Povinné ručení - fórum

Kategorie: Občanské právo / Pojištění

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

rada

pavel kolouch, 10.05.2012 17:33:42

dobrý den dnes do firmy přišla zprava že jsem naboural auto ciziho člověka ač si toho nejsem vědom.zajimalo by mne jak se mam zachovat.sice by vše hradila firma poněvadž je to její auto ale mne jde o to že ja to nechci uznat z duvodu že si toho nejsem vědom.Mohlo by pak dojuít na to že bych mohl být obžalovaný z toho že jsem ujel od nehody.jak mam postupovat děkuji

Nezaplacené povinné ručení

Denisa, 25.02.2012 14:29:42

Dobrý den, povinné ručení řádně platíme, ale měnili jsme pojišťovnu. Ke dni 18.2.2012 jsme dali u jedné výpověď a zapomněli jsme včas založit nové, to máme platné až od 23.2.2012. Hrozí nám nějaké sankce za 5 dnů bez PR? Máme to někam jít doplatit?
Děkuji
Denisa

Povinné ručení

Aleš Drahotušský, 05.01.2012 12:45:10

Dobrý den,
zajímalo by mě, jestli nemáte někdo zkušenost s touto situací. nechali jsme v roce 2008 sešrotovatauto. Z registru jsme hoodepsali az v roce 2009. Zůstala nám povinnost platit povinné ručení nebo poplatek ČKP za rok 2009?
Logicky auto neexistuje, takže je zbytečné platit, ale podle zákona platit asi musíme.
Co vy na to?

povinné ručení - promlčecí lhůta?

Libor Čech, 30.11.2011 15:33:03

Dobrý den,

přišel mi dopis od CAV s.r.o., že dlužím za nezaplacené pojistné (KOOP pojišťovna) za období 21.12.2005 - 19.4.2006, kdy byla smlouva ukončena.

Nepamatuji si už jak to bylo a proto jsem chtěl od nového věřitele (CAV) scan smlouvy. A ti mi ho na email poslali.

Otázka tedy zní: Mám jim odpovědět, že nebudu platit pojistné které je staré skoro 6 let? A promlčecí lhuta je 3 roky?

Prosím poraďte jesti bude tako reakce správná.

Děkuji

pojistná událost

Markéta , 28.09.2011 20:42:21

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jak postupovat...
Minulý rok dne 11.4.2010 jsem zaparkovala v odstavném pruhu své auto Renault,odešla na autoburzu a po cca půl hodině slyšela hasiče a tak jsem vyšla ven z autoburzy a zjistila,že auto,které stálo předemnou hoří a hoří i mé auto.
Byla přivolána policie,hasiči atd .

Z policejní zprávy plyne,že požár přešel z octavie na mé auto kdy přední strana po čelní sklo je celá shořelá a likvidátor uvedl,že auto již je neopravitelné.Požár vznikl kdy nejspíš někdo odhodil nedopalek cigarety pod auto kde nejspíš bylo trochu benzínu ....Pachatel je tudíž neznámý a proto pojištovna uzavřela pojistnou událost s tím,že došlo k zavinění cizí osobou.Můžu se domáhat škody po vlastníkovi auta od kterého začlo hořet i mé?Jedná se o škodu cca 60tis.
Děkuji za odpověd

Jak se bránit vydírání značkovým servisem ?

František Pokorný, 20.04.2011 21:35:16

Při dopravní nehodě jsem byl poškozen.
Vozidlo již není v záruce, ale je udržované, lze říci jako nové a vztahuje se na něj záruka 12 let na prorezavění, za předpokladu, že bude opravováno ve značkovém servisu. Nechci o tuto záruku přijít a proto jsem si nechat opravit vozidlo ve značkovém servisu. Pojišťovna je ochotna škodu uhradit, ale servisu to nestačí. Zavázal jsem se, že případný rozdíl uhradím, ale servisu ani to nestačí a chce, předpokládaný rozsah poškození před pojišťovnou zatajit, s tím, abych ho pak uhradil jen já na svoje náklady. Pokud nebudu souhlasit vyčíslí škodu tak, že ji pojišťovna již nebude ochotna hradit a vyřeší škodní událost tzv. Totální škodou a tím prodělám daleko víc. Vyplatí mi tak jen tabulkový odhad vozidla, nebo rozdíl mezi cenou vraku a odhadem, což vzhledem k nevelkému poškození vozidla bude jen zanedbatelná částka, za kterou již vozidlo neopravím.
Servis přestože přijal vozidlo do opravny, odmítá ho opravovat pokud s tímto jeho návrhem nebu

Povinné ručení

Hana Kubenková, 22.11.2010 14:31:47

Dobrý den, prosím o radu. Manžel v červnu tohoto roku naboural při dobržďování na křižovatce firemní auto Ford Tranzit, svojí vinu uznal, případ řešila policie, vše nahlásil své pojišťovně - Česká pojišťovna, a.s. Po dvou měsících přišlo vyrozumění, že škoda byla uhrazena a případ je vyřešen. Dnes mu přišel dopis od soudu a platební rozkaz, ve kterém poškozený vyžaduje zaplacení rozdílu, který vznikl v jejich skutečných nákladech a plněním od pojišťovny, penále do června a nákladů soudního řízení. Manžel o žádném řízení, a o tom, že je žalovaný nebyl vůbec vyrozuměn, takže co teď. Neměla by firma spíše žalovat pojišťovnu? Prosím o radu, jak postupovat.
Díky Kubenková H.

Re: Povinné ručení

Lenka Říčná, 12.04.2011 10:13:10

Dobrý den, chtěla bych uzavřít povinné ručení přes internet. Proto bych se ráda zeptala, na co si dát pozor. Jedná se o společnost Alianz, u které už mám zřízené pojištění nemovitosti, takže k nim důvěru mám. Ovšem přece jenom přes internet mám trošku obavy. Vyplňuje se to tady http://www.allianzdirect.cz/povinne-ruceni-havarijni-pojisteni/povinne-ruceni.html tak jestli s tím máte někdo zkušenosti, prosím odpovězte mi. Děkuji Vám.

Jiří Suchan, 23.01.2012 22:44:35

Dobrý den, zákonné pojištění pro škody způsobené provozem motorového vozidla, zkráceně povinné ručení, slouží k tomu, aby z něj byly hrazeny VEŠKERÉ škody tímto vozidlem způsobené. Tedy do výše, kterou povinné ručení kryje. To je částka většinou udávaná v desítkách miliónů korun - 10, 35, 70 miliónů apod. (Určující částku najdete ve smlouvě). Ve Vašem případě je tato částka irelevantní, protože se jedná s největší pravděpodobností řádově o desetitisíce, maximálně statisíce kč. Zkráceně: pochybení je na straně ČP. Manžel řádně zaplatil své pojištění a pojišťovna je povinná vyplatit pojistné plnění v plné výši. Doporučení: obraťte se na ČKP(Česká kancelář pojistitelů), v dalším kroku na soud.

Likvidace škodné události

Ladislav Kracík, 17.05.2010 17:17:25

Dobrý den,asi před 14 dny mi jeden mimopražský řidič zasunul zadek mé Octavie o 50cm a dnes jsem dostal od pojišťovny 31 000 Kč,což mi vzhledem k tomu,že likvidátor co auto fotil tuto bouračku hodnotil na totální škodu tudíš by pojišťovna měla vyplatit hodnotu vozu na trhu což je minimálně 67-73 000 Kč auto je 1.9 TDI rok výroby 12 měsíc 1998 tak že skoro jako 1999 tudíš 11 let,má klimu,tažné zařízení,okna i zrcátka komplet v elektrice..Auto navíc potřebuji k práci jako řidič,pojištovna se zavázala zaplatit cenu za pujčené vozidlo pokud mohu dokázat,že auto potřebuji k práci,což jako řidič smluvní přepravy osob potřebuji.Můžete prosím někdo poradit jak postupovat a jaká je šance na úspěch?
Ps:Jen pro představu,obě zad.světla zničená,nárazník a výztuha,celá levá str.zadní části vozu posunuta,tudíš na rovnací stolici,dá se to vidět i na levých bočních dveří,že spára je znatelně zmenšená oproti druhé straně,poškozené páté dveře,samozřejmě dno kde je rezeva také.

S pozdravem Kracík

Re: Likvidace škodné události

Petr Dvořák, 12.10.2010 21:25:18

Dobrý den ,
Jak jistě víte, blíží se období, kdy většina lidí řeší otázku ohledně povinného ručení. Každý chce samozřejmě mít svoje povinné ručení co nejvýhodnější a nejlevnější. A právě v tomto vám může pomoci tento skvělý odkaz. Zde, http://pojisteni.cz po vyplnění jednoduchého formuláře kam zadáte údaje svého auta, si zjistíte, jaké povinné ručení je právě pro vás to pravé. Někdy to můžou být i značné částky. Vyplnění je samozřejmě zcela zdarma a jen pro vaši informaci. Mně,člověku v invalidním důchodu to velmi pomohlo a sem rád že jsem takovýto formulář našel. Je to super! A proto sem dávám tento odkaz aby jste měli tu možnost co jsem měl já i Vy. Vřele doporučuji.

Re: Likvidace škodné události

Michal Novotný, 23.10.2010 15:52:04

V tomto případě dost pochybuji že Vás pojišťovna přizná více. Neuvedl jste u jaké jste pojišťovny, což je škoda. Já před necelým rokem přešel ke Slavii (slavia pojišťovna), jelikož mi vycházela nejlevněji a podmínky jsou oproti minulé taky lepší. Zatím jsem tedy bez nehody, takže nevím jak by byla schopná řešit problém. Každopádně bych se v tomhle případě porozhlédl po jiné pojišťovně. Chce si to podrobně přečíst podmínky a hledat co možná nejlevnější cenu, protože se opravdu hrozně liší. Zkuste tento web, který už tu několikrát byl http://pojisteni.cz

Zdraví Michal

Až 70 % sleva na povinné ručení

Tomas Obadal, 02.04.2010 13:56:00

Dobrý den, pokud potřebujete zjistit nejlevnějši povinné ručení tak to můžete zde http://jdem.cz/ee4s3 nebo http://opq.cz/113 a v neposlední řadě zde http://www.ipojisteni.cz/porovnani-povinne-ruceni/?a_aid=4af29f657415f&a_bid=adrian vše je zcela zdarma a tím že vyplníte se k ničemu nezavazujete, zjistíte pouze informace, které povinné ručení je nejlepší přímo pro vása následně je možnost pořízení. Výhody této metody jsou určité slevy, které dosahují až výše 70 %. Děkujeme

A co tohle?

Petr Káraný, 31.05.2010 11:56:56

Nemáte náhodou někdo zkušenosti s tím, jakým způsobem vyřizuje plnění http://www.csobpoj.cz/produkty/pojisteni-vozidel/povinne-ruceni.htm ČSOB?

Re: Až 70 % sleva na povinné ručení

Petr Holas, 05.02.2011 14:11:50

Já mám dobrou zkušenost s jinou stánkou na povinné ručení a sice http://www.pojisteni.cz je tam i poradna povinného ručení pro specifické případy..

2x zaplacené pojistné plnění

Lenka Glatterová, 19.01.2010 20:27:25

Dobrý den!
Stala se mi následující věc. Přítel měl s mým autem nehodu a byl veden jako poškozený. Pojišťovna viníka mě kontaktovala a já jí poskytla veškeré informace. Zárověň jsem měla uzavřené havarijní pojištění u své pojišťovny a ta zajistila odtažení vraku a dokonce i prodej vraku a poslala mi pojistné plnění. Myslela jsem, že je to vyřešené a že si to bude u pojišťovny viníka sama vymáhat. Po měsíci mi ale přišel dopis, od pojišťovny viníka, že to dořešili a pošlou mi peníze na účet. Co mám dělat? Která poj. to měla hradit? Které to mám já vrátit?

Prokazování pojistné události na základě svědectví očitých svědků

Vladimír Doležal, 26.12.2009 19:19:22

Dobrý den,

na konci srpna mě na dálnici škrábnul řidič, který z místa nehody ujel. Nehodě byli přítomni 2 svědci a podle registrační značky viníka bylo vše nahlášeno jeho pojišťovně včetně kontaktů na svědky události. Vzhledem k nízké škodě Policie k případu přivolána nebyla. Pojišťovna písemně kontaktovala klienta (vietnamské národnosti), ale ten na její opětovné výzvy k vysvětlení situace nereaguje a bez jeho vyjádření odmítá pojišťovna vzniklou škodu na mém voze uhradit.

Mám právo trvat na plnění pojistné události i bez vyjádření viníka (jen na základě čestného prohlášení dvou svědků události)?

Děkuji za odpověď

Vladimír Doležal

Úhrada právních nákladů

Jiřina Jirešová, 28.08.2009 13:26:53

Dobrý den,
obracím se na Vás s poněkud neobvyklým problémem. V červnu 2009 jsem způsobila malou dopravní nehodu, pouze hmotné škody, byl sepsán protokol o škodě za přítomnosti Policie ČR. Způsobenou škodu jsem osobně, hned následující den, nahlásila na pojišťovnu a ta byla poškozené osobě uhrazena v plné výši z mého povinného ručení. Nyní, po 2 měsících, jsem obdržela dopis z právní kanceláře, kde jsem vyzvána k úhradě cca 16000 Kč za právní služby poskytnuté poškozené osobě. Nevím, zda mám tuto částku uhradit, protože pojišťovna ji proplatit odmítla a já jsem si žádné právní služby neobjednala a nevěděla jsem o nich. Podotýkám, že vyřízení pojistné události proběhlo bez problémů a prodlevy a s pojišťovnou jsem jednala já jako jejich klient.
Předem děkuji za odpověď.
Bc. Jiřina Jirešová

Re: Úhrada právních nákladů

Martin Pokorný, 04.11.2010 08:02:37

Dobrý den,
chtěl bych se Vás optat na Váš názor a jak mám v této věci reagovat a postupovat.Asi před měsícem jsem způsobil se svým nákladním vozem dopravní nehodu,když jsem nedobrzdil a narazil do předemnou stojícího vozidla. Nikomu se nic nestalo,já jsem uznal svoji chybu a s poškozeným řidičem jsme se domluvili,že škoda nepřesahuje 100000 Kč (havarován zadní blatník a kus nárazníku) a policii volat nebudeme. Obě vozidla byla v tp zapsána na nás majitele a u obou bylo uhrazeno povinné ručení. Pojištovna zaplatila škodu cca 185000 Kč poškozenému, ale teď mi přišel doporučený dopis,že chce celou škodu po mně vymáhat !!!

ČKP

Zdenek Simanek, 05.08.2009 09:56:29

Dobrý den .

Mám na sebe evidované auto které již neexistuje ( bylo rozebráno na díly asi před rokem ) poslední STK
skončila 05.1995 auto jsem
neodhlásil . Při stěhováni do jiného okresu jsem ztratil velký technický průkaz ( mám malý techničák a SPZ ). Po novém roce jsem uzavřel krátkodobou pojistku ( která je již neplatná) že auto odhlásím ale ve starém okresu kde je auto evidováno my ho odhlásit nechtějí protože tam nepatřím podle bydliště v novém mi ho neodhlásí protože nemám vel.tech.pr. a k vystavení nového chtějí vidět auto že existuje. Teď mi přišel dopis od ČKP že mám zaplatit za dva měsíce co se s tím dá
dělat?

Autonehoda

David Přibyl, 22.03.2009 13:27:51

Dobrý den, jsem majitelem 2 aut na kterých mám povinné ručení. Mám prosím vás nárok na úhradu v případě, že v mém 2 autě seděla moje dcera, která nabourala do mého 1 auta ve kterém jsem seděl já?
Moje dcera má stejné příjmení kdyby to náhodou hrálo roli
Děkuji

náhrada škody kolemjedoucího

Tomáš, 20.03.2009 11:00:33

Dobrý den,
při dopravní nehodě jsem pomáhal se záchranou lidských životů. Nebyl jsem ani viníkem ani účastníkem, prostě jsem jel kolem a zákonná povinnost mi ukládá poskytnout 1. pomoc. Rád bych se zeptal, jestli je možné požadovat náhradu škody z povinného ručení viníka dopravní nehody (či jinak) např. za na zničený oblek (nosítka ze saka), potřísněné autosedačky od krve při transportu raněných do nemocnice, upotřebená autolékarnička atp.
Děkuji za odpověď.

Příspěvek do garančního fondu ČKP

Pavel Hospůdka, 18.03.2009 18:12:09

Dobrý den,prosím o radu jak postupovat.Osobní automobil jsem odhlásil v listopadu 1998 na konkrétní osobu i s uvedeným rodným číslem této osoby.Hned na to jsem zrušil povinné ručení.V té době stačilo čestné prohlášení o prodeji jiné osobě.Kupní smlouva neexistuje.Tato osoba měla auto do 10 dní přihlásit a tuto povinnost nesplnila.Auto je nyní v polopřevodu a stále vedeno v mém registru.Jak mám postupovat abych se vyhnul postihu.Děkuji

Povinne ruceni po zemrelem

Dana Vcelakova, 25.02.2009 00:09:19

Dobry den, potrebovala bych znat Vas nazor na nasledujici problem.
V zari 2007 zemrel vlastnik a provozovatel vozidla, ktery mel sjednano povinne ruceni. Pak se pres rok tahlo dedicke rizeni. V tomto obdobi se auto neuzivalo, nebot bylo soucasti dedickeho rizeni. Auto bylo stare, melo proslou technickou kontrolu, ale bohuzel se nedalo odhlasit, protoze bylo soucasti dedickeho rizeni. Dedictvi se uzavrelo az v listopadu 2008. Pojistovna ted pozaduje uhrazeni dluzneho pojistneho za povinne ruceni az do dnesni doby. Je postup pojistovny spravny? Pokud by se napriklad dedicke rizeni tahlo 10 let byla by pojistovna opravnena pozadovat dluzne pojistne po tom, kdo auto podedil za celych 10 let?
Predem dekuji za Vasi odpoved Vcelakova

Lhůta šetření

Jakub Nový, 31.01.2009 20:00:26

Dobrý den,
mám jen jeden jednoduchý dotaz nikde to nemůžu vyhledat.Kolik dní má obec s rozšířenou působností na vyřešení dopravní nehody ve správnbím řízení. Onen úřad mi zdělil, že bud uznám svoji vinu nebo, že přijdu na řadu až za 2-3 měsíce. Když to nebudu brát jako vydírání tak mi to s předešlím 1 měsíčním (ne)vyšetřováním policie připadá jako dobrý vtip. Děkuji za odpověd.

nehoda zpusobena nepojistenym automobilem

Jarda Lichy, 21.01.2009 21:20:14

Dobrý Den,
v roce 2004 jsem v listopadu koupil auto, predchozi majitel ho odhlasil na mou osobu a zrusil pojisteni. Ja ho v zapeti daroval, tudiz jsem ho ani neprihlasli ani nepojistil. Obdarovany byl o nepojisteni a neprihlaseni informovan. Mezitim co obstaraval potrebne dokumenty k opetnemu prihlaseni zpusobil dopravni nehodu ,pri ktere zesnul. Nyni po me CKP vymaha castku, kterou uhradila pojistovnam ostatnich pasazeru nebo dokument popirajici me vlastnicke pravo na automobil.
Jediným dokumentem, který mam je cestne prohlaseni o darovani zesnulemu, ktere jsem sepsal po nehode na registru vozidel. Dale mam jedině svedectvi rodicu zesnuleho o tom, ze obdarovany mel automobil ve svem vlastnictvi. Darovani mi take muze dosvecit puvodni majitele, ktery u darovani byl pritomen.
Nevim, ale co mam podniknot dal?

pojistné nehody bez policie

jana mejvaldová, 20.01.2009 19:45:01

jak postupovat,když syn jel rovně městem a náhle mu do cesty vjel důchodce bez blinkru,který parkoval u chodníku. Syn brzdil,ale škrábnul dveře jeho vozu.Důchodce uznal,že nehodu způsobil,policii nevolali a odjeli.Po týdnu mi přišla zpráva z pojišťovny,že mě důchodce označil za viníka a žádá náhradu škody.

Kdo zaplatí povinné ručení?

Tomáš Juračka, 14.01.2009 21:50:45

Dobrý den, rád bych Vás požádal o radu. Vlastnil jsem automobil, který jsem po nehode poškozený už neopravoval. Auto jsem dal zvrakovat a doklady jsem nabídl přes inzerát. Jeden pán měl o auto zájem. Dohodli jsme se po telefonu,že auto odhlásím a předpřihlásím na něj a tak jsem také udělal. Na dobírku jsem mu poslal doklady od vozidla i registrační SPZ, jenže on si zásilku nevyzvedl a dále už ani nereagoval na telefony a urgence k vyzvednutí. Takže auto je v kovošrotu, doklady a SPZ mám doma, ale auto už je odhlášené a předpřihlášené na něj. Kdo tedy musí zaplatit povinné ručení, popřípadě jak mám postupovat dále. Mnohokráte děkuji za Vaši radu, hezký den.

Re: Kdo zaplatí povinné ručení?

Petr Dvořák, 12.10.2010 21:22:14

Dobrý den ,
Jak jistě víte, blíží se období, kdy většina lidí řeší otázku ohledně povinného ručení. Každý chce samozřejmě mít svoje povinné ručení co nejvýhodnější a nejlevnější. A právě v tomto vám může pomoci tento skvělý odkaz. Zde, http://pojisteni.cz po vyplnění jednoduchého formuláře kam zadáte údaje svého auta, si zjistíte, jaké povinné ručení je právě pro vás to pravé. Někdy to můžou být i značné částky. Vyplnění je samozřejmě zcela zdarma a jen pro vaši informaci. Mně,člověku v invalidním důchodu to velmi pomohlo a sem rád že jsem takovýto formulář našel. Je to super! A proto sem dávám tento odkaz aby jste měli tu možnost co jsem měl já i Vy. Vřele doporučuji.

určení vlastníka vozidla

Antonín Sova, 09.01.2009 10:35:22

Dobrý den, potřebuji zjistit,co má přednost v určení vlastníka vozidla: zápis v registru vozidel (velký TP) nebo kupní smlouva? Děkuji

Re: určení vlastníka vozidla

nespokojený úředník, 04.02.2011 13:19:13

zápis v registru vozidel jen něco deklaruje, ale nezakládá ani nemění vlastnické vztahy, takže rozhodující je skutečný vlastník, který nemusí být z různých důvodů zapsán v registru vozidel, ale který je schopen doložit vlastnictví k vozidlu, například platnou kup smlouvou

pojištění

petr čech, 30.12.2008 11:12:43

Prosím vás.Zajímalo by mě kdo je povinen platit povinné ručení vozidla při koupi na leasing.Ja jsem držitel a leasingová společnost je vlastnikem vozidla.Děkuji za odpověď.

neproplacení pojistné události

Josef Biňovský, 26.11.2008 18:23:44

Dobrý den.Prosím o radu,jak postupovat v případě pojistné události z povinného ručení viníka,která nám pojišťovnou nebyla uhrazena s odůvodněnim,že viník nehody nesouhlasí se zaviněním.Stalo se toto:Z před námi jedoucího nákladního vozu nám kámen poškodil přední sklo.Řidič zprvu svou vinu uznal,napsal nám svou adresu a číslo pojištění,policie volána nebyla,svědkem byl jen rodinný příslušník z naší strany,tohoto svědka pojištovna vůbec neakceptovala.Mám nějakou šanci získat své peníze od viníka,nebo pojišťovny zpět /cca.8000kč za za výměnu skla/? Děkuji za odpověď Biňovský.

neplnění pojišťovnou

Josef Holoubek, 23.11.2008 18:43:06

Dobrý den,
prosím poradit nebo sdělit možnost vymáhání poskytnutého plnění resp. neplnění pojistné události pojišťovnou. Nebyl jsem viníkem nehody, ale bohužel jejím zúčastněným.Pojistná událost byla tedy hrazena z povinného ručení viníka. Servis za opravu účtoval pojišťovně 106 787 Kč (s DPH), ale bylo mu uhrazeno pouze 89 894 Kč. Zbytek, tj cca 17 000 Kč jsem musel uhradit já, takže jsem si musel vlastní automobil vlastně ze servisu "vykoupit", protože by mi jinak nebyl vydán.Krácení pojišťovnou bylo údajně z důvodu započítané amortizace vozu (rok výroby a uvedení do provozu 2002),přestože jsem při zadání opravy souhlasil s použitím dílů z druhovýroby. Sám jsem pojištěn u jiné pojišťovny než viník nehody a to i havarijně. Její makléř ale nejeví ochotu mi v tomto poradit.
Nepřipadá mi správné, že k tomuto vůbec může dojít a účastník (ne viník) nehody má vůbec něco hradit.
Předem děkuji za Vaši odpověď.

Josef Holoubek

Re: neplnění pojišťovnou

Mgr. Oldřich Topka, 24.11.2008 10:38:10

Dobrý den, to je u pojišťoven vcelku obvyklá věc, že nehradí škodu celou, ale odvolávají se na opotřebení vozu a tím pojištěnému vznikne spoluúčast na opravě, i když se domníval, že škoda bude hrazena celá. To je ovšem dobré si ověřit před uzavřením pojistky, při plnění škody je již pozdě. Předpokládám, že pojišťovna má celou věc dobře právně ošetřenou a pokud byste se rozhodl jejich postup nějak napadat, pak by soud po zkoumání pojistné smlouvy a podmínek dospěl k závěru, že pojišťovna postupovala v souladu s tím, co jste si odsouhlasili podpisem smlouvy (tím jste souhlasil i s pojišťovacími podmínkami). Jestli ovšem trváte na tom, že se chcete bránit a pojišťovna (nebo makléř) s Vámi věc neřeší, nezbývá nic jiného než podat žalobu.

martin loub, 26.11.2008 17:01:59

Mám stejnou zkusenost a žaloba je k ničemu ,z pojistovny vinika nic nevysoudís a jen utratis zbytecne penize,Tyto opravy jsou tabulkovou cenou a amortizaci vozidla dany a pojistovny maji sve smernice. tuto cast nevysoudis ani obcansko pravni cestou. tedy jedina moznost je uplatnit nevyplacenou cast pojisteni vinikem ze svého havarijniho pojisteni ,tam by jsi se mohl dovolat aspon casti neuhrazene skody. ale na ridici (vinikovy)si nic nevemes a ani na jeho pojistovne ,protoze povine ruceni ze zakona je dano, ze se hradi skody zpusobenee provozem vozidla a to i na zdravý (amortizace je u vsech pojistoven),tedy jedine s pojistovnou vinika, a ta nic vic nez ji urcuji tabulky nevyplati. Amortizace je k tomu aby kdyz si opravis auto stare 10 let a das na ne po bourace nove dily, a pojistovna by ti zaplatila celou opravu tedy nové soucastky ,tak by dochazelo k obahacovani a zvysovani ceny stareho vozidla. takze ve finale by toho lidi zneuzivaly a delali by nehody umyslne.

martin loub, 26.11.2008 17:13:19

a jinak si precti tento clanek a i ten prvni dil

http://www.autoweb.cz/pravni-poradna-bezplatna/nahrada-skody-pri-dopravni-nehode-cast-2/1895

pojištění

Martin Kobrle, 20.11.2008 18:37:33

Potřebuji poradit,nechal jsem ne příliš známému kamarádovi auto na díly, slíbil mi ekol. likvidaci,ale slehla se po něm zem,auto před mými očima rozebral, takže stoprocentně neexistuje,mám papíry a jednu dop.značku,bez ekolog.likvidace ho však nemohu odepsat,nechci platit v podstatě doživotně povinné ručení na auto,které neexistuje,co mám prosím dělat.Děkuji Martin Kobrle

Re: pojištění

Mgr. Oldřich Topka, 24.11.2008 10:40:57

Dobrý den, podnikat právní kroky vůči osobě, která Vám měla potvrzení vydat sice lze, ale bude to na dlouhou dobu. Doporučuji konzultaci na oddělení evidence vozidel, kde by Vám mohli nastínit, jak tuto věc řešit. Pokud to jinak nepůjde, budete skutečně muset domáhat se potvrzení od toho, kdo Vám ho slíbil (jestli ovšem vůbec takové potvrzení vydávat může).

povinne ruceni

martin loub, 18.11.2008 18:04:50

Dobrý den
Byl jsem vinnikem pri nehode zpusebene mnou a to služebním autem,poskytl jsem polici pojistku povinneho ruceni firmy vedene u ceské pojistovny. poskozená mela koupené auto s bazaru asi 2 mesíce. bazar ji doporucil jejich servis neautorizovany ceskou pojistovnou. tento servis zauctoval pojistovne za opravu 74 000, ale bylo mu vyplaceno pojistovnou jen 52000,00 a zbytek pozaduje po me .jako po osobe. ale pojistka je prece na firmu a po ní b y mela zádat uhradu skody. ptám se tedy může pri neuhrazení firmou zádat castku po me? "v obcansko pravním rizení" jako po osobe která vuz ridila, presto ze jsem byl v pracovni dobe? ps: tato firma je v insolvencním rizeni takze je dost nemozne ze tu castku dostane. prosím poradte zda me muze žalovat jako ridice s ohledem na dobu nehody a to ze to bylo sluzebni vozidlo vedene na pojistku firmy.

dekuji za odpověd

Re: povinne ruceni

Mgr. Oldřich Topka, 24.11.2008 10:53:47

Dobrý den, bohužel pro Vás je zaměstnanec za škodu na firemní autě při nehodě, kterou zavinil, odpovědný a spoluúčast na škodě může být vymáhána. Servis by však škodu měl vymáhat na firmě, teprve ta by si pak mohla škodu nárokovat na Vás (jde o interní vztah mezi firmou a Vámi, nikoliv se servisem). Jestli bude žaloba směřovat přímo proti Vám, pak záleží na soudu, jak s tím naloží, uzná-li Vás za dostatečně pasivně legitimovaného (tj. toho, kdo může být ve věci žalován) a jestli ji připustí. Ze strany servisu by šlo o zkoušku, jestli by se jim nepodařilo domoci peněz od Vás spíše než od firmy v insolvenčním řízením.

Re: povinne ruceni

martin loub, 26.11.2008 17:11:10

ale prece povine ruceni tedy skoda zpusobena provozem vozidla je proto aby hradila skodu poskozenemu a tedy smernice pojistovny nejsou pro me dusledkem nahrady skody, jiná pravnicka me rekla ze skodu vinik po me nemuze vyzadovat protoze jde o to kdo je pojistnikem vozidla, a ne kdo ho ridil. skoda neni na ridici ale na pojistovne. Tedy jakekoliv zdravotni a nebo vecne skody jsou hrazeny s pojisteni, a i kdyz pojistovna krati uhradu opravy ,tak presto neni mozne se obohacovat (poskozeny) novymy dily na starem vozidle.(amortizace)

VIZ. http://www.autoweb.cz/pravni-poradna-bezplatna/nahrada-skody-pri-dopravni-nehode-cast-2/1895

povinnost platit povinné ručení

samuel barclay, 11.11.2008 13:35:35

kdysi jsem prodal auto na náhradní díly a dnes jej již nemohu trvale odhlásit - nemohu získat doklad o ekologické likvidaci. vůz však již neexistuje - je zlikvidován. chtěl bych se zeptat, zda musím platit povinné ručení, a zda ano, a já jej platit nebudu, může tuto skutečnost někdo odhalit enbo se povinné ručení kontroluje pouze při silniční kontrole?

Re: povinnost platit povinné ručení

Martin Kobrle, 20.11.2008 18:28:54

Mám úplně stejný problém pokud znáte řešení poradte mi prosím, nechci platit za neexistující vůz Děkuji Martin Kobrle

Re: povinnost platit povinné ručení

Petr Petr, 20.11.2008 19:21:18

V současné době pokud vozidlo zůstane v registru vedeno i nadále budou pro vás jako vlastníka z toho plynout povinnosti a to zejména platit povinné ručení.

Telefonickým dotazem na odboru dopravy při Městském úřadě jsem ale zjistil, že od nového roku by měl platit nový zákon, kdy v některých případech by k odhlášení vozidla mělo postačovat jen čestné prohlášení. Zkuste se tedy na toto informovat na vašem odboru dopravy.

trvalé odhlášení mot. vozidla

dušan veselka, 17.10.2008 14:28:36

Zhruba před třemi lety jsem prodal nepojízdný vůz na náhradní díly. Technický průkaz a značky jsem si nechal. Když jsem chtěl vůz trvale odhlásit, zjistil jsem, že k tomu potřebuji doklad o ekologické likvidaci. Vzhledem k tomu, že jsem vůz prodal, nemám nyní možnost doklad o ekologické likvidaci získat a vůz trvale odhlásit.

Kupující mne však ujistil, že vůz v autovrakovišti zlikvidoval (to že budu potřebovat doklad o e.l. jsem nevěděl a nyní na kupujícího nemám kontakt, ani nevím, kde vůz odhlašoval)

Byl bych velice rád za radu, jak vůz trvale odhlásit. Musím platit povinné ručení, když vůz nepoužívám (když neexistuje)?

Re: trvalé odhlášení mot. vozidla

Petr Petr, 17.10.2008 14:45:35

Bohužel bez dokladu o ekol. likvidaci vraku vozidlo z evidence neodhlásíte a tudíž vám z toho budou vyplývat povinnosti, zejména hradit pojištění.

povinné ručení

Olaf Sieklik, 17.10.2008 11:08:19

Dobrý den,
můj problém se týká povinného ručení. Když jsem byl mimo ČR, přišela mi upomínka na nedoplatek, přítelkyně, která ji již nestihla vyzvednout se ptala přímo u české pojištovny, ale tam odkázaly, že ji nic nemohou zdělit, ale vše se pozastaví. Nyní mi od soudu přišlo předvolání a zaplacení nedoplatku + soudní výlohy atd. Pojištovna se ohrazuje tím, že jsem neplatil, ale já ani nevěděl, že něco mám platit, když mi vše chodilo na starou adresu, kterou jsem byl na pojištovně změnit, ale ona to nějak nebrala v potaz. Jak mám postupovat. Mám si vzát právníka? Nebo jen doložit špatné adresy s tím, že jsem nic nevěděl?

Re: povinné ručení

martin loub, 26.11.2008 17:22:17

pokud mate potvrzeni od pojistovny ze jste mnenil adresu doruceni,tak jste vyhral.Pokud ne tak budete muset dolozit od jineho uradu ze jste mnenil trvale bydliste. ale i tak pokud to nemate pisemne od pojistovny asi s tim nic neudelate.

Prodej auta

Václav Šmíd, 17.10.2008 10:18:52

Dobrý den, před dvěma lety jsem prodal auto. Auto jsem dostal darem a původní majitel ho odhlásil. Já ho na sebe nepřepsal, ale ještě ten den prodal (smlouvu mám). Kupující slíbil, že auto na sebe přihlásí, což se nestalo. Vím, že auto celou dobu provozoval. Kdo je zodpovědný za placení povinného ručení?. Mám obavy abych neplatil penále. Mnohokrát děkuji. Šmíd

Re: Prodej auta

Mgr. Oldřich Topka, 17.10.2008 14:49:13

Dobrý den, pojistku musí platit vlastník vozidla. Je chybou kupujícího, že si povinné přihlášení do evidence vozidel nezajistil. Vy jste auto vlastnil jen krátkou chvíli, tudíž jste ho ani nepojišťoval. Původní vlastník vozidlo odhlásil a stejně tak si na něj jistě zrušil povinné ručení. Na Vás by tedy potíže za nespolehlivost kupujícího padat neměly.

Povinné ručení

Marie Vaculíkova, 25.09.2008 07:03:30

Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem jak je to v případě úmrtí člověka, majitele auta, na kterého je sjednáno povinné ručení. Před 14ti dny zemřel strýc, na kterého jsou evidovány 2 auta, která se využívají i nyní. Než bude vyřešeno dědické řízení je možné nějak řešit přepis? Jde mi o to, když by se stala dopravní nehoda nebo přestupek, zda pojištění, které je zaplacené by mělo být i v tomto případě plněno, či ne? Pojistníkem je pouze on. Děkuji za odpověď

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 03.10.2008 09:26:44

Dobrý den,
do doby vyřešení dědictví by především majetek zemřelého neměl být používán; to platí i na auta.

Jan Cimbura, 27.03.2012 14:18:17

Dobrý den,
z hlediska ručení je to OK - povinné ručení platí i po úmrtí pojistníka, dokud je placené. Každopádně zkontrolujte své pojistné podmínky/zeptejte se své pojišťovny.
Havarijní pojištění obvykle zaniká úmrtím - pojišťovna (konkrétně Česká) vám nejspíš bude tvrdit, že pojistné máte platit dál, ale při pojistné události by neplnili (z poj.podmínek to jasně vyplývá, ale sami vám to nejspíš neřeknou).

Druhá stránka věci je nakládání s předmětem dědictví - ano, správně byste neměli s předmětem nakládat tak, že ho opotřebováváte a zvyšujete riziko poškození. Za takovou ztrátu hodnoty vzniklou provozem vozidla ručíte případným dalším účastníkům dědického řízení. Samo o sobě však afaik nijak trestné není a v praxi se tak běžně děje.

Škodní událost

Lubomír Doležal, 03.09.2008 15:38:25

Dobrý den,prosím o radu.Manželka způsobila mým autem dopravní nehodu,kdy nabourala do cizího vozidla,které následně poškodilo sloup veřejného osvětlení.ˇˇSkoda byla hrazena z mého povinného ručení u Kooperativy.Před nehodou jsem užíval plného bonusového zvýhodnění50%.Na pojišťovně mě nyní oznámili,že mě strhnou bonus za 2 dopravní nehody,protože byli 2 škodní události/poškození vozidla a poškození sloupu osvětlení/.Prosím o radu,zda pojišťovna postupuje správně.Předem děkuji.

Re: Škodní událost

martin loub, 26.11.2008 17:19:21

skoda byla spusobena ridici a taky odboru silnic ,tedy dve ruzne instituce, takze jsou to dve pojistne udalosti.

Výše plnění

Jaromír Kotula, 20.08.2008 00:26:30

Stal jsem se účastníkem dopravní nehody, jako poškozený.Při nehodě byl vůz zcela zničen. Výše plnění, které pojišťovna nabízí je nízké a neodpovídá tržní hodnotě vozu v době nehody. Také způsob zaplacení pouze částí automobilů po odpočtu použitelných částí vraku je pro mne nepřijatelné. Nevím co si mám s vrakem počít a navíc narůstají náklady s jeho manipulací.Jak mám v tomto případě co nejefektivněji postupovat? Kde a jakou cestou mám vymáhat další vzniklé náklady (např. se skladováním vraku).

Re: Výše plnění

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 03.10.2008 09:29:24

Dobrý den,
náhrady škody se domáhejte po škůdci, který nehodu zavinil a to nejprve smírně a poté soudní cestou. Doporučuji pomoc advokáta.

Prosím o radu

Milena Potyšová, 05.08.2008 10:20:56

Dobrý den,v létě roce 2006 jsem uzavřela povinné ručení u Kooperativy. Nebyla jsem vlastníkem, ale pouze provozovatelem vozidla. Smlouva byla uzavřena bez problémů. Ovšem, když jsem auto vrátila majiteli a chtěla zrušit pojistnou smlouvu. Pojišťovna mi sdělila, že ji nemohou zrušit bez kupní smlouvy nebo potvrzení o likvidaci. Nikdy jsem nebyla vlastníkem ani spoluvlastníkem, tak jsem tyto podklady nemohla předložit. Smlouvu mi odmítli zrušit a stále po mě chtěli další platby. Odmítla jsem je platit neboť se mi zdál nárok neoprávněný. V pojišťovně jsem byla minimálně 5x se stejným výsledkem. Podali na mě žalobu, kde žádají zaplatit pojistku ve výši 1.861Kč + soudní výlohy 8.454Kč.Podala jsem proti tomuto rozhodnutí odvolání v obou dvou bodech. Včera mi přišlo předvolání k soudu. Ráda bych požádala o radu, jak mám postupovat u soudu a zda mám vůbec nějakou šanci. Nebo zda to mám vzdát a zaplatit?
Předem děkuji za odpověď

Re: Prosím o radu

Mgr. Oldřich Topka, 07.08.2008 11:12:57

Dobrý den, věc v tomhle stádiu by jste měla řešit s advokátem. Je nutno provést podrobnou revizi celého případu a zjistit, jaké jsou šance na úspěch. Pojišťovna postupuje striktně podle zákona a interních předpisů, a to vše (včetně příslušných smluv) je nutné k případu prostudovat. Takovou právní pomoc Vám v této bezplatné poradně nezajistíme.
Náklady řízení po Vás budou požadovat tak jako tak, ledaže by došlo k uzavření soudního smíru, kde by se jich výslovně vzdali.

povinné ručení

Milan Lipina, 03.08.2008 22:27:53

Dobrý den na podzim roku 2006 jsem odešel od Česke pojištovny ke Kooperativě.Došli mi
od ČP 2 dopisy,že dlužím 1215 za září 2006 kč. 20.4.2007 jsem zaplatil na pokladně ČP
1224kč.16 října 2007 došel soudní příkaz,že mám zaplatit dlužných 1215
+7854(náklady řízení)+600(soudní poplatek).Odvolal jsem se ve lhůtě.Přesto přišlo
usnesení od soudu ve kterém stojí:
< I.Platební rozkaz vydaný tímto soudem dne 14.9.2007 se zrušuje.
< II. Řízení se zastavuje.
< III.Žalobci se vrací soudní poplatek ve výši 600.
< IV.Žalovaný je povinen zaplatit žalobci na nákladech řízení 7854kč .
Je zřejmé,že došlo k prodlevě a žaloba byla podána 2.4.2007,
a dlužná částka byla zaplacena,až 20.4. 2007,aniž bych tušil,že žaloba byla podána,protože částka za právní služby se mi zdá neadekvátní dlužné částce a dokonce Ústavní soud v únoru 2008 rozhodl,že nároky pojištoven jsou neadekvátní a dokonce šikanující ve stejném případě jak mám nyní postupovat?Moc děkuji za odpověd

Mgr. Oldřich Topka, 07.08.2008 10:12:01

Dobrý den, náklady řízení ale s pojišťovnou vůbec nesouvisejí. To upravují vyhlášky, ze kterých se náklady řízení počítají a částka se odvíjí od hodnoty věci, o kterou jde. Na tom není nic nezákonného ani protiústavního. Pokud běží lhůta pro odvolání, pak ho proti tomu podejte.

Záměna dat ve smlouvě povinného ručení

Pavlína Hospodková, 24.07.2008 21:09:36

dobrý den, mám prosbu pokud dojde k záměně dat ve smlouvě je tato smlouva platná? Pokud ne tak jak je možné, že je na ni vydán soudní příkaz. Případ je složitější. Dne 14.12.05 jsem byl v České pojišťovně nahlásit odcizení automobilu a zároveň jsem žádal o zrušení pojistné smlouvy. Došlo k záměně dat jak u SPZ tak u čísla karoserie. V jedné slouvě je uvedeno Fiat Uno s SPZ 2U63814 (SPZ patří k jinému automobilu). V domění, že je vše v pořádku jsem opustil pobočku a teď mi přišlo, že jsem byl ožalován z nezaplacení nedoplatku, který požadují za období 18.1.06 do 9.6.2006.
Děkuji za pomoc

Re: Záměna dat ve smlouvě povinného ručení

Mgr. Oldřich Topka, 07.08.2008 10:55:50

Dobrý den, v první řadě jim adresujte reklamaci k jejich požadavku s uvedením veškerých skutečností, včetně kopií písemností, které k této věci máte. Popřípadě kontaktujte přímo právní oddělení příslušné pojišťovny a požádejte o konzultaci.
Obecně platí, že chyby v psaní a počtech nezpůsobují neplatnost právních úkonů, pokud je zřejmé, čeho se týkají.

vinik nehody bez povinneho ruceni

Josef Novak, 09.07.2008 20:32:54

Dobry den, pred ctyrmi mesici jsem byl ucastnikem nehody, jako poskozeny. Vinik uznal svou chybu, nahlasili jsme skodu na miste pojistovne, a protoze nebyla skoda [dle meho odhadu] vyssi nez 50000Kc, nevolali jsme policii. Cena za opravu meho vozu presahla 100.000,-[skryte vady] a navic se ukazalo, ze vinik nemel povinne ruceni na sve vozidlo uzavrene, ackoliv jsem jeho doklad o povinnem ruceni pri nahlasovani skody osobne drzel v ruce.Chtel bych se zeptat, zda-li je nejaka pravni ochrana poskozeneho v pripade, kdy u nehody neasistuje policie a neni tudiz moznost uplatnovat skodu na kancelar pojistitelu, resp. co bych mel nyni udelat, kdyz vinik se vyhyba z jistych duvodu spolupraci.

Re: vinik nehody bez povinneho ruceni

Mgr. Oldřich Topka, 07.08.2008 09:50:46

Dobrý den, v tomto případě budete muset podstoupit soudní řízení o náhradě škody. Protože se jedná o poměrně vysokou škodu, měl by jste celou věc řešit s advokátem. Spory o náhradu škody a hlavně prokazování škody samotné jsou náročné. Jisté ovšem je, že škoda vznikla, byla způsobena určitou osobou a tudíž zde nárok existuje.

případné plnění poj.události

Jana Pittnerová, 15.06.2008 06:36:35

Přítel kupuje nové vozidlo.Jako vlastník musí být zapsán on kvůli stát.příspěvku pro občany ZTP.Jezdit a vozit ho budu výhradně já,protože on nemá řid.průkaz,jelikož jeho zdrav.stav mu to neumožňuje.Vozidlo bude mít povinné ručení i havarijní pojištení.Nebudou potíže s pojišťovnou při případné poj.události?Pokud ano, pomohlo by nechat zapsat jako provozovatele vozidla sebe nebo je jiný způsob?

Re: případné plnění poj.události

Mgr. Oldřich Topka, 04.07.2008 08:55:26

Dobrý den, pojištění odpovědnosti se vztahuje na provoz vozidla. Takže majitel vozu je povinen ho pojistit a pojistka pak kryje škody, které vozidlem způsobí majitel, provozovatel nebo řidič, i když je to osoba odlišná od majitele. Takže by s tím neměly být potíže. Bližší podmínky pojištění je nutno si zjistit přímo u pojišťovny.

Re: případné plnění poj.události

Petr Holas, 05.02.2011 14:59:07

Doporučuji vybírat z více nabídek povinného ručení.. srovnání povinného ručení online jde ne http://www.ruceni-povinne.eu kde si můžete analytika i na vše zeptat.

Dopravní nehoda

Marek Pospíšil, 13.06.2008 12:11:26

Dobrý den,
Před měsícem jsem měl dopravní nehodu. Viník byl celkem jasný (řidič jiného vozu mi vjel do cesty a střetu už se nedalo zabránit). Po vyfocení od Policie ČR, výslechu, sepsání výpovědi a obdržení protokolu o dopravní nehodě jsem předal vůz po domluvě s pojišťovnou do servisu. Mám povinné ručení a další pojištění vozu mimo havarijní část. Dnes mi přišlo vyjádření o šetření dopravní nehody, že šetření je pozastaveno a viník je neznámý. Servis vůz opravil a posílá fakturu na pojišťovnu, aby obdržel krycí dopis a vůz mi vydal. Jenže pojišťovna nic nezaplatí, když není vše uzavřeno a vůz mít nebudu. Mělo by se to platit z jeho povinného ručení ale v této situaci bohužel ne. Nevím jak mám dál postupovat, zda čekat, najmout právníka či něco jiného. Vůz potřebuji a jako viníka mě ani na místě Policie neoznačila. Což samozřejmě písemně není a nic to tudíž neznamená. Je nějaká možnost to co nejdříve vyřešit?

Mnohokrát Vám děkuji
S přáním hezkého dne

Marek Pospíšil

Re: Dopravní nehoda

Mgr. Oldřich Topka, 13.06.2008 16:10:03

Dobrý den, pojišťovna nebude plnit dokud nebude mít v rukou jednoznačné podklady prokazující, kdo je viník. A to nezáleží na ní, ale na orgánech, které celou věc řeší. Takže okamžité řešení v tuto chvíli není příliš reálné, pokud Vám pojišťovna nevyjde vstříc. Krajní variantou by byl soud, což může trvat nejméně měsíce až roky a to Vaši situaci naprosto nijak neřeší. Kontaktujte právní oddělení pojišťovny a pokuste se zjistit, co by se dalo v tuto chvíli dělat.

ukončení smluvy povinného ručení

Kamil Oráč, 10.06.2008 15:27:32

Chtěl bych se zeptat zdal-li je možné ukončit smlouvu o povinném ručení na základě zvednuté cenny povinného ručení a vyjádřením mého písemného nesouhlasu pojišťovně a to do doby jednoho měsíce od obdržení dopisu o změně výše pojistného. Případně bych potřeboval poradit co mám dělat, pokud pojišťovna neustále odmítá smlouvu ukončit s tím že sem jim nedodal výpověď 6 týdnů před uplynutím mého pojišťovacího období.

Re: ukončení smluvy povinného ručení

Mgr. Oldřich Topka, 13.06.2008 16:04:07

Dobrý den, smlouvu můžete vypovědět podle podmínek stanovených v pojistné smlouvě nebo podmínkách. To je v této diskuzi zdůrazňováno stále dokola. Pokud nesplníte tyto smluvní předpoklady pro výpověď ve stanovené lhůtě, pak je to jen Vaše pochybení, za které pojišťovna neodpovídá. Faktem je, že většina lidí se s podmínkami neseznámí dobře nebo vůbec a teprve v případě potíží zjišťují, k čemu se vlastně zavázali.

Dopravni nehoda

tomas krutak, 21.05.2008 13:57:25

Dobry den, vinik nehody, ktery je znamy, pri couvani na parkovisti supermarketu rozbil zadni naraznik na fabii mych rodicu. Vinik nehody ma povinne ruceni u ceske pojistovny. Policie byla privolana, udelan zapis a nasledne pojistovak ceske pojistovny tvrdi, ze mym rodicum, zjevne obeti nehody nebude uhrazena cela castka za opravu. Udajne se zapocitava amortizace vozu (dotazy tymu jeli auto garazovane atd.) a ze uhradi tak kolem 50% opravy vozu. Je to mozne? Mel jsem za to ze by me melo byt auto uvedeno do puvodniho stavu a ja jako obet nehody bych nemel platit vubec nic!
Mockrat dekuji za odpoved
Tomas Krutak

Re: Dopravni nehoda

Mgr. Oldřich Topka, 13.06.2008 16:00:34

Dobrý den, pravidla pro pojistné za škodní událost vyplývají nejen z pojistné smlouvy, ale také z pojistných podmínek pojišťovny. A opotřebení vozu se zpravidla zohledňuje, ale proč by Vaše spoluúčast v tomto případě měla být tak vysoká není z ničeho zřejmé. Pokud však nejste spokojeni s vyřízením, kontaktujte reklamační oddělení.

ztráta ušlého výdělku

Karel Chramosta, 15.05.2008 15:36:39

Dobrý den.
Podle jakých pravidel se určuje výše ztráty ušlého výdělku v případě pojistného plnění z povinného ručení viníka dopr.nehody pro ženu na mateřské dovolené.Ke zranění došlo těsně před koncem mateřské dovolené, kdy už byla podána žádost o rozvázání pracovního poměru dohodou z důvodu zrušení pracovního místa a nemožnosti zajistit náhradní zaměstnání.Děkuji

Re: ztráta ušlého výdělku

Mgr. Oldřich Topka, 13.06.2008 14:51:43

Dobrý den, běžně se to prokazuje z potvrzení o příjmu od zaměstnavatele. Zde by se mohl uplatnit pravděpodobný výdělek, kterého by mohla dosahovat, kdyby nedošlo k úrazu. Informujte se na příslušné pojišťovně.

Olej na dlažbě

Ondřej Kočí, 09.05.2008 14:59:32

Dobrý den,
mám pronajatý byt v rodinném domě, před nímž parkuji služebním vozem na nové dlažbě. Při nastartování auta mi praskla hadička u motoru, ze které začal stříkat olej, který značistil dlažbu. Majitel chce po mne nápravu vzniklé škody. Hradí tuto škodu povinné nebo havarijní pojištění?
Předem díky za odpověď.

Re: Olej na dlažbě

Mgr. Oldřich Topka, 13.06.2008 14:45:55

Dobrý den, to záleží na tom, na jaké škody přesně zní Vaše pojistky. Pojistné smlouvy neznám a Vy nic takového neuvádíte.

řidičsky prukaz

elzizabeth molinova, 29.04.2008 23:16:26

Dobry den ,muj synaček je takovej dobrak že přišel i o řidičsky prukaz kvuli kamaradum ,nestačilo že mu auto nabourali tak aby toho nebylo malo tak si kamarad pujčil minuly rok klíče od mého vozidla ne od syna a ujel stím pár metru s jednou slečnou tam ho policajti zastavily a muj syn měl mém autě řidičsky prukaz a sté řid.pr.vyčetl synovo jméno a narození ,policajti mu vzali dechovou zk.měl 0,24promile a krevní zkoušku a dnes nám přišel dopuručenej dopis ,že synovi odebíraj řidičsky pr. na 8 měsícu a pokuta 10 000 ,prosím jak máme postupovat ,nevím co si počít svědky máme ta slečna co seděla stím mládencem autě tak řekla ,že se to přeříkával synovo jméno a narození a pak to pověděl policajtum,ten mládenec co řídil vuz ani nevlastní řidičsky prukaz.Prosím o pomoc Děkujem

Re: řidičsky prukaz

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 30.04.2008 08:51:54

Dobrý den,
obracíte se špatně - tyto skutečnosti byste měli řešit někde úplně jinde. Připravte se však na dotazy: jak se dostali k Vašim klíčům od auta (to se vloupali do bytu?), jak je možné, že syn nechal v autě ŘP ...

Poškozování automobilu

Jana Menšíková, 28.04.2008 14:43:31

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co dělat v případě, když Vám soused (a vy víte, že je to opravdu on) "poškozuje" neopatrným parkováním automobil v garáži. Již několikrát jsem nalezla na svém autě škrábance a rýhy, poté co soused odjel nebo přijel. Lze toto považovat jako "nehodu na silnici" i když jde o garáže nebo ne? Co s tím? Prosím pomozte!

Re: Poškozování automobilu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 30.04.2008 08:53:38

Dobrý den,
vyfoťte si to, zavolejte policii (až tam bude stát) a pokud je to vyšší škoda, snadno zjistí, zda je to od sousedova auta či ne.

povinné ručení

Dušana Štulířová, 23.04.2008 09:04:46

Dobrý den,loni v červenci jsme prodali auto.Pov.ručení bylo zaplaceno pouze do května.Na pobočce ČP jsme nehlásili,že chceme doplatit pojistku.Nic se nělo,proto jsme zašli opět na pobočku.Tam s námi nyni sepsali ukončení smlouvy k datu 22.7.2007.Po té přišla složenka,ale částka neodpovídala doplatku 2 měsíců,proto jsme se opět ohradili na pojišťovnu. Nová složenka nepřišla,za to přišel od soudu platební rozkaz s žalobou na tu samou částku + doplatek právníkovi 8500,-Kč.S uvedením všech důvodů jsme se odvolali,jak na soud,tak na pojišťovnu.Požadovanou částku jsme zaplatili,aby nevzrostly další náklady.Nyní opět přišla obsílka od soudu,mimochodem od jiné samosoudkyně,abychom se vyjádřili,zda má být bez nás rozhodnuto (domnívám se,že ve prospěch pojišťovny,i když je všemu na vině).Můžete mi prosím poradit,jak se vyhnout té vysoké platbě a prokázat nevinu?Byla bych Vám moc vděčná, kdyby šlo dnes,nejpozději do zítřka odpovědět-lhůta 7 dnů je dost šibeniční. Děkuji

Kateřina Čermáková, 07.08.2008 07:21:33

Dobrý den, potřebuji poradit,v loňském roce jsem nezaplatila omylem část povinného ručení za auto,které jsem následně prodal a zrušila smlouvu u ČP.ČP tuto mojí záležitost předala svým právníkům a 9.4.2008 mi dorazilo vyrozumění o nezaplacení této částky a soudní poplatek.Vše jsem 10.4.08 zaplatila složenkami.18.6.08 jsem dostala od Obvodního soudu pro Prahu 5 usnesení se žalobou o nezaplacení této dlužné částky a o tom,že tuto záležitost obvodní soud podstoupil okresnímu soudu. Na tomto základě jsem poslala 24.6.08 odvolání s kopiemi složenek jak právníkům ČP tak na Obvodní soud pro Prahu 5, s žádostí o vyjádření zda toto odvolání mám poslat také okresnímu soudu.Včera dne 6.8.08 mi opět přišlo to samé usnesení od Obvodního soudu pro Prahu 5 se žalobou o nezaplacení a předání okresnímu soudu. Prosím,napište mi přesně komu mám poslat odvolání zda obvodnímu soudu nebo okresnímu a jejich lhůty na vyjádření.Děkuji Čermáková

Zrušení povinného ručení

Milan Votruba, 08.04.2008 23:44:38

Dobrý den, koupily jsme si auto z druhé ruky, ale neměly jsme štěstí a stala se nám nehoda. Jenže jsme zjistily, že původní majitel již zrušil pojistku! Auto nebylo ještě ani v polopřevodu. A dotyčný neměl originální kopii smlouvy. (Myslím si, ale že jsem mu jí spíše omylem zapomněl podepsat) A přesto mu tu pojistku zrušily. Jsem v tomto případě prohrávající? Mohli by jste mi prosím poradit? Ted po roce a půl mi přišel dopis ČPP kterou pověřila kancelář pojistitelů, že mám vyplnit formulář o nehodě. Nebo mohu kupní smlouvu nějak napadnout a prohlásit za neplatnout? Poraďte prosím. Děkuji

Re: Zrušení povinného ručení

Mgr. Oldřich Topka, 17.04.2008 11:14:43

Dobrý den, k posouzení smlouvy a zjištění možnosti jejího napadnutí je nutno smlouvu zkontrolovat a to zde není možné. Smlouvy a ostatní podklady musíte tedy předložit k posouzení právníkovi a seznámit ho s průběhem celého případu.

Čelní sklo auta rozbité od kamínku

Jan Petrásek, 01.04.2008 11:34:29

Dobrý den,
Byl jsem zastaven při jízdě Prahou řidičem, který tvrdil, že od mého auta odlétl kamínek a rozbil mu přední sklo. Já jsem si nebyl události vědom, nicméně jsem svolil, aby se "poškozený" zeptal pojišťovny, jak se v těchto případech postupuje. "Poškozený" událost rovnou nahlásil a po mně potom pojišťovna chtěla vyjádření, že se to stalo přesně tak, jak on popisuje. Sdělil jsem, zcela dle pravdy, že událost nemohu ani potvrdit, ani odmítnout, protože nevím. Pojišťovna to tedy zamítla, ale "poškozený" jí poslal čestná prohlášení dvou svědků - jeho spolucestujících - s tím, že to určitě bylo od mého auta. Oba svědci seděli vzadu, takže nevím, jak mohli s určitostí říci, odkud přesně kamínek odlétl, ale každopádně teď nevím, co dělat. Opravdu se to tak stát mohlo, ale ani nemuselo. Spolucestující jsou s řidičem příbuzní, takže už z toho titulu zřejmě svědčí v jeho prospěch. Co se stane, když to i přes jejich svědectví odmítnu? Nechci být nefér, ale opravdu si toho nejsem vědom.

Re: Čelní sklo auta rozbité od kamínku

Mgr. Oldřich Topka, 17.04.2008 11:31:00

Dobrý den, je to tvrzení proti tvrzení, které se vždy těžko prokazuje. A pak záleží na tom, jak se k tomu instituce, které věc rozhoduje postaví a jak zhodnotí skutečnosti zjištěné šetřením. Kontaktujte svou pojišťovnu a zjistěte, jestli by případné vyplacení škody z Vaší pojistky (a z tohoto důvodu) mělo negativní dopad na výši Vašeho pojištění.

dodatek k autonehodě - plnění

Petra Žilová, 13.03.2008 11:35:58

Advokát požaduje, abych uhradila částku ve výši 6.363,-Kč + 2.142,-Kč za právní služby.
Upozorňuje mě, že pokud tuto částku neuhradím do 21.3.2008, bude celou věc řešit cestou žaloby u příslušného soudu.

Prosím Vás tedy o radu, zda má nárok poškozený vymáhat po mě tuto částku. Myslela jsem si, že to bude uhrazeno z mého povinného ručení. Nebo to tak není???
Jak mám prosím postupovat?

Předem děkuji za odpověď

Autonehoda - plnění

Petra Žilová, 13.03.2008 11:30:13

Dne 16.4.2007 jsem havarovala, nehodu jsem zavinila já, měla jsem tehdy sepsané jen povinné ručení u Wüstenrot pojišťovny (havarijní jsem neměla). Poškozený mi poslal 7.11.2007 doporučeně předžalobní upomínku,ve které stojí: dne 16.4.2007 bylo mé vozidlo poškozeno vašim vozidlem Škoda Fabia. Tuto pojistnou událost jsem si nechal zlikvidovat u České pojišťovny - havarijním pojištěním. Česká pojišťovna mi ovšem plnění krátila o spoluúčast 6.363,-Kč, kterou má hradit strana škůdce. Vaše pojišťovna po 6-ti měsících urgencí tuto částku do dnešního dne nezaplatila.
Tímto žádám Vás o zaplacení mé spoluúčasti ve výši 6.363,-Kč, které mi prosím zašlete bankovním převodem na účet. Očekávám zaplacení dlužné částky do 14 dnů. Pokud takto neučiníte, předávám celou věc svému právnímu zástupci.
Mluvila jsem tedy s likvidátorem, ten mi řekl, že nejsem povinna tuto částku uhradit, že to na mě zřejmě zkouší. Nic jsem tedy nezaplatila.
Včera 12.3.2008 mi ale došla doporučeně výzva k plnění od advokáta

Re: Autonehoda - plnění

martin loub, 26.11.2008 20:19:26

hlasila jste pojistnou udalost na svou pojistovnu? jestli ano ze zakona jste povina nahlasit skodu sve pojistovne a ta pripadne hradi skody zposobene vámy a to do výše 40 milionu, pokud tedy poskozeny hlasil pojistnou udalost na sve havarijni pojisteni je to pouze jeho rozhodnuti a vy jste cista, rozhodne nic neplatit . pokud jste to nahlasila odepiste doporucene jeho pravnikovy at se obrati na pojistovnu s cislem skodne udalosti a tam pozaduje tuto castku.! povine ruceni odpovednosti za skodu zpusobenou provozem vozidla"
tato veta zni jasne a pokud jste si splnila sve povinosti neni opravnen skodu po vas pozadovat.spojte se s vasi pojistovnou s pravnim odelenim jak postupovat. pokud jste to ale nehlasila mate asi problem.

Nehoda

Taťána Hodinková, 12.03.2008 11:49:21

Dobrý den,

před měsícem jsme měli s přítelem dopravní nehodu, kterou jsme nezavinili. Muž, který do nás naboural, jel s firemním vozidlem a protože nechtěl mít potíže v práci, požádal nás o možnost uhradit škodu bez hlášení pojišťovně. Přítel s ním tedy sepsal dohodu (přiznání, že nás naboural) o tom, že uhradí vzniklou škodu. Není tam ale bohužel uvedeno do kdy ji uhradí a nějak se mu do plnění závazku nechce. Proto jsem se chtěla zeptat, jak máme dál v tomto případě postupovat?
Předem děkuji za odpověď.

Hodinková

autonehoda

anna kristkova, 03.03.2008 13:51:49

Dobry den s přitelem jsme meli dopravni nehodu.Automobil je firemni(taxik).majitel taxiku požaduje po přiteli nehorazni cenu a vyhrozujemu exekuci.Přitel ma s nim sepsanou dohodu o provedeni prace .Chtěla bych se zepat na co ma přitel pravo.Upozorni že nema podepsanou hmotni zotpovědnost.

Re: autonehoda

elzizabeth molinova, 29.04.2008 23:00:12

Dobry den ,Prosím ráda bych optala jak by měl muj syn postupovat ,ohledně autonehodě ,pujčil auto kamaradovi a on měl autonehodu ,nebylo to pry jeho vinou ,druhy řidič mu vjel do proti směru a ujel ,takže vinník je neznámý ,muj syn měl auto na uvěr na čtyři roky ,auto měl asi 14 dní novy ,nevíme jak mame dále postupovat ,havarní pojíštění to nemělo.díky za odpověd

Pojistna udalost

Jiří Kučera, 11.02.2008 22:15:09

Dobry den,
pred 2 mesici jsem mel dopravni nehodu, ja jako poskozeny. Uz je to mesic a pul po dodani vsech potrebnych dokladu a pojistovna tuto udalost nedoresila. Ma pojistovna ze zakona povinnost do 30 uzavrit skodnou udalost ? Zkousel jsem kontaktovat a bylo mi receno ze se neco jeste doresuje, ale zajimalo by me tedy jestli opravdu na to ma 30 dnu, dekuji

Re: Pojistna udalost

Mgr. Oldřich Topka, 12.02.2008 07:34:22

Dobrý den, tuto lhůtu řeší zákon č.37/2004 Sb., o pojistné smlouvě. Konkrétně v §16 odst.3 je upraveno, že "Nestanoví-li tento zákon jinak, je pojistitel povinen ukončit šetření do 3 měsíců po tom, co mu byla tato událost podle odstavce 1 oznámena. Nemůže-li ukončit šetření ve lhůtě podle věty prvé, je pojistitel povinen sdělit osobě, které má vzniknout nebo vzniklo právo na pojistné plnění, důvody, pro které nelze šetření ukončit, a poskytnout jí na její žádost přiměřenou zálohu...". Takže lhůta 30 dnů je klasická lhůta pro správní úřady, ale nikoliv pro pojišťovny (ty státu nepodléhají a nepostupují podle správního řádu).

Právní ochrana řidiče

Vladimír Švorc, 06.02.2008 21:08:25

Dobrý den! Slyšel jsem, že účastník dopravní nehody, kterou zavinil druhý účastník (a je to v policejním protokolu zaznamenáno, dokonce mu byl naměřen alkohol), má možnost využít kvalifikované právní pomoci, kterou poskytne pojišťovna, u níž má sjednáno pojištění (dřívější název "povinné ručení"), příp. i havarijní pojištění. Potvrďte mi, prosím, zda je pravda, že v případě, že není s touto právní pomocí spokojen (je např. nepřiměřeně pomalá a i jinak nedostatečná), může se obrátit na jiného, na pojišťovně nezávislého právníka (slyšel jsem termín "státního"). Náklady na něho bude prý hradit viník nehody. Ve které instituci lze tohoto právníka nalézt? Děkuji.

Re: Právní ochrana řidiče

Mgr. Oldřich Topka, 12.02.2008 07:28:38

Dobrý den, právní ochrana řidiče není samostatnou institutcí, jde o jeden z produktů pojišťoven, ke kterému ovšem musíte mít uzavřenou příslušnou smlouvu a zaplacený poplatek. Pak máte nárok na právní asistenci v případě problémů spojených s dopravou nejen v ČR, ale i v zemích EU. Věc pak řeší buď přímo zaměstnanci pojišťovny nebo externí, nasmlouvaní právníci. Jestli takovou službu zaplacenou nemáte, pochybuji, že Vám někdo budě dělat obhájce zdarma, resp. na náklady viníka nehody. Žádný státní advokát v současné době neexistuje. Advokacie je výlučně v soukromoprávní sféře. Jestli máte stížnost na postup pojišťovny, kontaktujte buď vedení pojišťovny nebo Českou kancelář pojistitelů.

Povinne ruceni + SK

Adam Demeny, 06.02.2008 10:20:35

Dobry den, som Slovak a pracujem v Cechach. Chcel by som si kupit auto. Zistil som ze povinnr rucenie je lacnejsie na Slovensku ako v Cechach. Je mozne aby som si zakupene auto nahlasil v Cechach a mal povinne rucenie na Slovensku. Za odpoved vopred dakujem. S pozdravom.

Re: Povinne ruceni + SK

Mgr. Oldřich Topka, 12.02.2008 07:20:18

Dobrý den, tuzemské vozidlo (tzn. registrované v ČR) musíte pojistit v ČR. Pojistku podle zákona č. 168/1999 Sb., musíte uzavřít s pojišťovnou, která je oprávněna provozovat na území České republiky pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Na podmínky se informujte u některé z pojišťoven.

Prosím poradte

Jakub Vlček, 30.01.2008 08:42:52

Dobrý den. Jsem Studentem Střední průmyslové Školy. Před rokem jsem měl lehkou dopravní nehodu při které mi byl v krvi naměřen alkohol. Při nehodě bylo lehce poškozeno mé osobní vozidlo a svodidla které patří Silnicím a dálnicím ČR. Při vyšetřování byla škoda stanovena na částku 2000 Kč. Na jednom dokumentu dokonce na 1000Kč Vyšetřovatel mi zdělil že škoda je tak malá a že Silnice a dálnice ČR po mě škodu zaplatit nechtějí. K mému údivu Silnice a dálnice po mojí pojištovně nyní požadují náhradu škody. Problém je ten že požadují částku 15000 Kč. Nebot se jedná o poměrně vysokou částku kterou budu muset zaplatit ze svého, zajímám se zda-li je možno nějak se ohradit proti víši požadované škody. Na automobilu vznikla škoda cca 10000 Kč a mě příde jako nesmysl aby svodidla která jsou určena k zachycení vozidla byla poškozena více. Na rozsudku i dalších dokumentech z vyšetřování figuruje zmíněná škoda 2000Kč. Do 10 dnů bych měl odeslat pojištovně hlášení pojistné události. Obávám se že po odeslání pojištovna vyplatí škodu ve víši 15000Kč a po mě je pak bude vymáhat.Hlavně se obávám že se pak se mnou už nikdo nebude bavit. Na druhou stranu mám strach abych toto hlášení neposlal pozdě. Je prosím nějaká možnost jak se ohradit proti výši škody? Předem moc děkuji jakub V.

Re: Prosím poradte

Mgr. Oldřich Topka, 30.01.2008 08:57:13

Dobrý den, vzhledem k tomu, že jste řídil pod vlivem alkoholu, opravdu můžete čekávat, že pojišťovna po Vás bude chtít uhrazenou škodu proplatit nebo Vám stanoví alespoň spoluúčast. V první řadě vše vyjednejte s pojišťovnou, ať víte na čem jste. Zároveň požádejte jakým způsobem se můžete ohradit proti výši škody. Obávám se, že to bude záležitost, se kterou budete muset k soudu (navíc bez záruky, že uspějete). Pokud jde o to, že policista odhadl škodu výrazně nižší, musíte si uvědomit, že to není žádný znalec a jeho odhad není pro správu silnic nijak závazný. Patrně došlo k tomu, že byla vyměněna celá část svodidla, což nakonec vyšlo mnohem dráž.

Prosím o radu

Jaroslav M., 15.01.2008 12:41:14

Dobrý den prosím mám jednu otázku co se týče náhrady škoda za mnou způsobenou dopravní nehodu.Chci se zeptat a to i přesto že vím že si za vše mohu sám a moc se za to stydím,stručně vysvětlím o co jde,jde o to že jsem způsobil nehodu bez řádného pojištění tudíž poškozený chce náhradu škody tato záležitost putovala do 4eské kanceláře pojistitelů která uhradili škodu a nyní ji po mě vymáhá ale částka kterou po mě požadují není zrovna malá činí 425tis korun a já se chtěl zeptat co mám dělat když nemám takovou částku a ani majetek nemám vlastní střechu nad hlavou nemám rodiče na které bych se mohl obrátit nedostanu ani žádnou půjčku a pojišťovna mě informovala že mi běží 30% úroky z částky,jediné co mám je zaměstnání,vím že to musím uhradit ale nemám na to pouze na splátky.Moc děkuji za jakoukoli odpověd

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 21.01.2008 08:51:28

Dobrý den,
pokuste se s Kanceláří pojistitelů dohodnout na způsobu úhrady. Předpokládám však, že to, co jim nabídnete, je neuspokojí a zřejmě tak budou dluh vymáhat soudní cestou a následně exekucí.

JAROSLAV MAKOVEC, 31.01.2008 21:35:40

Dobrý den kontaktoval jsem ČKP ve věci domluvení splátek samozřejmě jak už jste uvedla nesouhlasí,mužete mi poradit jak se vyhnout exekuci děkuji.wq3uk

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 01.02.2008 09:49:11

Dobrý den,
exekuci se lze úspěšně vyhnout jen tím, že dluh zaplatíte. Ovšem tam kde nic není, ani exekutor nic nevymůže.

JAROSLAV MAKOVEC, 28.07.2008 13:17:28

Dobrý den,prosím měl bych ještě otázku.Mužu nějak projevit spolupráci nebo zájem jetš jiným způsobem než jsem již učinil(posílal jsem ČKP výměr výplaty a zájem o uhrazení).?Není v mých možnostech sehnat takovou částku.Jestli to dobře chápu jak to tak vypadá dojde na exekuci(u mě tedy asi jen platu když nemám majetek)která se mi muže táhnout pěknou řádku let?Samozřejmě i v budoucnu se chci 100% podílet na brzkém zaplacení,ale není to jednoduché.Je možné že bych skončil díky tomu za mřížemi?Myslím tím když budu platit z platu formou exekuce.Moc děkuji pěkný den

povinné ručení

Lenka, 28.07.2007 15:06:03

Dobrý den, měli jsme autonehodu ,kde jsme nebyli viníky.Žádali jsme o zaplacení škody rozpočtem,protože jsme neměli hotovost na opravu a měli jsme obavu,že pojišťovna nezaplatí celou částku.Servis nám odhadl škodu na 120 000,-avšak pojišťovna nám uhradila pouze 47 000,-.Prosím o radu jak postupovat dále,aby pojišťovna viníka doplatila zbytek na opravu nebo aspoň další část.Oznámili nám,že dále se to bude řešit po předložení faktur-takto to řešit,ale nemohu,protože nemám takovou hotovost,jak jsem již uvedla.Děkuji L.S.

PR

Suza, 02.07.2007 23:09:21

Dobry den,
zpusobila jsem malou nehodu autem, jenz jsem mela pujcene a nemela tuseni o tom, ze neni sjednane PR. Nejdrive otravovali byvaleho majitele auta a kdyz jim dodal kupni smlouvu, rekli ze se nadale budou obracet na noveho majitele.Tim sme to vsichni povazovali za uzavrene.Nynejsi majitel se ale "vyparil" a pravdepodobne dopiy posilane firmou CKP se vracely. Nahodne jsem zjistila ze mi pote zacali neco posilat na starou adresu a ja se nahodne dovedela az o poslednim dopise kde me zadaji o zaplaceni, te castky kterou ma zapl. majitel auta, ale jelikoz ho nesehnaly, mam povinnost to zaplatit ja ??!! Jinak me vyhrozuji samozrejme exekuci. Diky

Povinné ručení

Radek Zadina, 08.06.2007 10:18:21

Prodal jsem auto 9.5.( mám kupní smlouvu) a u pojišťovny jsem ho odhlásil 28.5.( Drřve to nešlo ) Pojišťovna mi ale napočítala splátku až k 28.5. Je to v pořádku ?? Auto už mohlo být pojištěno podruhé. Mám šanci na nějaké odvolání??
Děkuji za odpověď.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »