Pravděpodobný čistý měsíční výdělek - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Mzdy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

výše průměrného měsíčního čistého výdělku

Jitka Maternová, 02.10.2008 08:33:12

Prosím Vás, mám dotaz ohledně výpočtu průměrného měsíčního čistého výdělku pro úřad práce za účelem stanovení podpory v nezaměstnanosti. Bohužel jsem v posledním zaměstnání po 2 měsících skončila, pracovala jsem od 1.8. do 30.9.2008. Teď mi účetní vystavuje zápočtový list a říkala mi, že pokud jsem neodpracovala 60 dnů, bude výdělek dělat jako pravděpodobný (tzn.jen ze základní mzdy bez odměn atd.),což je daleko méně než skutečný výdělek.Ještě mi to potvrzení nedorazilo,ale mám z toho hrůzu,že ta podpora bude hrozně malá.Myslela jsem že vezmou průměr za ty 2 měsíce,které jsem odpracovala? Případně jestli mne můžete odkázat na nějaký předpis,podle kterého se to dělá.Děkuji za odpověď.Jitka Maternová

Re: výše průměrného měsíčního čistého výdělku

Mgr. Oldřich Topka, 10.10.2008 09:53:34

Dobrý den, zák.č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, §50/1: Výše podpory v nezaměstnanosti se stanoví procentní sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u uchazeče o zaměstnání zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely v jeho posledním ukončeném zaměstnání v rozhodném období podle pracovněprávních předpisů.
To je pak upraveno v §351 a následující zákoníku práce (č. 262/2006 Sb.). Ve Vašem případě skutečně půjde o výdělek pravděpodobný, protože nemáte odpracovaný potřebný počet dnů v rozhodném období, ze kterého se počítá průměrný příjem.

Rozhodné období a výpočet čistého příjmu

Jiri Zongor, 12.05.2008 23:14:34

Prosím o zodpovězení mého dotazu. Jáké je rozhodné období pro výpočet čistého příjmu zaměstnance, který nastoupil do zaměstnání 1.1.2008 a skončil 31.3.2008 a u zaměstnance, který nastoupil do zaměstnání 1.10.2007 a skončil 31.3.2008.Oba odpracovali všechny pracovní dny v době trvání pracovního poměru. Bude v některém případě použit pravděpodobný výdělek. Děkuji.

Re: Rozhodné období a výpočet čistého příjmu

Mgr. Oldřich Topka, 14.05.2008 16:25:52

Dobrý den, §354 ZP: rozhodným obdobím předchozí kalendářní čtvrtletí v návaznosti na §355 ZP: jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek. U prvního to tedy bude pravděpodobný výdělek, u druhého pak 4. kvartál loňského roku (říjen - prosinec).

Pravděpodobný čistý měsíční výdělek

Gabriela Černá, 20.03.2008 09:48:54

Dobrý den,
prosím o radu. Zaměstnankyně nastoupila do zaměstnání dne 1.2.2008, od 26.2. do 17.3. byla v prac. neschopnosti, po té s ní byl ukončen pracovní poměr ve zkušební době. Její HM měla činit 15 tis. Jaký čistý měsíční výdělek nebo pravděpodobnáý čistý měsíční výdělek máme zapsat do Zápočtového listu?
Děkuji za odpověď Černá

Re: Pravděpodobný čistý měsíční výdělek

Mgr. Oldřich Topka, 20.03.2008 13:10:02

Dobrý den, zápočtový list je starý pojem. V současnosti se vydává potvrzení o zaměstnání, v němž se však výše příjmů neuvádí. Podle § 313 odst. 2 ZP platí, že údaje o výši průměrného výdělku a o dalších skutečnostech rozhodných pro posouzení nároku na podporu v nezaměstnanosti je zaměstnavatel povinen uvést na žádost zaměstnance v odděleném potvrzení. Průměrný a pravděpodobný výdělek pak naleznete v §351 a násl. ZP. Pravděpodobný výdělek budete uvádět, jestliže nebylo odpracováno ani 21 dnů, což v tomto případě nejspíše nebylo (záleží na tom, kolik dnů ještě odpracovala po skončení nemoci).

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »