaném systémovém certifikátu [95].

§337 (4) a (5) je obdobné jako § 335 (3) a (4).

Tedy jen tak poslat výpověď mailem nestačí.

Ukončení pracovního poměru v době nemocenské?

Petr Suchánek, 29.01.2009 12:41:49

Dobrý den, u jedné nejmenované firmy pracuji od 19.5.2009. Od 11.11.2008 jsem na nemocenské. Smlouvu mám na dobu určitou a to do 31.1.2009. Dnes mi bylo řečeno, že i přesto, že jsem na nemocenské, bude ke dni 31.1.2009 ukončená pracovní smlouva. Je toto možné?

Re: Ukončení pracovního poměru v době nemocenské?

Karel Dlouhý, 30.01.2009 18:26:09

Samozřejmě je to v pořádku, pracovní poměr na dobu určitou končí sjednaným dnem.
(Nemocenské dávky budete dostávat, pokud PN potrvá.)

okamžité zrušení pracovního poměru

Ondřej Zádka, 25.01.2009 12:19:33

Dobrý den,

jsem zaměstnanec u stavební firmy na pozici zedník, kde jsem nastoupil 25.8.2008. Ve smlouvě mám 3 měsíční zkušební dobu.Do teď jsem od zaměstnavatele nedostal dodatek o prodloužení pracovní smlouvy. Zaměstnavatel mi nikdy nevyplácel mzdu v daný termín, na kterém jsme se domluvili. v prosinci jsem chodil do práce do 19.12.2008 a od 20.12.2008 do 5.1.2009 jsem měl dovolenou.Po dovolené jsem měl nastoupit do práce , ale bylo mi řečeno, že žádná práce není, snad až na konci ledna. Nyní je 25.1.2009 a nedostal jsem zaplaceno za prosinec 2008. Zaměstnavatelovi jsem několikrát volal i psal sms, co bude dál a bohužel mi nebyla ani jednou dána odpoveď. Bohužel jsem ho nikde na firmě nezastihl.
Mohu se tedy zeptat zda mám právo ukončit inhed pracovní poměr?? a jak mám s tímto problémem postupovat??

Děkuji předem za odpověď.

S pozdravem a přáním krásného dne

Ondřej Zádka

Re: okamžité zrušení pracovního poměru

Karel Dlouhý, 25.01.2009 14:09:31

Dobrý den, nepíšete, zda máte pracovní poměr na dobu neurčitou nebo určitou dokdy? Jaký dodatek o prodloužení pracovní smlouvy máte na mysli?

ZP § 56

Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem
Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,
b) zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti (§ 141 odst. 1).

Tzn. pokud uplynulo 15 kalendářních dnů od termínu splatnosti, můžete zrušit prac. poměr podle § 56 a tuto listinu doručit zaměstnavateli.

Veronika Kadlecová, 26.01.2009 09:02:44

Dobrý den,

děkuji za odpoveď.

Měl jsem dostat v prosinci dodatek ke smlouvě o prodloužení prac. poměru na dobu neurčitou, bohužel se tak nestalo.
Mám právo o náhradu pokud jsem za prosinec 2008 nedostal dohodnutou mzdu podle smlouvy?

Děkuji.

Ondřej Zádka

Karel Dlouhý, 26.01.2009 19:53:07

Jak zrušit pracovní poměr jsem odpověděl výše.

Samozřejmě máte nárok na mzdu za vykonanou práci v prosinci a náhradu za dovolenou, tu budete muset vymáhat soudně.

Pracovní smlouva může být na dobu určitou nebo neurčitou (v obou případech může být uzavřena zkušební doba.
Když jste v srpnu nastoupil, dokdy byla uzavřena pracovní smlouva? Do konce prosince?

Výpověď

Karel Peřina, 13.01.2009 00:26:43

Dobrý večer jen se chci zeptat zda po výpovědi mohu žádat od státu doplatek mzdy když z ÚP dostávám jen nějaké procenta. Protože můj plat byl hodně vysoký a mám hypotéku atd. A dostal jsem se tím do platební neschopnosti. Děkuji

Re: Výpověď

Karel Dlouhý, 13.01.2009 18:51:10

Nemůžete.

výpověď dohodou

Zdenka Veisova, 11.01.2009 20:24:33

Dobrý den. Chtěla bych vědet jestli bych měla nárok na podporu v nezaměstnanosti při skončení pracovního poměru na dobu neurčitou dohodou. Předem děkuji

Re: výpověď dohodou

Karel Dlouhý, 11.01.2009 21:25:25

Ano.

Výpověď dle ZP § 52 g)

Pavel Tichý, 10.01.2009 21:09:43

Dobrý den, zaměstnavatel předal v jeden den zaměstnanci 3 na sebe navazující písemná upozornění na porušení povinností vyplývajících z právních předpisů datovaná do posledních 14 dnů. Na konci třetího upozornění je závěr, že došlo k soustavnému porušování a že rozvazuje PP výpovědí na základě § 52 g) a je zde výzva k odevzdání pracovních pomůcek, klíčů atd. a k „součinnosti při vyřízení okamžitých náležitostí spojených s ukončením PP“.
Zaměstnanec tato upozornění s výpovědí převzal a podepsal. Zaměstnavatel mu odebral klíče, doprovodil ho na pracoviště, aby si zaměstnanec vzal své věci a následně zaměstnance vyprovodil ven.
Je výpověď platná, když písemné upozornění a výpověď byly předány v jeden den? Pokud je platná, tak se domníváme, že zaměstnavatel neví o tom, že pracovní poměr dále trvá až do doby skončení výpovědní lhůty tj. dne 31.3.09. Zároveň ale znemožnil zaměstnanci návrat na pracoviště. Jak má zaměstnanec postupovat,aby nakonec neměl neomluvenou absenci a §55?

rozvázání pracovníhio poměru

Eva Kaňová, 07.01.2009 17:55:03

Dala jsem výpověď dohodou ke dni 31.1.2009. Zaměstnavatel mě nechce pustit a vyhrožuje mi, že si mám výpověď do druhého dne rozmyslet a potom přijít a poprosit pana majitele aby mě vzal zpátky. Samozřejmě tam nechci zůstat. Chci se vrátit na své původní místo, kde mi slíbili, že můžu nastoupit ihned.
Dotaz. Když měl zaměstnavatel nepustí dohodou, mohu od něj odejít k 1.2.2009 i bez zápoštového list a hned 1.2.2009 nastoupit na svého původního zaměstnání. Hrozí mi tímto postupem nějaké sankce. Původní zaměstnavatel by na tuto situaci přistoupil.
Děkuji E.K.

Re: rozvázání pracovníhio poměru

Karel Dlouhý, 07.01.2009 19:28:13

Není mi jasné, zda jste dala výpověď (jako jednostranný právní akt), nebo návrh na skončení pracovního poměru dohodou - výpověď dohodou je nesmysl, viz odpovědi na dotazy. Zaměstnavatel zřejmě na dohodu nepřistoupí.
Pokud šlo o výpověď a zaměstnavatel ji převzal v prosinci 2008, skončí 2měs. výpovědní lhůta 28. 2. 2009. Pokud ji převzal až teď v lednu, tak výpovědní lhůta uplyne 31. 3. 2009. Do té doby musíte vykonávat práci.
Pokud svévolně odejdete 1. 2. 2009, může Vám zaměstnavatel okamžitě zrušit pracovní poměr pro hrubé porušní pracovní kázně. Může také na Vás vymáhat škodu, která mu vznikla (např. že musel platit přesčasy těm, kteří pracovali za Vás). Proto existuje 2 měs. výpovědní doba, aby měl čas sehnat jiného zaměstnance.
Takový dotaz tu byl vícekrát, přečtěte si starší odpovědi.

Výpověď ve zušební době

Vladimír Mucha, 05.01.2009 11:11:27

Dobrý den,
jsem, od 1/09, ve zkušební době. Mohu v této době dát výpověď z pracovního poměru s okamžitou platností, bez udání důvodu, nebo má výpověď musí být zaměstnavateli doručena 3 dny předem? Jaký paragraf, Zákoníku práce, toto upravuje?
Děkuji Vám za odpověď
Vladimír MUCHA

Re: Výpověď ve zušební době

Karel Dlouhý, 05.01.2009 19:36:31

§66 (1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel však nemůže ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.

§66 (2) Písemné oznámení o zrušení pracovního poměru podle odstavce 1 má být doručeno druhému účastníku zpravidla alespoň 3 dny přede dnem, kdy má pracovní poměr skončit.

Tedy žádnou výpověď nedáváte, nýbrž písemné oznámení ...
Ty 3 dny není povinnost ("má být", nikoliv "musí být").

výběrové řízení

Filip Kaška Kaška, 14.11.2008 16:33:57

Dobrý den,
prosím o radu.
Jako firma jsme se účastnili výběrového řízení na poskytování tiskových služeb pro magistrát města. Jako uchazeč jsme byli zamítnuti. Řízení nechci rozporovat. Chtěl bych jen vědět, zda mám nárok na informace o vítězné nabídce.Např. kdo a s jakou cenou vyhrál atd

Re: výběrové řízení

Mgr. Oldřich Topka, 21.11.2008 11:43:28

Dobrý den, tohle nepatří do diskuze o pracovním právu, je to záležitost veřejných zakázek podle zák.č. 137/2006 Sb. Zadavatel má podle tohoto zákona povinnost určitým způsobem zveřejnit informace o vítězné nabídce. Vy osobně pak můžete požadovat příslušné podklady podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.
Lze také kontaktovat úřad pro ochranu hospodářské soutěže a požádat je o stanovisko nebo konzultaci.

rozvázání pracovního poměru na RD

gabriela lukasevic, 19.10.2008 15:18:48

Dobrý den,
jsem toho čwsu na rodičovské dovolené,v polovině února 2009 jsem se měla vracet do firmy kde jsem pracovala než se mi narodilo dítě.Firma mi nevyla vstříc stran posunu pracovní doby tak abych mohla dítě vyzvedávat ze školky a tak jsem si našla práci jinou.Chci tedy zaměstnavateli dát výpověď a chci se zeptat jestli na RD ji mohu podat s okmžitou platností nebo zde platí také nějaká výpovědní lhůta a jaký paragraf se vztahuje na výpověď z mé strany...
děkuji s pozdravem
LG

Re: rozvázání pracovního poměru na RD

Mgr. Oldřich Topka, 22.10.2008 08:49:56

Dobrý den, v tom Vám nic nebrání. Výpověď se podává v souladu s §50 ZP. 2-měsíční výpovědní doba běží od následujícího měsíce a jejím uplynutím PP skončí bez ohledu na to, že jste na RD. Okamžité zrušení PP ve Vašem případě není odůvodněno, takže takhle PP účinně nezrušíte (viz §56 ZP).

Zničení smlouvy zaměstnavatelem

Karel Hruška, 01.04.2008 10:44:31

Dobrý den. Přítelkyně měla smlouvu na dobu určitou do 31. 12.2007. Prvního ledna 2008 dostala smlouvu novou, do 31.8.2008 i se zkušební dobou 3 měsíce. Minulý týden šla za šéfem, že plánuje končit ve zkušebce, ať se domluví. On že nahlédne do její smlouvy a pak ji před ní rozthal. My tedy nemáme hmatatelný důkaz, že smlouva existovala, on svou taky zničil. Jde o to, že se tedy smlouva do 31.12.2007 překlopila na neurčitou=2měsíční vyýpovědka. My mu přesto poslali poštou rozvázání poměru ve zkušebce a dnes slečna nastupuje do jiné práce. co hrozí za rizika? Osobně jsme rozhodnuti to řešit klidně soudně, tu smlouvu vidělo X lidí...ale bohužel je zničena.

Re: Zničení smlouvy zaměstnavatelem

Mgr. Oldřich Topka, 01.04.2008 15:20:21

Dobrý den, jestliže existovala nová pracovní smlouva, tak k žádnému "překlopení" nedošlo. V případě soudního sporu budete prokazovat existenci smlouvy, třeba i s podporou svědeckých výpovědí. K rozvázání PP došlo doručením oznámení a pochybuji, že by se mohl domáhat náhrady škody z "neplatně" rozvázaného PP. I když předem je vždy těžko soudit, co si protistrana vymyslí.

Karel Hruška, 02.04.2008 08:11:16

Děkuji za optimistickou radu. Jen pro upřesnění. První smlouva byla do 31.12.2007. Druhá do 31.8.2008. Nicméně 17.3. 08 došel za přítelkyní, že ta smlouva z 1.1.08 je špatně a at podepíše naslédující: Dodatek k prac smlouvě. Smlouva se prodlužuje na dobu určitou do 31.8.2008, ostatní ustanovení jsou mez,ěměna. Je totální zmatkař, takže si nicméně tímto ničeho nedosáhl, byla tam stále 3měs zkušebka, na jejíž základě slečna končí. Byla za ním 20.3., on že se chce mrknou na její kopii z 1.1.08 a tu rozthal. Tohle je celá situace. Dle mě i ten dodatek z 17.3.08 nehraje roli, důležitá byla roztrhaná smlouva s uvedenou zkušebkou. Já mu 31.3.08 poslal výpověd ve zkuš době, on se slečně vyhýbá, když za ním dojde, protože vlastně od 1.4.08 už slečna je v nové práci. A on ji zatím odmítá dát zápočťák...

Mění se tímto na Vaší optimistické radě něco?:) Děkuji každopádně.

Mgr. Oldřich Topka, 02.04.2008 10:22:46

Dobrý den, jestliže se domnívá, že je v právu, tak ať se brání. Bude muset ovšem prokázat svá tvrzení. To, že zadržuje podklady, je v praxi běžné, někteří to tak naschvál dělají. Jestliže to nevydá, je možné podat k soudu žalobu o vydání těchto písemností.

Rozvázání pracovního poměru na rodičovské dovolené

Annyo, 31.03.2008 22:15:53

Dobrý den,
moje kamarádka je na rodičovské dovolené, v zaměstnání jí pracovní místo drží do 3 let věku dítěte. To bude nyní v červnu. Chtěla jsem se zeptat jestli když znovu otěhotní a bude to do 3 let prvního dítěte, může s ní zaměstnavatel rozvázat pracovní poměr, když bude těhotná? Nebo musí nastoupit do zaměstnání, aby o pracovní místo nepřišla? Nebo zda by mohla nastoupit hned dnem 3let věku prvního dítěte na neschopenku a tudíž vůbec do zaměstnání nenastoupit? Může s ní zaměstnavatel pracovní poměr rozvázat?

Re: Rozvázání pracovního poměru na rodičovské dovolené

Mgr. Oldřich Topka, 01.04.2008 08:57:39

Dobrý den, po dovršení 3 let věku dítěte musí nastoupit do práce. Přestože jsou těhotné před výpovědí chráněné, měla by postupovat v souladu se ZP. Buď tedy nastoupí do práce anebo prokáže pracovní neschopnost. Před nástupem do práce po RD by se měla spojit se zaměstnavatelem a celou záležitost s ním projednat.

výpověď ve zkušební době

Martin, 15.01.2008 10:08:03

dobrý den,rád bych se zeptal,jaká je možnost zrušení pracovního poměru ve zkušební době.Jsem vedoucí pracovník v malé firmě a rád bych ukončil pracovní poměr se zaměstnankyní,která mi ovšem odmítá podepsat výpověď a zároveň odmítá převzít výpověď doporučeným psaním.Jaké mám možnosti?díky

Re: výpověď ve zkušební době

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 16.01.2008 14:37:37

Dobrý den,
můžete např. jí zkusit předat výpověď před svědky, kteří svým podpisem potvrdí např. text: Dne ... odmítla převzít. Zároveň si schovejte vrácený dopis s textem: adresát nepřevzal zásilku.

zrušení pracovního poměru či výpověď?

Zdenka Nejezchlebová, 14.01.2008 18:35:38

Dobrý den,
prosím o radu ke zrušení pracovního poměru.Na pracovišti se dva zaměstnanci poprali.Vyšetřovala to policie a obecní úřad to hodnotil jako přestupek.Jelikož oba na tom nesli vinu, zaměstnavatel se rozhodl k okamžitému zrušení pracovního poměru. Bohužel tato událost se stala koncem srpna.Jednomu z těchto pracovníků skončil pracovní poměr dobou určitou na začátku prosince 2007, která mu nebyla prodloužena.Druhý pracovník šel na nemocenskou.Ta mu skončila ke konci roku 2007. Nyní už chodí do práce.Zaměstnavatel to ale ihned neřešil když se ta událost stala a začal to řešit nyní, když se pracovník vrátil z nemocenské.Nevím jak postupovat, jestli existuje možnost ukončení pracovního poměru. Dohodou to nepřipadá v úvahu. No jde mi o to, že daná situace se měla řešit ihned okamžitým zrušením pracovního poměru . Ale bohužel nic se neřešilo a čekalo se až se pán vrátí z nemocenské, ale to je asi už pozdě na okamžité zrušení pracovního poměru. Alesopoň tak já chápu ten § 55.Nebo je možné ještě nyní se zaměstnancem okamžitě zrušit pracovní poměr když se ten incident stal v srpnu?Jak dlouhá je lhůa na okamžité zrušení pracovního poměru? V komentáři v ZP se píše že do 2 měsíců a objektivně do 1 roku.Jak tomu mám rozumět?
A další otázka je pokud už nemůžeme podle § 55 zrušit pracovní poměr, tak podle kterého § ?
Děkuji za odpověď

Re: zrušení pracovního poměru či výpověď?

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 16.01.2008 15:19:16

Dobrý den,
v současné době už zaměstnavatel opravdu nemůže se zaměstnancem okamžitě zrušit pracovní poměr pro událost, která se stala v srpnu. Na to měl 2 měsíce.
Lhůta je subjektivní 2 měsíce a objektivní 1 rok, a je to přímo ustanovení zákona § 58 ZP.
Subjektivní lhůta znamená, 2 měsíce, kdy se o důvodu dozvěděl, maximálně však do 1 roku (tj. ta objektivní lhůta).
Máte možnost podat výpověď dle § 52 písm.g), pro soustavné méně závažné porušování kázně, to by ale muselo být vícekráte (min. 3 x) a musí být písemně upozorněn na možnost výpovědi.

výpověď

Lucka, 12.01.2008 12:12:38

Dobrý den, chtěla bych se zeptat 31.01.2008 mi končí smlouva na dobu určitou a chtěla bych odejít z firmy. Musím dát písemnou výpověď nebo stačí říct od 1.2. už nepříjdu?

Re: výpověď

Mgr. Oldřich Topka, 14.01.2008 08:52:12

Dobrý den, jestliže Vám pracovní poměr skončí uplynutím doby, na kterou je sjednán (tj. 31.1.2008), pak je v této době zcela nesmyslné podávat výpověď.

Výpoveď dohodou.

Katka, 11.01.2008 07:34:18

Podala jsem zaměstnavateli výpověď k 21.1.2008 a on na to nechce přistoupit a trvá si na 2 měsíční výpovědní lhůtě než za mě najde náhradu. Ale nový zaměstnavatel mě zaměstná okamžitě. Budu mít problémy když nepřijdu do zaměstnání a začnu od 21.1.2008 pracovat u nového zaměstnavatele? Existuje § 53? Děkuji

Re: Výpoveď dohodou.

Mgr. Oldřich Topka, 11.01.2008 09:08:57

Dobrý den, jestliže přestanete chodit do práce ve výpovědní době, dojde k porušení povinností vyplývajících z právních předpisů, které se vztahují k vykonávané práci. Zaměstnavatel bude oprávněn zrušit Vám okamžitě pracovní poměr podle §55 zákoníku práce (do 31.12.2006 to byl §53). To vede k tomu, že by Vám nebyla poskytnuta podpora v nezaměstnanosti, kdyby jste se chtěl registrovat na úřadu práce. Také by po Vás mohla být vymáhána případná náhrada škody, kterou by jste svým jednáním zaměstnavateli způsobil.

okamžité zrušení pracovního poměru

Zdenka Nejezchlebová, 10.01.2008 23:00:41

Dobrý den,
prosím o radu ke zrušení pracovního poměru.Na pracovišti se dva zaměstnanci poprali.Vyšetřovala to policie a obecní úřad to hodnotil jako přestupek.Jelikož oba na tom nesli vinu, zaměstnavatel se rozhodl k okamžitému zrušení pracovního poměru. Bohužel tato událost se stala koncem srpna.Jednomu z těchto pracovníků skončil pracovní poměr dobou určitou na začátku prosince 2007, která mu nebyla prodloužena.Druhý pracovník šel na nemocenskou.Ta mu skončila ke konci roku 2007. Nyní už chodí do práce.Zaměstnavatel to ale ihned neřešil když se ta událost stala a začal to řešit nyní, když se pracovník vrátil z nemocenské.Nevím jak postupovat, jestli existuje možnost ukončení pracovního poměru. Dohodou to nepřipadá v úvahu. Děkuji

Mgr. Oldřich Topka, 11.01.2008 08:20:49

Dobrý den, možnost ukončení pracovního poměru je vždy. Jen z Vašeho dotazu není jasné o co Vám jde. Navíc není srozumitelné, proč píšete, že jednomu skončil poměr v prosinci a druhý se vrátil z nemocenské, když nejprve uvádíte, že se zaměstnavatel rozhodl řešit věc okamžitým zrušením poměru. To už by neměli ve firmě být od doby tohoto zrušení poměru.

Zdenka Nejezchlebová, 11.01.2008 16:41:15

Dobrý den, No jde mi o to, že daná situace se měla řešit ihned okamžitým zrušením pracovního poměru . Ale bohužel nic se neřešilo a čekalo se až se pán vrátí z nemocenské, ale to je asi už pozdě na okamžité zrušení pracovního poměru. Alesopoň tak já chápu ten § 55.Nebo je možné ještě nyní se zaměstnancem okamžitě zrušit pracovní poměr když se ten incident stal v srpnu?Jak dlouhá je lhůa na okamžité zrušení pracovního poměru? V komentáři v ZP se píše že do 2 měsíců a objektivně do 1 roku.Jak tomu mám rozumět?
A další otázka je pokud už nemůžeme podle § 55 zrušit pracovní poměr, tak podle kterého § ?
Děkuji za odpověď

výpověd ze zaměstnání

Jana, 26.12.2007 13:12:48

Dobrý den, dala jsem vypověd 20.12. tohoto roku ve svem zamestnání s tím ze pracovní pomer zkonci po uplynuti vypovědní doby za dva mesíce to je na konce unora. vypoved jsem poslala pisemnou formou..asi za tyden po doruceni vypovedi jsem ale onemocnela a zamestnavatel me oznamil ze se mi vypovedni lhuta teda ty dva mesice zacnou pocitat az od ty doby co nastoupim opet do prace..Ma na to pravo??? Dekuji predem za odpoved.

Re: výpověd ze zaměstnání

Mgr. Oldřich Topka, 11.01.2008 08:10:42

Dobrý den, pravdu nemá. Jestliže jste podala výpověď Vy, pak výpovědní lhůta běží a pracovní poměr skončí uplynutím 2-měsíční výpovědní lhůty. Kdyby jste v té době ještě marodila, tak Vám běží nemocenská i nadále. To, co Vám tvrdí zaměstnavatel platí pouze v případě, že se jedná o výpověď, kterou zaměstnanec dostal od zaměstnavatele (tzn. že ji nepodal on sám).

Okamžité rozvázání pracovního poměru

Petr, 18.12.2007 21:23:17

Stal se mi pracovní úraz v době pracovní neschopnosti mi byla poštou doručena okamžitá výpověď,kvůli tomu,že jsem prý neoprávněně opustil pracoviště což není pravda mohu se nějak odvolat?Pracovní neschopnost stále trvá.

Re: Okamžité rozvázání pracovního poměru

Mgr. Oldřich Topka, 19.12.2007 08:21:15

Dobrý den, v tomto případě musíte zaměstnavateli neodkladně písemně oznámit, že trváte na tom, aby pracovní poměr pokračoval. Pracovní poměr bude trvat nadále. Jestliže však zaměstnavatel od svého záměru neupustí a nijak se nedohodnete, budete muset podat žalobu na neplatnost okamžitého zrušení pracovního poměru. Pozor však na to, že takovou žalobu musíte podat k soudu nejpozději do 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit. Ve Vašem případě tedy od doručení okamžitého zrušení! Zaměstnavatel bude muset u soudu prokázat, že jeho postup byl dostatečně odůvodněný.

rozvázání pracovního poměru dohodou

Jiří Anděl, 10.12.2007 14:34:04

Je při rozvázání pracovního poměru dohodou nárok na odstupné?Děkuji za odpovědˇ.

Re: rozvázání pracovního poměru dohodou

Šéfredaktor - Mgr. Lucie Jindrová, 12.12.2007 16:07:49

Dobrý den,
pouze v určitých případech. Musí se jednat o skončení prac.poměru dohodou z tzv. organizačních důvodů, tj. stane-li se zaměstnanec nadbytečným, nebo ruší-li se nebo přemisťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část. Tento důvod (dle § 52 písm. a) až c) zákoníku práce) musí být výslovně v dohodě uveden.

ZKUŠEBNÍ DOBA

Alena, 10.12.2007 12:33:52

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli zkušební doba platí pro všechny orgány nebo jestli někde zkušební doba není,jak mi bylo řečeno.
Děkuji za odpověď

Re: ZKUŠEBNÍ DOBA

Šéfredaktor - Mgr. Lucie Jindrová, 17.12.2007 15:26:25

Dobrý den,
zkušební doba je "dobrovolná" a záleží čistě na zaměstnavateli, jestli jí bude při sjednávání pracovního poměru vyžadovat. Půjde tedy i o Vaši vzájemnou dohodu.

Výpoveď zaměstnanci

Tyger89, 29.11.2007 12:44:12

Mám jeden problém. Podepsal jsem smlouvu na dobu neurčitou, a zaměstnavatel mi chce dát výpověď, a můj dotaz z toho vyplývá, že nevím zdali mi má poté zaměstnavatel platit nějaké odstupné nebo ne. Včera mi totiž bylo zděleno že koncem roku končím, a smlouva se začíná sepisovat. Jak to tedy je prosím. Děkuji za odpověď na e-mail Krisak@seznam.cz.

Re: Výpoveď zaměstnanci

Šéfredaktor - Mgr. Lucie Jindrová, 05.12.2007 10:56:59

Dobrý den,
záleží na výpovědním důvodu, uvedenému ve výpovědi. Odstupné Vám náleží pouze v případě podání výpovědi z tzv. organizačních důvodů, tedy ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část, přemisťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část nebo stane-li se zaměstnanec nadbytečným; nebo v případě zdravotních důvodů a to nemoci z povolání či pracovního úrazu.
V ostatních případech Vám odstupné nenáleží.

výběrové řízení

Marcela, 25.10.2007 08:49:08

Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o radu či sdělení možností, které mám. Pracovní poměr mám na dobu neurčitou.Pracuji jako asistentka. Bylo mi sděleno, že vzhledem ke změně názvu organizace bude vypsáno výběrové řízení na moji funkci, na kterou nyní budou kladeny vyšší požadavky, na které bych dle sdělení mého vedoucího neměla, ale zkusit prý se na toto výběrové řízení přihlásit mohu. To bylo asi před půl rokem. Je povinen mi zaměstnavatel sdělit termín výběrového řízení? Zaměstnavatel mě totiž ani neinformoval, že se výběrové řízení bude konat a již má seznam uchazeček, které se ho zúčastní o tom jsem se dozvěděla úplně náhodou. Takže jsem v situaci, že ani vlastně "nevím", že se výběrové řízení bude konat. a nevím jak se mám nyní zachovat, jaké mám možnosti se bránit, nebo popřípadě jak se může zachovat zaměstnavatel v této situaci a co mohu očekávat, a zda mi nehrozí výpověď z pracovního poměru.
Děkuji moc za odpověď.

Pracovní poměr na dobu určitou

Martina, 28.09.2007 08:32:23

Dobrý den, mám sjednanou pracovní smlouvu se zaměstnavatelem na dobu určitou tj. do 31.10.2007. Pro nesnáze, které téměř všechny zaměstnance vč. mě na oddělení provází, se zaměstnavatel rozhodl, že ukončí spolupráci se mnou k 31.10.2007. Mám dotaz. Jelikož se s manželem snažíme o miminko a já do té doby otěhotněla a šla na neschopenku, může i přes to zaměstnavatel ukončit můj pracovní poměr k 31.10.2007? Popřípadě, musel by mi měsíčně vyplácet nějakou mzdu nebo aspoň platit sociální a zdravotní pojištění? Nebo bych se musela hlásit na úřadu práce?

Moc Vám děkuji za odpověď.
Zapomněla jsem Vám uvést svůj e-mail: martinaapeter@centrum.cz

Pracovní poměr na dobu určitou

Martina, 28.09.2007 08:29:29

Dobrý den, mám sjednanou pracovní smlouvu se zaměstnavatelem na dobu určitou tj. do 31.10.2007. Pro nesnáze, které téměř všechny zaměstnance vč. mě na oddělení provází, se zaměstnavatel rozhodl, že ukončí spolupráci se mnou k 31.10.2007. Mám dotaz. Jelikož se s manželem snažíme o miminko a já do té doby otěhotněla a šla na neschopenku, může i přes to zaměstnavatel ukončit můj pracovní poměr k 31.10.2007? Popřípadě, musel by mi měsíčně vyplácet nějakou mzdu nebo aspoň platit sociální a zdravotní pojištění? Nebo bych se musela hlásit na úřadu práce?

Moc Vám děkuji za odpověď.

platnost výpovědní lhůty při stěhování

Míla, 31.08.2007 15:53:37

Dobrý den, pracuji v Teplicích. Nyní se stěhuju do Prahy..Může mi vůbec nynější zaměstnavatel dát dvouměsiční výpovědní lhůtu, když se jedná o stěhování? Děkuji za odpověd, Dušek

Odpověd na dj.mili@centrum.cz

skončení prac.poměru dohodou - v neděli?

Vladimíra Eliášová, 31.08.2007 11:45:57

Dobrý den, prosím o sdělení mohu-li ukončit PP dohodou k 30.9.2007 i když je tento den NEDĚLE? Poslední prac.den je čtvrtek 27.9., pátek 28.9.je svátek a 29.a 30. je SO a NE. Ohledně navázání dalšího PP a ukončení celého měsíce by více vyhovovalo 30.9.2007. Je to možné?
Děkuji za odpověď na e-mail: eliasova@omi.cz
nebo na tel. 221 412 513

zrušení dohoy o rozvázání prac. poměru

Brokát, 22.08.2007 22:45:18

Dobrý den,
mému současnému zaměstnavateli jsem koncem minulého měsíce oznámil, že bych rád ukončil spolupráci. Dohodli jsme se na dohode, kterou obě strany podepsaly. Během dalších 14-ti dnů jsem se dozvěděl od kolegů i obchodních partnerů, že jsem musel být propuštěn z důvodu špatně vykonávané práce.
Rad bych se zeptal, zda je možné, vzhledem k nepravdě šířené o mém ukončení spolupráce, jednostranně zrušit dohodu o skončení pracovního poměru a zaměstnavateli navrhnout mojí standardní výpověď s odstupným ?

Děkuji za reakci

lhůta výjádření odpovědi na výpověď

Alex, 01.08.2007 22:54:10

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jaká je lhůta zaměstnavatele k vyjádření odpovědi na podanou výpověd?
Poslal jsem zaměstnavateli výpověď dle $51 (2 měsíční lhůta) s dodatkem návrhu na skončení pracovního poměru o měsíc dříve.
Zajímalo by mě pokud se zaměstnavatel nevyjádří do dané lhůty (tu nevím jaká ze zákona je, zda toje 10, 15 dnů nebo více? ) zda to mám brát jako souhlas a mohu tedy po zaměstnavateli požadovat skončení o měsíc dříve?

Děkuji moc za odpověď, nejlépe na alex.rk@seznam.cz. Alex.

Re: lhůta výjádření odpovědi na výpověď

Ivan, 02.08.2007 03:38:22

Zakon zadny takovy dodatek ani lhutu nezna - pracovni pomer lze ukoncit dohodou k nejakemu datu (s tim, ale musi souhlasit obe strany) nebo vypovedi, a v tom pripade bezi min. 2 mesicni vypovedni lhuta. Zadne jeji zkracovani neni mozne a uz vubec ne na bazi "kdo mlci ten souhlasi".

Tedy pokud jste dal vypoved, a ta byla dorucena zamestnavateli, bezi 2 mesice vypovedni lhuta (viz. §51 ZakPrace). Zamestnavatel se k vasi vypovedi nejak vyjadrovat nemusi a uz vubec ne v nejake lhute.

Rozvázání pracovního poměru

Eva Skřítková, 29.06.2007 18:07:28

Dne 29.6.2007 jsem obdržela od zaměstnavatele rozvázání pracovního poměru ve zkušební době k 29.6.2007, ale v textu je psáno, že je to na základě §48, odst. 1, písm. d) Zákoníku práce. Dočetla jsem se, že tento paragraf se nevztahuje na rozvázání pracovního poměru, ale na ochranu - zákaz výpovědi. Chci se zeptat, je toto rozvázání prac. poměru platné, když je uváděn jiný §, ale přitom v textu od zaměstnavatele se píše, že se jedná o skončení pracovního poměru ve zkušební době?

Odpověď mi prosím zašlete na e-mail: iskritek@atlas.cz

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »