Darování RD se zahradou - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

dar

Iveta Sedláčková, 04.04.2008 06:51:15

Dobrý den,požádala bych o radu,co dělat v připadě,že mi chtějí staří lidé,kterí nejsou mými příbuznými darovat domek,v němž chtějí dožít.Mají děti,které několik let nejeví žádnou starost o ně.Nebylo by lepší domek raději koupit a stát se tak vlastníkem,a předejít tak možným tahanicím v případě dědictví?Z aodpověď moc děkuji.

Re: dar

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 04.04.2008 10:18:40

Dobrý den,
pro vlastnické právo je naprosto nepodstatné, jestli dům získáte koupí nebo darováním. Navíc, dědické řízení se Vás vůbec nebude týkat.

vystehovani

pavel klesnil, 03.04.2008 17:33:02

dobry den chci se zeptat co mam delat,moje mamka dostala od sve mamky dum ,ale moje mamka ho nechtela tak nam to mamka nase darovala myslim tim mne a moji sestru, ale mame mensi problem v nasi garazi uzivaho nas stryc tudis mamky bratr ale nas vztach neni pekny,tak jsme se rozhodli ze ho vystehujeme a budeme garaz vyuzivat poslali jsme mu dopis pozadaliho o vystehovani garaze ale on nereaguje a nadale ji vyuziva,porad te jak mam nadale postupovat dekuji za radu s pozdravem pavel

Darování RD se zahradou

Jana Boudová, 02.04.2008 13:39:30

Dobrý den,ráda bych se zeptala jak je to s darováním RD.Otec by mi chtěl darovat RD se zahradou(chtěl by mít ve smlouvě břemeno o užívání části domu)a já bych ráda věděla,zda to může darovat pouze mě nebo to musí darovat i manželovi?Zda budu muset platit nějakou darovací daň nebo ne?Zda stačí smlouva nebo je nutný odhad nemovitosti?A ještě zda to budu muset hlásit na finanční úřad,Děkuji Boudová

Re: Darování RD se zahradou

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 03.04.2008 13:23:43

Dobrý den,
darovací smlouva může být napsána jen na Vás, nebo i na manžela; to záleží na dohodě. Od darovací daně jste osvobozena a z toho důvodu není odhad zapotřebí. Sepište darovací smlouvu a návrh na vklad a to dejte na k.ú. Na finanční úřad to hlásit nemusíte, to ze zákona činí katastrální úřad.

Michael Havránek, 03.04.2008 14:45:16

Dobrý den. Je třeba v tomto případě řešit daň z převodu nemovitosti? Děkuji.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 04.04.2008 10:17:19

Dobrý den,
darování se daně z převodu nemovitosti netýká. To jsou dvě různé věci. Daň z převodu nemovitosti se použije např. u prodeje.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »