Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
dobrý den!
Mamka mě chce darovat dům ve kterém bydlí sama a nějaké pozemky. Budu potřebovat odhad na dům a zemědělské pozemky, případně jaké ještě doklady. Děkuju moc
Kučerová
Stačí sepsat darovací smlouvu. Odhad potřebovat nebudete. Pokud matka nabyla nemovitosti před 1.1.1993 budete ještě potřebovat doklad o nabytí vlastnictví k těmto nemovitostem. Pokud budou nemovitosti převedeny darovací smlouvou nebudete platit ani žádnou daň.
Dobrý den, mám dotaz, jsem s manželem 20 let. Jeho rodiče mu darovali dům který jsme budavali spolu, ale nemovitost je napsaná jen na manžela. Mám nějaký nárok v případě rozvodu. Máme také dvě děti jak by to bylo v jejich případě s dědictvím.Děkuji za odpověď
Dobrý den,
jestliže darovali rodiče nemovitost pouze jemu, je také v jeho výlučném vlastnictví a po rozvodu byste měla nárok max. na vypořádání investic vložených za trvání manželství do domu. Pokud by ale manžel zemřel, získala byste v dědictví spolu s dětmi každý 1/3 z jeho majetku, tzn. i z domu.
Dobrý den,
moje maminka se stará o otce,který v dávné době,kdy byl pod nátlakem přepsal svůj byt v osobním vlastnictví na svého vnuka.Děda má 4děti,ale jen moje maminka se o něho na staří stará ostatní jsou bez zájmu včetně vnuka na kterého byt přepsal.Nyní by rád svůj"omyl"jak říká napravil a byt přepsal na maminku,ale ..vzhledem k tomu,že se mezi sebou sourozenci nebaví nenašla se u dědy smlouva o přepsání bytu.Chci se tedy zeptat,zda je možné pomocí právního zástupce a souhlasem dědy přepsat byt na maminku i bez přítomnosti zletilého vnuka a popřípadě jeho souhlasu,což je už v tuhle chvíli absurdní,aby děda změnil své rozhodnutí a učil nové přepsání bytu na maminku.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem V.Varyšová
Dobrý den,
to samozřejmě již nelze. Vzhledem k tomu, že byt daroval vnukovi, může s ním nakládat pouze tento vnuk. Mohl by se sice u soudu domáhat neplatnosti smlouvy z důvodu nátlaku vnuka, to se však jen stěží prokazuje a navíc, tento nátlak by musel být trvající po celou dobu, tzn. např. i po dobu ověřování podpisů na úřadě apod. Neznám však situaci.
Pak by se ještě mohl domáhat vrácení daru, pro hrubé porušení dobrých mravů ze strany vnuka, ale ani o tom jste se nezmínila.
Raději se obraťte na advokáta a s ním a listinami vše projednejte.
Dobrý den,chci se zeptat,jak postupovat při převodu bytu v osobním vlastnictví na naše nezletilé dítě.Je možné již teď sepsat závěť nebo raději volit převod.Manžel má ještě plnoletého syna,který má trvalé bydliště u své matky a žije s ní.Rádi bychom, aby náš společný byt získalo naše společné dítě.Jak bychom měli postupovat?děkuji za odpověď.K.
Dobrý den,jsem podruhé vdaná,můj manžel děti nemá jenom matku a sestru.Já mám 2 děti z prvního manželství.Kdo bude dědit v případě manželovi smrti,mé nebo nás obou najednou? Chtěli bychom to zařídit tak,aby dědili jen moji dva synové.Stačí závěť doma sepsaná?
Děkuji za radu
Dobrý den,
po Vaší smrti bude dědit manžel a Vaše 2 děti, každý stejným dílem. V případě smrti manžela budete dědit Vy a jeho matka napůl. On může sepsat závěť a odkázat vše Vašim dětem. Závěť musí mít urč. náležitosti uvedené v § 476 an. občanského zákoníku - vlastnoruční, podepsaná, datovaná či jinými způsoby.
Děkuji za odpověď.Ještě jak to bude v případě smrti nás obou. A co majetek,který zdědím v těchto dnech po svém otci,započítává se do společného majetku manželů?
Ještě se chci zeptat jak by to bylo v případě,že manželova matka už nebude,má ještě sestru a bratra.Stačí do závěti uvést obecné pojmenování např. "děti" nebo tam musí být i jména a datumy narození.Moc děkuji za odpověď.
To co zdědíte po svém otci bude jenom Vaše a nebude zahrnuto do SJM. (stejné je to v případě, že Vám někdo něco daruje - bude to jen Vaše). Pokud by manželova matka zemřela budete jedinou dědičkou manželova majetku vy.
DOBRÝ DEN,CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT,PŘED DVĚMA LETY MI ZEMŘEL PŘÍTEL SE KTERÝM JSEM ŽILA 5 LET VE SPOLEČNÉ DOMÁCNOSTI,DĚTI JSME SPOLU NEMĚLI,BYT KTERÝ JSME KOUPILI OD MĚSTA JSME SPLÁCELI SPOLU,ALE KUPNÍ SMLOUVA JE PSANÁ JEN NA MÉHO ZESNULÉHO PŘÍTELE TÍM PÁDEM JE DĚDIČKOU JEHO NEZLETILÁ DCERA Z PRVNÍHO MANŽELSTVÍ.TEĎ MI PŘIŠLO ŽE SE MUSÍM DO MĚSÍCE VYSTĚHOVAT Z BYTU.NEMÁM KAM JÍT S DVĚMA DĚTMI.PROSÍM MÁM NA NĚCO NÁROK NEBO JE ALESPOŇ MĚSTO POVINNO MI PŘIDĚLIT SOCIÁLNÍ BYT?POKUD SE DO MĚSÍCE NEVYSTĚHUJI TAK TO BUDE ŘEŠIT SOUD.NEVÍM CO MÁM DĚLAT A JESTLI MÁM NĚKDE NĚJAKÉ ODVOLÁNÍ.MOC DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ. MARGITA SMUTNÁ
Dobrý den,
jako "pouhá" přítelkyně opravdu na nic nárok nemáte. Vše zdědí jeho dcera a ta po Vás může požadovat vystěhování. Doporučuji buď se s ní dohodnout nebo vyčkat na to, že podá (resp. její zákonný zástupce) žalobu na Vaše vyklizení a doufat, že soud rozhodne o tom, že Vám musí zajistit bytovou náhradu, tzn. zprostředkovat uzavření nájemní smlouvy.
Město nemá povinnost Vám poskytnout byt.
Dobrý den,v červenci mi zemřel dědeček žily jsme ve společné domácnosti a vzhledem k tomu, že dědictví není stále vyřešené tak prý nemám nárok na příspěvek na bydlení až prý dědictví bude soudně potvrzené.Jelikož jsem samoživitelka tak mi ty peníze docela schází budu mít pak nárok na vyplacení spětně?A od notáře vím, že nárok mi vznikl den po úmrtí,ale úřad na to neragoval i když jsem to tam dala písemně.Mám tedy čekat až dědictví nabere právní moci? Děkuji předem a přeji pěkný den
Dobrý den, prosím o informaci.
Máme jediného syna a chceme ho vydědit, jelikož o nás neprojevuje zájem a také byl několikrát zavřený. Mohu napsat závěť vlastnoručně na manžela a uvést v ní vydědění syna z těchto důvodů? Bude tato závěť platná?
Dobrý den,
pokud bude mít předepsané náležitosti (tj. datum, podpis atd.) platná bude. Listina o vydědění může být přímo součástí závěti. Osobně však doporučuji nechat závěť sepsat u notáře a dát ji vložit do centrálního registru závětí. Není to však povinnost, pouze mé doporučení.
Dobrý den,
jsem student 1. ročníku vysoké právnické školy, a obracím se na Vás s dotazem..
Jestli zdění potomek po rodičích všechen majetek, jestli se jim stane nějaká nehoda s následkem smrti a jestli má právo na zdědění, pokud ještě nedosáhl 18ti let.
děkuji Jakub Svoboda
Dobrý den,
nedosažení věku 18 let není důvodem pro dědickou nezpůsobilost; tedy i nezletilý může dědit. Jestliže nebyla sepsána závěť a zemřou oba rodiče, zdědí všechen jejich majetek jejich potomci rovným dílem. Soud určí opatrovníka a příp. poručníka ke správě majetku.
Dobrý den,můj otec se před lety rozvedl s mojí matkou,která za léta práce a vychování dětí díky otcově tehdejšímu vysokému postavení odešla s jedním kufrem po rozvodu z domu.Otce tehdy "poblouznila" o 20 let mladší žena,kuriozitou bylo,že se takto snažila ve více rodinách získat ženatého muže z domem.Je totiž sestřenicí mého zemřelého muže,který nás před ní varoval.Otec před rokem zemřel a já zdědila 40% z movitého majetku.Až po roce jsem se sebrala a "odvážila" můj podíl slušně řešit dotazem s mojí nevlastní matkou.Bydlet v domě nemohu a nechci-práci mám jinde,prodat dům nevlastní matka nechce(ona vlastní 60%) a vyplatit mne nemůže dle jejího vyjádření nemá peníze.Já sama na to finančně nemám,abych jí případně nabídla vyplacení nehledě na to,že připomínám za žádných okolností nechce odejít z domu.Mám prosbu a dotaz,jak mám postupovat,jaké mám možnosti,abych získala peníze z mé části a dala i své mamince,která tehdy nespravedlivě odešla s prázdnou.Děkuji za odpověď,Polzerová
Dobrý den,
sice uvádíte, že jste zdědila 40 % movitého majetku, ale zřejmě máte na mysli majetek nemovitý, že?
Zkuste jí navrhnout, že dům společně prodáte a rozdělíte si peníze. Pokud se ani tak nedohodnete, můžete podat soudu žalobu na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitosti. Upozorňuji však, že tímto způsobem získáte podstatně méně peněz.
Dobrý den,
babička mi chce darovat nemovitost, je použitelná tato smlouva?
http://www.vzory-zdarma.cz/obcanska-a-lidska-prava-diskriminace/obcansky-zakonik/darovaci-smlouva-na-nemovitost/
Nerad bych se dostal do potíží.
Děkuji
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com