Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, prosím o radu se zlobivým zaměstanecem.
1) Od 1.2.2008 jsem zaměstnal kamaráda z ÚP,na kterého jsem získal dotace ve výší 10.800,- po dobu 6 měs,což pokrývá plně mé náklady na jeho hrubou mzdu 8.000,-. V prac. smlouvě je bohužel chybně uvedeno 8 tis. čistého. Co se stane,když je už od účetní zpracovaný a od zaměstanece podepsaný výplatní list na částku 7.000,- čistého? Může mi hrozit nějaká pokuta nebo zpětné vymáhání od zaměstanece?
2) Vzhledem k tomu,že to byl kamarád,nebyl jsem příliš obezřetný a dal jsem mu "služební" simkartu bez podpisu a dohodli jsme se,že si vše bude platit sám.Za 2 zúčtovací období ovšem stihl na datech a hlas. službách provolat cca 25 tis,které jsem musel sám uhradit a on mi jen zablokovanou SIMkartu vrátil a odmítá mi cokoliv zaplatit.Dostal výpověď v 2 měsíci zkuš. doby.Můžu mu něco ztrhnout ze mzdy,aby se mi snížila škoda,kterou mi způsobil?
3) Je možné zaměstnaci nařídit neplacené volno a za jakých podmínek? Chci mu snížit mzdu na co nejméně
Dobrý den, na přesnost v písemnostech je třeba dbát. Měl jste to hlavně co nejdříve opravit. V případě potíží budete muset prokazovat, že dohoda zněla na 8.000 hrubého a ne čistého. Pokud jde o škodu, kterou Vám způsobil užíváním Vaší SIM karty by jste mohl chtít nahradit. Neplacené pracovní volno mu nenařídíte. Pokud nechcete, aby chodil do práce, tak mu budete muset volno proplatit. Mzdu na víc než 8.000 hrubého nesnížíte, to je zákonný limit pro nejnižší zaručenou mzdu. Pokud jde o vymáhání nároků, tak pokud nedojde k dohodě, doporučuji zajít k právníkovi.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com