Kategorie: Pracovní právo / Mzdy
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, pracuji u velké obchodní spol.s nábytkem a mám smlouvu na poloviční úvazek 30h. týdně, s tím, že odpracuji za měsíc 160h. A jsem placená hodinově. Moje kolegyně odpracuje stejný počet hodin, ale jelikož má smlouvu na plný úvazek tak má základní mzdu, která při výplatě udělá mezi námi rozdíl 5000.-Připadá mi to nespravedlivý, když za stejnou práci i odprac. hodin to dělá takový rozdíl.Moje nadřízená, když jsem žádala novou smlouvu mi sdělila, že nyní není možnost plného úvazku až později....to odkládá už druhý rok.Mohu se nějak bránit?Moc děkuji a Spozdravem M.Veselská
Dobrý den, to, o čem píšete vůbec nesedí. Poloviční úvazek je 20 hodin a nikoliv 30 hodin. A nedopracovala by jste při něm 160, ale 80 hodin měsíčně. Protože přesčasy se bohužel počítají až po překročení 40 hodin týdně, nemáte nárok ani na příplatek za ně. To, že jste přistoupila na takto nevýhodnou smlouvu je Vaše rozhodnutí. Zaměstnavatel tím však obchází ZP, protože Vás formálně zaměstnává na 1/2 dobu, ale vytěžuje Vás na plný úvazek. Podejte podnět na inspektorát práce.
Dobrý den. Jde zvýšit pracovní úvazek z 37,5 hod. týdně na 40 hod. týdně za stejnou mzdu? Jde o nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu v nepřetržitém provozu. Mzda je měsíční čili ne hodinová. V případě hodinové mzdy je jasné, že mzda by byla vyšší, ale jak je to v tomto případě. Děkuji
Dobrý den, podle §79 zákoníku práce platí, že pracovní doba zaměstnanců v nepřetržitém pracovním režimu nesmí přesáhnout 37,5 hodiny týdně. Tudíž by ke zvýšení úvazku nemělo dojít. Takže směny v nerovnoměrném rozvržení za vyrovnávací období nesmí v průměru překročit stanovenou týdenní pracovní dobu dle §79 ZP.
Ještě jednou dobrý den. Zapoměl jsem uvést, že pracuji v MHD a organizuji a řídím MHD. Tam je vyjímka, že můžu mít 40 hod. za týden. Děkuji
Dobrý den, ano, to jste skutečně neuvedl. Tuto záležitost upravuje §16 nařízení vlády 589/2006 Sb., kterým se stanoví odchylná úprava pracovní doby a doby odpočinku zaměstnanců v dopravě: "Délka stanovené týdenní pracovní doby zaměstnance městské hromadné dopravy, který pracuje v nepřetržitém pracovním režimu, může činit nejvýše 40 hodin týdně.". To znamená, že situace v dopravě je mírně odlišná. Pracovní doba řidičů bude u Vaší MHD patrně vycházet z kolektivní smlouvy a jde tedy o její změnu. Bližší informace by Vám tedy mohli poskytnout na odborech.
Dobrý den, bylo by možné v tomto případě vycházet ze ZP 262/2006 §80 - za kratší pracovní dobu plat který odpovídá této pracovní době, což by znamenalo při delší pracovní době přiměřeně vyšší plat? Děkuji
Dobrý den, §80 hovoří o situaci, kdy je kratší doba sjednána mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem (tam, kde není třeba využívat zaměstnance po celou směnu, z důvodu péče o dítě apod.) Nemá to souvislosti s tím, o čem píšete. Zaměstnanci, kteří odpracují kratší dobu nebudou brát stejně jako ti, co pracují po celou stanovenou týdenní dobu.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com