Danění Dohody o provedení práce - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Prosím o radu

Lukáš Jandák, 15.09.2010 17:23:46

Dobrý den!
V období červenec-srpen 2010 jsem dělal brigádu v jednom pražském hypermarketu.V červenci a částečně v sprnu jsem pracoval po podepsání DPP 150 hodin.Po odpracování DPP jsem podepsal smlouvu na DPČ.Na DPČ jsem přešel v polovině srpna.Výplata za červenec mi byla v pořádku proplacena.Problém je však s výplatou za srpen.Měl jsem 90 kč na hodinu a během srpna jsem odpracoval 80 hodin.Mělo by to tedy dělat 7200 hrubého.Na účet mi přišlo pouze 3 400 kč.Vím, že je tam nějaká daň, ale že by daň byla více než 50% hrubé mzdy?To se mi nezdá, myslím že mi zaměstavatel peníze špatně vyplatit.Výplatní pásku jsem zatím nedostal.Poradíte někdo, jak bych měl postupovat?

Re: Prosím o radu

Ivana Zezulová, 15.09.2010 17:32:13

Dobrý den,

požádejte zaměstnavatele o vysvětlení. Důvodů, kde došlo chybě, může být víc a to se na dálku nedá odhadnout.

Zaměstnavatel je povinen vydat výplatní pásku a na požádání vysvětlit způsob výpočtu mzdy.

Lukáš Jandák, 15.09.2010 17:51:53

Děkuji za odpověď.Telefonoval jsem jim a výplatní pásku mi poslali.Nicméně paní z personálního mi tvrdila, že to nejpíš byla daň.To je ale podle mě hloupost.

Ivana Zezulová, 15.09.2010 18:22:43

Dobrý den,

projděte si výplatní pásku. Musí v ní být uvedena hrubá mzda i všechny srážky. Pokud byste čemukoliv nerozuměl, máte právo požadovat od zaměstnavatele vysvětlení.

Pro informaci:
Daň z příjmů jak s DPP, tak DPČ činí 15 %. Z DPP se odvádí pouze daň, z DPČ se odvádí i sociální a zdravotní pojištění.

Jako jedna z možností mne napadá, že Vám poslali jenom zbylý počet hodin z DPP, že zapomněli přičíst další hodiny z DPČ (nebo naopak).

Lukáš Jandák, 15.09.2010 18:31:33

Kolik by zhruba tak dělaly celkem ty srážky u DPČ?Myslíte, že by potom souhlasilo že z hrubé mzdy 7200 by bylo 3400 čistého?Vůbec se v tomhle nevyznám...

Ta možnost, že mi vyplatily pouze DPP a na DPČ zapomněli, mně taky napadla.

Ivana Zezulová, 16.09.2010 20:09:11

Dobrý den,

takhle to opravdu stanovit nelze. Musel byste uvést, kolik z těch 7.200 bylo na DPP a kolik na DPČ.

Kdybyste celý měsíc pracoval na DPČ, mělo by činit zdravotní pojištění 324 Kč, sociální 576 a daň 945 Kč. Na účet by Vám mělo přijít 5.355 Kč. Vzhledem k tomu, že část měsíce jste ale pracoval na DPP, mělo se na obě pojištění odvést méně (daň zústane stejná) a ny účet by Vám mělo přijít více peněž (cca 5.805 kč). Upozorňuji, že neznám všechny okolnosti a skutečnosti, proto jde jen o přibližný propočet.

Kalkulačka čisté mzdy online:
http://www.vyplata.cz/vypocty/vypocetvyplaty.php

dotaz na zdravotní a socialní pojištění

Martin Rapant, 14.09.2010 10:36:26

Dobrý den,
jsem zaměstnán na HPP u jedné firmy a navíc pracuji na dohodu o provedení práce u druhé firmy.Chci se zeptat jaké odvody platím z toho poměru na dohodu?.
Děkuji Rapant

danění dohody o provedení práce

Hana , 15.09.2010 08:34:21

Dobrý den, prosím vás,když je zaměstnanec pracující na DPP současně veden na pracovním úřadě,jeho příjem je měsíčně nižší než 5.000,-Kč, daní se tento srážkovou daní?A je možné, aby podepsal prohlášení k dani,aby jeho daň byla zálohová?Děkuji

Re: danění dohody o provedení práce

Ivana Zezulová, 15.09.2010 17:29:02

Ano, je to možné. Jenom bych upozornila na to, že nebude-li výdělek do 4.000 Kč, ztratíte nárok na hmotné zabezpečení uchazeče o zaměstnání.

Re: dotaz na zdravotní a socialní pojištění

Ivana Zezulová, 15.09.2010 17:33:35

Dobrý den,

z DPP se sráží pouze daň z příjmu.

špatné danění?

Dana Nová, 02.02.2009 17:58:25

Jsem na rodičovské dovolené a pracuji jinde než u zaměstnavatele na dohodu o prpvedení práce. Vydělala jsem víc než 5 000 měsíčně.Z hrubé částky mi nezisková organizace odečítá daň 20 %, na internetu jsem našla, že to má být 15%. Danit budu tedy sama. Je těch 20% automaticky daněno zálohově? Bude mi zbytečně zdaněná čáska vrácena?

Daň z příjmů a dohoda o provedení práce

Štěpán Zezulka, 07.02.2008 09:05:11

Prosím o radu: na podzim roku 2007 jsem ukončil VŠ studium a během posledních tří měsíců roku 2007 jsem pracoval na dohodu o provedení práce (celkem asi 90 hodin, výdělek přibližně 17000 Kč), jiný pracovní poměr ani finanční příjem jsem neměl. Je mi už 28 let, takže zdravotní pojištění si platím sám. A chtěl bych se zeptat - musím za těchto podmínek platit daň z příjmů fyzických osob?

Re: Daň z příjmů a dohoda o provedení práce

Mgr. Oldřich Topka, 07.02.2008 16:24:37

Dobrý den, ano, z DPP se daň z příjmu platí. Srážky (nebo zálohy) měl z odměny provést zaměstnavatele. Jestli jste podepsal prohlášení k dani, můžete si podat vlastní přiznání a uplatnit některé ze slev na poplatníka.

Štěpán Zezulka, 08.02.2008 13:43:26

Dobrý den, děkuju za odpověď. Nějaké ty zákonné srážky za mě zaměstnavatel skutečně odvedl, prohlášení k dani jsem také podepsal. Takže pokud tomu dobře rozumím, to své vlastní přiznání už tím pádem podávat nemusím, leda v případě, že bych chtěl uplatnit nějakou tu slevu? Děkuju.

Mgr. Oldřich Topka, 08.02.2008 16:10:17

Dobrý den, buď požádáte, aby vyrovnání za Vás udělal zaměstnavatele anebo si podáte přiznání sám. Jestli nevíte jak na to, budete muset požádat nějakou účetní či daňového poradce.

Dań ze smlouvy o provedení práce

Ladislava Holečková, 04.02.2008 23:16:42

Jaká daň se platí ze smlouvy o provedení práce - výdělek 20 000.-Kč - pracovník má plný invalidní důchod?

Re: Dań ze smlouvy o provedení práce

Mgr. Oldřich Topka, 05.02.2008 07:32:03

Dobrý den, dnes platí jednotná sazba pro veškeré zdaňování příjmů ze závislé činnosti. A ta činí 15%. Příslušné instrukce žádejte na finančním úřadu.

dohoda o provedení práce

Lena, 24.09.2007 14:59:29

Pracuji na dohodu o provedení práce.Započítává se odpracovaná doba mezi roky potřebné k odchodu do důchodu?

Re: dohoda o provedení práce

Mgr. Oldřich Topka, 06.02.2008 09:05:10

Dobrý den, jelikož DPP nezakládá důchodové pojištění, nezapočte se Vám. Ledaže si pojistku doplatíte sama. Více informací obdržíte na správě sociálního zabezpečení.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »