Pracovní doba a mzda - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Mzdy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Nepřetržitý provoz a přesčasy

Lidmila Mikulášková, 16.04.2008 09:40:57

Dobrý den,jak jsem se již dočetla,pokud jsem pracovala ve svátek náleží mi náhradní volno,příp.náhrada ve výši prům,mzdy.Pracovala jsem ale od neděle 18.00hod do pondělí 6.00hod.(pondělí velikonoční)Mám tedy i takto nárok?Pracuji v nepřetržítém provozu-dvanáctihodinovém.Fond pracovní doby je na tento měsíc 157,5hod.Já jsem odpracovala 172,5.Jsou to hodiny přesčas a náleží mi za ně příplatek ve výši 25%?Příplatek za so-ne a noční dostáváme ve výši 10%.Děkuji za odpověď

Re: Nepřetržitý provoz a přesčasy

Mgr. Oldřich Topka, 21.04.2008 17:39:20

Dobrý den, práci přesčas by jste měla dostat zaplacenou. Příplatek za víkendy a noční je skutečně 10%. U svátků je to složitější. U nočních směn začíná den pracovního klidu hodinou odpovídající nástupu první směny v týdnu (§91 odst.5 ZP). Pro směnu, která nastupuje jako první v neděli v 18.00 pak začíná svátek již v 18.00 kalendářního dne přede dnem svátku. Takže svátek 24.3. začal pro zaměstnance již 23.3. v 18.00 a ti, kdo tuto dobu odpracovali mají nárok na příplatek za svátek.

Pracovní doba a mzda

Jan Kolář, 08.04.2008 05:48:21

Dobrý den, v případě, že dojde ke zvýšení týdenní pracovní doby ze 37,5h na 40h u pracovníků se smlouvou o mzdě, je zaměstnavatel povinen i zvýšit zaměstnancům mzdu (změnit smlouvu)? (37,5h zaručovala vyšší kolektivní smlouva, zaměstnavatel odchází ze sdružení a odbory "souhlasí" se zvýšením pracovní doby) Děkuji

Re: Pracovní doba a mzda

Mgr. Oldřich Topka, 08.04.2008 09:16:19

Dobrý den, záleží to především na dohodě. Pracovní smlouva i smlouva o mzdě obsahují přesně dané podmínky, za kterých se práce koná (a odměňuje). Jestliže dochází ke změně této smlouvy, je k tomu nutný souhlas obou stran, nelze je měnit jednostranně. Jestliže původní smlouva zněla na 37,5 hodiny a došlo k posunu na 40 hodin, pak by měla být dohodnut i adekvátní mzdový posun. Odlišné však je, jsou-li některé z podmínek práce stanoveny nikoliv v pracovní smlouvě ale v kolektivních předpisech, tam je proces změny podmínek odlišný. Ve věci jednají "kolektivní zástupci" zaměstnanců a v rámci vyjednávání může dojít ke změnám s dopadem na všechny zaměstnance vázané kolektivní smlouvou.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »