Výpověď ve zkušební době a následné těhotenství - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

nemocenská ve zkušební době

Katka, 09.10.2008 12:02:56

Dobrý den,
jsem zaměstnaná od 22.9.2008 na dobu určitou 6 měsíců se zkušební dobou 3 měsíců.Nyní jsem ve 2týdnu těhotenství a ve 4 týdnu těhotenství mi bude vypsána neschopenka z důvodu rizikového těhot., neboť jsem již 2x musela na umělé přerušení z důvodu odumření plodu. Chci se zeptat, zda mám nárok na placení nemocenské a případně peněžité pomoci v mateřství od zaměstnavatele nebo ne a v opačném případě kdo mi to bude vyplácet z jaké částky mi toto bude vypočítáno.
Děkuji
Kateřina S.

Re: nemocenská ve zkušební době

Mgr. Oldřich Topka, 13.10.2008 08:49:03

Dobrý den, pro nemocenské dávky, což je jak nemocenská, tak i PPM, je nutné splnit podmínky. Pokud splněny nejsou, pak na ně není nárok.
Vy jste však zaměstnaná, takže nemocenskou budete dostávat i po uplynutí určité doby (tedy skončení PP) a to až do 6 týdne před porodem. Na nemocenskou pak přímo naváže PPM (splníte-li podmínku 270 dnů účasti na nemocenském pojištění před porodem). Pokud jde o výši, ta se počítá z denního vyměřovacího základu v procentní výši z příjmů. Ale přesnou částku si zjistěte třeba u účetní.
Jinak si projděte dotazy a odpovědi na toto téma, je jich tu celá řada.

Výpověď ve zkušební době a následné těhotenství

Šárka Desenska, 29.03.2008 20:45:16

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na ochranou lhůtu. Dne 6.2. mi byla dána výpověď z pracovního poměru ve zkušební době a do 6 týdnů jsem otěhotněla, jsem nyní evidována na úřadů práce.Platí zde ochranná lhůta když budu mít neschopenku? Mám ji nechat napsalt na ÚP nabo bývalého zaměstnavatele?
Děkuji Desenská

Re: Výpověď ve zkušební době a následné těhotenství

Mgr. Oldřich Topka, 31.03.2008 16:30:14

Dobrý den, ochranná lhůta 6 měsíců se vztahuje na zaměstnankyně, které byly těhotné v době skončení pracovního poměru. A to Vy jste nebyla. Ochranná lhůta se na Vás tedy nevztahuje a nemocenskou Vám v době registrace na ÚP nikdo platit nebude. Takže i když bude nemocná, poběží Vám pouze podpora (jestli jste si o ní ovšem zažádala). Vaší PN tedy musíte nahlásit jen na ÚP, aby bylo zřejmé, že se nemůžete dostavovat na schůzky s referentem, který Vám byl přidělen. Vůči bývalému zaměstnavateli žádné nároky nemáte.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »