Prodej bytu - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Prodej bytu

L. Novakova, 09.06.2008 21:01:01

dobry den, chystame se koupit byt. Majitelka zajistila na sepsani smlouvy o smlouve budouci a nasledne kupni smlouvy pani, ktera na zivnostensky list zajistuje tyto sluzby (zaroven je tato pani zamestnana na mistnim MU na stavebnim odboru). Ve smlouve bude zapsano, ze kupni smlouva bude podepsana/platna po zaplaceni dane castky, tedy ze soucasne majitelce prevedeme penize z uctu na ucet - hotovost odmita. (predtim bude uzavrena smlouva o smlouve budouci). Vime, ze je mozne v pripade hotovosti vyuzit uschovy, ale jak se postupuje v pripade bezhotovostniho styku? abychom pani penize neprevedli a ona odmitla podepsat kupni smlouvu - je smlouva o smlouve budouci dostatecna ochrana?

Re: Prodej bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 10.06.2008 17:09:45

Dobrý den,
začnu tím, že ona paní nemůže mít živnostenský list opravňující ji k sepisování smluv apod. - k tomu jsou oprávněni pouze advokáti a příp. notáři.
Jestliže se jedná o převod větší částky peněz je bezhotovostní převod tím nejlepším řešením. Způsob převedení peněz vůbec s úschovou nesouvisí - i advokát či notář budou preferovat bezhotovostní převod z účtu.
S ohledem na vaše dotazy doporučuji obrátit se na právníka.

L. Novakova, 10.06.2008 20:42:47

Mohu mít jeste dotaz k te smlouve o smlouve budouci? budou na ni neoverene podpisy, teprve na kupni smlouve pry budeme mit overene (ovsem az po prevodu penez), muzeme pozadovat aby i sml.o sml. budouci mela overene podpisy? nebo to neni nutne? Dekuji

přpis majetku

Jana Trojanova, 13.05.2008 08:13:08

Dobrý den,chtěla jsem moc poprosit o radu.Moje mamka na mně chce přepsa 3/4 rodinného domu protože 1/4 domu je moje co vše musíme udělat.Mám sestru a bratra musí být u toho??Děkuji moc zy odpověd.

Re: přpis majetku

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 13.05.2008 08:32:14

Dobrý den,
je třeba uzavřít darovací smlouvu mezi Vámi a matkou. Vaši sourozenci u toho být nemusí, těch se to netýká.

Jana Trojanova, 13.05.2008 14:29:42

Děkuji moc za odpověd ale budu ještě otravovat.S tímto nemám vůbec žádné zkušenosti a proto vůbec nevím jaký první krok mám udělat.Musím přes právníka??Nebo to stačí zapsat u notáře??A ještě poslední otázka je lepší přepsat nebo darovat,platí se něco??Děkuji moc Jana T.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 13.05.2008 14:40:09

Pojem "přepsat" je sám o sobě nesmysl. Věc může být na někoho převedena pouze na základě nějakého právního úkonu - v tomto případě darovací smlouvy. Dále: smlouvu si můžete sepsat sama, ale asi bych Vám doporučila nechat si ji sepsat u odborníka - notáře či advokáta (to vyjde na stejno). Budete hradit 500,- Kč kolek za vklad do katastru nemovitostí.

Prodej bytu

Jitka Veselá, 29.04.2008 18:48:35

Dobrý den,
chtěla jsem prodat byt v osob. vl. přes realitku a koupit menší. Kupujícího realitka našla, ten má již rok zařízenou hypotéku na koupi mého bytu, platnost mu teď ale končí. Můj byt koupit nemůže, protože realitka mi dva byty sice nabídla, ale nebyli odpovídající mým požadavkům, které jsem uvedla při sepsání smlouvy. Kupující po mě teď žádá uhrazení výloh ohledně zřízení a následného pojištění hypotéky, poplatku za odhad nemovitosti a dalších výloh. Realitka tvrdí, že je to standartní postup. Musím tyto výlohy uhradit, přesto že realitka mi žádný byt nesehnala a já jsem od smlouvy neodstoupila? Realitka navíc tvrdí, že kupující od smlouvy neodstupuje, jak tomu mám rozumět? Děkuji

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 30.04.2008 08:46:55

Dobrý den,
zde je nutné znát obsah smluv; bez toho není možné odpovědět. Doporučuji tedy navštívit nějakého advokáta a jemu smlouvy předložit k posouzení a vyjádření.

prodej bytu

František Kurečka, 23.04.2008 15:08:40

Dobrý den,
chystám se poprve prodal byt v OV a nerad bych se dostal do nepříjemné situace, kdy je smlouva podepsaná, vlastník na KÚ přepsaný a peníze nikde...
Mohla byste mi prosím poradit v jakém pořadí podniknout jednotlivé kroky:
-vyhotovení odhadu nemovitosti
-sepsání kupní smlouvy
-podepsání kupní smlouvy
-úhrada kupní ceny
-přepis vlastníka na KÚ
-úhrada daně z převodu
Děkuji! Kurečka

Re: prodej bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 23.04.2008 15:15:24

Dobrý den,
odpovím stručně - pokud se obáváte, že nedostanete peníze, zřiďte si u advokáta či notáře úschovu. Ten zajistí, že peníze budou nejprve složeny do úschovy, podán návrh na vklad a až poté je dostanete Vy.
A k Vašemu postupu, odhad klidně nechte až nakonec; stejně ho potřebujete pouze pro výpočet daně a přikládáte ho k daň. přiznání.

prodej bytu

Lenka Kafková, 14.04.2008 20:24:28

Dobrý den,chci prodat byt v OV a nevím jak správně a právně postupovat a co všechno k tomu potřebuji (kupní smlouva...) Děkuji a přeji hezký den. Lenka

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 23.04.2008 15:12:21

Dobrý den,
prosím, přečtěte si diskuze, toto téma zde bylo nesčetněkrát řešeno:
kupní smlouva, návrh na vklad do KN, vklad do KN

prodej bytu

Jindra Urlichová, 13.04.2008 20:30:23

Dobrý den.Prodávám byt v OV,musím mít odhad ?,jestliže ano,jak může být starý.Děkuji za odpověď.J. Urlichová

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 23.04.2008 15:10:58

Dobrý den,
ano, musíte mít odhad pro účely daňové. Měl by být aktuální.

změna občanství a vlastnictví bytu

Marie Krištofová, 04.04.2008 19:39:33

Syn bydlel u babičky ve státním bytě.Po její smrti přešlo nájemní právo na syna.Nyní v tomto bytě bydlí jeho sestra,nebot on nyní žije v USA.Bylo mu nyní městem nabídnuto přednostní odkoupení bytu do osobního vlastnictví.Máme dotaz,zda americké státní občanství syna je překážkou ke koupi bytu,či jaké jsou možnosti k jeho koupi.Děkuji.

Re: změna občanství a vlastnictví bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 14.04.2008 13:17:37

Dobrý den,
ale já předpokládám, že české občanství mu zůstalo, ne? Pak problém nevidím.

převedení bytu do vlastnictví syna

Rudolf Kubica, 13.05.2008 06:55:23

Dobrý den.Dne 26.2.2007,jako nájemci družstevního bytu,t.j. manželka a já,obdrželi jsme "Příslib družstva Lumír 38-42 k převodu bytu do osobního vlastnictví".V daném termínu do 15.4.2007,zaplatili jsme na účet družstva stanovený podíl na byt a garáž.V současné době se v letošním roce uskuteční realizace na převedení bytu a garáže do osobního vlastnictví
Činíme dotaz jakým způsobem lze převést nájemní právo na vlastnictví bytu a garáže na našeho syna,a to co nejdříve,než bude přechodně v cizině.

Děkujeme za odpověď. Kubica Lumírova 40 Ostrava Výškovice 700 30 tel.728 500 769

Prodej podnikoveho bytu

josef ondruš, 03.04.2008 19:24:05

Dobry den jsem najemnikem podnikoveho bytu.Ten to podnik je akciova společnost a z 68% je vlastnikem statni instituce.Nynejsi vedeni se rozhodlo prodat zbytny majetek do ktereho zařadilo i ten to bytovy dum a vypsaly na nej vyberove řizeni o kterem jsem se dozvedel z Jejich veb stranek.Ten to dum jme chtely odkoupit již v roce 2006 ale bylo to vedenim podniku zamitnuto.A ted nam to nebylo vubec umožneno a nikdo s nama nejednal chci se zeptat zda jako najemnici nemame nejake predkupni pravo.Děkuji za vaši odpověd

Prodej bytu

Karel Novotný, 02.04.2008 06:13:41

Dobrý den. Před 1,5 rokem jsem koupil byt do osobního vlastnictví na hypotéku. V současné době jsem dostal nabídku na koupi jiného. Co bude prodej stávajícího bytu pro mě znamenat? Zaplacené úroky z hypokéky jsem uplatnil při daňovém přiznání. Budu muset úroky dodatečně zdanit? Budu muset přiznat daň z příjmu za prodej? A z jaké částky? Rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou? Děkuji. Novotný

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 02.04.2008 09:13:23

Dobrý den,
na to se zeptejte na finančním úřadě. My nejsme daňová ale právní poradna.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »