OBČANSKÉ PRÁVO-DĚDICTVÍ - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Urgentní dotaz k dědictví po rodičích - řešení u notářského jednání dne 11.1.2010 Litoměřice

Vladimir Šulc, 07.01.2010 22:00:04

Vážení,narychlo je na pondělí 11.1. svolána schůzka k notářce z důvodu řešení a rozdělení majetkových práv dvou sester k movitému i nemovitému majetku po náhle zemřelé matce dědiček.Prosím o věcnou radu, jak u paní notářky jednat a co písemně vyžadovat,aby byl majetek(dům s vybavením po zemřelé matce s pozemkem)spravedlivě rozdělen mezi dědičky,vymezením podmínek a práv k užívání,k údržbě a provozu i opravám všeho druhu,práv a podmínek společného soužití dědiček s rodinami v tomto jednom domě,případně podmínek a práv ohledně prodeje majetku z dědictví.Dále jak řešit situace při pouze jednostraném nesení nákladů na režii, provoz,údržbu a opravy majetku(domu),pokud druhá strana není schopná nebo ochotná své povinnosti plnit a využívala by jen svá užívací práva.Je možné v takovém případě vzniklý dluh z neplnění výše uvedeného umořovat strátou poměrné části dílu z majetku jako kompenzaci a jakým právním způsobem toto ošetřit a řešit již u notářského jednání.Velice,děkujeme.šulc

Re: Urgentní dotaz k dědictví po rodičích - řešení u notářského jednání dne 11.1.2010 Litoměřice

Karel Dlouhý, 08.01.2010 21:31:12

Pokud zemřelá matka měla jen dvě dcery (a neodkázala někomu něco v závěti), tak každá má nárok na 1/2 všeho majetku - tedy 1/2 domu a pozemku, 1/2 peněz ...
Nepíšete, kdo nyní v tom domě bydlí a z jakého právního důvodu.
Podmínky a práva užívání a provozu nejspíš notářka řešit nebude, to ji nezajímá - ta má jen rozdělit majetek.
Rovnež nebude řešit situaci, pokud by v budoucnosti jeden ze spolumajitelů nepřispíval na údržbu a provoz domu.

Vyplaceni dedickeko podilu nezletilemu sourozenci

Dana Lysonkova, 25.04.2008 17:40:03

Dobry den,
zacatkem tohoto mesice jsem obdrzela schvaleni dohody o dedickem vyporadani.
Memu nezletilemu bratru bych mela vyplatit na vinku-lovany ucet ve prospech Okr.soudu castku 300 000,-KC,ktera mu bude vyplacena po dovrseni jeho 18 let.
Pozadla jsem prislusne opatrovnicke odd. o radu telefonicky jak postupovat dal a odpoved znela:,, poslete danou castku jeho zakonnemu zastupci, tedy jeho mamince,,. Nejak se mi to nezdalo a tak jsem vyse uvedenemu oddeleni zaslala dotaz pisemne. Odpoved znela jinak: ,, castku ulozte na bratrovu vkladni knizku, jestlize zadnou nema, zalozte mu ji a jeji fotokopii odeslete soudu, jakmile bude soudu dorucena , bude jim dana vkladni knizka vinkulovana.,,
Tak jakym zpusobem mohu uzavrit tuto situaci?
Predem dekuji za odpoved a preji hezky den
Dana

dědictví

vladislava poslední, 22.04.2008 10:44:06

přeji hezký den,prosím o radu ohledně dědictví-/ptám se za svoji mamku/-nevlastní otec zemřel z předchozího manželství má dvě dospělé děti, za svého života darovali s mamkou/svojí manželkou/ byt mojí dceři /vnučce/ se svými dětmi se dlouhá léta nestýkali tyto děti /dospělé/ se nedostavili ani nijak se neomluvili u notáře při pozvání k řešení dědictví.Žádný jiný velký majetek tu není kromě věcí co užívá jěště mamka v bytě kde ještě bydlí /jako věcné břemeno/ doufám že to píšu srozumitelně. Jde nám o to jak postupovat jestliže děti zemřelého nereagují na výzvu dostavit se k notáři k projednání pozůstalosti.Prosím o odpověď pokud možno i na email.
Děkuji

Re: dědictví

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 22.04.2008 13:17:54

Dobrý den,
s tím se spíš měl "poprat" pověřený notář, protože ten tuto situaci bude muset řešit. Nechte to na něm. Já Vám mohu napsat "co by kdyby", ale to je tak vše.

OBČANSKÉ PRÁVO-DĚDICTVÍ

LENKA PODHRAZSKÁ, 08.04.2008 21:57:33

Dobrý den ,prosím o radu.Po smrti mého otce jsme zůstali jako dědici já a můj bratr.U notáře jsme sepsali dohodu o rozdělení majetku s tím ,že pozemky a byt v OV budeme vlastnit rovným dílem.Mezi mnou a bratrem byla ústní dohoda,že pozemky zatím nebudeme prodávat,ale byt prodáme a rozdělíme si peníze z prodeje.teď přišlo rozhodnutí od soudu které se shoduje s tím na čem jsme se dohodli.Bratr ,ale nechce byt prodat a já bez něj byt také nebudu moci prodat.Mám se tedy odvolat proti usnesení soudu?Nebo je i jiná možnost?Bratr nyní tvrdí ,že svůj podíl přepíše na svého syna,který je nezletilý.Mohu se nějak bránit tomuto jeho rozhodnutí?
Děkuji za vaší radu.
Podhrazská L.

Re: OBČANSKÉ PRÁVO-DĚDICTVÍ

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 09.04.2008 10:41:16

Dobrý den,
možnost odvolat se je Vaším právem, ale nevím, čeho byste tím dosáhla. Váš bratr svůj podíl svému synovi může darovat i bez Vašeho souhlasu. Pokud však nechcete být podílovým spoluvlastníkem těchto nemovitostí,nabídněte je bratrovi k odkoupení, příp. mu sdělte, že pokud je neprodáte, podáte soudu žalobu na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitosti, prodá je soud za podstatně nižší cenu, než jaké byste dosáhli Vy.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »