Dědictví - zřeknutí se - dluhy - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Dědí i zemřelí?

Tomáš Kuchař, 03.12.2008 16:27:48

Dobrý den,
zemřel mi otec. O jeho otci (mém dědečkovi) nejsou od války zprávy. Předpokládám, že již také nežije.
Pokud by se nyní zjistilo, že po smrti dědečka byl můj otec v dědictví opomenut, nebo nenalezen, bude nyní možné obnovit dědické řízení po dědečkovi a bude moci můj zesnulý otec (v mém zastoupení) dědit?

V případě, že nyní (právě pobíhá dědické řízení po mém otci) odmítnu dědictví po mém otci, vzdávám se tím i potenciálního dědictví po dědečkovi? Nebo by po zjištění nových skutečností vše běželo od počátku?

Omlouvám se, za komplikovanost, navíc jsou zprávy, že dedeček po válce žil v zahraničí, ale prosím o odpověď alespoň podle čekého práva. Pokud je vám znám nějaký zásadní rozdíl v německém právu, uvítám jakoukoli informaci.
Předem děkuji.

Tomáš K

Platí odmítnutí dědictví i po obnovení dědického řízení?

Tomáš Kuchař, 03.12.2008 15:36:07

Dobrý den,
zemřel mi otec a jsem jediný dědic. Otec zanechal zanedbatelný majetek a dluhy cca 50tis. Je prý obvyklé se dědictví zříci.
- Pokud se dědictví zřeknu a jednou se objeví nové skutečnosti - aktiva (tato možnost je reálná) Bude obnoveno dědické řízení a budu opět jeho účastníkem, nebo mne odmítnutí dědictví vyřazuje navždy?
- Druhá otázka, otec žil sám v bytě s pečovatelskou službou, a soc. odbor na mne naléhá s vyklizením bytu. Nemám věci (staré skříně a osobní věci) kam uložit, také se obávám, aby vyřizování těchto záležitostí nebylo pokládáno za vůli dědictví přijmout. Navíc chce byt předat čistý, opravený, vymalovaný. A to bych asi musel platit sám. Jaký je obvylý postup?
Předem moc děkuji za odpověď.

Re: Platí odmítnutí dědictví i po obnovení dědického řízení?

Jindřich Kabeláč, 06.05.2012 09:27:20

DOBRÝ DEN MOJE MATKA SI NADĚLALA DLUHY A JÁ UŽ NEMÁM SÍLU JI POMÁHAT. POKAŽDÉ KDYŽ JSEM JI POMOHLA TAK TOHO ZNEUŽILA VE SVŮJ PROSPĚCH. JE MOŽNÉ SE ZŘÍCT JEJICH DLUHŮ A TAK SE DISTANCOVAT OD JEJICH DLUHŮ A PROBLÉMŮ?PRÝ JE MOŽNOST SE TOHO ZŘÍCT. NĚKTERÉ DLUHY SPLÁCÍ,ALE MÁM STRACH,ŽE TO NESTIHNE,ANEBO NADĚLÁ DALŠÍ MÉ MATCE JE 72 LET PŘEDEM DĚKUJI ZA ODPOVĚD DĚKUJI

Odmítnutí dědictví - úřední dopis

Jarmila Ráczová, 30.10.2008 22:46:25

Dobrý den,
chtěla jsem se informovat jestli je stanoven nějaký úřední formulář pro odmítnutí dědictví, nebo je-li možnost nějakého vzoru popř. co by měl takovýto dopis o odmítnutí dědictví obsahovat.

Děkuji za informaci - prosím jestli je možnost e-mailem
nebývám často na netu a nerada bych o Vaší radu přišla.
Děkuji za pochopení a informaci.

S přáním hezkého večera a krásného dne Jarmila Ráczová.

Re: Odmítnutí dědictví - úřední dopis

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 31.10.2008 09:20:19

Dobrý den,
žádný takový formulář není - zcela jednoduše dopisem napište, že ve věci dědictví po zemřelém XY, které je vedeno pod sp.zn. ..... využíváte svého práva a dědictví odmítáte.

E-mailem odpovědi nezasíláme - příště využijte možnosti RSS.

nezdárný syn

Karel Kejval, 24.10.2008 19:46:47

Dobrý den, prosil bych o radu, zda je možné našemu zletilému synovi (33 let), který je svobodný, zrušit trvalý pobit. Syn sice pracuje, ale má neustále problémy a dluhy, máme obavy, že může dojít k exekuci našeho majetku protože nic nevlastní a splácet jeho dluhy stále nemůžeme. Prosím o radu máme se zříci syna jak máme postupovat Děkuji

Re: nezdárný syn

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 27.10.2008 09:31:43

Dobrý den,
"zříci se" syna nemůžete. Dále, jestliže syn u Vás bydlí, trvalý pobyt mu zrušit nemůžete. Pokud nechcete, aby u Vás bydlel, můžete ho zažalovat u soudu a nechat ho vystěhovat.

Dotaz ohledně zřeknutí se dědictví /v plné výši/

Zuzana Kalužová, 12.06.2008 10:13:40

Dobrý den,
moje 84letá babička obdržela obsílku týkající se dědictví po své sestře, s níž se již přes 40 let nestýkala. Kontakt na babičku obdržela vykonavatelka údajně od ministerstva vnitra.
Jednání se má uskutečnit v Tachově.
Babiččin zdravotní stav absolutně nedovoluje, aby cestovala z místa bydliště-Ostrava k místu jednání-Tachov.Žádného zástupce za sebe poslati nechce a ani nemůže, jelikož její dcera je na dovolené. Babička dědictví rezolutně odmítá a ráda by se jej zřekla.
Ráda bych jí pomohla, netuším však jak.
Napadlo mě, zda-li je možné se dědictví zříci a pokud ano, jakou cestou se má postupovat.
Existuje-li formulář či se má sepsat jiný list, jenž by se zaslal doporučenou poštou.

Předem Vám velice děkuji za odpověď.
S pozdravem a přáním hezkého dne

Kalužová Zuzana

Re: Dotaz ohledně zřeknutí se dědictví /v plné výši/

Petr Petr, 12.06.2008 12:05:43

Dědictví můžete odmítnout - viz. ustanovení § 463 a násl. Obč.Z. Odmítnutí se musí stát ústním prohlášením u soudu, nebo písemným prohlášením soudu zaslaným. Dědic také může udělit plnou moc zástupci (v plné moci musí být výslovně řečeno, že zástupce může dědictví odmítnout). Prohlášení o odmítnutí dědictví může dědic učinit pak jen do jednoho měsíce ode dne, kdy byl soudem o právu dědictví odmítnout a o následcích odmítnutí vyrozuměn.

Odmítnutí dědictví

Danuše Svobodová, 28.04.2008 10:43:03

Dobrý den, zemřel mi bratr, který po sobě zanechal dluhy. Má dvě zletilé děti, které se zřeknou dědictví. Měl nájemní smlouvu na byt v domě s majitelem,tento byt pronajímal. Ráda bych věděla zda můžeme byt vrátit majiteli před dědickým řízením, aby nenarůstali dluhy za nájem. Věci které jsou v bytě ( starý nábytek) bychom uložili do vyřešení dědictví.Děkuji za odpověď.Sv.

Re: Odmítnutí dědictví

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 28.04.2008 15:09:28

Dobrý den,
doporučuji domluvit se s pronajímatelem.

OTEC

STANISLAV GURSKY, 27.04.2008 19:14:50

DOBRY DEN,MOJI RODICE SE ROZVEDLI A S OTCEM SE DLOUHODOBE NESTYKAM.VIM,ZE MA OTEC VELMI VYSOKE DLUHY.ZAJIMA ME,JESTLI V PRIPADE JEHO SMRTI HROZI,ZE BYCH JEHO DLUHY ZDEDIL.A V PRIPADE ZE ANO,PROSIM O RADU,JAK TOMU PREDEJIT.PREDEM DEKUJI ZA ODPOVED.

Re: OTEC

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 28.04.2008 15:10:43

Dobrý den,
dědic odpovídá za dluhy do výše nabytého dědictví. Vy však můžete svým prohlášením dědictví odmítnout, příp. jej přenechat věřitelům.

Re: SYN

stanislava Ďuračová, 26.05.2008 08:34:39

Dobrý den můj syn je velmi zadlužený nechodí do práce.....u nás má pořád trvalé bydliště jsem sama ještě s malím synem a bojím se exekuce a splácet jeho dluhy nemohu. Prosím o rada mám se zříct syna jak mám postupovat?mockrát děkuji

Majetkové vypořádání

Alice Kulhánková, 23.04.2008 20:10:38

Dobrý den,chtěla bych radu ohledně vypořádání majetku.Manžel má z prvního manželství plnoletého syna,který žije a má trvalé bydliště u své matky.Spolu s manželem máme roční dítě a chtěli bychom zajistit aby náš společný byt nebyl zahrnut do dědictví.Je možné napsat již teď byt na naše společné dítě nebo to raději vyřešit závětí?Prosím o radu jak postupovat.Děkuji za odpověď.K.

Re: Majetkové vypořádání

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 28.04.2008 15:12:47

Dobrý den,
darování je vhodnější způsob. Závěť totiž nemůže být společná více osob, tudíž by to bylo komplikovanější.
Sepište darovací smlouvu, tento úkon nechte schválit soudem a vložte do KN.

dědictví s dluhy+nezletilý syn z 1.manželství

Jaroslav H., 21.04.2008 15:43:48

Dobrý den,po otci mám dědit pozemky/odhad.cena 1.400000,-Kč/+jeho dluhy cca 150000,-Kč.Odmítnu-li dědictví, tak dle notáře opatrov.soud rozhodne,že dědictví připadne mému nezlet.synovi z prvního manželství-tím ale já nebudu mít nic,jen budu muset spolu s jeho matkou urychleně uhradit dluh.Pokud dědictví přijmu,tak ale NEmám 150000,-Kčs na uhrazení dluhu a bojím se exekutora.Pracuji,ale mám prům.plat a manželka je nyní ve zkuš.lhůtě.-Prý nejde počkat,až pozemky prodám a teprve pak uhradit otcovi dluhy.
-Moc Vám prosím,jak mám postupovat?Je přece hrozné dědit a přitom být v ohrožení exekutorem?!
-Předem Vám velice děkuji,Jaroslav H.

Re: dědictví s dluhy+nezletilý syn z 1.manželství

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 22.04.2008 08:44:45

Dobrý den,
zde především záleží na dohodě s exekutorem. I pro něj je lepší počkat na to, až pozemky prodáte a získat tak najednou celou dlužnou částku, než se uspokojovat po tisících např. z Vaší výplaty.

Re: dědictví s dluhy+nezletilý syn z 1.manželství

Jaroslav H., 22.04.2008 10:39:27

Dobrý den, Vážená paní doktorko, problém je v tom, že otcovi dluhy jsou různým organizacím /nestýkal jsem se s ním, protože byl alkoholik/.Dluhy jsou např. za nájem, nesplácené splátky nějaké elektroniky, apd.
Pouze za elektřinu je exekuce na pozemcích.
To znamená, že mám všechny věřitele je jich cca 10
/ten dluh 150000,-Kč je součet všech dluhů/ postupně oslovit a snažit se s nima domluvit?
Mám strach z exekutorů, nemůže se nic stát?
Jestě jednou Vám velice děkuji a moc prosím o rychlou odpověď. Děkuji, Jaroslav H.

zděděné dluhy

judita lhotová, 17.04.2008 13:49:11

Dobrý den. Matka mého manžela si již roky bere tzv. rychlé půjčky. Bohužel se s mým mužem rozešla ve zlém, takže se nestýkají, ale je to její jediný žijící příbuzný. Zajímá mě, zřekne-li se manžel případného dědictví, zříká-li se i možných dluhů. Děkuji J.L.

Re: zděděné dluhy

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 22.04.2008 08:41:50

Dobrý den,
v případě smrti Vaší tchýně může Váš manžel odmítnout dědictví a v takovém případě nenese ani odpovědnost za její dluhy; je také možné např. dědictví přenechat věřitelům apod.

zřeknutí se části dědictví

Irena Přibylová, 16.04.2008 13:46:24

Dobrý den, můj otec zemřel před dvanácti lety a po jeho smrti proběhlo dědické řízení ve kterém jsme spolu s mými sestrami přijaly dědictví, které bylo předmětem tohoto jednání. Nyní mě oslovila správa hřbitova s tím, že jsem spolumajitelkou hrobu, který byl součástí rodiny mého otce a že je nutné abych začala plnit závazky z toho vyplývající a doplatila dluh za dva roky, který na tomto vznikl. Dále že máme vyřešit spoluvlastnictví tak aby hrob vlastnila jen jedna z nás. Já o tento hrob nemám vůbec žádný zájem a zrovna tak se domnívám, že dohoda s mými sestrami nepřipadá v úvahu, protože jejich vztah k zemřelému byl stejný. Je možné abych se vymanila z tohoto dědictví, o kterém jsem vůbec nevěděla třeba tím, že bych čestně prohlásila že o něj nemám zájem a že svůj podíl nechávám svým sestrám? Moc děkuji za odpověď je to pro mě trochu kuriozní situace a vůbec netuším co s tím. Samozřejmě že dluh který doteď vznikl uhradím, ale nechci po zbytek života platit pro mě morálně cizím lidem.

dědictví

Ivana Žáková, 15.04.2008 13:14:38

Dobrý den.zemřel mi bratr,který se s rodinou nestýkal.byl rozvedený a má z manželství dvě dcery.nestýkal se ani s nimi a oni nechtěji hradit výdaje za kremaci.mám obavu,že bratr zanechal menší dluhy.ale byl zaměstnaný a zřejmě mu šla i nemocenská.tatínek žije a mě by zajímalo,zda jsou dědicové ony a jestli se mužou zříci dědictví i možných dluhu a na koho by to v tom případě spadalo.zesnulý nemá prakticky žádný mejetek,žil na ubytovně.pujčky žádné nemá..spíše zřejmě nějaké soukromé dluhy.neměl ani družku,žil sám.já mám ještě staršího bratra.všichni jsme vlastní sourozenci od jednoho otce.děkuji.ŽÁKOVÁ

Re: dědictví

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 16.04.2008 14:48:58

Dobrý den,
jestliže bratr nezanechal závěť, tak ze zákona budou dědit jeho 2 dcery. Jestliže tyto odmítnou dědictví, bude dědit Váš otec. Jak ale budou postupovat, těžko říct.

zřeknutí se dědictví

Jana Dvořáková, 05.04.2008 08:33:50

Ještě jednou prosím o odpověď, v posledním příspěvku jsem špatně formulovalala dotaz, za což se omlouvám.
Ráda bych věděla - zemřelý manžel - měl druhé manželství, z prvního manželství byly dvě děti, manželka měla také druhé manželství se závazky, z druhého manželství nebyly děti. V tomto druhém manželství manželé pořídili byt do osobního vlastnictví a současná manželka by se chtěla zříci dědictví ve prospěch dětí manžela. Je možné, aby toto udělala? Děkuji.

dědictví

Jana Dvořáková, 26.03.2008 16:04:34

Prosím velmi o zodpovězení dotazu k dědictví: Manžel a manželka, oba mají druhé manželství, z obou prvních manželaství jsou děti. Manžel zemřel, společně pořídili byt do osobního vlatnictví. V současné době se ve prospěch dětí z prvního manželství manžela. Je toto možné? Děkuji za odpověď. Jana Dvořáková

Mgr. Oldřich Topka, 26.03.2008 16:20:24

Dobrý den, dotaz je nesrozumitelný, není zřejmé co chcete vědět ani není jasné, co myslíte větou "V současné době se ve prospěch dětí z prvního manželství manžela."?

Jana Dvořáková, 29.03.2008 13:01:06

Omlouvám se za nedostatečné vysvětlení dotazu. Tedy ještě jednou: manžel zemřel, měl děti z prvního manželství, ze druhého manželství děti nebyly. Druhá mnaželka má také svoje děti z prvního manželství. Ve druhém manželství společně pořídili byt do osobního vlatnictví. Manželka zemřelého se chce zříci děditví ve prospěch dětí z prvního manželství zemřelého manžela. Je možné, aby toto udělala?

Dědictví - zřeknutí se - dluhy

Jan Vaclavik, 17.03.2008 20:44:59

Dobrý den,

Prosím Vás o radu. Mé babičce zemřel manžel v září 2007, měli by dědit babička 50% a její nevlastní dcery také 50% (dědeček jejich otec), během dědického řízení se zjistilo, že manžel (dědeček) zanechal dluhy cca 250000kč. Vzhledem k tomu, že babička bydlí v městském bytě, který jí nepatří a tedy nemusí řešit dědictví bytu k bydlení a vzhledem k tomu, že žádný další majetek (krom nepodstatné společné zahrady – babičky a jejího zesnulého manžela), bych se Vás chtěl zeptat, jestli se lze zříci dědictví a neplatit žádné dluhy. Celkové dluhy dosahuji cca 250000kc. Notářka tvrdí, že i po zřeknutí se dědictví (zřekne-li se babička i dcery, musí babička zaplatit 50% z dluhu, ale dcery nemusí nic? To se mi zdá velmi podivné. Babička o dluzích nevěděla a teď jich má 50% platit, když nic nemá? Myslel jsem, že pokud se zřeknu veškerého dědictví, neplatím nic. Děkuji Vám mnohokrát za pomoc.

Re: Dědictví - zřeknutí se - dluhy

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 18.03.2008 14:28:43

Dobrý den,
zde jde o to, že dluhy ve výši 50% by měla babička hradit nikoli z titulu dědictví, ale vypořádání SJM, pokud dluhy vznikly za trvání manželství. Vypořádání SJM nemá na dědické řízení vůbec vliv.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »