Rozdělení domu - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Darování svého podílu na rodinném domku dceři

Zdeněk Sedlák, 27.03.2008 15:22:07

Věc: Darování svého podílu na rodinném domku dceři

Podílníků domu je několik: matka, 1 dcera, 1 syn a snacha.
Každý má v katastru nemovitostí zaknihován svůj určitý podíl vyjádřený zlomkem podílu (na př. matka 1/3).
Matka chce tuto 1/3 rodinného domku darovat dceři, která je již nyní spouvlastníkem 1/9 tohoto domku.

DOTAZ:
1- Může matka darovat svůj podíl bez souhlasu ostatních spoluvlastníků?

2- Musí být v darovací smlouvě u dárce uveden výraz výlučný majitel?

3-Co znamená výraz výlučný vlastník? Je to vhodný výraz pro případ, když je majitelů 1 nemovitosti více?

4- Je nutné nechat podepsat darovací smlouvu před notářem?

Děkuji za odpověď

Re: Darování svého podílu na rodinném domku dceři

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 27.03.2008 15:28:57

Dobrý den,
ad 1) ano může, protože se jedná o převod osobě blízké.
ad 2 + 3) nemusí, resp. v tomto případě ani nesmí, protože zde se nejedná o jednoho výlučného vlastníka, ale o 4 podílové spoluvlastníky
ad 4) ano, alespoň na jednom výtisku smlouvy musí být ověřené podpisy účastníků smlouvy a to buď před notářem nebo úředníkem na obecním úřadě.

Rozdělení domu

René, 24.03.2008 19:16:52

Dobrý den.Vlastním 1/2 domu zděděnou po mém otci.Druhou polovinu vlastní má matka.Není však určeno která polovina komu patří.Dům nelze ani rozdělit, protože má jediný vchod.Bohužel se s matkou rozumně nedohodnu na rozdělení domu a zahrady.Na vyplacení její poloviny nemám dostatek financí a ani ona mě nechce vyplatit.Chtěl bych se zeptat co v takovéto situaci mám dělat a na co mám právo.
děkuji

Re: Rozdělení domu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 25.03.2008 15:20:39

Dobrý den,
záleží na tom, čeho chcete dosáhnout. Můžete se dohodnout na prodeji domu, nebo podat žalobu soudu na vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitosti.
Nicméně, existence 1 vchodu nebrání tomu, aby byly v domě vymezeny bytové jednotky a určeny společné prostory. Pokud však nelze ani toto, doporučuji dům prodat. Pokud na to půjdete přes soud, získáte podstatně nižší částku.

René, 26.03.2008 20:38:17

Zdravím,
děkuji za Vaši odpověď.Chci dosáhnout hlavně klidu, je mi jedno jestli budu dům sdílet s ní nebo bez ní.Hlavně je tu problém se dohodnout na čemkoliv. S prodejem nesouhlasí, a na žalobu u soudu nemám finance.Jsem invalidní důchodce,je mi 23 let.Mám ještě nějaké možnosti kromě soudu co by na ní platilo?Stále se hádáme,z jejich výhružek už mám docela obavy.Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem René .

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 27.03.2008 10:07:47

Dobrý den,
víceméně jsem Vám již odpověděla výše.
Nicméně vzájemné hádky za Vás nevyřeší nikdo, pokud spolu budete stále bydlet.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »