Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Věc: Darování svého podílu na rodinném domku dceři
Podílníků domu je několik: matka, 1 dcera, 1 syn a snacha.
Každý má v katastru nemovitostí zaknihován svůj určitý podíl vyjádřený zlomkem podílu (na př. matka 1/3).
Matka chce tuto 1/3 rodinného domku darovat dceři, která je již nyní spouvlastníkem 1/9 tohoto domku.
DOTAZ:
1- Může matka darovat svůj podíl bez souhlasu ostatních spoluvlastníků?
2- Musí být v darovací smlouvě u dárce uveden výraz výlučný majitel?
3-Co znamená výraz výlučný vlastník? Je to vhodný výraz pro případ, když je majitelů 1 nemovitosti více?
4- Je nutné nechat podepsat darovací smlouvu před notářem?
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
ad 1) ano může, protože se jedná o převod osobě blízké.
ad 2 + 3) nemusí, resp. v tomto případě ani nesmí, protože zde se nejedná o jednoho výlučného vlastníka, ale o 4 podílové spoluvlastníky
ad 4) ano, alespoň na jednom výtisku smlouvy musí být ověřené podpisy účastníků smlouvy a to buď před notářem nebo úředníkem na obecním úřadě.
Dobrý den.Vlastním 1/2 domu zděděnou po mém otci.Druhou polovinu vlastní má matka.Není však určeno která polovina komu patří.Dům nelze ani rozdělit, protože má jediný vchod.Bohužel se s matkou rozumně nedohodnu na rozdělení domu a zahrady.Na vyplacení její poloviny nemám dostatek financí a ani ona mě nechce vyplatit.Chtěl bych se zeptat co v takovéto situaci mám dělat a na co mám právo.
děkuji
Dobrý den,
záleží na tom, čeho chcete dosáhnout. Můžete se dohodnout na prodeji domu, nebo podat žalobu soudu na vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitosti.
Nicméně, existence 1 vchodu nebrání tomu, aby byly v domě vymezeny bytové jednotky a určeny společné prostory. Pokud však nelze ani toto, doporučuji dům prodat. Pokud na to půjdete přes soud, získáte podstatně nižší částku.
Zdravím,
děkuji za Vaši odpověď.Chci dosáhnout hlavně klidu, je mi jedno jestli budu dům sdílet s ní nebo bez ní.Hlavně je tu problém se dohodnout na čemkoliv. S prodejem nesouhlasí, a na žalobu u soudu nemám finance.Jsem invalidní důchodce,je mi 23 let.Mám ještě nějaké možnosti kromě soudu co by na ní platilo?Stále se hádáme,z jejich výhružek už mám docela obavy.Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem René .
Dobrý den,
víceméně jsem Vám již odpověděla výše.
Nicméně vzájemné hádky za Vás nevyřeší nikdo, pokud spolu budete stále bydlet.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com