Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
zemřel mi otec. O jeho otci (mém dědečkovi) nejsou od války zprávy. Předpokládám, že již také nežije.
Pokud by se nyní zjistilo, že po smrti dědečka byl můj otec v dědictví opomenut, nebo nenalezen, bude nyní možné obnovit dědické řízení po dědečkovi a bude moci můj zesnulý otec (v mém zastoupení) dědit?
V případě, že nyní (právě pobíhá dědické řízení po mém otci) odmítnu dědictví po mém otci, vzdávám se tím i potenciálního dědictví po dědečkovi? Nebo by po zjištění nových skutečností vše běželo od počátku?
Omlouvám se, za komplikovanost, navíc jsou zprávy, že dedeček po válce žil v zahraničí, ale prosím o odpověď alespoň podle čekého práva. Pokud je vám znám nějaký zásadní rozdíl v německém právu, uvítám jakoukoli informaci.
Předem děkuji.
Tomáš K
Dobrý den,
zemřel mi otec a jsem jediný dědic. Otec zanechal zanedbatelný majetek a dluhy cca 50tis. Je prý obvyklé se dědictví zříci.
- Pokud se dědictví zřeknu a jednou se objeví nové skutečnosti - aktiva (tato možnost je reálná) Bude obnoveno dědické řízení a budu opět jeho účastníkem, nebo mne odmítnutí dědictví vyřazuje navždy?
- Druhá otázka, otec žil sám v bytě s pečovatelskou službou, a soc. odbor na mne naléhá s vyklizením bytu. Nemám věci (staré skříně a osobní věci) kam uložit, také se obávám, aby vyřizování těchto záležitostí nebylo pokládáno za vůli dědictví přijmout. Navíc chce byt předat čistý, opravený, vymalovaný. A to bych asi musel platit sám. Jaký je obvylý postup?
Předem moc děkuji za odpověď.
DOBRÝ DEN MOJE MATKA SI NADĚLALA DLUHY A JÁ UŽ NEMÁM SÍLU JI POMÁHAT. POKAŽDÉ KDYŽ JSEM JI POMOHLA TAK TOHO ZNEUŽILA VE SVŮJ PROSPĚCH. JE MOŽNÉ SE ZŘÍCT JEJICH DLUHŮ A TAK SE DISTANCOVAT OD JEJICH DLUHŮ A PROBLÉMŮ?PRÝ JE MOŽNOST SE TOHO ZŘÍCT. NĚKTERÉ DLUHY SPLÁCÍ,ALE MÁM STRACH,ŽE TO NESTIHNE,ANEBO NADĚLÁ DALŠÍ MÉ MATCE JE 72 LET PŘEDEM DĚKUJI ZA ODPOVĚD DĚKUJI
Dobrý den,
chtěla jsem se informovat jestli je stanoven nějaký úřední formulář pro odmítnutí dědictví, nebo je-li možnost nějakého vzoru popř. co by měl takovýto dopis o odmítnutí dědictví obsahovat.
Děkuji za informaci - prosím jestli je možnost e-mailem
nebývám často na netu a nerada bych o Vaší radu přišla.
Děkuji za pochopení a informaci.
S přáním hezkého večera a krásného dne Jarmila Ráczová.
Dobrý den,
žádný takový formulář není - zcela jednoduše dopisem napište, že ve věci dědictví po zemřelém XY, které je vedeno pod sp.zn. ..... využíváte svého práva a dědictví odmítáte.
E-mailem odpovědi nezasíláme - příště využijte možnosti RSS.
Dobrý den, prosil bych o radu, zda je možné našemu zletilému synovi (33 let), který je svobodný, zrušit trvalý pobit. Syn sice pracuje, ale má neustále problémy a dluhy, máme obavy, že může dojít k exekuci našeho majetku protože nic nevlastní a splácet jeho dluhy stále nemůžeme. Prosím o radu máme se zříci syna jak máme postupovat Děkuji
Dobrý den,
"zříci se" syna nemůžete. Dále, jestliže syn u Vás bydlí, trvalý pobyt mu zrušit nemůžete. Pokud nechcete, aby u Vás bydlel, můžete ho zažalovat u soudu a nechat ho vystěhovat.
Dobrý den,
moje 84letá babička obdržela obsílku týkající se dědictví po své sestře, s níž se již přes 40 let nestýkala. Kontakt na babičku obdržela vykonavatelka údajně od ministerstva vnitra.
Jednání se má uskutečnit v Tachově.
Babiččin zdravotní stav absolutně nedovoluje, aby cestovala z místa bydliště-Ostrava k místu jednání-Tachov.Žádného zástupce za sebe poslati nechce a ani nemůže, jelikož její dcera je na dovolené. Babička dědictví rezolutně odmítá a ráda by se jej zřekla.
Ráda bych jí pomohla, netuším však jak.
Napadlo mě, zda-li je možné se dědictví zříci a pokud ano, jakou cestou se má postupovat.
Existuje-li formulář či se má sepsat jiný list, jenž by se zaslal doporučenou poštou.
Předem Vám velice děkuji za odpověď.
S pozdravem a přáním hezkého dne
Kalužová Zuzana
Dědictví můžete odmítnout - viz. ustanovení § 463 a násl. Obč.Z. Odmítnutí se musí stát ústním prohlášením u soudu, nebo písemným prohlášením soudu zaslaným. Dědic také může udělit plnou moc zástupci (v plné moci musí být výslovně řečeno, že zástupce může dědictví odmítnout). Prohlášení o odmítnutí dědictví může dědic učinit pak jen do jednoho měsíce ode dne, kdy byl soudem o právu dědictví odmítnout a o následcích odmítnutí vyrozuměn.
Dobrý den, zemřel mi bratr, který po sobě zanechal dluhy. Má dvě zletilé děti, které se zřeknou dědictví. Měl nájemní smlouvu na byt v domě s majitelem,tento byt pronajímal. Ráda bych věděla zda můžeme byt vrátit majiteli před dědickým řízením, aby nenarůstali dluhy za nájem. Věci které jsou v bytě ( starý nábytek) bychom uložili do vyřešení dědictví.Děkuji za odpověď.Sv.
Dobrý den,
doporučuji domluvit se s pronajímatelem.
DOBRY DEN,MOJI RODICE SE ROZVEDLI A S OTCEM SE DLOUHODOBE NESTYKAM.VIM,ZE MA OTEC VELMI VYSOKE DLUHY.ZAJIMA ME,JESTLI V PRIPADE JEHO SMRTI HROZI,ZE BYCH JEHO DLUHY ZDEDIL.A V PRIPADE ZE ANO,PROSIM O RADU,JAK TOMU PREDEJIT.PREDEM DEKUJI ZA ODPOVED.
Dobrý den,
dědic odpovídá za dluhy do výše nabytého dědictví. Vy však můžete svým prohlášením dědictví odmítnout, příp. jej přenechat věřitelům.
Dobrý den můj syn je velmi zadlužený nechodí do práce.....u nás má pořád trvalé bydliště jsem sama ještě s malím synem a bojím se exekuce a splácet jeho dluhy nemohu. Prosím o rada mám se zříct syna jak mám postupovat?mockrát děkuji
Dobrý den,chtěla bych radu ohledně vypořádání majetku.Manžel má z prvního manželství plnoletého syna,který žije a má trvalé bydliště u své matky.Spolu s manželem máme roční dítě a chtěli bychom zajistit aby náš společný byt nebyl zahrnut do dědictví.Je možné napsat již teď byt na naše společné dítě nebo to raději vyřešit závětí?Prosím o radu jak postupovat.Děkuji za odpověď.K.
Dobrý den,
darování je vhodnější způsob. Závěť totiž nemůže být společná více osob, tudíž by to bylo komplikovanější.
Sepište darovací smlouvu, tento úkon nechte schválit soudem a vložte do KN.
Dobrý den,po otci mám dědit pozemky/odhad.cena 1.400000,-Kč/+jeho dluhy cca 150000,-Kč.Odmítnu-li dědictví, tak dle notáře opatrov.soud rozhodne,že dědictví připadne mému nezlet.synovi z prvního manželství-tím ale já nebudu mít nic,jen budu muset spolu s jeho matkou urychleně uhradit dluh.Pokud dědictví přijmu,tak ale NEmám 150000,-Kčs na uhrazení dluhu a bojím se exekutora.Pracuji,ale mám prům.plat a manželka je nyní ve zkuš.lhůtě.-Prý nejde počkat,až pozemky prodám a teprve pak uhradit otcovi dluhy.
-Moc Vám prosím,jak mám postupovat?Je přece hrozné dědit a přitom být v ohrožení exekutorem?!
-Předem Vám velice děkuji,Jaroslav H.
Dobrý den,
zde především záleží na dohodě s exekutorem. I pro něj je lepší počkat na to, až pozemky prodáte a získat tak najednou celou dlužnou částku, než se uspokojovat po tisících např. z Vaší výplaty.
Dobrý den, Vážená paní doktorko, problém je v tom, že otcovi dluhy jsou různým organizacím /nestýkal jsem se s ním, protože byl alkoholik/.Dluhy jsou např. za nájem, nesplácené splátky nějaké elektroniky, apd.
Pouze za elektřinu je exekuce na pozemcích.
To znamená, že mám všechny věřitele je jich cca 10
/ten dluh 150000,-Kč je součet všech dluhů/ postupně oslovit a snažit se s nima domluvit?
Mám strach z exekutorů, nemůže se nic stát?
Jestě jednou Vám velice děkuji a moc prosím o rychlou odpověď. Děkuji, Jaroslav H.
Dobrý den. Matka mého manžela si již roky bere tzv. rychlé půjčky. Bohužel se s mým mužem rozešla ve zlém, takže se nestýkají, ale je to její jediný žijící příbuzný. Zajímá mě, zřekne-li se manžel případného dědictví, zříká-li se i možných dluhů. Děkuji J.L.
Dobrý den,
v případě smrti Vaší tchýně může Váš manžel odmítnout dědictví a v takovém případě nenese ani odpovědnost za její dluhy; je také možné např. dědictví přenechat věřitelům apod.
Dobrý den, můj otec zemřel před dvanácti lety a po jeho smrti proběhlo dědické řízení ve kterém jsme spolu s mými sestrami přijaly dědictví, které bylo předmětem tohoto jednání. Nyní mě oslovila správa hřbitova s tím, že jsem spolumajitelkou hrobu, který byl součástí rodiny mého otce a že je nutné abych začala plnit závazky z toho vyplývající a doplatila dluh za dva roky, který na tomto vznikl. Dále že máme vyřešit spoluvlastnictví tak aby hrob vlastnila jen jedna z nás. Já o tento hrob nemám vůbec žádný zájem a zrovna tak se domnívám, že dohoda s mými sestrami nepřipadá v úvahu, protože jejich vztah k zemřelému byl stejný. Je možné abych se vymanila z tohoto dědictví, o kterém jsem vůbec nevěděla třeba tím, že bych čestně prohlásila že o něj nemám zájem a že svůj podíl nechávám svým sestrám? Moc děkuji za odpověď je to pro mě trochu kuriozní situace a vůbec netuším co s tím. Samozřejmě že dluh který doteď vznikl uhradím, ale nechci po zbytek života platit pro mě morálně cizím lidem.
Dobrý den.zemřel mi bratr,který se s rodinou nestýkal.byl rozvedený a má z manželství dvě dcery.nestýkal se ani s nimi a oni nechtěji hradit výdaje za kremaci.mám obavu,že bratr zanechal menší dluhy.ale byl zaměstnaný a zřejmě mu šla i nemocenská.tatínek žije a mě by zajímalo,zda jsou dědicové ony a jestli se mužou zříci dědictví i možných dluhu a na koho by to v tom případě spadalo.zesnulý nemá prakticky žádný mejetek,žil na ubytovně.pujčky žádné nemá..spíše zřejmě nějaké soukromé dluhy.neměl ani družku,žil sám.já mám ještě staršího bratra.všichni jsme vlastní sourozenci od jednoho otce.děkuji.ŽÁKOVÁ
Dobrý den,
jestliže bratr nezanechal závěť, tak ze zákona budou dědit jeho 2 dcery. Jestliže tyto odmítnou dědictví, bude dědit Váš otec. Jak ale budou postupovat, těžko říct.
Ještě jednou prosím o odpověď, v posledním příspěvku jsem špatně formulovalala dotaz, za což se omlouvám.
Ráda bych věděla - zemřelý manžel - měl druhé manželství, z prvního manželství byly dvě děti, manželka měla také druhé manželství se závazky, z druhého manželství nebyly děti. V tomto druhém manželství manželé pořídili byt do osobního vlastnictví a současná manželka by se chtěla zříci dědictví ve prospěch dětí manžela. Je možné, aby toto udělala? Děkuji.
Prosím velmi o zodpovězení dotazu k dědictví: Manžel a manželka, oba mají druhé manželství, z obou prvních manželaství jsou děti. Manžel zemřel, společně pořídili byt do osobního vlatnictví. V současné době se ve prospěch dětí z prvního manželství manžela. Je toto možné? Děkuji za odpověď. Jana Dvořáková
Dobrý den, dotaz je nesrozumitelný, není zřejmé co chcete vědět ani není jasné, co myslíte větou "V současné době se ve prospěch dětí z prvního manželství manžela."?
Omlouvám se za nedostatečné vysvětlení dotazu. Tedy ještě jednou: manžel zemřel, měl děti z prvního manželství, ze druhého manželství děti nebyly. Druhá mnaželka má také svoje děti z prvního manželství. Ve druhém manželství společně pořídili byt do osobního vlatnictví. Manželka zemřelého se chce zříci děditví ve prospěch dětí z prvního manželství zemřelého manžela. Je možné, aby toto udělala?
Dobrý den,
Prosím Vás o radu. Mé babičce zemřel manžel v září 2007, měli by dědit babička 50% a její nevlastní dcery také 50% (dědeček jejich otec), během dědického řízení se zjistilo, že manžel (dědeček) zanechal dluhy cca 250000kč. Vzhledem k tomu, že babička bydlí v městském bytě, který jí nepatří a tedy nemusí řešit dědictví bytu k bydlení a vzhledem k tomu, že žádný další majetek (krom nepodstatné společné zahrady – babičky a jejího zesnulého manžela), bych se Vás chtěl zeptat, jestli se lze zříci dědictví a neplatit žádné dluhy. Celkové dluhy dosahuji cca 250000kc. Notářka tvrdí, že i po zřeknutí se dědictví (zřekne-li se babička i dcery, musí babička zaplatit 50% z dluhu, ale dcery nemusí nic? To se mi zdá velmi podivné. Babička o dluzích nevěděla a teď jich má 50% platit, když nic nemá? Myslel jsem, že pokud se zřeknu veškerého dědictví, neplatím nic. Děkuji Vám mnohokrát za pomoc.
Dobrý den,
zde jde o to, že dluhy ve výši 50% by měla babička hradit nikoli z titulu dědictví, ale vypořádání SJM, pokud dluhy vznikly za trvání manželství. Vypořádání SJM nemá na dědické řízení vůbec vliv.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com