Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, jsem na 3-leté rodičovské dovolené se svým ročním synem. Poměr mi skončil prac. smlouvou na dobu určitou.Mám možnost přivýdělku u jiné firmy,na částečný úvazek, bude se mi toto počítat jako vyměřovací základ pro další mateřskou(dalšího potomka plánujeme na konec 3-leté vaianty) nebo budu stále vedená jako nezaměstnaná matka betź nároku volby rodičovského příspěvku?Děkuji.L. Lojková
Dobrý den,
Nejste na rodičovské dovolené - to je volno, které maminkám poskytuje zaměstnavatel (pobírání rodičovského příspěvku není totéž).
K vyměřovacímu základu pro další PPM:
Záleží na tom, zda Váš částečný úvazek zakládá účast na nemocenském pojištění (a tedy i nárok na PPM, od něhož se pak odvíjí ev. možnost volby varianty rod. příspěvku).
Dobrý den, jsem na 3-leté rodičovské dovolené se svým ročním synem. Poměr mi skončil prac. smlouvou na dobu určitou.Mám možnost přivýdělku u jiné firmy,na částečný úvazek, bude se mi toto počítat jako vyměřovací základ pro další mateřskou(dalšího potomka plánujeme na konec 3-leté vaianty) nebo budu stále vedená jako nezaměstnaná matka betź nároku volby rodičovského příspěvku?Děkuji.L. Lojková
Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené a chci jít pracovat aniž bych ztratila nárok na dávku. Jsem učitelka ve školce a chtěla bych nastoupit na zkrácený úvazek( který mi nepokryje náklady), ale dítě může být ve školce jen na pět dní v měsíci do tři let. Zaměstnavatel mi umožnil, že mohu po dobu vykonávání práce mít dítě v práci. Neporuším tím nároky na dávku.
Děkuji za odpověď
Čerpám 4.rokem neplac. volno do 4 let věku dítěte 20.1.09 u 1. zaměstnavatele,a pobírám rodič. příspěvěk. Od 12/2007 mám uzavřený pracovní poměr na dobu neurčitou u 2. zaměstnavatele na pol.úvazek. Teď jsem opět těhotná, nástup na MD 28.4.09. Chci ukončit prac. poměr dohodou u 1. zaměstnavatele po skončení neplac. volna. U 2. zaměstnavatele nyní uzavírám novou smlouvu na celý úvazek. Mám nabídku na další pracovní poměr od 3. zaměstnavatele, který uzavřu od února 2009 na dobu neurčitou. Mám nárok čerpat PPM od obou zaměstnavatelů 2. i 3.? Jaké oddobí by bylo rozhodné pro výpočet PPM u 2. zaměstnavatele - 12 kal.měsíců nebo mohu požádat, aby byla částka vypočtena z nově uzavřené prac. smlouvy na plný úvazek nebo jak to udělat? Jsou podmínky nároku PPM ze souběžných prac. poměrů dány i minimální délkou doby trvání prac. poměru nebo odpracovaných dní v každém zaměstnání zvlášť, nebo je tu pouze podmínka být účastna nemoc. pojištění alespoň po dobu 270 kal. dnů v posledních 2 letech? Děkuji
Dobrý den, 270 dnů účasti na pojištění platí, bez ohledu na počet zaměstnání, která jsou vykovávána. Rozhodný je poslední rok před nástupem na MD. Vyměřovací základy se vypočtou z každého zaměstnání samostatně a z nich se stanoví výše PPM. Pokud ovšem jde o výpočty, obraťte se na účetní nebo OSSZ.
Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené a ráda bych si založila internetový obchod. Zajímá mě, jak je to se živnostenským listem, zálohami na sociální a zdravotní pojištění a mohu si k rodičovskému příspěvku přivydělat neomezeně? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, podrobnosti se samozřejmě dozvíte přímo na příslušných institucích, zj. tedy na živnostenském a finančním úřadu, OSSZ a zdravotní pojišťovně.
Pokud jde o výši (při)výdělku k rodičovskému příspěvku, pak ta není nijak omezena a na dávku nemá vliv. Musí být ovšem zajištěna řádná péče o dítě, přičemž do předškolního zařízení je možné dítě dávat jen na omezený čas. Pokud tomu tak není, příspěvek je odebrán.
Dobrý den,
měla bych malou prosbu. Ráda bych začala pracovat v průběhu mé rodičovské dovolené na plný úvazek, ovsšem ne u stávajícího zaměstnavatele. Vím, že lze pracovat a přivydělat si neomezenou částku, ovšem nevím do jakého poměru nastoupit a jak dále postupovat abych nepoškodila současného ani nového zaměstnavatele.
Předem mokrát děkuji.
Dobrý den, to je na Vás, co si sjednáte. Jestli půjde o plný úvazek, pak bude muset být sjednána pracovní smlouva, DPP nebo DPČ na to stačit nebudou. Pokud ovšem je předmět činnosti jiné firmy stejný jako u původní firmy, pak musíte mít písemný souhlas současného zaměstnavatele.
Dobrý den,
po rodičovské mám nastoupit zpět ke svému zaměstnavateli, ale s hrůzou jsem zjistila, že Mateřské školy v Brně jsou zaplněné. Smím si vzít do práce dítě? (Pracuji jako účetní u s.r.o.). V zákoníku práce jsem odpověď nenašla. Vezmu-li si dítě do práce, je to hrubé porušení? Na koho se mám se svým problémem obrátit (sociální úřad)?
Děkuji za jakoukoliv odpověď, s přáním hezkého dne Zuzka Fego
Dobrý den, tak to je především věcí Vaší dohody se zaměstnavatelem. Zákoník něco takového vůbec neřeší. Hrubé porušení by to patrně nebylo, je však možné se domnívat, že dítě na pracovišti může odvádět Vaší pozornost a snižovat tak Váš pracovní výkon a kvalitu odvedené práce, což samozřejmě zaměstnavatel nebude akceptovat. Navíc jej ani Vaše potíže s hlídáním dítěte nemusejí zajímat, to je věc mimo pracovněprávní vztah. Byl by to opravdu velice nestandardní postup. Bohužel jste na tom stejně jako tisíce dalších, kteří řeší obdobné potíže a žádný sociální odbor Vám v tomhle nepomůže, úřednice Vám dítě hlídat nebudou.
Dobrý den,
mám stále nárok na rodičovskou dovolenou, ale začala jsem znovu pracovat u původního zaměstnavatele na zkrácený úvazek. Nyní jsem znovu těhotná a porodím před ukončením rodičovské dovolené (první dceři ještě nebudou 3 roky). Ráda bych se zeptala, jak se mi bude počítat nová peněžitá pomoc v mateřství, když pracuji pouze na částečný úvazek? Bude krácena výší úvazku? A jak by to bylo, pokud bych se ještě před nástupem na mateřskou vrátila plně na rodičovskou dovolenou - tedy přestala pracovat na zkrácený úvazek?
Děkuji za odověď.
Martina Machová
Dobrý den, pokud u zaměstnankyně za trvání téhož zaměstnání vznikne nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, považuje se za denní vyměřovací základ denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 18 odst. 7 písm. b) zákona o nemocenském pojištění. Zkrácený úvazek by neměl tedy hrát roli, ani to, jestli se vrátí na RD.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com