Dovolená otce po porodu, nárok na volno na péči o dítě? - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Dovolená

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

dovolená otce po porodu

Lucie Dulkajová, 07.10.2008 10:52:35

Dobrý den!
Slyšela jsem, že už došlo ke změně úpravy dovolené otce po porodu matky. Platí již, že má otec ze zákona právo na zvláštní dovolenou po narození jeho dítěte? A jak dlouho? Do kdy si musí toto volno vybrat?
Děkuji za odpověď.

Re: dovolená otce po porodu

Mgr. Oldřich Topka, 10.10.2008 09:10:32

Dobrý den, nic takového v současné době neplatí. Otec může čerpat náhradní volno, ale s náhradou mzdy jen za dobu převozu ženy do porodnice a pak zpět. Za dobu účasti u porodu se náhrada mzdy neplatí.
Chce-li si to řešit jinak, může čerpat dovolenou nebo využít náhradní volno, jestliže nějaké má.

Snížení rodičovského příspěvku

Vladimíra Pintová, 21.07.2008 13:29:49

Dobrý den, do konce ledna 2008, jsem musela podat znovu žádost o rodičovský příspěvek a provést volbu jakým způsobem jej budu čerpat (dcera se narodila 5,9,2006), to jsem učinila a odevzdala vše osobně na příslušné pobočce ssp. Nyní mi přišlo rozhodnutí o snížení z 7600 na 3800, když jsem se ptala proč, řekli mi že nemají na úřadě mou volbu. Co mám nyní dělat? Mohou bez mé volby mě automaticky zařadit do pomalé formy čerpání? Děkuji Pintová V.

Re: Snížení rodičovského příspěvku

Mgr. Oldřich Topka, 21.07.2008 15:11:09

Dobrý den, Vám se těžko dokázovat, že jste formuláře odevzdala. Ale učinila jste to ve víře, že úředníci budou postupovat jak mají a odevzdaný formulář zpracují. Pokud to bylo osobně na přepážce (a kopii jste si nenechala potvrdit), pak by jste měla podat stížnost k nadřízenému úředníkovi, aby celou věc prošetřil. Každé podání musí být zaznamenáno, takže by měli celkem snadno přijít na to, že jste své povinnosti splnila. V krajním případě by se postup úředníků a škoda, kterou Vám způsobily, mohly uplatnit u soudu, ale bylo by vhodnější, pokud by se podařilo věc rozhodnout mimosoudně. Měli přiznat svou chybu a hledat způsob, jak ji napravit. Ale to, že se tak úředníci skutečně zachovají, Vám zaručit nelze.

OČR

Radka Slaninová, 24.06.2008 23:52:52

Potřebovala bych radu ohledně mého porodu. Jelikož jsem sama, může si např. moje maminka vzít OČR na mne po porodu, aby mi pomohla, resp. se o mne starala? A platí zde 9 nebo 16 dní? (jsem sama).
Děkuji za odpověď.

Re: OČR

Mgr. Oldřich Topka, 27.06.2008 15:34:52

Dobrý den, jestli s Vámi matka žije ve společné domácnosti a Váš zdravotní stav to bude skutečně odůvodňovat, pak to lze. Pokud ovšem žijete odděleně, pak podporu při OČR neuplatní. Doba pro POČR je 9 dnů.

Volno po porodu

Libor Stloukal, 22.06.2008 08:51:11

Chtěl by jsem se zeptat (nikde jsem to nenašel) na jak dlouhou mám nárok na volno po porodu manželky, když nebude mít žádné komplikace a ihned půjde domů. Je to naše první dítě.
Děkuji za odpověď.

Re: Volno po porodu

Mgr. Oldřich Topka, 27.06.2008 15:32:52

Dobrý den, žádné speciální volno v této věci stanoveno není. Většina otců to řeší několika dne dovolené, popřípadě je možné čerpat nemocenskou dávku při ošetřování člena rodiny.

Re: Volno po porodu

Alena Procházková, 05.09.2008 22:27:07

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli má manžel nějaky nárok na volno po porodu???Děkuji za odpověd

Ošetřování člena rodiny

Věra Burianová, 04.06.2008 12:25:37

Dobrý den, chtěla bych se zeptat kolik dnů si může manžel uplatnit OČR, když jsem byla 5 dnů v porodnici a on se staral o dceru. Má právo na 9 nebo na 5 dnů ? Jsou to pracovní dny nebo včetně sobot a nedělí ?
Děkuji Burianová

Re: Ošetřování člena rodiny

Mgr. Oldřich Topka, 05.06.2008 12:50:11

Dobrý den, POČR se poskytuje prvních 9 kalendářních dnů (tj. včetně víkendů). Výjimku mají zaměstnanci, kteří jsou osamělý a pečují o dítě (které ještě chodí na ZŠ). Tam je podpůrčí doba 16-denní. To ale není Váš případ.

Ošeřování dcery

Petra, 09.01.2008 17:46:22

Dobrý den,mám dotaz na ošetřování dcery.V únoru mám termín porodu a manžel bude muset hlídat dceru.Kdo mu vystaví ošetřování a když budu déle v porodnici déle jak 9 dnů,jak to bude dál?

Re: Ošeřování dcery

Mgr. Oldřich Topka, 18.01.2008 13:39:27

Dobrý den, na podporu při ošetřování člena rodiny (POČR) z důvodu, že je žena v porodnici, je nárok ze zákona (§25 zákona č. 54/1956 Sb.). K uplatnění této dávky u zaměstnavatele manžel předloží potvzení, které mu vystaví v porodnici. Pokud však POČR přesáhne dobu 9 dnů, tak si bude muset vzít v práci dovolenou nebo neplacené volno.

NAROK NA NEMOCENSKOU-PŘERUŠENÍ ROD.P

RENATA, 10.09.2007 15:00:29

DOBRÝ DEN,PROSÍM O RADU-POBÍRAM RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK,MAM SINA 9 MĚSÍCU,ZJISTILA JSEMŽE JSEM VE 4MĚS. TĚHOTENSTVÍ.KDYŽ ZRUŠÍM POBÍRÁNÍ PŘÍSPĚVKU A NASTOUPÍ NA NEMOCENSKOU-ZDRAV.PROBLÉMY,MÁM NA NÍ NAROK A JAK SE BUDE POČÍTAT?A MUŽE ROD.PŘISPĚVEK ZAŽÁDAT OTEC? DĚKUJI

Re: NAROK NA NEMOCENSKOU-PŘERUŠENÍ ROD.P

Jarina, 12.09.2007 12:35:58

Záleží na situaci. Obecně vzato je možné zároveň pobírat rodičovský příspěvek i nemocenskou, ALE je nutné mít splněné podmínky pro nárok na nemocenskou.

Předpokládám, že u svého zaměstnavatele máte požádáno o rodičovskou dovolenou. V takovém případě sice jste jako zaměstnanec nemocensky pojištěna, ovšem protože čerpáte rodičovskou dovolenou, tak vám v důsledku nemoci neuniká žádný příjem, protože žádný nemáte. Tedy vám nemocenská nebude proplacena.

Jiná situace by byla, kdybyste se se zaměstnavatelem dohodla na předčasném ukončení rodičovské dovolené (nemusí na to přistoupit), a pak nastoupila na nemocenskou. To už by vám příjem unikal (už nečerpáte rodičovskou dovolenou, tedy byste měla pracovat, ale pracovat nemůžete, protože jste nemocná) a nemocenskou byste dostávala. Počítat se bude z předchozích 12 kalendářních měsíců a pokud jste v té době neměla příjem za zaměstnání (práce, čerpání dovolené na zotavenou), tak se šlo po třech měsících dál do historie, dokud by se na nějaký příjem nenarazilo.

Dovolená otce po porodu, nárok na volno na péči o dítě?

Dana, 20.06.2007 09:50:58

Dobrý den,
potřebovala bych poradit. Jsem na konci těhotenství a bohužel jsem špatně šlápla a zlomila si nohu. Rodit budu zřejmě se sádrou a nevím, zda budu schopná starat se sama po porodu o dítě. Nemá v tomto případě manžel ze zákona právo na nějaké volno k ošetřování dítěte když já sama nebudu schopna? Manžel je standartní zaměstnanec malé firmy. Předem děkuji za informaci

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »