Délka pracovní doby. - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Neplnění hodin

Monika Kvěchová, 09.04.2012 23:46:53

Dobrý den, zaměstnavatel mi neplní plný úvazek. Je to již 3. měsíc, tudíž to není jednorázový. Je to důvod k tomu, abych mohla ukončit smlouvu bez dvouměsíční výpovědní lhůty? Děkuji

Re: Neplnění hodin

ivzez , 15.04.2012 23:07:03

Není.

Nemá-li pro Vás zaměstnavatel dostatek práce, jde o překážku na jeho straně, za niž Vám náleží náhrada mzdy.

Okamžité zrušení pracovního poměru by přicházelo v úvahu pouze v případě nevyplacení mzdy nebo její části v zákonné lhůtě 15 dnů po období splatnosti mzdy. (Např. pro mzdu či její část za únor byste mohla pracovní poměr zrušit nejdříve 15. dubna.)

státní svátek

Šárka Martínková, 19.10.2008 21:35:09

Pracuji jako prodavačka a dělám krátký a dlouhý týden. Ve smlouvě mám 40 hod. týdně. Podle plánovacího kalendáře má měsíc listopad 152 hod. a se svátkem 160 hod. Můj zaměstnavatel chce abych oddělala 160 hod., sice mi svátek zaplatí, ale nechápu proč mám oddělat i hodiny za svátek. Můžete mi poradit, jestli je opravdu podle zákona si nadělat svátek a odpracovat 160 hod. místo 152 hod. A ještě by mě zajímalo, když na moji směnu nevyjde státní svátek tak kolik mám oddělat hodin v měsíci listopadu? Děkuji Martínková

Re: státní svátek

Mgr. Oldřich Topka, 22.10.2008 09:52:54

Dobrý den, svátek je dnem pracovního klidu, do evidence se však uvádí jako odpracovaná doba, tudíž se tento den eviduje jako odpracovaný, i když se v něm fakticky nepracovalo. Ale k jeho napracování Vás nutit nikdo nemůže. Je to státem uznaný svátek, který mají zaměstnanci placený náhradou mzdy a nejsou povinni si ho napracovávat.
Pokud jde o počet směn a hodin, které máte odpracovat, takové výpočty zde neprovádíme. Mzdové účetnictví a výpočty nejsou předmětem této poradny.

Re: státní svátek

Karel Dlouhý, 22.10.2008 20:35:22

Jak napsal pan Mgr. Topka: pokud Vám v důsledku svátku odpadla směna, tento den eviduje jako odpracovaný, i když se v něm fakticky nepracovalo.
Záleží na harmonogramu směn. (Plánovací kalendář je jen pomocný, rozhodující je stanovená týdenní pracovní doba.)
Napsala jste "dělám krátký a dlouhý týden". Tedy za dva týdny po sobě byste měla odpracovat 80 hodin - tedy i v období od 17. 11. do 30. 11.
Z dotazu není jasné, zda váš obchod bude 17. 11. otevřen nebo ne.
Takže buď
A. 17. 11. budete pracovat (kratší nebo delší směnu) a dostanete mzdu, nebo
B. na 17. 11. podle harmonogramu směn Vám vyjde volno (stejně jako kdyby svátek nebyl) nebo
C. Vám v důsledku svátku směna odpadne, ale plánovaná kratší nebo delší směna se započte jako odpracovaná. Tedy u možností A. i B. musíte v listopadu odpracovat 160 hodin, u možnosti C fakticky odpracujete méně než 160 hodin.

Délka pracovní směny

Lepičová Hana, 07.10.2008 11:37:41

Dobrý den,
pracuji v zařízení sociálních služeb. Provozujeme týdenní stacionář, od pondělí do pátku je provoz nepřetržitý, i v noci(pondělí - čtvrtek), v týdnu se střídají noční a denní 12 h směny, které jsou doplněny jednou kratší denní směnou (10 h). Myslím si, že se nejedná o třísměnný, dvousměnný ani nepřetržitý provoz. Mají zaměstnanci nárok na kratší týdenní pracovní dobu?
Děkuji.

Re: Délka pracovní směny

Mgr. Oldřich Topka, 10.10.2008 13:42:07

Dobrý den, nepřetržitý ani 3-směnný provoz to není, ovšem půjde o dvousměnný provoz s nerovnoměrně rozvrženou dobou (díky té jedné kratší směně). Stanovená týdenní pracovní doba by tak měla odpovídat 38,75 hodinám týdně. Co je odpracováno nad tento limit, je již placeným přesčasem.

Délka pracovní doby.

Eva , 24.03.2008 18:36:55

Dobrý den. Naše firma pracuje od 7,00 do 15,00h. Majitel se najednou rozhodl prodloužit pracovní dobu do 15,30h s tím, že přestávka není placená.Myslela jsem, že délka prac.doby je 7,5 hod + 0,5hod přestávka. Když nám prodlouží prac.dobu, tak nám teoreticky klesne mzda.Má na to právo?

Re: Délka pracovní doby.

Mgr. Oldřich Topka, 25.03.2008 16:39:04

Dobrý den, stanovená týdenní pracovní doba ze zákona činí 40 hodin. Jak vidíte, jde o dobu pracovní, a nikoliv o dobu přestávky na oddech a jídlo. Takže pracovní doba činí čistých 8 hodin, podle § 88 odst.4 ZP se přestávky nezapočítávají do pracovní doby. Zaměstnavatel postupuje v souladu se zákonem. Za to, že máte chybný názor žádnou odpovědnost nenese.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »