snižení pracovního úvazku - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Návrat z rodičovské dpvolené

Jana Vontrobová, 22.02.2009 01:31:12

Dobrý den, prosím o informaci.Naše zaměstnankyně po domluvě nastoupila na rodičovskou dovolenou, s tím , že chce na ní být do tří let věku dítěte.Na tuto dobu u nás nastoupila jiná zaměstnankyně.Má právo se žena s rod,dovolené vrátit dříve?Současná zaměstnankyně práci zvládne za 5 hodin týdně.Zaměstnankyně, která odešla na rodičovskou, byla zaměstnaná na 20 hodin týdně.Máme právo po po návratu po rodičovské dovolené snížit prac.úvazek této zaměstnakyně?Předem velice děkuji za odpověď

Re: Návrat z rodičovské dpvolené

Karel Dlouhý, 22.02.2009 10:51:04

Dobrý den,
především upřesňuji "zaměstnankyně po domluvě nastoupila" - podle § 196 ZP
"K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená se poskytuje matce dítěte po skončení mateřské dovolené, a to v rozsahu, o jaký požádá" - tedy nejde o domluvu, ale o žádost a povinnost vyhovět.
Podle publikovaných výkladů má žena právo vrátit se dříve, než požádala (jinak by ostatně mohla žádat o rodičovskou dovolenou vždy na 1 měsíc a tak opakovaně), proto má být prac. smlouva se zastupující zam. uzavřena "po dobu mat. dov. a rodič. dov. paní X.Y., nejdéle do ...".
Snížení úvazku je možné jen změnou pracovní smlouvy, tedy se souhlasem zaměstnance. Nebude-li souhlasit, lze dát výpověď (s odstupným) podle § 52 písm. c) "stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách"

Zástup za MD

B., 10.12.2008 08:54:45

Dobrý den,

ve firmě pracuji od 1.10.2007 a jsem jako zástup za mateřskou.

Potřebovala bych vědět jak to se mnou bude dál pokud se po 3 letech kolegyně z mateřské nevrátí, budu mít nárok na prac.smlouvu na dobu neurčitou?

Pokud kolegyně zažádá o prodloužení mateřské, můj pracovní poměr automaticky přejde na dobu neurčitou?

Předem děkuji za odpověď

Re: Zástup za MD

Karel Dlouhý, 10.12.2008 21:34:10

Dobrý den,
žádná změna na dobu neurčitou nebude!
Mateřská dovolená trvá 26 týdnů. Tedy nejspíš máte pracovní poměr "na dobu určitou po dobu mateřské dovolené a rodičovské dovolené pracovnice X.Y." (někteří právníci doporučují uvádět "... nejdéle do ..." a uvést datum, kdy budou dítěti 3 roky - tedy maximální rozsah rodičovské dovolené).
Tedy po 3 letech nemůže žádat o prodloužení mateřské. Nanejvýš může žádat o neplacené volno (třeba do 4 let věku dítěte). Pokud by jí zaměstnavatel vyhověl (což nemusí), tak potom by Váš pracovní poměr na dobu určitou dodatkem prodloužil o 1 rok (pokud byste souhlasila).

Zkrácení pracovního úvazku

B., 10.12.2008 08:42:19

Dobrý den,

potřebovala bych poradit ohledně zkrácení prac.úvazku.Asi budeme potřebovat aby zaměstnanci místo 40 hodin týdně pracovali pouze 32 h týdně.

Tento stav by měl trvat 1-2 měsíce.

Je jasné že se to musí upravit v dodatku.Není mi jasné co mohu dělat pokud s dodatkem nebude zaměstnanec souhlasit.Můžete mi podrobně popsat jak je nejlepší postupovat a také jaký paragraf zákoníku práce se na toto vztahuje?

Předem děkuji

Re: Zkrácení pracovního úvazku

Karel Dlouhý, 10.12.2008 21:27:28

Připomínám § 209 ZP:

§209 (1) O jinou překážku v práci na straně jiného zaměstnavatele, než uvedeného v §109 odst. 3, jde také tehdy, kdy zaměstnavatel nemůže přidělovat zaměstnanci práci v rozsahu týdenní pracovní doby z důvodu dočasného omezení odbytu jeho výrobků nebo omezení poptávky po jím poskytovaných službách (částečná nezaměstnanost).
výše náhrady - viz §209 (2) (3).

Pokud takto postupovat nechcete, chcete snížit úvazek, tak pokud nebude zaměstnanec souhlasit (proč by také měl?), budete mu muset dá výpověď z organizačních důvodů s dvouměsíční výp. lhůtou a odstupným.

Snížení platu.

Venuše Strigačová, 22.10.2008 13:18:14

Měla jsem dotaz na snížení platu.Děkuji za odpověď.
Prošla jsem si pracovní smlouvu a v ní mám zapsanou i výši mzdy. Letos v březnu jsem podepsala dodatek pracovní smlouvy, kde mám upravenou mzdu na 10000. Ale
za srpen a září mi byla již vyplacena mimimální mzda aniž
bych měco podepsala.Děkuji za radu.

Re: Snížení platu.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 22.10.2008 14:26:15

Dobrý den,
vzhledem k tomu, že neznám způsob odměňování Vašeho zaměstnavatele ani netuším, co přesně ve smlouvě máte uvedeno, těžko Vám mohu odpovědět.

snížení platového výměru

Venuše Strigačová, 22.10.2008 09:11:18

Zaměstnavatel mi snížil platový výměr,aniž by mi dal podepsat nový platový výměr a k tomu ani neuvedl odůvodnění,začala jsem dostávat minimální mzdu.
Má na toto jednání právo?

Děkuji za odpověď

Re: snížení platového výměru

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 22.10.2008 09:23:11

Dobrý den,
ano, má. Platový/mzdový výměr je jednostranné určení výše mzdy zaměstnavatelem, k němuž není nutný souhlas zaměstnance. Jiný případ by byl, pokud byste měla výši mzdy určenu v pracovní smlouvě - pak by její výši mohl změnit pouze na základě vzájemné dohody.

snižení pracovního úvazku

Jarmila Blahová, 28.03.2008 07:27:53

Pracuji 6 let v organizaci jako účetní se 6 stálými a 25 externími zaměstnanci ( jako jediná účetní organizace) Mám sjednanou smlouvu na dobu neurčitou s pracovním úvazkem 40 hodin týdně. Dnes mi zaměstnavatel předložil platový výměr se snížením úvazku na 0,8 s tím, že na účetní nejsou peníze.
Já s tímto rozhodnutím nesouhlasím. Ráda bych věděla, jestli mám nějakou šanci uspět a co můžu v případě nepotvrzení očekávat. Moc děkuji za pomoc a radu. Mám 5 roků do důchodu a proto to ze strany zaměstnanvatele považuji za vydírání. Dobře ví, že v tomto věku není snadné praci najít a jsem naprosto bezradná.

Re: snižení pracovního úvazku

Mgr. Oldřich Topka, 28.03.2008 08:13:53

Dobrý den, snížení úvazku musí vycházet ze vzájemné dohody. Změnu rozsahu pracovní doby nemůže zaměstnavatel učinit jednostranně, bez projednání a souhlasu zaměstnance. Za 1) se můžete obrátit na Oblastní inspektorát práce, za 2) můžete upozornit zaměstnavatele na to, že znáte svá práva a takové jednání není v souladu se zákonem. Co konkrétně však můžete očekávat, není možné předjímat. Zaměstnavatelé používají řadu (mimoprávních) způsobů, jak lze zaměstnancům znepříjemnit život. A proti takové šikaně je obrana velmi obtížná, zvláště tam, kde není dostatek práce a zaměstnanec nemá mnoho šancí najít jinou práci.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »