Kategorie: Pracovní právo / Dovolená
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
v červenci roku 2008 jsem nastoupila na MD s 1.děckem, nyní v květnu 2010 jsem nastoupila znovu na MD (nedočerpala jsem celou 2 letou variantu RD) s 2. děckem. 2.12. jsem nastoupila na RD a chtěla bych po zaměstnavateli proplatit dovolenou. Účetní mi ale tvrdí, že nemám nárok, že jsem v roce 2010 nic neodpracovala a že je problém i s tím, že jsem nedočerpala celou rodičovskou dovolenou.
Mohu se zeptat, jak to je? A na co mám či nemám nárok?
Děkuji Petra Kačerová
Nemůžete žádat o proplacení dovolené, nýbrž jste měla žádat o určení čerpání dovolené tak, aby navazovala na skončení mateřské dovolené. A až po jejím uplynutí žádat o rodičovskou dovolenou. (Ale o rodičovský příspěvek žádat hned po skončení mat. dovolené).
Pro splnění podmínky na vznik nároku na dovolenou za rok 2010 se započítává doba čerpání mateřské dovolené jako výkon práce.
Viz např.:
http://www.zeny.cz/magazin/finance/i-zena-na-materske-ma-narok-na-radnou-dovolenou.aspx
http://www.penize.cz/porodne-a-pohrebne/18863-i-zena-na-materske-ma-narok-na-radnou-dovolenou
Dobrý večer,
PPM jsem nastoupila 17.12.2009, končí mi tedy 30.6.2010?
O čerpání dovolené musím písemně požádat - stačí jednoduše "žádám o čerpání řádné dovolené po skončení PPM"?
Mohu současně s tím požádat zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou nebo je potřeba tuto žádost zaslat až ke konci řádné dovolené? Je potřeba tuto skutečnost (nástup na RD) hlásit na pojišťovně či sociálce (jsem zaměstnanec + OSVČ na vedlejší činnost - ŽL pozastaven)
Mohu již během čerpání dovolené pobírat rodičovské dávky? - je potřeba následně někde dokládat peníze za čerpanou dovolenou, "přivýdělek"?
Mám právo na volbu zrychleného čerpání RD? (rok 2009 - denní dávka 391 Kč, DVZ 558 Kč; rok 2010 - denní dávka 302 Kč, DVZ 502 Kč)? Mateřskou sice na původní výši bude vrácena, ale při volbě rychlosti čerpání se dle informací z Úřadu práce nepřihlíží.
Děkuji předem za odpověď HS
Dobrý den,v březnu roku 2009 manželka otěhotněla, od 14.4.2009 byla na neschopence až do 18.10.2009. Pak od 19.10.2009 nastoupila na mateřskou dovolenou, na které byla do 2.5.2010. Od 3.5.2010 je na rodičovské dovolené a zároveň čerpala dovolenou za rok 2009 a rok 2010.
V roce 2009 ji k 31.3.2010 skončila smlouva na dobu určitou a s totožným zaměstnavatelem uzavřela smlouvu na dobu neurčitou (nevím, jesti to má na něco vliv). Dle prac.smlouvy má nárok na 20 dnů dovolené za kalendářní rok.
Otázka zní: na kolik dnů dovolené má manželka nárok za rok 2009 a za rok 2010?
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
přesný nárok za rok 2009 nevím (neuvedl jste, zda od 1.1. do 13. 4. 2009 odpracovala všechny směny ani základní výměru dovolené pro rok 2009). Obecně: Dovolená za r. 2009 se bude krátit za nemoc (za prvních 100 neodpracovaných dnů o 1/12 a za každých dalších 21 neodpracovaných dnů o 1/12).
Dovolená za rok 2010 se nebude krátit, pokud ji manželka bude čerpat v návaznosti na MD. Za rok 2010 by mělo náležet všech 20 dnů (MD se pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce)
Dobrý den, děkuji Vám za odpověď. Mám ještě jeden dotaz. Dnes obdržela manželka z firmy výplatní pásku, za loňský rok, tj. 2009 ji přiznali 15,5 dne, ale za letošní rok už pouze 6,5 dne. Dle Vás by měla ale mít za letošní rok nárok na celých 20 dnů. Je tomu skutečně tak? Dovolená ji navazovala na MD.
A ještě jeden dotaz: Z čeho se vypočítáva dovolená v penězích, z průměrné mzdy za určité období, nebo z hodinové sazby, kterou má v pracovní smlouvě?
Dobrý den,
od 22.5. do 3.12.2008 jsem byla na 1. MD a ŘD jsem za kalendářní rok vyčerpala před MD, na kterou navazovala rodičovská dovolená. RD jsem přerušila nástupem na 2. MD od 7.4.2010 (konec je 19.10.2010). U jednoho zaměstnavatele mám pracovní smlouvu na 24 hodin týdně (rovnoměrně rozvržených), u druhého zaměstnavatele 6 hodin týdně (jako 0,1 úvazek). Na kolik dní ŘD mám nárok u 1. a u 2. zaměstnavatele za rok 2010? Dále by mne zajímalo, zda je nutno zaměstnavatele požádat o poskytnutí dovolené před nástupem na rodičovskou dovolenou s nějakým výrazným předstihem. Děkuji za odpověď. LM
dobrý den,jsem třetí rok na rodičovské dovolené,v září ji ukončím a ihned nastupuji na mateřskou dovolenou s druhým dítětem a pak zase do tří let na rodičovskou.Jsem zaměstnaná a chtěla bych se zeptat,zda budu mít nárok na řádnou dovolenou za rok 2010 pokud jsem vůbec nepracovala a jestli ano,tak zda se mi bude krátit.žádat bych o ni měla ihned po ukončení mateřské,tedy asi v únoru 2011,děkuji moc za odpověď.
Dobrý den,
2.4. jsem nastoupila na MD, pracovní poměr mi končí 26.4.2010, počítám správně, že MD mi končí 15.10.?
Chtěla bych se zeptat, zda mám po skončení MD, tedy od 18.10., nárok na čerpání řádné dovolené, když již pracovní poměr bude ukončen. děkuji za odpověď.
Mateřská dovolená skončí 26. 4. 2010 se skončením prac. poměru (i když peněžitou pomoc v mateřství budete pobírat nadále).
Při skončení prac. poměru máte nárok na proplacení nevyčerpané dovolené (čerpat ji po skončení prac. poměru nemůžete).
JEště jedna otázka, jaká poměrná částka mi od ledna 2010 přísluší?
Tři dvanáctiny (nebo't tři celé měsíce prac. poměru)
Ten duben, kdy jsem na MD, se do toho vůbec nepromítne? Tři dvanáctiny je kolik, prosím?díky za reakci
Jedna dvanáctina za každý ukončený kalendářní měsíc.
Záleží na výměře dovolené v organizaci.
Základní výměra je 4 týdny, tj. 20 pracovních dní. 3/12 je 5 dní.
Někde mají 5 týdnů dovolené, 3/12 je 6 dní.
Ještě upřesňuji: ty 3/12 náleží, pokud jste odpracovala (včetně čerpání MD) 60 dnů.
Pokud ne, tak náleží dovolená za odpracované dny v délce jedné dvanáctiny dovolené za kalendářní rok za každých 21 odpracovaných dnů v příslušném kalendářním roce."
- což může vyjít na stejno.
Dobrý den, když ukončím mateřskou dovolenou dne 27.01.2010 mám nárok v roce 2010 na celou dovolenou roku 2010 tj. 20 dní,když o ni požádám před rodičovskou dovolenou?
Děkuji
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat v souvislosti s dovolenou na dvě věci:
1) Nastoupila jsem 5.9.2009 na MD, v roce 2009 jsem vyčerpala celou dovolenou - mám nárok na proplacení dovolené (po skončení MD 13.3.2010) za rok 2010?
2) Pokud si zvolím RD na 2 roky a druhé dítě se narodí např. po 2,5 letech (tj. nebudu se mezitím vracet do práce), musím si toho 0,5 roku platit zdravotní a sociální pojištění sama?
Děkuji. S pozdravem
M. Hanzelková
1) Ne na proplacení, ale na čerpání dovolené - pokud o to požádáte, aby bezprostředně navazovala na skončení mateřské dovolené, musí Vám vyhovět.
2) Musíte rozlišovat rodičovskou dovolenou (je na Vás, v jakém rozsahu o ni požádáte - až do 3 let věku dítěte) a dobu čerpání rodičovského příspěvku (můžete si vybrat z několika režimů čerpání, až do 4 let věku dítěte. Když zaměstnavatele požádáte o rodičovskou dovolenou do 2 let věku, tak po uplynutí musíte nastoupit do práce. Dotaz mi není jasný.
Zdrav. pojištění: podle http://www.vzp.cz/cms/internet/cz/Platci/Stat/
stát platí zdrav. pojištění za:
Ženy na mateřské a rodičovské dovolené a osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství podle předpisů o nemocenském pojištění
Příjemci rodičovského příspěvku
Osoby celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku
Dobrý den, na MD nastoupím 29.7.2009. Po jejím ukončení začnu čerpat řádnou dovolenou z roku 2009, t.j.25 dnů(zatím jsem žádnou v roce 2009 neměla a nárok činí 25 dnů). Budu mít nárok na nějakou dovolenou za rok 2010?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem na MD a právě mi skončila 30.11.2009. Mám ještě nárok si vybrat u zaměstnavatele 15 dní řádné dovolené,která mi zbyla, když je už dnes 3.12.2009? A na SSSZ jsem si podala žádost od 1.12.2009?Děkuji za odpověď. Jana Veverková
Obecně nástup dovolené určuje zaměstnavatel. Je jedna výjimka, pokud žena požádá o nástup dovolené, aby bezprostředně navazovala na mateřskou dovolenou. Zkuste o to požádat ještě teď.
A jak to tedy máte u zaměstnavatele - požádala jste o rodičovskou dovolenou, od kdy do kdy?
Podání žádosti o rodičovský příspěvek na to nemá vliv.
Dobrý den,před nástupem na mateřskou dovolenou jsem měla k pracovní smlouvě uzavřené na dobu neurčitou a plný úvazek uzavřen dodatek o zkrácení pracovního úvazku na dobu do nástupu na mateřskou dovolenou. V mém případě konkrétně do 28.11.2008. Poté by měla opět platit původní pracovní smlouva na plný úvazek.Jelikož se mateřská dovolená posuzuje pro účel výpočtu nároku na dovolenou jako výkon práce a v mém případě to v roce 2009 je více než 60 dní, domnívala jsem se, že bych za rok 2009 měla mít nátok na plný roční výměr dovolené - v mém případě 5 pracovních týdnů tedy 25 dní. Z personálního oddělení mi však sdělili, že mám nárok pouze na poměrnou část, dle předchozího zkráceného úvazku. Kdo má pravdu? Jak mám případěn postupovat, aby došlo k nápravě, jaká je vymahatelnost?
děkuji za odpověď
I při kratším úvazku je nárok na 5 týdnů dovolené (ale za každý den není náhrada mzdy za 8 hodin, nýbrž za menší počet hodin podle úvazku) - úersonalistka nemá pravdu.
Pokud byl dodatek o zkrácení úvazku termínován, domnívám se, že za rokj 2009 máte nárok na dovolenou odpovídající plnému úvazku.
Obraťte se na ředitele, pokud to nepomůže, budete muset vymáhat soudně.
Dobrý den,
od 5.11.2008 jsem na nemocenské. 13.03.09, tj. 6 týdnů před porodem jdu na mateřskou dovolenou. Budu mít za rok 2009 nárok na dovolenou v plné výši tj. 20 dnů nebo se mi bude krátit? Je potřeba zaměstnavateli podat písemné oznámení o zahájení mateřské dovolené nebo stačí pouze potvrzení od lékaře o zahájení mateřské a později před ukončením MD písemně požádat o vyplacení dovolené a o rodičovskou dovolenou. Děkuji za odpověď.
Budu mít za rok 2009 nárok na dovolenou v plné výši tj. 20 dnů - ANO
stačí pouze potvrzení od lékaře o zahájení mateřské - ANO, je to speciální tiskopis, který tuším i Vy podepíšete
později před ukončením MD písemně požádat o vyplacení dovolené - ne o vyplacení, ale o čerpání dovolené
a o rodičovskou dovolenou - ANO
Dobrý den,
můžete mi prosím poradit? 13.3.2009 mi končí mateřská dovolená a nastupuji na tříletou rodičovskou dovolenou. Před tím bych ráda vyčerpala u zaměstnavatele dovolenou, na kterou mám nárok. Z roku 2008 mi zbývá 10 dní. Na kolik dní dovolené mám nárok za rok 2009? Vím, že musím mít odpracováno 60 dní. Počítá se do těchto 60 dní i těch 10 dnů loňské dovolené? Mám za rok 2009 nárok na celých 20 dnů, nebo se mi dovolená bude krátit? Mám se na rodičovskou dovolenou nahlásit od 14.3. nebo až po vyčerpání dovolené u zaměstnavatele? Děkuji za odpověď.
§217 (5) Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené, a zaměstnanec zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení rodičovské dovolené do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, je zaměstnavatel povinen jejich žádosti vyhovět.
Tedy požádáte o poskytnutí dovolená za rok 2008 a 2009 od 14. 3. 2009 a až potom o rodičovskou dovolenou.
Do 60 dnů se počítají prac. dny, kdy čerpáte mateřskou dovolenou a dny, kdy čerpáte dovolenou, tedy 60 dní splníte.
Dobrý den,12.3.09 nastupuji zpět do zaměstnání po mateřské dovolené.Chtěla bych se zeptat,na kolik dnů dovolený budu mít nárok?Chtěla bych si vzít dovolenou kolem 17.6.09(asi 14 dní)Je možné dovolenou dostat i jiným způsobem?např.neplacené volno.. atd.Moc děkuji za odpověď
Dobrý den,
budete mít nárok na celou výměru dovolenou pro rok 2009 (4 týdny, pokud u Vašeho zaměstnavatele není prodloužení na 5 týdnů), Případně na nevyčerpanou dovolenou za rok 2008 (pokud nastupujete po mateřské dovolené a ne po rodičovské dovolené).
Termín dovolené určuje zaměstnavatel - je na něm, zda Vám vyhoví v uvedeném termínu. Pokud by nechtěl vyhovět, tak by Vám nejspíš ani neplacené volno neposkytl.
Dobrý den,
měla bych dotaz, 12.9. mi skončila MD, teprve až 6.10. jsem požádala zaměstnavatele o dovolenou i jsem poslala informaci, o tom že žádám o RD do 3let věku dítěte (poslala jsem to jěště před uzavřením výplat).
Chtěla bych se zeptat, zda mám nárok na celou dovolenou?
nikde se mi nepodařilo dohledat, dokdy je potřeba zažádat o tuto dovolenou. Je tato doba ohlášení upravena zákonem?
děkuji Vám,
Dobrý den, a od 13. 9. do 6. 10. jste dělala co? Do práce jste nechodila, dovolenou jste nečerpala, rodičovskou dovolenou jste nečerpala?
A jak se to objevilo ve výplatě za říjen?
Zřejmě Vám dovolenou v září nevykázali (a proto se ptáte).
"Doba ohlášení" v zákoně uvedena není, ale logicky by to mělo být před nástupem.
§217 (5) "Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené,je zaměstnavatel povinen jejich žádosti vyhovět."
A co Vám řekl zaměstnavatel?
Dobrý den,
bohužel říjnovou výplatní pásku nemám k dispozici, jako jediná mi chybí, ale dovolená vyplacena nebyla.
5.11. jsem podala žádost o poskytnutí RD na odboru státní soc podpory, takže v době od 13.9.-6.10. jsem byla na RD, předpokládám.
Vyjádření zaměstnavatele:
Tak situace je taková, že jsme Vás ke dni 13.9.2008 převedli po ukončení MD do stavu Rodičovská dovolená, přičemž vybrat dovolenou, na kterou máte nárok, lze tak pouze po řádném ukončení Rodičovské dovolené.
Co se týče žádosti o poskytnutí dovolené, bezprostředně následující na skončení Mat.dovolené (které musíme ze zákona vyhovět), tak o tu je nutné zažádat zaměstnavatele nejpozději do ukončení MD, což se ve Vašem případě nestalo.
----
Ale pořád nějak nechápu proč mi dovolenou zaměstn. nemůže poskytnout, kdž jsem požádala bezprostředně po skončení MD a ještě před uděláním výplat
a pokud v zákoně není nikde udáno před skončením tak nějak pořád nechápu proč to nejde ?
Co si o tom myslíte Vy?
děkuji za Váš čas a názor
Můj názor: ztotožňuji se s odpovědí zaměstnavatele "tak o tu je nutné zažádat zaměstnavatele nejpozději do ukončení MD, což se ve Vašem případě nestalo."
Pokud uvádíte:
"5.11. jsem podala žádost o poskytnutí RD na odboru státní soc podpory, takže v době od 13.9.-6.10. jsem byla na RD, předpokládám." je zřejmé, že zaměňujete rodičovskou dovolenou a rodičovský příspěvek.
Tedy jste udělala chybu.
OK, děkuji za odpověď
máte pravdu motám rodičovskou dovolenou za rodičovský příspěvek - omlouvám se
ale stejně nechápu, když nikde není přesně definováno (zákonem), že se o dovolenou musí zažádat před ukončením MD, že je toto požadováno
Když v zákoně se uvádí ... §217 (5) "Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené,je zaměstnavatel povinen jejich žádosti vyhovět."
Nechápu zde výraz bezprostředně
Také mi není jasná ještě jedna věc, pokud jsem zažádala o vyčerpání dovolené ve stejný den, jako o rodičovskou dovolenou, tak proč zaměstnavatel rodičovskou dovolenou uznal? I když žádost nebyla odeslána před ukončením MD ?
hezký večer,
TP
Dobrý den,
"aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené" znamená, že jeden den skončí mateřská dovolená a hned následující (pracovní) den začne dovolená.
"Proč zaměstnavatel rodičovskou dovolenou uznal?"
A co měl tedy dělat, když jste nenastoupila do práce? Měl Vám psát neomluvenou absenci?
Dobrý den,
Bohužel jsem zameškala podání žádosti o čerpání dovolené při ukončení mateřské dovolené (skončila 13.4.2008) a nyní jsem již na rodičovské dovolené. Chtěla bych se zeptat, zda mohu žádat tedy aspoň o dovolenou pro tento rok krácenou o RD (tedy dovolenou do března 2008), jestli to dobře chápu ze zákona? Pokud ano, má zaměstnavatel povinnost tuto krácenou dovolenou vyplatit nebo může požadovat čerpání až po RD (končí v dalším roce, ale bude navazovat opět na MD) a jakým způsobem?
Děkuji za radu.
Dobrý den, dovolená se neproplácí (s výjimkou skončení PP). Podle §218/3 musí zaměstnavatel určit čerpání dovolené po skončení RD.
Dobrý den,
naše zaměstnankyně čerpá PPM do 27.10.2008 včetně. Požádala si o čerpání ŘD bezprostředně po PPM, avšak první den ŘD připadá díky svátku 28.10.2008 na 29.10.2008. Nálež zaměstnankyni náhrada mzdy za svátek 28.10.2008?
Děkuji
Dobrý den, je to den, kdy měla nastoupit do práce. Z důvodu svátku však nemohla práci vykonat, proto ji za tento den náhrada mzdy náleží.
Dobrý den,
naše zaměstnankyně čerpá PPM do 8. 10. 2009, od 9. 10. 2009 požádala o čerpání ŘD. 28. 10. 2009 byl svátek, jakou formou vykázat nebo hradit tento den?
Za odpověď děkuji
Jako v předchozím dotazu, tedy jako u ostatních pracovníků náhradou mzdy ve výši průměrného výdělku.
Dobrý den,
prosím o radu. Za týden nastupuju na mateřskou dovolenou. Musim před nástupme na mateřskou dovolenou žádat o dovolenou na zotavenou, nebo ji dostanu automaticky?
Děkuji za vyřízení
Menčíková Jana
Dobrý den, není vůbec nutné, abyste si nějakou dovolenou čerpala ani Vám ji nikdo automaticky dávat nebude. Pokud nastoupíte z práce rovnou na MD, pak Vám dovolená zůstává. A je vhodné požádat o její čerpání ihned po skončení MD. Pak ji totiž vyčerpáte (bude Vám proplacena) bez toho, že by se krátila. Pokud si ji necháte na dobu až po skončení RD, pak se Vám již bude s ohledem na dobu RD krátit.
Pokud máte na mysli řádnou dovolenou po mateřské dovolené, tak o tu musíe požádat nejpozději před ukončení peněnžité pomoci v mateřství a měla byste ji čerpat bezprostředně po ukončení mateřské. V opačném případě se Vám bude za rodičovskou dovolenou řádná dovolená krátit a nárok na ni budete mít až po ukončení rodičovské dovolené.
Skoro celé těhotenství jsem měla pracovní neschopnost.Pak jsem nastoupila na mateřskou dovolenou,která mi končí 30.10.2008.Mám nárok na proplacení dovolené?Ve výplatní pásce jsem měla uvedeno 23 dní.
Nemáte. Požádejte o její čerpání tak, aby navazovalo na konec MD. Zaměstnavatel je povinen Vám ji dát. Teprve pak Vám účetní dovolenou proplatí.
Dne 1.7.2008 mi skončila MD a od 2.7.2008 jsem požádala zaměstnavatele o poskytnutí řádné dovolené v plné výši. Tento na mou žádost nereagoval ani neposlal náhradu mzdy s tím související. Předpokládám,že termín "poskytnutí dovolené" znamená,že dostanu náhradu mzdy,jako kdybych čerpala dovolenou v průběhu pracovního roku.Je tato úvaha správná? Po dobu čerpání řádné dovolené mám nárok na rodičovský příspěvek nebo musím rodičovskou dovolenou přerušit? Nerada bych,aby se mi díky těmto prodlevám nárok na dovolenou krátil,protože jsem požádala již 16.6.2008 a zatím se ze strany zaměstnavatele nic neděje.Děkuji, Marie Čečáková
Dobrý den, RP běží dál, u "čerpání" dovolené jde spíše o formální čerpání, přičemž podstatné je, že by jste měla dostat náhradu mzdy za dobu dovolené. Účetní ji tedy odepíše jako vyčerpanou a vyplatí Vám náhradu. Pokud zaměstnavatel nesplní svou povinnost umožnit Vám na Vaši žádost čerpat dovolenou v návaznosti na MD a před RD (§217/5 ZP), pak ho upozorněte, že jedná v rozporu se ZP a je možné dát podnět inspektorátu práce.
Zaměstnankyně je již 3 rokyna RP. V roce ě005 ji byla proplacena ŘD v délce 13,5 dme za rok 2004. V letošním roce po mě požaduje proplatit dovolenou za rok 2007, prý to některé firmy dělají svým zaměstnankyním. Má na to ze zákona právo. Ale kde to jsme, aby byla 3 roky doma, brala příspěvek aještě chtěla po mně proplatit dovolenou. To můžu rovnou zavřít krám, protožemám momentálně 3 pracovnice ma RP. Nevím, jak jí vysvětlit, že nemá odpracováno 60 dní a tudíž nemá nárok na proplacení ŘD. Nebo nemám pravdu? Děkuji za odpověď
Dobrý den, tak to stanoví §212. Jestliže neodpracovala 60 dnů, pak jí nárok na dovolenou nevznikl.A pokud to není schopná pochopit, tak za to odpovědnost nenesete. Pro úplnost uvádím, že jako odpracovaná doba se počítá i čerpání mateřské dovolené a řádné dovolené, ale nikoliv rodičovské dovolené (RD). Jestliže tedy celý rok 2007 čerpala RD, pak nárok nemá.
Dobrý den,
mám následující dotaz.Od 1.3.2007 jsem byla na nemocenské a 31.7.2007 jsem nastoupila mateřskou dovolenou.Ta mi skončila 11.2.2008.Na kolik dní dovolené mám nárok za rok 2007 /žádnou jsem nečerpala/ a příp. za rok 2008. Pokud jsem měla ještě nevyčerpanou dovolenou za rok 2006, zůstal nárok zachován?
Děkuji Iveta V.
Dobrý den, na počet dnů dovolené se informujte u Vaší mzdové účetní, mzdové účetnictví není předmětem této poradny. Dovolená za rok 2007 se Vám bude krátit za dobu nemoci, za dobu MD však nikoliv. Jestliže jste nevyčerpala dovolenou za rok 2006, protože Vám ji zaměstnavatel nemohl určit z důvodu nemoci a MD, pak by Vám měl umožnit její vyčerpání po skončení rodičovské dovolené (§218 ZP).
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com