Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
můj přítel pracuje na MěÚ, dvakrát v minulém roce dostal od p. tajemníka dopis, kde mu bylo sděleno, že mu sráží část osobního ohodnocení z důvodu nesplnění požadované práce ( pracuje u posudků ). V dopisech není uvedeno datum, po jak dlouhou dobu mu tyto částky budou sráženy a tak přítel chodí rok domů se základem. P. tajemník mu sdělil, že pokud neodejde sám do konce června, tak půjde s paragrafem. Je možné, aby přítele vyhodil na základě těchto srážek ? A pokud ano, má nárok na odstupné? Je možné se bránit?
Dobrý den, Vaše vyjádření neobsahuje dostatek informací k jednoznačné odpovědi. Pokud by však z písemnosti bylo možné dovodit, že se jedná o výtku vzhledem k nespokojenosti s jeho prací, pak by mohla nastoupit výpověď podle §52 písm. g) ZP. Při tomto výpovědním důvodu by mu samozřejmě žádný nárok na odstupné nevznikl. Ohledně ohodnocení záleží na tom, jaká je formulace. Je-li z ní zřejmé, že na osobní nárok není a závisí na úvaze zaměstnavatele, pak nemusí být přiznáno (nebo ho sníží). Dá se předpokládat, že snížení bývá důsledkem nespokojenosti s pracovním výkonem. Závazné stanovisko ve věci by však vyslovil teprve soud, pokud by se některý z účastníků bránil žalobou.
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat. V práci jsem podal dvouměsíční výpověď a okamžitě mi bylo sděleno (vyhrožováno), že pokud neodejdu dohodou okamžitě, že mi ty dva měsíce znepříjemní atd. Samozřejmě bez prémií os. ohodnocení.... Mám v tomto případě nárok na prémie? Mám i v pracovní smlouvě napsáno, "měsíční plat + prémie dle prémiového řádu" Díky za odpověď
Dobrý den, neznám pravidla pro vyplácení bonusů u Vašeho zaměstnavatele, takže nelze určitě posoudit, zda vyplácení prémií záleží jen na jeho rozhodnutí nebo se řídí objektivně odvedenou prací. Kdyby Vám nárok na ně vznikl a přesto jste je nedostal, mohl by jste se dlužné částky domáhat u soudu.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com