Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Pracuji ve firmě téměř 10 let. V posledním roce začal řídit firmu majitel. A tím nastalo peklo. Jeho neustálé obviňování, podezírání, lhaní, pomlouvání, intriky, nemluvím o nedodržení výplatních termínu někdy i o dva měsíce (pochopitelně bez omluvy) atd. donutilo spousty zaměstnanců odejít. Já, ač značně vystresovaná a unavená jsem vydržela až nastal čas, kdy "hrnec přetekl". Existuje nějaká možnost, abych mohla dát okamžitou výpověď, bez toho aby mne nebylo možno postihovat? Na dohodu nechce přistoupit, jen na 2-měsíční výpovědní lhůtu s tím, že prý na mne celou výpovědní lhůtu nepromluví - jak směšné. Pokud za sebou tzv. prásknu dveřmi bude se se mnou, jak říkal, soudit. O co soudit nechápu? Bohužel jsem každého dne blíž tomu, že skutečně do práce nepřijdu, ať se poté bude dít cokoliv. Budu vděčná za každou radu. Děkuji.
Zákoník práce § 56
Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti (§ 141 odst. 1).
Dobrý den, v rámci fůze dvou organizací se nástupnickou organizací stal shodou okolností můj bývalý zaměstnavatel, kde jsem pracoval 13 let. V jejich kolektivní smlouvě jsou uvedeny některé výhody, které se vztahují na dobu zaměstnání. Můžu nárokovat tyto výhody, když jsem mezi tím pracoval ve fůzované organizaci?(O přerušení pracovního poměru se v kolektivní smlouvě nemluví.)
Práva a povinnosti z pracovně právního vztahu přecházejí na právního nástupce zaměstnavatele. Pokud vše proběhlo v souladu se zákony, pak by tyto nároky měl splnit i nový zaměstnavatel.
Dobrý den, před týdnem jsem podal výpověď dohodou,která byla schválena. Zajímalo by mě, zda můžu už teď odejít z práce a už nepřijít. Bude z toho nějaký postih? Nebo je to v rozporu se zákonem?
Děkuji
Dobrý den,
příště si laskavě přečtěte ostatní diskuzi - toto zde bylo řešeno nesčetněkrát.
Za prvé: termín "výpověď dohodou" je nesmysl - buď jedno nebo druhé. U výpovědi = jednostrannému oznámení běží 2měsíční výpovědní lhůta.
V případě dohody o skončení prac.poměru skončí prac. poměr ke dni uvedenému v této dohodě.
Zajímalo by mě,zda mám nárok na 2 měsíční výpověď a odstupné,pokud se zaměstnavatel rozhodne k 31.5.zrušit s.r.o. bez předchozího oznámení zaměstnancům.Chce to provést formou dohody podle § 49.
Dobrý den,
dohoda je od toho, že s ní obě strany souhlasí. Odstupné Vám náleží v každém případě a to v min. výši trojnásobku průměrné měsíční mzdy.
dobry den,mam problem delam ve firme 4roky a nemela jsem nikdy fin.problem,jelikož muj séf je zároven i přitel a ja už s nim nechci nadále udržovat milenecký vztach,tak mi vyhrožuje výpovědí a důvodem je pry ztráta důvěry a opakovaná krádež penez,nikdy jsem nic nevzala.dokonce mi chce dát 53.jsem provozní na hernách,ale ve smlouvě mám napsanou barmanku.Včera mi ustně řekl,že do konce měsíce mam předat herny a pokud budu dělat problémy,tak mě roznese po celém městě,že si už nenajdu práci.nejsem ochotna odejít z práce,mam hypotéku a leasingy a nemužu si dovolit přijít o práci a jelikož nemám žádné potvrzení,že jsem pracovala jako provozní,ale jen jako barmanka,tak finančně to nemůžu utáhnout.děkuji za radu
Dobrý den, pracovněprávní vztah má narozdíl od vztahu mileneckého dána jistá pravidla. Pokud s Vámi chce rozvázat PP, pak jen z důvodu uvedených v zákoníku práce. A pokud se budete domnívat, že ke skončení PP došlo neprávem, můžete se bránit u soudu. S tím vám jistě poradí některý z místních advokátů.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co mám dělat, když mám dobu určitou a zjistila jsem, že jsem těhotná. Smlouva mi končí koncem června a nevím co mám dělat. Do jiné práce mne nepřijmou z důvodu těhotenství a tak nevím jestli existuje nějaká lhůta kdy bych byla pokryta od mého nynějšího zaměstnavatele. prosím o radu.Děkuji Šárka
Dobrý den, Váš PP skončí uplynutím sjednané doby a těhotenství na tom nic nemění. Ochranná lhůta pro přiznání nemocenských dávek činí 6 měsíců. Pokud v této době nastoupíte na mateřskou dovolenou (MD) anebo do pracovní neschopnosti, ze které plynule navážete na MD, pak Vám (při splnění dalších podmínek, např. musíte být účastna nemocenského pojištění nejméně po dobu 270 dnů ve 2 letech pře porodem) vznikne nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Pokud nenastoupíte na nemocenskou, pak se můžete jít zaregistrovat na úřad práce a požádat o podporu.
Prosím o sdělení, zda existuje nějaká ochranná doba před odchodem do důchodu. Zaměstnankyně má 1,5 roku do začátku starobního důchodu, v červenci má dostat od zaměstnavatele výpověď z pracovního poměru pro nadbytečnost+ 2.měsíční odstupné (pracovní poměr je sjednán na dobu neurčitou).Za odpověď předem děkuji
Dobrý den, žádná taková "ochranná doba" před výpovědí neexistuje. Jestliže dostane výpověď pro nadbytečnost, její předdůchodový věk jí žádná zvláštní práva nezaručuje. Může ji tedy dostat stejně jako kterýkoliv jiný zaměstnanec. Odstupné v takovém případě je však 3-násobné, nikoliv 2-násobné. A k tomu ještě mzda za 2 měsíce výpovědní doby. Ty buď odpracuje nebo v případě, že pro ní již práce nebude, jí vznikne nárok na náhradu mzdy za tyto 2 měsíce.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může zaměstnanec obdržet jeden den výpověď z důvodu nadbytečnosti a tentýž den mu může být oznámeno, že se výpověď zase ruší.
Děkuji.
Dobrý den, výpověď samozřejmě "obdržet" může. Ale její "zrušení" již tak snadné není. Viz §50 odst.5 ZP: Výpověď, která byla doručena druhému účastníku, může být odvolána pouze s jeho souhlasem; odvolání výpovědi i souhlas s jejím odvoláním musí být provedeno písemně.
Přeji dobrý den. Dne 15.4.2008 jsem podala výpověď ze zaměstnání dle par. 50 a 51 ZP, takže můj PP skončí dne 30.6.2008. Teď mám problém a chtěla bych skončit dříve. Dozvěděla jsem se, že musím nejdříve zrušit původní výpověď a poté podat novou, jenže opravdu nevím jak mám formulovat zrušení původní výpovědi a zda nová výpověď má být datována ve stejný den, nebo v den následující.Moc prosím o konkrétní radu.Jsem ve velmi prekérní situaci. Moc děkuji Adamčíková
Dobrý den, to je naprosto nesprávné. Výpověď můžete odvolat jen se souhlasem zaměstnavatele. A když poté podáte novou výpověď, opět Vám poběží zákonná 2-měsíční výpovědní doba a s tím nic neuděláte, nijak to neurychlíte. To by musel zaměstnavatel přijmout odvolání výpovědi a pak přistoupit na dohodu o rozvázání PP, ve které by jste si sjednali dřívější skončení PP. Jestli na to přistoupí, záleží jedině na jeho uvážení.
Dobry den,dostal jsem se do prekerni situace.Jsem v pracovnim pomeru,a necekane jsem se dostal na posledni chvilz na Vysokou skolu.Oznamil jsem to v praci,a nejak se nemuzem dohodnout na drivejsim odchodu nez je 2mesicni vzpovedni lhuta.Dostal jsem radu od jednoho znameho,ale druhy znamy me uvedl do omylu.Rada znela> At dam ypoved a jdu na nemocenskou az do konce vzpovedni lhuty,a mezitim chodim do skoly.Ale druha osoba rekla,ze tim ze podam vypoved a pujdu na nemocenskou,tak tim mi nebezi ta vypovedni lhuta,a ze se jen posouva do te doby nez prijdu z nemocenske,a az pak plyne.Predem dekuji za odpoved a uvedeni na pravou miru.Odepiste prosim na uvedenou emailovou adresu.dekuji
Dobry den,dostal jsem se do prekerni situace.Jsem v pracovnim pomeru,a necekane jsem se dostal na posledni chvilz na Vysokou skolu.Oznamil jsem to v praci,a nejak se nemuzem dohodnout na drivejsim odchodu nez je 2mesicni vzpovedni lhuta.Dostal jsem radu od jednoho znameho,ale druhy znamy me uvedl do omylu.Rada znela> At dam ypoved a jdu na nemocenskou az do konce vzpovedni lhuty,a mezitim chodim do skoly.Ale druha osoba rekla,ze tim ze podam vypoved a pujdu na nemocenskou,tak tim mi nebezi ta vypovedni lhuta,a ze se jen posouva do te doby nez prijdu z nemocenske,a az pak plyne.Predem dekuji za odpoved a uvedeni na pravou miru
Dobrý den, zajímalo by mě zda můžu okamžitě zrušit pracovní poměr, když díky mému zaměstnavateli mi příjde nemocenská o měsíc déle?do konce tohoto mesíce mi měla přijít a nepřisla,volal jsem na OSSZ a tam mi řekli ,že vinnou zaměstnavatele mi ji pošlou až příští měsíc. Předem děkuji za odpověď.
Mohu skončit pracovní poměr dříve než je zaměstnavatelem stanovená 2měsícní výpovědní lhůta, kdyz mam nastoupit do skoly na denni studium?
Prosím o radu.Je stejna 2 mesicni vypovedni lhuta pri rozvazani pracovniho pomeru z duvodu stehovani?dekuji.
Ano, pokud jste dala vypoved vy (jako zamestnanec) neni duvod dulezity a je zde min. 2 mesice vypoved. lhuta.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com