Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
dne 30.6.2012 mi končí smlouva na dobu určitou a jsem v 5. měsíci těhotenství. Zaměstnavatel mi již smlouvu neprodlouží. Budu tedy muset jít se registrovat na Úřad práce. Termín porodu mám stanoven na 19.9.2012 - mám tedy nárok na mateřskou??? od konce prac.smlouvy budu v ochranné lhůtě 180 dní, ale prý když se budu registrovat na ÚP na necelé dva měsíce před nástupem na mateřskou, tak na ni nemám nárok...
děkuji předem za odpověď.
Novotná E.
Na mateřskou a rodičovskou dovolenou (= volno na péči o dítě od zaměstnavatele) mají nárok pouze zaměstnané matky/rodiče.
Splníte-li podmínky pro přiznání peněžité pomoci v mateřství (PPM, dávka nemocenského pojištění), bude Vám PPM vyplácet OSSZ (tam zjistíte další informace).
Nejsem si jista, zda Vás po skončení zaměstnání úřad práce zaeviduje (eviduje pouze uchazeče o zaměstnání - tedy ty, kdo mohou třeba hned druhý den nastoupit do zprostředkovaného zaměstnání).
Dobrý den,
měla bych na Vás menší dotaz, k 1.4.2012 jsem nastoupila do pracovního poměru a kdybych po měsíci dostala nemocenskou z důvodu rizikového těhotenství, jak by se mi počítala výše nemocenských dávek, když jsem před nástupem do zaměstnání byla vedena, od minulého roku od května 2011, na úřadu prace. A měla bych nárok na mateřskou dovolenou?
Nemocenská by se počítala z výdělku z posledního zaměstnání.
Počítejte s tím, že zaměstnavatel může po uplynutí prvních 21 dnů nemoci zrušit pracovní poměr ve zkušební době (zkušební doba se o dobu nemoci prodlužuje). Podklady pro výplatu nemocenských dávek byste po skončení pracovního poměru musela předávat bývalému zaměstnavateli.
Skončí-li Váš pracovní poměr ve zkušební době, nesplníte pravděpodobně ani jednu z podmínek pro přiznání peněžité pomoci v mateřství (PPM, dávka nemocenského pojištění).
Podmínky:
1) účast na nemocenském pojištění v délce minimálně 270 kalendářních dnů v posledních 2 letech
2) Účast na nemocenském pojištění v době nástupu na PPM nebo nástup na PPM v ochranné lhůtě (= tolik kalendářních dnů, kolik dnů trvalo zaměstnání)
V takovém případě byste měla od porodu nárok na rodičovský příspěvek.
Poznámka:
V době nemoci (rizikového těhotenství) byste nemohla nastoupit do zprostředkovaného zaměstnání, takže byste nebyla uchazečem o zaměstnání a úřad práce by Vás nezaevidoval.
Poznámka:
Mateřská a rodičovská dovolená jsou volnem, jež na péči o dítě poskytuje zaměstnavatel. Pokud byste nebyla zaměstnána, neměl by Vám kdo toto volno poskytnout.
Dobrý den,
mám podepsanou výpověd k 6.4.2012. Zítra mám nastoupit na chirurgický zákrok,cca doba léčení 3 měsíce. Prdlužuje se výpovední doba?(výpověd §52 nadbytečnost). Co kdybych např. během měsíce otěhotněla? jak to bude s výpovědí a s příspěvkama?
děkuji
Příjemce výpověď nepodepisuje, podepisuje ji ten, kdo ji dává (v tomto případě zřejmě zaměstnavatel).
Podpis příjemce v takovém případě nevyjadřuje vůili ani souhlas, pouze potvrzuje převzetí výpovědi.
Jestli šlo o výpověď ze strany zaměstnavatele, zastaví se nemocí (těhotenstvím, MD, RD) běh výpovědní lhůty a zbytek doběhne po skončení překážek (nemc, MD, RD).
Pokud ale šlo o dohodu o rozvázání pracovního poměru z důvodu uvedeného v § 52 písm. b), skončí praciovní poměr sjednaným dnem bez ohledu na další okolnosti.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jak se mám zachovat vůči zaměstnavateli. Tento rok 2012 v dubnu mi bude končit pracovní poměr na dobu určitou. Chtěla bych tento rok otěhotnět, otázkou je kdyby se mi to povedlo do konce dubna a smlouvu mi chtěli prodloužit,mám je informovat o těhotenství nebo dělat,že to ještě nevím a nechat si smlouvu prodloužit na neurčito? S tím že bych jim řekla nějakou dobu po prodloužení smlouvy,že jsem těhotná? Druhý dotaz je:Jaký je rozdíl mezi tím,že budu zaměstnaná a budu na nemocenské (hrozí mi rizikové těhotenství kvůli zdravotním problémům)nebo že v případě,že mi neprodlouží smlouvu tak budu na nemocenské,ale budu evidována na pracovním úřadě. Myslím,co se týče peněžních příspěvků. Mám odpracováno 270 dní jak je potřeba. Abych to shrnula je peněžitý rozdíl v příspěvcích mezi tím,když budu zaměstnaná nebo nebudu.
Chcete-li, aby s Vámi jednal zaměstnavatel korektně, jednejte korektně i Vy s ním.
Úřad práce eviduje pouze uchazeče o zaměstnání, jímž byste v případě rizikového těhotenství a neschiopenky nebyla.
Pokud by byl nástup na pěněžitou pomoc v mateřství (PPM, dávka nemocenského pojištění) v ochranné lhůtě (tolik kalendářních dnů, kolik dnů trvalo nemocenské pojištění/zaměstnání, maximálně však 180 kalendářních dnů), měla byste na PPM nárok.
Pokud byste podmínky pro přiznání PPM nesplnila (neuvádíte dostatek informací, proto doporučuji ověřit si případný nárok na PPM přímo u OSSZ), měla byste od porodu nárok na rodičovský příspěvek.
Dobry den,
rada bych pozadala o radu ohledne me soucasne situace. Na konci unora 2012 mi konci platnost pracovni smlouvy u stavajiciho zamestnavatele(mam odpracovanych 270 dni). V soucasnosti jsem ve 2. mesici tehotenstvi, kratkodobe na nemocenske. Na materskou nastupuji v kvetnu. Budu mit narok na PPM od stavajiciho zamestnavatele, pokud se od brezna do kvetna nahlasim na pracovni urad?
Dekuji
Mateřská (MD) a rodičovská (RD) dovolená = volno od zaměstnavatele na péči o dítě. MD trvá 28 týdnů, RD podle volby rodiče, maximálně však do 3 let věku dítěte.
Peněžitá pomoc v mateřství (PPM) = dávka nemocenského pojištění, vyplácí OSSZ (nikoliv zaměstnavatel) po dobu 28 týdnů. PPM se vyplácí ve výši 70 % z denního vyměřovacího základu.
Rodičovský příspěvek (RP) = sociální dávka
(Vyplácí úřad práce ve variantě do 2, 3 nebo 4 let věku dítěte. Výše - podle zvolené varianty.)
---
Úřad práce eviduje uchazeče o zaměstnání, tedy ty, kdo mohou třeba hned druhý den nastoupit do zprostředkovaného zaměstnání.
Dobrý den,ráda bych se zeptala na konkrétní situaci. Pracuji nyní se smlouvou na dobu určitou (konec 30.6.2012)a ráda bych zkusila během následujících 3, 4 měsících otěhotnět (tedˇje skoro začátek prosince). Souvisle pracuji více let a tudíž splňuji účast na nemocenském pojištění v délce alespoň 270 kalendářních dnů v posledních 2 letech.Podle informací, které mám, bych měla mít nárok na MD od současného zaměstnavatele, jelikož by údajný porod spadal do doby ochranné lhůty, ale nevím, jestli bych si poté mohla zvolit nejrychlejší variantu čerpání RD, tedy rozhodnout se sama, jakou částku bych chtěla pobírat? A to je právě můj dotaz.
Děkuji Vám za odpověď.
Na MD ani RD nebutedete mít nárok, to je volno, jež na péči o dítě poskytuje zaměstnavatel.
Pravděpodobně splníte podmínky pro přiznání peněžité pomoci v mateřství (PPM, dávka nemocenského pojištění).
Na možnost volby varianty rodičovského příspěvku (RP, sociální dávka) se přeptejte se na úřadu práce, který jej vyplácí.
Dobrý den, chci se zeptat, zda bude možné v mém případě čerpat 3letou variantu rodičovského příspvěku nebo pouze 4letou. Nemám nárok na PPM, ale budu zaměstnaná do konce ledna 2012 na dobu určitou a termín porodu mám vypočítaný kolem 20. února 2012.
Mohu tedy nastoupit 6 týdnu před porodem na nemocenskou a zvolit si tak výši příspěvku, ačkoliv později už zaměstnání mít nebudu?
Budete-li mít nárok v souvislosti s porodem a šestinedělím, budete moci volit i variantu rodičovského příspěvku.
V příštím roce má pro možnost volby stačit, pokud by podmínky pro přiznání PPM splnil jeden z rodičů. Zkuste se informovat na OSSZ (ohledně PPM) a na úřadu práce (RP).
Omlouvám se, vypadlo mi slovo:
Budete-li mít nárok na nemocenskou v souvislosti s porodem a šestinedělím, budete moci volit i variantu rodičovského příspěvku.
Dobrý den, nastoupila jsem do zaměstnání 20.6.2011 a smlouvu mám do 31.12.2011 a následně by měla být prodloužena na další rok, poté až na neurčito. Jenže teď jsem zjistila, že jsem těhotná a pracovat mě lékař nechá max. do konce listopadu, z důvodu náročného zaměstnání. Bude se mnou ukončen pracovní poměr 31.12.2011 když jsem v takové situaci, nebo mě zaměstnavatel nemůže propustit. A když mě nepropustí, jak to bude dál? Poraďte mi prosím, nevim si s tím rady a nemohu si dovolit být bez příjmu.
Děkuji
Je dost možné, že pracovní poměr skončí 31. 12. 2011 (proč by měl zaměstnavatel smlouvu prodlužovat, když nebudete moci chodit do práce?).
Tedy on vás nebude propouštět - pracovní poměr skončí uplynutím doby, na kterou byl sjednán.
Když budete v prac. neschopnosti, tak budete dostávat nemocenské dávky i po skončení prac. poměru (třeba až do porodu).
Děkuji za odpověď.
Takže potřebuji já mít zaměstnání, abych dostala nějaké dané dávky, nebo vlastně všechno i mateřskou platí stát? Bude to mít vliv na částku, kterou já budu dostávat po porodu, nebo nemusím mít strach, že budu bez příjmu.
Moc děkuji za odpověď, ani vlastně nevím, na koho se mám obrátit s těmito otázkami.
Po dobu prac. neschopnosti budete dostávat nemocenské dávky.
Pro Peněž. pomoc v mateřství musíte splňovat podmínku 270 nemocensky pojištěných dnů za poslední 2 roky (mohou být sečteny z více pracovních poměrů).
Tzv. ochranná lhůta činí 180 kalendářních dnů. Prvním dnem ochranné lhůty je následující den po ukončení zaměstnání a posledním dnem je den nástupu na PPM. Jestliže zaměstnání trvalo méně než 180 kalendářních dnů, ochranná lhůta je potom stejně dlouhá jako bylo zaměstnání.
Tedy pokud nastoupíte na PPM do 180 kal. dnů po skončení zaměstnání, dostanete PPM. Pokud ne, budete ode dne porodu pobírat rodičovský příspěvek.
Pracovní poměr, který si obě strany sjednaly dobrovolně, skončí uplynutím sjednané doby a žádnou ze stran nezavazuje k žádnému pokračování.
Co bylo před tímto zaměstnáním? Jestli nesplníte podmínku pro přiznání peněžité pomoci v mateřství (PPM), budete mít od porodu nárok na rodičovský příspěvek (RP).
Informace o PPM získáte na OSSZ a o RP na úřadu práce.
---
PPM:
http://www.cssz.cz/cz/informace/zivotni-stuace/obcan/penezita-pomoc-v-materstvi.htm
http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davky/penezita-pomoc-v-materstvi.htm
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/nemocenske-pojisteni/cast3h4.aspx
---
RP:
http://www.mpsv.cz/cs/10046
http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/rodicovsky_prisp
Dobrý den,
potřebovala bych poradit.
Zrovna jsem na rodičáku který mi bude v půlce prosince končit a vzhledem k tomu, že jsem z prace odešla ve zkušební době, tak jsem vlastně nezaměstnaná a budu muset nastoupit na pracovní úřad. Se snoubencem uvažujem ale ještě o druhém, ale nevím si vubec rady jak by to bylo pak od toho prosince řešeno.
Myslím tím, že kdybych zanesla nemocenskou na pracovní úřad a po té šla na mateřskou, tak jestli budu mít vůbec nějaké finanční nároky.
Před nynější mateřskou jsem splnila odpracování 270 dní.
Děkuji předem moc za nějakou radu
Uchazeči o zaměstnání nejsou v době registrace na ÚP nemocensky pojištěni, tzn., že
Účast na nemocenském pojištění zakládá pouze zaměstnání (nikoliv registrace na ÚP), tzn., že byste neměla nárok ani na nemocenské dávky ani na peněžitou pomoc v mateřství.
Nastoupíte-li do nového zaměstnání, vznikne Vám nárok na další PPM po opětovném splnění podmínky délky pojištění minimálně 270 kalendářních dnů v posledních 2 letech před nástupem na PPM.
Otěhotníte-li v době registrace na ÚP, budete mít od porodu nárok na rodičovský příspěvek.
Vypadla mi část věty:
Uchazeči o zaměstnání nejsou v době registrace na ÚP nemocensky pojištěni, tzn., že nemají nárok na dávky nemocenského pojištění (na nemocenské dávky, ošetřovné ani na peněžitou pomoc v mateřství).
Dobrý den,
od 11.5.2011 jsem zaměstnaná na dobu určitou, s tím, že pracovní poměr skončí k 31.12.2011. Nyní jsem těhotná, očekáváné datum porodu je 25.2.2012, to už tedy zaměstnaná nebudu. Chci se zeptat, zda mi i přesto bude náležet PPM nebo pouze rodičovský příspěvek. Neorientuji se zcela přesně v tom, zda po ukončení prac. poměru budu v ochranné lhůtě atp.
Co bylo před tímto zaměstnáním?
Jednou z podmínek pro přiznání peněžité pomoci v mateřství je potřebná účast na nemocenském pojištění (trvání zaměstnání) v délce alespoň 270 kalendářních dnů v posledních 2 letech.
Pokud byste tuto podmínku nesplnila, budete mít od porodu nárok na rodičovský příspěvek.
předtím jsem studovala vysokou, jsem čekatel na státní závěrečnou zkoušku, takže jsem v podstatě studentka i nyní při zaměstnání.
Zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění
§ 32
(4)
Do doby účasti na pojištění pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství podle odstavců 2 a 3 se započítává též
a) doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole nebo na konzervatoři považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění22), jestliže počátek šestého týdne před očekávaným dnem porodu připadne do období 270 dnů ode dne úspěšného ukončení studia
----
Přesné informace získáte na OSSZ.
Pokud bych tedy měla od porodu nárok na rodičovský příspěvek, budu nějaké peníze pobírat také v odbobí, kdy skončím v zaměstnání (31.12.2011) do doby porodu?
Nikoliv. Ledaže byste si našla nové zaměstnání, pak byste samozřejmě měla nárok na mzdu.
Dobry den, chtela jsem se zeptat, jestli mam narok na materskou, pokavad jsem byla studentka, studium ukoncila a od 17.12.2010 jsem pracovala v jedne spolecnosti az do 23.3,2011. v tento den jsem nastoupila na rizikove tehotenstvi, pracovni pomer byl zrusen dohodou a od te doby mi je vyplacena nemocenska. Cetla jsem, ze pokud mam v uplynulych dvou letech odpracovanych 270dni, tak narok na materskou mam, ale nevim, jestli do teto doby mohu pocitat i dobu co jsem na nemocenske. nemocenska mi konci 20.zari 2011 coz by bylo od prosince presne 9 mesicu, takze 270 dni. nebo se me odpracovane dny pocitaji do ukonceni pracovni dohody, tzn. do konce brezna, takze bych mela odpracovanych asi jen 100 dni? Mam narok na materskou nebo na koho se mam po skonceni nemocenske obratit a s jakym vysledkem? Dekuji za odpovedi, opravdu si uz nevim rady...
Na mateřskou dovolenou (volno od zaměstnavatele) mají nárok jenom zaměstnané matky.
Ohledně peněžité pomoci v mateřství (PPM) se obraťte na OSSZ. Pokud byste nesplnila podmínky pro přiznání PPM, měla byste nárok na rodičovský příspěvek od porodu do 4 let věku dítěte.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda zaměstnavatel může zrušit mé prac. místo pro nadbytečnost a já obdržet výpověď, když jsem v současné chvíli na RD s dvouletým synem a opět těhotná?
Po této RD bych měla nastoupit do práce v únoru 2012, ale již v prosinci tohoto roku budu nastupovat na MD, RD opět plánuji na tři roky. Smlouvu mám na dobu neurčitou.
Mohu podepsat výpověď, obdržet odstupné dle zákona či kolenktivní smlouvy a přesto čerpat PPM a následně rod. příspěvěk?
Nebo mi hrozí, že dostanu výpověď a na PPM ani rodičovský příspěvek nebudu mít nárok?
Mám nárok na čerpání dovolené za letošní nebo příští rok? Děkuji za reakci.
Podle § 53 zák. práce výpověď Vám dát nemůže - ze dokonce ze dvou důvodů: jste na rodičovské dovolené, jste těhotná.
V roce 2012 čerpáním mateřské dovolené získáte nárok na dovolenou.
Pokud požádáte o čerpání dovolené tak, aby bezprostředně navazovala na mat. dovolenou, tak se dovolená nekrátí, ale při jejím čerpání nebudete v ochranné době. Tedy je lepší s tím počkat až po skončení rodičovské dovolené (i když se Vám nárok krátí).
Čili výpověď můžete dostat až v lednu 2015 (po skončení RD).
Ale můžete skončit dohodou z org. důvodů s odstupným.
Poskytnutí odstupného nemá vliv na PPM a RP.
V dfobě RD a/nebo těhotenství by Vám zaměstnavatel mohl dát výpověď pouze z důvodu zrušení nebo přemístění zaměstnavatele, takže můžete být klidná - výpověď pro nadbytečnost nyní dostat nemůžete.
Kdyby Vám zaměstnavatel navrhnul rozvázání prac. poměru dohodou, nejste povinna na jeho návrh přistoupit.
I po skončení druhé RD bude zaměstnavatel povinen Vás zaměstnat a přidělovat Vám práci odpovídající pracovní smlouvě.
Dobrý den, k 30.6.2011 jsem ukončila pracovní poměr trvající od 7.2.2011 a 14.7.2011 jsem zjistila, že jsem v 6 týdnu. V současné době jsem vedena jako studentka, protože jsem se vrátila na VŠ, ale kvůli dlouhodobější nemoci bych měla jít na rizikové těhotenství. Otěhotněla jsem ještě v zaměstnání, ale nevím jak to nyní řešit, mám nárok na neschopenku? K doktorce půjdu 26.7. a nejsem si jistá, zda v ochranné lhůtě je možné otěhotnět a jít na neschopenku nebo jestli se to v té ochranné lhůtě musí nahlásit, protože to jsem tím pádem prošvihla.
Děkuji
Ochranná lhůta se nevztahuje k otěhotnění, ale k onemocnění.
Dobrý den , u stávajícího zaměstnavatele (zaměstnána 1 rok se smlouvou na dobu neurčitou) jsem podepsala výpověď dohodou k 1.5.2011 . Chtěla jsem nastoupit do nového zaměstnání ,ale 2 dny nazpět se mi ozvala personalistka , že to bohužel padá.
Nyní jsem zjistila , že jsem těhotná , chci se zeptat jaké mám možnosti , je možné výpověď přerušit tím , že nahlásím těhotenství u stávajícího zaměstnavatele ? Děkuji za odpověď.
Není. Stažení dohody by bylo možné pouze se souhlasem zaměstnavatele, on ale není povinen souhlasit.
Dobrý den,
dne 23.3.2011 jsem nastoupila na mateřskou s prvním dítětem. Před tím jsem byla rok a půl zaměstnaná avšak se smlouvou na dobu určitou a to do 15.6.2012. Plánujeme i druhé dítě a tak by mě zajímalo zda se i na mě bude vztahovat ochranná lhůta 180 dní. Tzn. pokud bych na druhou mateřskou nastoupila do 180 dní po skončení mého pracovního poměru.
Děkuji
Dobrý den,
v současné chvíli řeším následující situaci - jsem v 15 tt těhotenství. U předchozího zaměstnavatele (celková doba zaměstnání - 3 roky) jsem byla nucena skončit dohodou k 31.12.2010 a od 3.1.2011 jsem nastoupila do nového zaměstnání s 3 měsíční zkušební lhůtou. Na mateřskou dovolenou mohu nastoupit nejdříve 23.6.2011. Pokud by mě současný zaměstnavatel propustil ve zkušení době, vztahovala by se mně ochranná lhůta ještě z předchozího zaměstnání, tj. 6 měsíců (do konce června) nebo pouze dle počtu odpracovaných dní u současného zaměstnavatele?
Děkuji za odpověď.
Ochranná lhůta bude činit tolik dnů, kolik dnů bude trvat poslední zaměstnání.
Dobrý den,ke dni 23.12.2010 jsem ukončila okamžitě pracovní poměr na §56 písm. b),zaměstnavatel však nekomunikuje a firma je v insolvenčním řízení.Dne 27.12.2010 jsem se zaevidovala na ÚP.Nyní 17.1.2011 jsem zjistila,že jsem těhotná.Můžete mi prosím zdělit zda se na mne vztahuje ochraná lhůta a jak je dlouhá?Tedy pokud v tomto případě mohu nastoupit na nemocenskou ještě na bývalého zaměstnavatele.Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Katka
Dobrý den,
ochranná lhůta činí 7 kalendářních dnů, takže na nemocenské dávky nárok nemáte.
Ochranná lhůta těhotných žen (pro účel peněžité pomoci v mateřství - PPM) činí tolik dnů, kolik dnů trvalo nemocenské pojištění, max. však 180 dnů.
Nesplníte-li podmínky pro přiznání PPM (registrace na ÚP nezakládá účast na nemocenském pojištění), budete mít náro na rodičovský příspěvek od porodu do 4 let věku dítěte.
Nebudete-li mít na PPM nárok, může na PPM nastoupit na základě písemné dohody s Vámi otec dítěte, a to nejdříve po skončení šestinedělí. Pak může zvolit variantu RP a péči o dítě převést opět na základě písemné dohody zpět na Vás. Zvolená varianta by pak platila i pro Vás.
Dobrý den, chtěla bych se optat, jak je to s nástupem na MD po nemocenské, kterou mám půl roku - z důvodu neprodloužení smlouvy v práci jsem využila och. lhůtu a nastoupila na nemocenskou. Jak je to tedy s nástupem na MD, zda musím 6 týdnů před porodem, nebo můžu být na nemocenské až do porodu a nastoupit na ni pak ? A jak je to tedy teď s PPM, když by si ji napsal manžel na sebe, ale pak ji přepsal na mě, abych měla nárok na 3-letou variantu rodičovské a abych měla PPM jakoby na něj, zda ji musí napsat na sebe až po šestinedělí, nebo už hned po porodu ? Děkuji za odpověď.
Obraťte se na OSSZ, tam by Vám měli sdělit, zda splňujete podmínky pro přiznání PPM (z dotazu nelze vyčíst). Budete-li mít nárok na PPM, můžete i zvolit variantu RP. Nebudete-li mít na PPM nárok, může na PPM nastoupit na základě písemné dohody s Vámi otec dítěte, a to nejdříve po skončení šestinedělí. Pak může zvolit variantu RP a péči o dítě převést opět na základě písemné dohody zpět na Vás. Zvolená varianta by pak platila i pro Vás.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mám nárok na mateřskou dovolenou. U firmy jsem zaměstnaná 14 měsíců, v pracovní smlouvě mám napsáno, že jsem záskok za mateřskou dovolenou za konkrétní paní. Nyní jsem zjistila, že jsem sama těhotná.Mám tedy nárok?
Nárok na mateřskou dovolenou máte.
Nárok na mateřskou dovolenou je jen v případě trvání zaměstnání. Kdyby se paní, již tazatelka zastupuje, vrátila do zaměstnání před nástupem tazatelky na MD, skončil by tazatelce pracovní poměr. Pak by tazatelka měla nárok pouze na PPM a volbu varianty RP.
Společnost ve které pracuji se rozhodla z důvodu restrukturalizace zrušit pracovní pozici na které jsem zaměstnána. Vzhledem k tomu, že v současné době není k dispozici žádná jiná vhodná pozice, podepsala jsem 7.12.2010 výpověď z důvodu nadbytečnosti s 2 měsíční výpovědní lhůtou tj. k 28.2.2011. V průběhu prosince jsem však zjistila, že jsem těhotná. Je podepsaná výpověď platná, přestože došlo k otěhotnění před datem jejího podpisu? Pokud ne, jak mám nyní postupovat?
Dobrý den,
zrušit výpověď nemůžete, ale těhotenství, MD a RD přeruší běh výpovědní lhůty, jejíž zbytek doběhne až po skončení překážek v práci.
Takže nyní byste měla zaměstnavateli oznámit své těhotenství.
Dobrý den,prosím o radu.
Pracovní poměr skončil 15.9.2010 následně úřad práce, pak u bývalého zaměstnavatele uzavřena dohoda o provedení práce od 1.11. do31.12.2010 teď jsem zjistila že jsem těhotná,první den PM 22.10
Vztahuje se na mé těhot.ochranná doba u zaměstnavatele? Z čeho se mi bude počítat nemocenská a na jakou výši RD mám nárok?V.
Dobrý den,
dohoda o provedení práce bohužel nezakládá účast na nemocenském pojištění, jež je podmínkou pro vznik nároku na peněžitou pomoc v mateřství.
Nesplníte-li podmínky pro přiznání PPM, budete od porodu žádat o rodičovský příspěvek - (pokud se nic nezmění) o variantu do 4 let věku dítěte.
Jinou možností je, že by skončení šestinedělí na základě písemné dohody s Vámi o PPM požádal otec dítěte, který by pak mohl zvolit i variantu rod. příspěvku. Péči o détě by poté převedl zpět na Vás.
Dobrý den chtěla bych se zeptat, jsem zaměstnaná, ale smlouvu mám do konce roku 2010, 1.12.2010 budu nastupovat na rizikové těhotenství, ale nevím jak to bude dále, jestli je ochranná lhůta počítana od 1.12. nebo od 1.1.2011? Termín porodu je asi 8.7.2011 budu mít tedy nárok na mateřskou od zaměstnavatele nebo ne? Děkuji za odpověď
Dobrý den,
na mateřskou i rodičovskou dovolenou (= volno od zaměstnavatele) mají nárok pouze zaměstnané matky.
Ochranná lhůta se počítá od konce posledního zaměstnání a pro účel PPM činí tolik dnů, kolik dnů trvalo nemocenské pojištění, max. však 180 dnů.
Pro přiznání PPM je třeba splnit více podmínek. Doporučuji obrátit se na příslušnou OSSZ.
Dobrý den, prosím o radu. Od září 2008 do prosince 2009 jsem byla zaměstnaná. V lednu 2010 jsem byla na ÚP. Od února 2010 jsem v novém zaměstnání a smlouvu mám na dobu určitou do července. Na konci září bych měla nastoupit na mateřskou dovolenou. Chtěla jsem se zeptat, zda mohu pobírat od srpna (či konce červnece) nemocenskou, i když nebudu již zaměstnaná. Nebo jestli se musím zaregistrovat na ÚP. A zda budu mít potom nárok na peněžitou pomoc v mateřství a z jakého období se mi bude peněžitá pomoc v mateřství vypočítávat.
Děkuji moc za zodpovězení dotazu.
Dobrý den,
v lednu jsem dostala od své pracovnice výpověď z PP.Byla stanovena 2 měsíční výpovědní lhůta a konec PP je tedy 31.3.2010.Týden po podání výpovědi šla pracovnice "marodit" a oznámila,že bude marodit až do konce výpovědní lhůty.Zajímalo by mě tedy, zda PP končí 31.3.2010 i když pracovnice bude pokračovat v pracovní neschopnosti.Děkuji
Ano, pracovní poměr skončí 31. 3. 2010.
(Jiné by to bylo, kdyby výpověď dal zaměstnavatel - v tom případě se doba nemoci do výpovědní doby nezapočítává, pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.)
Dobrý den chtěla jsem poprosit dostala jsem výpověď ve zkušební době a jsem na rizikovém těhotenství,chtěla jsem se zeptat jak to bude s vyplácením mateřské,teď ještě mi platí nemocenskou,ale co mateřská můžu si ji u zaměstnavatele nárokovat nebo ne děkuji za odpověď
Budete-li na nemocenské do nástupu na MD (6 týdnů před porodem), pak Vám bude náležet i peněžitá pomoc v mateřství.
Dobrý den,
15.9. 2009 jsem dostala výpověď z pracovního poměru z organizačních důvodů (§52., písm. c) a současně jsem dostala překážky na straně zaměstnavatele. 18.11. (před koncem výpovědní doby) jsem nastoupila na nemocenskou na které jsem doposud a léčba se zdárně a pomalu chýlí ke konci – cca dle info lékaře ještě 2 měsíce (přibližně druhá polovina dubna). Dnes 5.3. jsem zjistila, že jsem těhotná (poslední MS 22.1.2010).
Jak postupovat v tomto případě když mě skončí přibližně za 2 měsíce nemocenská, která neměla s těhotenstvím nic společného. Předpokládám, že po skončení nemoci mi ještě doběhne těch pár dní pracovního poměru? Chtěla jsem se zeptat zda budu mít nárok i v tomto případě na PPM? Bude se i na mě vztahovat ochranná lhůta (180 dní) pro těhotné? Mám se přihlásit na pracovní úřad, protože těhotnou mi nikdo nový nezaměstná? Prosím o radu. Zkoušela jsem tomu porozumět ze zákoníku práce a z vašich jiných odpovědí, ale není mi to úplně jasné.
Předem děkuji za odpověď.
Prac. poměr skončí, až doběhne zbytek výpovědní lhůty.
Ochranná lhůta pro těhotné je 180 dní.
Pokud byste nastoupila na mat. později, a nebudete mít nárok na PPM, budete mít od porodu nárok na rodičovský příspěvek.
Na prac. úřad se přihlaste.
Omlouvám se, ale ráda bych si to ještě ujasnila přesněji.
22.1.2010 - PM
29.10.2010 – přibližně porod
17.9.2010 – přibližně 6 týdnů před porodem
20.4.2010 - přibližně konec nemocenské
30.4.2010 – přibližně konec pracovního poměru
od cca 30.4. do 17.9 - přibližně celkem 140 dní
To znamená, že bych se měla do 180 dní od konce pracovního poměru do nástupu 6 týdnů před porodem vejít.
Znamená to tedy, že na PPM a výběr délky mateřské budu mít nárok? Budu mít tento nárok i když nebudu na rizikovém těhotenství a budu jen přihlášena celou dobu těhotenství na pracovním úřadě?
Předem moc děkuji za dojasnění.
§ 53
§53 (1) Zaměstnavatel nesmí dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je
a) v době, kdy je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným,
d) v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou,
§53 (2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.
Tedy z toho mi vychází, že teď jste těhotná, takže jste v ochranné době z důvodu těhotenství - tedy zbytek výpovědní doby skončí až po skončení rodičovské dovolené! Tedy někdy v listopadu 2013.
Dobry den,
jsem na rodicovske dovolene, 27.2.2010 bude synovi 1 rok. Dne 31.12.2009 mi skoncila pracovni smlouva na dobu urcitou, zaroven dne 31.12.2009 byl prvni den me posledni menstruace, jsem znovu tehotna.
Chtela jsem se Vas zeptat, zdali i v mem pripade budu mit narok na PPM, kdyz se mi potencialni nastup na materskou nevejde do 180-ti denni ochranne lhuty, ale bylo by to pozdeji?
A jeste jeden dotaz, zdali by se ma situace dala vyresit tak, abych mela narok na PPM, ze bych sla na rizikove tehotenstvi, tedy bych byla v pracovni neschopnosti a pomohlo by mi toto zajistit narok na PPM?
Omlouvam se za zmatene dotazy, snad je to i presto srozumitelne.
Dekuji
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, dala jsem výpověď zaměstnavateli kde pracuji 2 roky a pracovní poměr mi končí 31.10.2009.Zjistila jsem, že jsem těhotná. Chtěla bych vědět když půjdu na nemocenskou a pak následně na mateřskou jak to budu mít s mateřskou dovolenou a rodičovským příspěvkem.
Dobry den,
pracuji pres 3 roky ve firme, smlouvu mam na dobu neurcitou. Jsem na konci 4. mesice tehotenstvi, nastup na MD vychazi na zacatek rijna. Protoze se cast vyroby, pro kterou pracuji, presouva do jineho zavodu v zahranici, predlozil mi zamestnavatel k podpisu dohodu o rozvazani PP se slusnym odstupnym. Nerada bych si tim ale zkomplikovala zivot. V pripade, ze podepisu, vztahuje se na me ze zakona ochranna lhuta 6 mesicu? Pokud ano a nesezenu si jinou praci, PPM se mi bude vypocitavat z poslednich 12-ti mesicu u tohoto zamestnavatele? Muzu si pak vybrat delku MD? Kdybych v prubehu MD znovu otehotnela, mela bych znovu narok na PPM? Jestli ano, z ceho by se mi pocitala?
Dekuji za odpoved.
k 10.3. mi končí RD (dítě ma 3.rok) a chtela jsem se vratit zpet do puv. zamestnani. Na mem miste sedi clovek prijaty na dobu neurcitou. Pracovni smlouva mi zustava nezmenena, nazev pracovni pozice take, ale plat mi snizili o 1/3 a z popisu prac. cinnosti je evidentní, že se jedna o asistentku k me puvodnimu prac. pozici manazer, tedy asistentka cloveka, ktery sedi na mem puvodnim miste. Za jakych podminek na takove jednani maji pravo?
Predem dekuji za odpoved.
Právo na to nejspíš nemají, jejich postup je nesolidní.
To by Vám mohli nechat v pracovní smlouvě druh "manažer" a dát Vám popis pracovní činnosti uklízečky a odpovídající mzdu.
Dobrý den,
23.12.08 jsem ukončila rodičovskou dovolenou (do 4 let věku dítěte). K tomuto datu jsem obdržela od likvidátorky výpověď z důvodu zrušení mého zaměstnavatele s likvidací (2-měsíční výpovědní doba - plat ani odstupné z důvodu nedostatku majetku a financí nedostanu). V té době jsem byla již 3 týdny těhotná. Jsem tedy v ochranné době.
Od 1.3.09 se zaeviduji na ÚP. Budu mít nárok na PPM? Zdravotní problémy nemám (s velkou pravděpodobností nebudu na rizikovém těhotenství).
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, od 1.1.2009 jsem na mateřské dovolené. Termín porodu je nyní v únoru.Chtěla bych dát výpověď z pracovního poměru (co nejdříve). Jaký dopad toto bude mít na PPM a později na rodičovský příspěvěk. Chtěla bych být 2 roky s dítětem doma.
Děkuji.
Dobrý den,
výpověď můžete dát kdykoliv, na PPM a rodičovský příspěvek to vliv mít nebude.
Ale přijdete o náhradu mzdy za dovolenou za rok 2009.
Tedy bylo by možná lepší po skončení mat. dovolené požádat o čerpání celé dovolené za rok 2009, pak o rodičovskou dovolenou do 2 let věku dítěte. A pak v říjnu 2009 dát výpověď (můžete ji dát i dříve, ale pak byste část vyplacené náhrady za dovolenou musela vcracet).
Dobrý den,
mám dotaz jak je to vůbec s ochranou lhůtou měla bych na ní nárok pokud bych dala výpověď ? Jak to vůbec je.
předem děkuji za odpověď
Dobrý den,jsem zaměstnaná od 8.12.2008 a mám 3měsíční zkušební dobu a smlouvu na bobu určitou do 30.6.2009 a jsem 8tydnů těhotnná. Mám ochranou lhůtu 6měsíců když ted skončím pracovní poměr nebo mám jít na nemocenskou? Rodit mám 23.8.2009 a chtěla bych jít 8tydnu před porodem na mateřskou a a mám ma ní vubec nárok. Teda ma vyplácení mateřské? Děkuji Jitka
Dobrý den, pracovní poměr mi skončil k 30.9. Od 25.9. jsem na neschopence (rizikové těhotenství), kde budu až do porodu. Chci se jen ujistit, zda mi potrvá nárok na PPM? Vím, že se tato otázka probírala v diskuzích již mnohokrát, ale chci se ujistit v konkrétním případě. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Váš konkrétní případ nijak nevybočuje z toho, co tu již bylo řešeno mnohokrát a není nijak speciální, takže pro něj platí totéž, co je psáno v odpovědích na toto téma.
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, na 6-ti měsíční ochrannou lhůtu. Již zde dotaz zazněl, ale jen pokud se týká ochrany při plnění při nástupu na rizik. těh.
Můj dotaz zní, zda lhůta platí i při storno výpovědi zaměstnavatel, pokud jsem otěhotněla měsíc po obdržení výpovědi zaměstnavatelem, kdy stále trval můj pracovní poměr. Ráda bych do nástupu na mateřskou dovolenou pracovala ve stávající firmě. Nastupovat do nového zaměstnání ve 2. měsíci těhotenství je velmi komplikované a nechci být po celou dobu na rizikovém těhotenství. Mnohokrát děkuji za odpověd.
Dobrý den, žádné "storno" výpovědi neexistuje. Pokud chce někdo stáhnout výpověď, pak jen se souhlasem druhé strany.
Diskuze jste sice četla, ovšem jen letmo. Jinak by jste nemohla psát, že odpovědi byly jen o ochraně při nástupu na rizikové. Čeho jiného než nástupu na rizikové (nebo pro jinou nemoc v době těhotenství) by se to asi mělo týkat, když je tato 6-měsíční lhůta, která běží od skončení PP, určena vysloveně jen pro těhotné.
Buď jste zaměstnaná a nemocenská plyne z PP anebo zaměstnaná nejste, ale vztahuje se na Vás ochranná lhůta. Takže není zřejmé v čem je problém. Pokud nebudou chtít, zpět do práce Vás prostě nevezmou, nemáte žádné páky je k tomu donutit.
Dobrý den,
měla bych dotaz jak postupovat v tomto případě: 19.6.2008 jsem podepsala rozvázání pracovního poměru dohodou který končí 31.7.2008. podnět byl na moji žádost, našla jsem si jiné zaměstnání. asi týden po podepsání dohody jsem zjistila, že jsem těhotná. chtěla bych vědět, jaký je pro mě nejlepší a nejvodnější následující postup. minulý zaměstnavatel mě zpět asi nevezme a předpokládám, že nový také ne.
jak je to s ochrannou lhůtou? pokud nastoupím rizikové těhotenství-neschopenku od kdy jí nechat vystavit? Jak postupovat, pokud nakonez zůstanu na pracovním úřadě jako nezaměstnaná a těhotná?
Předem Děkuji za odpověď
Dobrý den, nejdříve jste si měla projít odpovědi zde a v dalších diskuzích. Tohle tu již bylo bylo řešeno.
Ochranná lhůta u těhotných je 6 měsíců. Pokud nastoupíte na nemocenskou bude mít nemocenské dávky. A pokud pracovní neschopnost potrvá až do doby mateřské dovolené, 6 týdnů před porodem, měl by Vám vzniknout nárok i na peněžitou pomoc v mateřství.
Dobrý den, chci se jen ujistit, zda-li chápu správně. Pokud natoupím po skončení pracovního poměru na nemocenskou z v ochranné lhůtě 180dní a budu na ní až do počátku nástupu na mateřskou 6.týdnů před porodem, nevadí, že nástup na mateřskou bude až po ochranné lhůtě, tj. 190.den ? Nebo i nástup na mateřskou musí být ve lhůtě 180dní, ikdyž jsem předtím nastoupila na nemocenskou ?
Dobrý večer, ráda bych se zeptala, zda mě může zaměstnavatel propustit na nemocenské či mateřské dovolené, z důvodu nadbytečnosti?Děkuji Monika
Nemůže, neboť platí, že některým zaměstnancům po určitou, resp. ochrannou dobu nesmí zaměstnavatel dát výpověď pro nadbytečnost. Jedná se zejména o případy, kdy kdy je zaměstnanec uznán dočasně neschopným práce pro nemoc nebo úraz (pokud si tuto neschopnost úmyslně nevyvolal nebo nezpůsobil) a dále v době kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou.
Ještě doplnění:-). Může být těhotná žena registrována na UP a pobírat podporu v nezam? A je povinna na UP nahlásit, že je v jiném stavu, když v době reg. na UP to ještě nevěděla? Děkuji.
Dobrý den, uchazeč má poskytovat potřebnou součinnost a pravdivé informace. Přímo povinné to není, ale je jisté, že to situaci s hledáním práce podstatně mění. Ochranná lhůta je 6 měsíců, na nemocenskou tedy nastoupíte a nemocenská Vám bude náležet. Budete-li na nemocenské do nástupu na MD (6 týdnů před porodem), pak Vám bude náležet i peněžitá pomoc v mateřství. Další potřebné informace si vyžádejte na ÚP. Pokud Vám běží nemocenské dávky, pak se staví výplata podpory. Obojí současně dostávat nelze.
Dobrý den, pracovní poměr skončil 31.5.08 dohodou.První den posl. menstruace byl 30.5.08.Jak postupovat v ochranné době? Stačí být na pracovním úřadu a ve lhůtě do 6-ti měsíců nastoupit na neschopenku a následně na mateřskou dovolenou? Lze nastoupit na neschopenku jako registrovaný uchazeč o zaměstnání? Děkuji za Vaši radu.R.
Dobrý den,
jsem OSVČ a plánuji rodinu, jsem vdaná. Zajímá mě výše mateřských dávek, jak se dá vypočítat. Sociální pojištění si platím od 07/2007 sama, předtím jsem byla rok zaměstnanec. K nemocenskému pojištění jsem se přihlášila až teď od 04/2008 a platím minimum.
Co ovlivňuje výši mateřských dávek? Zda daňové přiznání za poslední rok, nebo výše nemocenského pojištění?
Děkuji za odpověď
Miriam Diabagateová
Dobrý den, jako OSVČ musíte splnit podmínku účasti na nemocenském pojištění nejméně 180 dnů před porodem, přičemž pojistné je uhrazeno za celou tuto dobu, včetně měsíce předcházejícím porodu. U OSVČ se denní vyměřovací základ zjišťuje z rozhodného obdobím, kterým je kalendářní rok před rokem, ve kterém nastupuje na MD. Příjmem, z něhož se PPM vypočítá je úhrn měsíčních vyměřovacích základů, z nichž byl stanoveny zálohy na pojistné. Podrobnější informace žádejte na OSSZ.
Dobrý den,
dne 18.3.2008 jsem dostala výpověď ve zkušební době.Jsem těhotná.Zaevidovala jsem se na Úřad práce, kde mi sdělili, že nemám nárok ani na podporu, ani na PPM. Od pracovnic Úřadu práce jsem však obdržela nesprávnou informaci ohledně ochranné lhůty(tvrdili mi pouze 7 dní)v těhotenství. Je možné vzít nějakým způsobem zpět evidenci na ÚP a nastoupit na nemocenskou(rizikové těhotenství) u bývalého zaměstnavatele? Ve zdravotní pojišťovně jsem změnu ještě nehlásila.
děkuji za odpověď.
H.K.
Dobrý den, píšete to jen napůl. Pro zaměstnankyně, které byly těhotné V DOBĚ SKONČENÍ PP, platí ochranná lhůta 6 měsíců. Pokud jste v té době ještě těhotná nebyla, pak platí obecná lhůta 7 dnů od skončení zaměstnání. Jak to ve Vašem případě bylo nepíšete, takže je možné, že se na ÚP nezmýlili.
Dobrý den,
omlouvám se za nepřesnou formulaci problému. V době, kdy jsem dostala výpověď, jsem již byla těhotná.Je možné vzít nějakým způsobem zpět evidenci na ÚP, z něhož mi neplyne mnoho výhod? Děkuji.
Dobrý den, to si projednejte přímo na ÚP. Registraci by jste rušit nemusela. V případě pracovní neschopnosti v ochranné lhůtě zašlete oznámení o nemoci zaměstnavateli a budete informovat ÚP. Po dobu výplaty nemocenské bude přerušeno vyplácení podpory.
Jsem 5 měsíc v pracovní neschopnosti - rizikové těhotenství a dnes jsem odmítla převzít výpověď od zaměstnavatele z důvodu zániku firmy k 30.6.2008 .Myslím si, že postup ze strany zaměstnavatele je v rozporu ze zákonem.Termín porodu mám stanovený na 15.července, tzn. že od poloviny června mi vzniká nárok na mateřskou dovolenou. Ráda bych věděla, zda zaměstnavatel mi může dát výpověď ještě během posledních 14 dnů v měsíci červnu, kdy už budu na mateřské dovolené. Myslím si, že správnější postup ze strany zaměstnavatele by byl mi nabídnout dohodu o výpovědi, ale kde by bylo přesně stanoveno, kdo mi bude vyplácet mateřskou dávku, výše odstupného apod.Děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den, tak to jste na omylu. Pokud se zaměstnavatel ruší, může Vám být dána výpověď i přesto, že jste těhotná (viz §54 písm.a) ZP). Je to logické, kdo by Vás zaměstnával - nějaký neexistující nebo zaniklý subjekt? Nabízet Vám dohodu není jeho povinností. I v případě, že jste odmítla převzít výpověď, může být považována za platnou. To, že jste ji nepřevzala nemá na její platnost vliv (§334 odst.3 ZP), to jen Vy nebudete vědět, jaký byl její obsah. Ochranná lhůta pro přiznání nemocenské je u zaměstnankyň, které byly těhotné v době skončení PP, 6 měsíců.
Děkuji Vám za odpověď. Možná bych měla ještě upřesnit, že většina zaměstnanců firmy (kromě důchodců)přechází ke zřizovateli firmy jímž bylo ministerstvo. V případě, že výpověď je tedy platná, kdo mi bude v tomto případě vyplácet peněžitou pomoc v mateřství?
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat mám smlouvu na dobu určitou do listopadu 2008.Plánuju otěhotnět.Paní doktorka mě bude chtít určitě dát na rizikové těhotenství protože mám problémy,proto se ptám jestli je výhodnější jít na nemocenskou ještě v době kdy mi platí pracovní smlouva nebo těsně po ukončení pracovní smlouvy?
Děkuji za odpověď
Dobrý den, v této věci máte poměrně nejisté okolností. Za 1) na povel neotěhotníte (zvláště když máte problémy) a za 2) předjímat předem, že půjdete rovnou na nemocenskou, také není jisté. Vás PP však skončí tak jako tak a to uplynutím doby, na kterou byl sjednán. Pokud budete těhotná v době jeho skončení, pak ochranná lhůta pro přiznání nemocenských dávek činí 6 měsíců, když nebudete, tak pouze 7 dnů. Na nemocenskou pak nastoupíte na základě rozhodnutí lékařky a nikoli podle toho, jak se Vám to hodí nebo to máte naplánované.
dne 21.5 2008 mi končí pracovní smlouva.Chtěla bych se zeptat když jsem těhotná a v pracovní neschopnosti jak dlouho trvá ochraná lhůta po skončení pracovní smlouvy a jestli budu pobírat nemocenskou po celou dobu rizikového těhotenství.
Dobrý den, ochranná lhůta pro těhotné činí 6-měsíců po skončení pracovního poměru. Vy jste ale již na nemocenské a ta Vám poběží i dál po celou dobu pracovní neschopnosti.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com