Okamžitá výpověď (zaměstnanec) - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

vypoved smlouvy pocas rodicovske dovolene

Martina Mikusova, 05.04.2012 13:13:29

Dobry den, chci Vas pozadat o radu. Jsem na rodicovske dovolene,ktera vyprsi 31.12.2013. Byla mi zdelena informace o ukonceni pracovniho pomeru z duvodu zaniku firmy. Pracovni smlouvu mam na dobu neurcitou. Majitel mi nechce vyplatit 3mesicni odstupne,pry nemam narok. Nevim jak mu to mam vysvetlit,ze existuji zakony. On to nerespektuje. Uz jsem tak prisla o zotavne. Muzete mi prosim poradit co delat a na co mam opravdu narok.Ze to nejsou jen moje vymysli a jsou na to zakony, ktere on musi dodrzovat.

Dekuji Vam za odpoved

Re: vypoved smlouvy pocas rodicovske dovolene

Karel Dlouhý, 05.04.2012 19:22:55

Pokud firma zanikne, máte nárok na odstupné.
Může dát podnět inspekci práce a svůj nárok vymáhat u soudu.

Martina Mikusova, 05.04.2012 20:19:43

Dekuji Vam za odpoved

ivzez , 15.04.2012 23:30:35

Co míníte výrazem "zotavne"?

Zaměstnavatel se Vás může snažit přesvědčit o uzavření dohody o rozvázání pracovního poměru bez nároku na odstupné. Na to ale nejste povinna přistoupit.

Pracovní poměr lze ukončit pouze písemně. Dokud neobdržíte písemnou výpiověď, není na odstupné nárok (ústní "informace o skončení pracovního poměru" nestačí).

výpověd

Pavel Nosek, 05.04.2012 07:08:34

Dobrý den,podal jsem okamžitou výpověd z prac.poměru.Je zaměstnavatel povinnen jí respektovat,nebo mě můžë ,,držet,, ještě 2 měsíce ve výpovědní lhůtě?Pokud ano,můžu v této lhůtě nastoupit k jinému zaměstnavateli?A pokud bych v této lhůtě byl v prac.neschopnosti,počítá se to nebo až po ukončení PN?Děkuji

Re: výpověd

Karel Dlouhý, 05.04.2012 19:21:39

"okamžitá výpověď" neexistuje.
Pokud máte na mysli okamžité zkušení pracovního poměru, jaký zákonný důvod jste uvedl?
Neplatnost může namítnout u soudu.

Pokud podáte "normální" výpověď, během výpovědní doby pracovní poměr trvá a jste povinen chodit do práce (nebo být v pracovní neschopnosti - pro ni se ta doba neprodlužuje).

Re: výpověd

ivzez , 15.04.2012 23:35:10

Šlo o okamžité zrušení pracovního poměru podle § 56 nebo jste zaměstnavatele požádal o rozvázání pracovního poměru k určitému datu?

Je-li k okamžitému zrušení dán důvod, musí je zaměstnavatel akceptovat nebo je (pokud s ním nesouhlasí) napadnout soudně.

Návrh na dohodu není zaměstnavatel povinen akceptovat. V takovém případě byste musel dát řádnou písemnou výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou.

Jestli jste zaměstnavateli doručil žádost o rozvázání pracovního poměru dohodou, nemusí Vám zaměstnavatel ani odpovědět a žádná výpovědní lhůta neběží.

výpověd ze zaměstnání i z bytu

Martina Olšanská, 22.03.2011 18:17:53

Dobrý den,jsem zaměstnaná na apartmanech od září 2010,pracovala jsem jako recepčí,uklízečka a obsluha baru v klubovně,ale neustále mám se zaměstnavateli problém a to ten že pokaždé když mi dělají inveturu na baru tak mi vypočítají nemalou částku stím že mi to chybí v kase,za 12 měsíc 2010 to bylo 38000,-..další částy jsou taky slušný a strhávají mi to z platu.Není možné abych měla takové finanční nedostatky.Nepodepsala jsem žádnou listinu o tom že bych měla něco hradit,když se dělá inventura tak beze mne,čož bych u toho měla být.Výplatu jsem už tedy neviděla za tři měsíce.Mám od zaměstnavatelů i pronajatý byt(na apartmanech kde pracuji)ale od čevna 2010 co jsem v pronájmu,nemohu znich dostat smlouvu o pronájmu.A včera 21.3.2011 mi zaměstnavatel oznámil že se mám vystěhovat do 4.4.Čímž jsem dostala výpověď z bytu i ze zaměstnání,ale od 14.3.2011 jsem v pracovní neschopnosti a nevím zdali mi mohou dát výpověď nebo ne.Děkuji slečna Martina

Re: výpověd ze zaměstnání i z bytu

ivzez , 19.04.2012 19:28:01

Na základě čeho Vám zaměstnavatel sráží zmíněné částky ze mzdy? Bez Vašeho souhlasu (musela byste s ním mít sepsánu dohodu o srážkách) Vám s výjimkou zákonných srážek (daň, sociální a zdravotní pojištění, případně exekuce) nic srážek.

V době nemoci jste chráněna pouze před výpovědí pro nadbytečnost.

Zaměstnavatel Vám v době nemoci také může navrhnout rozvázání pracovního poměru dohodou (nejste povinna na návrh přistoupit).

Okamžitá výpověď

Dark , 21.03.2011 22:11:17

Dobrý den, pracuji u jednoho nejmenovaného obchodního řetězce, momentálně ve zkušební době, pracovní podmínky absolutně neodpovídají mé predstavě, nejen mé. Pracuji zde skoro 2 měsíce a do teď se mi nedostala do ruky zpět podepsaná prac.smlouva, vždy slyším jen výmluvy jak někde cestuje. Lze zrušit pracovní poměr okamžitě? Zatím sem se na webu pouze dočetl že by výpověď měla být podána písemně alespoň 3 dny předem. Děkuji

Re: Okamžitá výpověď

Milan Zeman, 22.03.2011 08:02:12

Pracovní poměr lze ve zkušební době zrušit bez udání důvodu. V písemném oznámení o zrušení uveďte k jakému datu jej rušíte (oznámení alespoň 3 dny před dnem zrušení).

Výpověď zaměstnace

Jaromír, 26.02.2011 11:14:08

Dobrý den. Manželka pracuje od 1.1.2011 jako učitelka MŠ v jedné z firemních školek. Ze strany zaměstnavatele jí bylo se zpožděním oznámeno, že do školky budou přijaty od 1.3.2011 i děti od věku 2 let, což zásadně mění podmínky práce a staví školku na úroveň jeslí. Manželka je rozhodnuta ze školky odejít a podat výpověď. Má otázka ale zní – JAK? Manželka doposud nemá podepsanou žádnou pracovní smlouvu, vše probíhá na ústních dohodách se zřizovatelem školky. V únoru (18.2.) dostala první „dohodnutou“ výplatu a vlastně ani neví, zda zaměstnavatel za ni odvádí pojistné, protože na úřadu práce, kde byla vedená jako nezaměstnaná, oznámila, že do práce nastoupila. Mám dojem, že manželka prakticky může ze dne na den odejít a nemusí zaměstnavateli podávat žádnou výpověď, vždyť nemá ani z čeho. Je právně možné zaměstnávat učitelku MŠ dva měsíce bez pracovní smlouvy? Jak dál postupovat? Děkuji předem za odpověď.
Jaromír

Re: Výpověď zaměstnace

Dark , 21.03.2011 22:06:07

Dobrý den, pracuji u jednoho nejmenovaného obchodního řetězce, momentálně ve zkušební době, pracovní podmínky absolutně neodpovídají mé predstavě, nejen mé. Pracuji zde skoro 2 měsíce a do teď se mi nedostala do ruky zpět podepsaná prac.smlouva, vždy slyším jen výmluvy jak někde cestuje. Lze zrušit pracovní poměr okamžitě? Zatím sem se na webu pouze dočetl že by výpověď měla být podána písemně alespoň 3 dny předem. Děkuji

vypověd

Marek Blažek, 03.09.2010 17:36:31

dobrý den
chtěl bych se zeptat na okamžitou výpověd.Výpověd se týká z odchodu z firmy ktera mě nutí byt v práci 3měsíce v kuse měl jsem volno asi 5dní dělám 14-16 hodin deně vyčerpán na praškách na nervy v natlaku a vyhružkách.jsem osoba ZTP.prosím vás o radu je to šílené.Děkuji

Re: vypověd

Ivana Zezulová, 09.09.2010 02:33:27

Dobrý den,

okamžitá výpověď neexistuje. Rozvázat pracovní poměr můžete výpovědí s dvouměsíční výpovědní lhůtou, během níž ještě budete muset pracovat nebo dohodou k určitému datu. Podmínkou dohody je souhlas obou stran, přičemž ani jedna ze stran nemá povinnost s návrhem druhé strany souhlasit.

Zaslání okamžité výpověďi v prac. neschopnosti

Jitka Gajdošová, 22.06.2010 18:25:18

Dobrý den,

majitel mi nezaplatil za dva měsíce a vím, že mohu podat okamžitou výpověď. Bohužel jsem omarodila, výplata mi i tak stále nepřišla a potřebovala bych vědět, zda mohu zaslat na dodejku okamžitou výpověď k rukám majitele firmy nebo musím počkat až se uzdravím a předat mu ji osobně.Nerada bych udělala chybu. Moc prosím o odpověď.
Děkuji Vám.
Jitka

Re: Zaslání okamžité výpověďi v prac. neschopnosti

Karel Dlouhý, 22.06.2010 20:42:08

Okamžité zrušení pracovního poměru můžete provést i v pracovní neschopnosti.

Okamžitá výpověď ze strany zaměstnance

Köszegiová, 05.11.2009 20:35:25

Dobrý večer, potřebuji radu pro moji mamku.
Dostala výpověd z důvodu rušení provozovny s dvouměsíční výp. lhůtou a tudíž i nárokem na odstupné. Zajímalo by mě, jak by měla postupovat, pokud si sežene novou práci, do které by měla nastoupit ještě před vypršením výp. lhůty. Lze podat okamžitou výpověď bez udání důvodů? V tomto případě zřejmě nebude mít nárok na odstupné a je taky možné, že ji stávající zaměstnavetel nepustí?
Děkuji

Re: Okamžitá výpověď ze strany zaměstnance

Karel Dlouhý, 05.11.2009 21:13:17

Okamžitou výpověď bez udání důvodů podat nemůže. Dříve skončit nemůže, pokud se na tom se zaměstnavatelem nedohodne (možná, že v daném případě naopak bude rád a uvolní ji dříve).

Köszegiová, 05.11.2009 21:18:48

Děkuji, myslím, že ji právě nebude chtít uvolnit, jak tedy správně formulovat okamžitou výpověď, dohodou k určitému datu? Tam se přeci důvod nemusí udat, ale když ji zaměstnavatel neuvolní, tak tam prostě musí být až do konce výpovědní lhůty?

Karel Dlouhý, 05.11.2009 21:33:34

§ 56 ZP: Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,

a) podle lékařského posudku ... nemůže dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel mu neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné pro něho vhodné práce, nebo

b) zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti.
Tedy z jiných důvodů nemůže. Skončit pracovní poměr dohodou lze i bez uvedení důvodu, ale musí s tím souhlasit i druhá strana (tj. zaměstnavatel).

Tedy musí si hledat nové zaměstnání s termínem nástupu až po skončení tohoto pracovního poměru.

Köszegiová, 05.11.2009 21:48:49

Tak už v tom mám jasněji, děkuji za info. Hezký večer

Köszegiová, 09.11.2009 21:22:29

Dobrý večer, tak zaměstnavatel mamku uvolnil dohodou k dnešnímu dni, pokud tomu dobře rozumím, tak v tomto případě už nemá nárok na odstupné, které by ji v případě, že by zůstala do konce roku bylo vyplaceno za 3 měsíce?

Karel Dlouhý, 13.11.2009 19:56:25

Pokud by bylo v dohodě uvedeno, že prac. poměr končí z organizačních důvodů, pak má nárok na odstupné, jinak ne.

Köszegiová, 13.11.2009 20:01:16

Organizační důvody jsou uvedeny v té první výpovědi, ve druhé je důvod "po vzájemné dohodě", takže odstupné nebude, děkuji za info.

Okamžitá výpověď ze strany zaměstnance

Jan Simane, 27.10.2009 08:06:10

Dobrý den,
chtěl jsem Vás požádat o vysvětlení týkající se ZP a to následujícího: "Zaměstnanec může okamžitě zrušit pracovní poměr pouze ve lhůtě dvou měsíců ode dne, kdy
se o důvodu k okamžitému zrušení dověděl, nejpozději do jednoho roku ode dne, kdy tento důvod vznikl." a zaměstnavatel mi nevyplatil mzdu do 15 dnů po uplynutí její splatnosti, ale vyplatil ji dokonce až 40 dní po její splatnosti.
a)Lze definici ZP výše chápat tak, že ikdyž mi vznikl nárok na okamžité zruš.prac. poměru z důvodu nevyplacení mzdy dle § 56 odst. b), mám nárok okamžitě zrušit pracovní poměr ipo jejím opožděném vyplacení s nárokem na 3. měsíční odstupné? (od 16.dne po splatnosti uplynulo již cca 6 týdnů).
b)Za den, kdy jsem se o důvodu dozvěděl je počítán 16. nebo 40.den po splatnosti mzdy?
Jsem si vědom, že tento způsob rozvázání PP je trochu krajnost, ale zaměstnavatel se i nadále opožďuje s výplatou mezd a v této nejistotě planých slibů nechci již dále setrvávat.

DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ

výpověď dohodou a odstupné

Marie Králová, 24.04.2009 10:25:08

Dobrý den. Hlavní organizace má pod sebou tři pobočky.Každá má své IČO.Nyní jedna zaniká a zaměstnavatel chce , aby v zanikající org. dal pracovník výpověď dohodou a přijme ho do nové org. Má právo na odstupné? A jak je to s dovolenou a podmínkami, které byly v pracovní smlouvě? Děkuji za odpověď.

Okamžitá výpověď (zaměstnanec)

Adam Tekač, 19.03.2008 13:36:11

Dobrý den,
dovoluji si Vás požádat o radu.

V případě, že již běží 2 měsíční výpovědní lhůta a zaměstnanec podá v této době okamžitou výpověď pro zadržování části mzdy více jak 15 dnů po výplatním termínu, náleží v tomto případě zaměstnanci rovněž odstupné ve výši 3 průměrných výdělků ?

Děkuji

Re: Okamžitá výpověď (zaměstnanec)

Mgr. Oldřich Topka, 20.03.2008 14:33:02

Dobrý den, jestliže je okamžité zrušení PP učiněno zaměstnancem platně v souladu se ZP (§56), pak mu nárok na 3-násobné odstupné vzniká.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »