Výpověď z nájmu bytu - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Výpověď z nájmu

Tereza Hanyášová, 25.11.2008 17:40:32

Dobrý den,
máme malý problém. Jako studenti bydlime v najmu avsak byli jsme pouze zaneseni do smlouvy, ktera je na jmeno naseho spolubydliciho, ktery nas tam prestal chtit (mame psa) a pres kontakt s majitelem docilil toho, ze nam majitel rekl, ze se mame vystehovat. Ze zakona je vypovedni lhuta 3 mesice, avsak to asi neplati v pripade, ze jsme pouze zaneseni ve smlouve. Nebo ano?
dekuji

vypoved najmu

R. B., 08.09.2008 19:01:48

Dobry den, koupil sem si 2+kk byt v Praze Hostivari v OV a je v nem najemnik s regulovanym najemnym na dobu neurcitou. Najemnik vyjadril ochotu se odstehovat, ale hleda 3+kk s regulovanym najemnym, coz by mohlo trvat neumerne dlouho. Rad bych mu tedy podal vypoved.

Uz sem se radil s jednim pravnikem a rad bych si overil informaci. Protoze sam nevlastnim zadnou jinou nemovitost, mohu mu pry dat vypoved soudni cestou na zaklade vlastni bytove potreby, soudni vylohy budou asi 3000+ Kc. Najemnik bude po soudu vlozen do seznamu cekatelu na najemni byt a az na nej prijde rada, tak se bude muset odstehovat.

Re: vypoved najmu

Mgr. Oldřich Topka, 22.09.2008 12:50:34

Dobrý den, odpověď jste od právníka snad již obdržel. Pokud skutečně chcete byt užívat pro sebe, pak je dán výpovědní důvod. Při této výpovědi mu však musí být zajištěn náhradní byt. V seznamu být může, to však nebrání tomu, aby jste se pokusil nalézt mu adekvátní náhradu sám. Není ovšem možné očekávat, že to bude za regulované nájemné. Takové nájemné z dob minulých platí jen u těch, kteří ho ještě mají. V současné době již není možné sehnat regulovaný nájem, alespoň ne tedy legální cestou.

výpověď podnájemní smlouvy

Jaroslava Malíková, 11.04.2008 17:33:24

Dobrý den,
před časem jsme pronajali byt s tím že se nájemce zavázal pravidelně splácet překlenovací úvěr ze stavebního spoření s příslušenstvím stím že až se doplatí byt se převede na nájemce formou kupní smlouvy což máme podloženo také smlouvou o uzavření budoucí Kupní smlouvy o převodu bytové jednotky. Nyní nastaly problémy, nájemníci pozdě zaplatili splátku na úvěr čímž nám způsobili značné problémy ve schválení dalšího úvěru, který jsem si chtěli vzít jako mladá rodina na byt. Tudíž bysme potřebovali byt pro sebe a musíme nájemníky (ač se jedná o rodinné příslušníky) vystěhovat. Jakou formou jim máme dát výpověď nájmu? Děkuji za radu a odpověd. S pozdravem Jarka

Výpovědní lhůta

Franken Sharp, 11.04.2008 11:23:22

Dobrý den,
mám jen takový dotaz, ohledně výpovědní lhůty z nájmu bytu. V praxi se dost velmi často setkávám s tím, že pronajímatelé tuto lhůtu zkracují na dobu dvou měsíců.
Dle mého názoru je ustanovení § 710 odst.(2) kogentní povahy, tudíž je závazné a nelze jej ve smlouvě upravit odlišně. Chci se proto zeptat, zda-li je tento právní úkon relativně neplatný, a zdali-lze v tomto případě neakceptovat výpověd ze strany pronajímatele,pokud uvede ve výpovědi lhůtu kratší než tři měsíce.
Předem děkuji za odpověd a přeji hezky den

Re: Výpovědní lhůta

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 11.04.2008 11:34:14

Dobrý den,
máte naprostou pravdu. Od ustanovení § 710 OZ se nelze odchýlit a tato lhůta tak musí být MINIMÁLNĚ 3 měsíce. Ustanovení v nájemní smlouvě tomuto odporující je neplatné a Vy se tak můžete např. u soudu domáhat určení této neplatnosti.

Re: Výpovědní lhůta

Jaroslav Kopsa, 18.12.2009 12:29:53

Dobrý den, jedná se prosím o nájemní smlouvu na dobu neurčitou? Pak platí 3 měsíce výpovědní lhůty. Pokud byste měl ale na mysli výpovědní lhůtu v případě porušení ustanovení nájemní smlouvy, tak ta by přece mohla být (např. v případě nájemní smlouvy na dobu určitou) např. 1 měsíc, nebo ne?

Prosím o informaci, zda i v případě porušení ustanovení nájemní smlouvy, která je na dobu neurčitou, lze sjednat výpovědní lhůtu 1 měsíc.

Díky za info, JK

Podnájemní smlouva

Lenka, 09.04.2008 17:49:18

Dobrý den, děkuji za odpověď. Ale omylem jsem napsala nájemní smlouva, s tím, že jsem si myslela, že je to "jedno", ale jde o smlouvu o podnájmu. Což bude tedy asi v tomto případě rozdíl. Jak odpovídáte, tak nájemní smlouvu nemohu ukončit bezdůvodně. Ale pokud máme tedy podnájemní smlouvu s měsíční výpovědní lhůtou, tak by toto tedy neměl být problém? Děkuji Lenka

Re: Podnájemní smlouva

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 09.04.2008 17:55:18

Dobrý den,
v případě podnájemní smlouvy dle § 719 obč.zákoníku může dát pronajímatel výpověď i bez uvedení důvodu, ale i zde platí 3 měsíční výpovědní lhůta.
Nicméně všude platí "kde není žalobce, není soudce".

vypoved najmu

Lemis Kraveczova, 08.04.2008 20:57:04

Dobry den.Trvalym bydlistem v Praze, prechodne nyni bydlim ve svycarsku. jsem vdana a mam 2 deti. Muz je obcan SR. Od roku 2001 neplatim pronajimateli zalohy za sluzby, nebot mi odmitl nahlednout do vyuctovani.Od roku 2007 uziva byt moje neter, kterou jsem radne pronajimateli nahlasila. Byt uzivam cca 6x do roka na 14 dni. Nyni mi dal onen vypoved oduvodnenou tim, ze jsem se odstehovala za manzelem do Svycarska a ze od roku 2005 dluzim na sluzbach za sebe a celou mou rodinu. Muj muz byt nikdy neuzival a pocet obyvatel uzivajicich byt jsem nahlasila(Odhlasila deti i muze)jiz v roce 2003. Presto mi dochazela "vyuctovani" kde jsem dluzila za byt 1+1 8.000 Kc na sluzbach. Na me vyzvy (3 mozne terminy k nahlednuti do vyuctovani) jak jsem se jiz vyse zminila pronajimatel nikdy nereagoval. Jak se mam prosim ted zachovat a jake mam vubec sance. Je ma neter spolecnym najemcem? (Kdyz jsem v Praze uzivame byt spolecne, najem platim ja , ona elektrinu a plyn). dekuji vam predem.Kravecz

Re: vypoved najmu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 09.04.2008 15:21:18

Dobrý den,
neplacení služeb je výpovědním důvodem. Fakt, že Vám nedal k nahlédnutí vyúčtování však není důvodem k neplacení služeb. Navíc, neteř je zřejmě pouze uživatelem bytu, aby byla považována za nájemce, musel by s ní pronajímatel sepsat nájemní smlouvu.
Osobně Vám moc šancí nedávám, protože zde je hned několik výpovědních důvodů (neplacení, neužívání bytu).

Nájem

Lenka, 08.04.2008 18:34:10

Dobrý den. Pronajímali jsme byt s tím, že ho nájemci prodáme. Nyní, když jsme se rozhodli prodat, tak nájemce nedostal úvěr. Máme sepsanou nájemní smlouvu s tím, že me v ní je, že je měsíční výpovědní lhůta.Očekávám problém, protože se nájemce nemá kam odstěhovat. Co dělat, když dáme výpověď z nájmu dle nájemní smlouvy a on se neodstěhuje? Prostředky z prodeje bytu použijeme k dokončení rekonstrukce nového a splacení nějakých závazků.mockrát děkuji za odpověď

Re: Nájem

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 09.04.2008 15:18:21

Dobrý den,
předně, jednoměsíční lhůta je v rozporu se zákonem a nájemní smlouva je tak v této části neplatná. Výpovědní lhůta musí být min. 3 měsíce. Pro podání výpovědi musíte mít zákonný důvod dle § 711 či 711a občanského zákoníku. Navíc, pokud se sám neodstěhuje, budete muset řešit věc soudní cestou.

Lenka, 09.04.2008 17:45:15

Dobrý den, děkuji za odpověď. Ale omylem jsem napsala nájemní smlouva, s tím, že jsem si myslela, že je to "jedno", ale jde o smlouvu o podnájmu. Což bude tedy asi v tomto případě rozdíl. Děkuji Lenka

Franken Sharp, 11.04.2008 11:34:07

Dobrý den,
mám pocit, že pokud se nájemce nebude mít kam odstěhovat, neodstěhuje se. Bude totiž namítat, že výpovědní lhůta nesmí být kratší než tři měsíce a podá proti Vám žalobu na určení neplatnosti výpovědi k soudu.Dále pokud tak učiní ve lhútě šedesáti dnů ode dne doručení výpovědi, neni nájemce povinen dle ustanovení § 711 odst.(5) vyklidit byt.

Výpověď z nájmu bytu

Martina Boháčková, 08.04.2008 15:23:57

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nutné před zasláním výpovědi z nájmu dle § 711 odst.2 písmeno d), zaslat nájemníkovi písemné upozornění na možnost výpovědi a dále - protože vím, že zaslanou výpověď (doporučeně s dodejkou) si na poště nevyzvedne - zda existuje možnost, že pokud tak učiní, bude po nějaké době tato považována za doručenou. Osobní předání tomuto nájemníkovi je vhledem k tomu, že se v domě již nějakou dobu nevyskytuje ačkoli nájem platí, nemožné. Děkuji za odpověď.

Re: Výpověď z nájmu bytu

Mgr. Oldřich Topka, 08.04.2008 16:29:47

Dobrý den, v tomto případě žádná fikce doručení neplatí. Doručení je nutné prokázat, a jestliže poštu nevyzvedne, pak mu nebylo doručeno. Můžete se pokusit doručit mu skrze jinou osobu (např. požádejte právníka nebo jinou osobu, u nichž by nemuselo dojít k odepření zásilky). Eventuálně se obraťte na advokáta, ten by měl znát různé způsoby, jak prokazatelně doručit výpověď.

Re: Výpověď z nájmu bytu

Martina Boháčková, 10.04.2008 11:13:23

Děkuji za rychlou odpověď. Ještě bych potřebovala vědět, zda je nutné upozornění na možnost výpovědi, nebo lze rovnou poslat výpověď samotnou ?
A přísluší nájemci v případě výpovědi dle § 711 odst.2 písmeno d) náhradní ubytování nebo postačí přístřeší (nájemce je sám, děti nemá).
Děkuji.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »