Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
jsem zaměstnaná od 22.9.2008 na dobu určitou 6 měsíců se zkušební dobou 3 měsíců.Nyní jsem ve 2týdnu těhotenství a ve 4 týdnu těhotenství mi bude vypsána neschopenka z důvodu rizikového těhot., neboť jsem již 2x musela na umělé přerušení z důvodu odumření plodu. Chci se zeptat, zda mám nárok na placení nemocenské a případně peněžité pomoci v mateřství od zaměstnavatele nebo ne a v opačném případě kdo mi to bude vyplácet z jaké částky mi toto bude vypočítáno.
Děkuji
Kateřina S.
Dobrý den, pro nemocenské dávky, což je jak nemocenská, tak i PPM, je nutné splnit podmínky. Pokud splněny nejsou, pak na ně není nárok.
Vy jste však zaměstnaná, takže nemocenskou budete dostávat i po uplynutí určité doby (tedy skončení PP) a to až do 6 týdne před porodem. Na nemocenskou pak přímo naváže PPM (splníte-li podmínku 270 dnů účasti na nemocenském pojištění před porodem). Pokud jde o výši, ta se počítá z denního vyměřovacího základu v procentní výši z příjmů. Ale přesnou částku si zjistěte třeba u účetní.
Jinak si projděte dotazy a odpovědi na toto téma, je jich tu celá řada.
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na ochranou lhůtu. Dne 6.2. mi byla dána výpověď z pracovního poměru ve zkušební době a do 6 týdnů jsem otěhotněla, jsem nyní evidována na úřadů práce.Platí zde ochranná lhůta když budu mít neschopenku? Mám ji nechat napsalt na ÚP nabo bývalého zaměstnavatele?
Děkuji Desenská
Dobrý den, ochranná lhůta 6 měsíců se vztahuje na zaměstnankyně, které byly těhotné v době skončení pracovního poměru. A to Vy jste nebyla. Ochranná lhůta se na Vás tedy nevztahuje a nemocenskou Vám v době registrace na ÚP nikdo platit nebude. Takže i když bude nemocná, poběží Vám pouze podpora (jestli jste si o ní ovšem zažádala). Vaší PN tedy musíte nahlásit jen na ÚP, aby bylo zřejmé, že se nemůžete dostavovat na schůzky s referentem, který Vám byl přidělen. Vůči bývalému zaměstnavateli žádné nároky nemáte.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com