Diskuze ke článku 'Koupě zboží na dálku - jednotlivá práva a povinnosti' - fórum

Petr Sprinz  |  07.03.2008  |  diskuze (9)
V minulém příspěvku byla vymezena působnost ustanovení ukládající povinnosti dodavatelům a práva spotřebitelům. Aktuální článek shrne daná práva a povinnosti.

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Zrušení objednávky ze strany prodávajícího

Petr Žalský, 17.08.2009 22:00:45

Dobrý den,

Na internetu jsem objednal zboží za akční cenu.
Byla mi potvrzena objednávka, ale po několika dnech mi přišla informace, že zboží je vyprodáno a byla mi nabídnuta jiná alternativa. Tato však nebyla stejně výhodná a tak jsem se po domluvě přes e-mail rozhodl počkat na objednané zboží za původní cenu.
Po vypršení termínu ve kterém mělo být zboží připraveno k odeslání mi přišla informace, že se zboží bohužel nepodařilo zajistit a dotaz jestli si přeji vybrat jinou alternativu, nebo jestli chci objednávku zrušit.
Na infolince obchodu jsem zjistil, že pro alternativní zboží není možné získat mimořádné zvýhodnění které by vyrovnalo akční cenu původně objednaného zboží.
Během dalšího týdne kdy jsem váhal jakou cestou pokračovat mi bylo oznámeno, že objednávka byla zrušena.

Má na toto jednání obchod právo?
A jaká jsou práva zákazníka? Je možné požadovat původně objednané zboží, nebo za původní cenu výrobek obdobné specifikace i když je prodáván dráž (není v akci)?

Děkuji

Příslušenství v kupní smlouvě

Radim Nenál, 24.07.2009 18:56:14

Dobrý den,
koupil jsem notebook přes online obchod. Ve specifikaci na stránce modelu byla v době, kdy jsem notebook objednával, uvedena silnější (8-mi článková) baterie. Jenže mezi objednávkou a dodáním změnili ve webové specifikaci baterii na slabší 6-ti článkovou, se kterou notebook došel. V emailové konzultaci mi sdělili, že online specifikace není součástí kupní smlouvy a na faktuře to není uvedeno, tedy nemám právo na výměnu baterie. Je vůbec správně, že v kupní smlouvě není uvedeno příslušenství? Mohou posílat fakturu, s okopírovaným jejich podpisem? Dá se argumentovat něčím jako "klamavé obchodní praktiky"? (Mám jejich mailové "přiznání", že na webu v té době byly nesprávné informace)

Děkuji za odpověď.

vrácení výrobku

Marek Smejkal, 03.11.2008 10:58:50

Dobrý den,

28.8.2008 jsem v internetovém obchodě zakoupil notebook. O možnosti odstoupit do 14 dní od kupní smlouvy jsem informován nebyl. Záhy se na notebooku vyskytla závada, kterou jsem reklamoval. Díl (optická mechanika) byl sice vyměně, avšak problém stále přetrvává. Zajímalo by mě, zda pro mě platí lhůta 3 měsíce na vrácení výrobku prodávajícímu? A dále na jaký zákon se mám v případné korespondenci s prodávajícím odvolávat.

Za odpověď Vám předem moc děkuji!

S přání hezkého dne

Marek Smejkal

Re: vrácení výrobku

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 18.11.2008 14:31:03

Dobrý den,
tato Vaše práva upravuje § 53 občanského zákoníku. V případě, že by Vás prodávající o Vašem právu skutečně nevyrozumněl, měl byste opravdu možnost odstoupit do 3 měsíců od převzetí zboží. Přečetl jste si jejich obchodní podmínky uveřejněné na internetových stránkách, kde jste si zboží objednával? Obvykle to bývá uvedeno tam. Jestliže to tam však opravdu není (o čemž trochu pochybuji), doporučuji si nechat u notáře vypracovat osvědčení této právní skutečnosti (přesného znění konkrétních webových stránek v danou chvíli), jinak se Vám stane, že ihned poté, co to budete namítat, to do těch stránek doplní a pak budete mít smůlu, protože to už neprokážete.

Vrácení peněz

Alexander Duchaj, 13.08.2008 08:22:09

Prosím o vyjádření,

v internetovém obchodě jsem objednal zboží(musím zdůraznit že jsem klikl na objednat zboží) s vyzvednutím v jejich prodejně. Mailem mě ale přišlo povrzení rezervace (chyběli veškeré informace o možnosti vrácení zboží). Pak jsem si zboží vyzvedl a po týdnu neporušené vrátil s tím, že chci vrátit peníze a oni mě je odmítli vrátit s tím, že když si to vyzvednu na prodejně tak to není prodej na dálku.
Můj dotaz zní, je potvrzení objednávky e-mail který potvrzuje rezervaci? Nebo je to postup, který má poškodit spotřebitele?
Předem děkuji za odpověď, v tuto chíli jsem bez fotoaparatu i peněz.
S pozdravem
A.Duchaj

Re: Vrácení peněz

Mgr. Oldřich Topka, 15.09.2008 10:19:54

Dobrý den, pokud jde jen o rezervaci na prodejně, pak se na to koupě na dálku nejspíš nevztáhne. Jiné je, když Vám potvrdí objednávku, kupní smlouva je uzavřena přes internet a Vy si objednáte dodání zboží formou převzetí na nějaké pobočce. Chtělo by to ovšem podrobnější právní stanovisko, jestli se nejedná o obcházení zákona a nejde skutečně o e-shop s cílem oslabení práv spotřebitele, ale na to zde není prostor.
Můžete to také konzultovat na České obchodní inspekci nebo v regionální poradně Sdružení na obranu spotřebitelů.

Re: Vrácení peněz

Alexander Duchaj, 25.09.2008 09:33:24

Tak česká obchodní inspekce v tomto případě rozhodla, že postup dle obchodníka je korektní a v souladu se zákonem. Jinak řečeno, odeslání objednávky z internetu nemusí znamenat že objednáváte. Já jsem rezervoval aniž bych to předem tušil.
S pozdravem nespokojený spotřebitel
A.Duchaj

Výpověď ve zkušební době a v době nemoci

Jitka Kladivová, 21.03.2008 12:16:38

Dobrý den, do 31.3.08 jsem ve zkušební době 25.2.08-26.3.08 jsem nastoupila na nemocenskou a mezi tím mi vedoucí oznámil výpověď. 27.3.08 nastoupím znovu na nemocenskou, mám podepsat výpověď ve zkušební době, nebo až po skončení nemocenské? Zatím jsem nic nepodepsala a mám ještě 4 dny dovolené. Předem děkuji za odpověď Kladivová.

Re: Výpověď ve zkušební době a v době nemoci

Mgr. Oldřich Topka, 21.03.2008 12:39:38

Dobrý den, výpověď (ve Vašem případě však spíše zrušení pracovního poměru ve zkušební době) je jednostranný právní úkon, který vůbec nevyžaduje, aby jste ji podepisovala. Jestli bylo učiněno platně, pak není vůbec podstatné, jestli něco "podepíšete" nebo ne. Pracovní poměr ve zkušební době lze ukončit i v případě, že je zaměstnanec na nemocenské. Od příštího roku bude platit, že to není možné v prvních 14 dnech nemoci, ale letos takové omezení ještě není účinné. Na nemocenské jste více jak měsíc, je zřejmé, že zaměstnavatel nemá zájem na tom, aby Vás zaměstnával i nadále. Nevyčerpanou dovolenou je povinen Vám při skončení PP proplatit.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »