Kategorie: Pracovní právo / Mzdy
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,u předchozího zaměstnavatele,který vyplácí bonusy jednou ročně,jsem odpracoval 9 měsíců z roku a žádal nyní o proplacení aklikvotní části odměn.Ačkoliv tyto byly v historii propláceny i zaměstnancům,ktěří ukončili pracovní poměr,bylo mi řečeno,že Výkonná rada rozhodla,že letos je proplatí jen těm,kteří stále ve firmě pracují.Toto mi připadá jako diskriminační,když část (byť bývalých) zaměstnanců mzdu obdrží a část (současní) ne.Dle smlouvy je sice bonus nezaručená část mzdy,ale jednoznačně se uvádí,že bude (nikoliv může být) vyplacena v závislosti na plnění podmínek-konkrétních úkolů vyhodnocovyných jednateli po skončení roku a těmi jsou plnění plánu tržeb a plánu zisku (přímo je určeno,kolik dostanu při splnění na 100% a jak se krátí za každé 1% nesplnění).Stejně je to ale i pro současné zaměstnance.Může si zaměstnavatel při stejném výsledku plnění plánu dovolit současným zaměstnancům bonus vyplatit a bývalým je upřít,není to protiprávní?Mohu se bonusu domoci?Děkuji.
Dobrý den, jak správně uvádíte, jde o nenárokovou složku mzdy. Ta se stává nárokovou teprve ve chvíli, kdy je přiznána rozhodnutím zaměstnavatele, což se ve Vašem případě nestalo. Jde čistě o rozhodnutí zaměstnavatele, protiprávní postup v tom shledat nelze.
Pokud by jste chtěl zjistit, jestli má cenu jít do sporu, zajděte za advokátem, předložte mu právní podklady k Vašemu PP a nechte si vyhotovit právní stanovisko. Z toho by mělo vyplynout, jestli má cenu se soudit.
Dobrý den. Byl jsem 11 (od 02-12.07) měsíců v minulém roce zaměstnán u zaměstnavatele jenž vyplací jednou ročně bonusy. V prosinci jsem odešel dohodou s tím, že mi budou tyto bonusy v březnu 08 vyplaceny. Po několika urgencích mi bylo sděleno, že bonusy jsou vyplaceny pouze zaměstnancům, kteří byli u firmy zaměstnání celých 12 měsíců....tudíž na ně nemám nárok. Vše je v souladu s jejich nějaké vnitřní směrnice o ktere jsem v životě neslyšel. Má na to zaměstnavatel právo, i v případě, že onu směrnici,jak se ja domnivam, si vydal a přijal ji se zpětnou platností v okamžiku kdy jsem se začal zajímat o ony slibovane bonusy...tedy v době kdy už jsem nebyl jejich zaměstnancem.
Předem Velice Děkuji za odpověď.
Dobrý den, bez znalosti konkrétních podkladů a pouze na základě Vašeho nepodloženého tvrzení, že interní předpis zaměstnavatele byl antidatován, nemohu jednoznačně určit, jde-li o porušení zákona nebo ne. Je možné, že takový předpis u zaměstnavatele existoval, přičemž v praxi platí, že převážná část zaměstnanců se s takovými předpisy zaměstnavatele nikdy dobrovolně neseznámí (prostě je nečtou). Předložte celou věc, včetně příslušné pracovněprávní dokumentace právníkovi k posouzení. Ten by měl zvážit a rozhodnout, jestli má cenu podat žalobu o zaplacení dlužných nároků nebo ne.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com