Kategorie: Pracovní právo / Mzdy
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,jak jsem se již dočetla,pokud jsem pracovala ve svátek náleží mi náhradní volno,příp.náhrada ve výši prům,mzdy.Pracovala jsem ale od neděle 18.00hod do pondělí 6.00hod.(pondělí velikonoční)Mám tedy i takto nárok?Pracuji v nepřetržítém provozu-dvanáctihodinovém.Fond pracovní doby je na tento měsíc 157,5hod.Já jsem odpracovala 172,5.Jsou to hodiny přesčas a náleží mi za ně příplatek ve výši 25%?Příplatek za so-ne a noční dostáváme ve výši 10%.Děkuji za odpověď
Dobrý den, práci přesčas by jste měla dostat zaplacenou. Příplatek za víkendy a noční je skutečně 10%. U svátků je to složitější. U nočních směn začíná den pracovního klidu hodinou odpovídající nástupu první směny v týdnu (§91 odst.5 ZP). Pro směnu, která nastupuje jako první v neděli v 18.00 pak začíná svátek již v 18.00 kalendářního dne přede dnem svátku. Takže svátek 24.3. začal pro zaměstnance již 23.3. v 18.00 a ti, kdo tuto dobu odpracovali mají nárok na příplatek za svátek.
Dobrý den, v případě, že dojde ke zvýšení týdenní pracovní doby ze 37,5h na 40h u pracovníků se smlouvou o mzdě, je zaměstnavatel povinen i zvýšit zaměstnancům mzdu (změnit smlouvu)? (37,5h zaručovala vyšší kolektivní smlouva, zaměstnavatel odchází ze sdružení a odbory "souhlasí" se zvýšením pracovní doby) Děkuji
Dobrý den, záleží to především na dohodě. Pracovní smlouva i smlouva o mzdě obsahují přesně dané podmínky, za kterých se práce koná (a odměňuje). Jestliže dochází ke změně této smlouvy, je k tomu nutný souhlas obou stran, nelze je měnit jednostranně. Jestliže původní smlouva zněla na 37,5 hodiny a došlo k posunu na 40 hodin, pak by měla být dohodnut i adekvátní mzdový posun. Odlišné však je, jsou-li některé z podmínek práce stanoveny nikoliv v pracovní smlouvě ale v kolektivních předpisech, tam je proces změny podmínek odlišný. Ve věci jednají "kolektivní zástupci" zaměstnanců a v rámci vyjednávání může dojít ke změnám s dopadem na všechny zaměstnance vázané kolektivní smlouvou.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com