Nájem bytu - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

VRATNÁ KAUCE

Viktor Ryšavý, 04.01.2012 15:58:01

Dobrý den,loni začátkem července sem začal bydlet v podnájmu,zprostředkovaném přes realitní kancelář.Pan realitní makléř jednal s plnou mocí majitele bytu,který se nacházel a nachází v zahraničí.Oběma stranami byla podepsána nájemní smlouva a složena vratná kauce ve výši 12000.splátky nájemného
sem odevzdával panu makléři.asi za dva měsíce za mnou přijel majitel s tím že doposud mu ještě nebyla přeposlána ani koruna.a pan makléř zrušil kancelář a telefony nám nebral.tak sem začal posílat peníze za nájem raději přímo majiteli.ale asi po čtyřech měsících se v bytě objevil exekutor s příkazem na exekuci majetku.pozastavil sem tuhle exekuci tím že neposílám peníze majiteli ale exekutorovi.vyšli ale najevo další exekuce tak bych chtěl nájemní smlouvu ukončit a dostat zpět kauci.Pan majitel ale doposud tvrdí že žádné peníze ještě neviděl a pan makléř už u realitní kanceláře nepracuje.RK tvrdí že pana makléře hledají.co můžu dělat aby byla urgentně ukončena smlouva a byla mi vrácena kauce?

Porušil pronajímatel smlouvu?

Zdeňka V., 10.11.2011 11:09:51

Omlouvám se, že můj dotaz je tak dlouhý, ale lépe jsem to napsat nesvedla.Psala jsem tak, jak to je.. Takže můj dotaz jde pozpátku..
Děkuji za pochopení.

Zdeňka V., 10.11.2011 11:08:05

pokrač: On ale neustále tvrdí, že mu jsem dlužna 2 měsíce. Září mám zaplacené a listopad se teprve bude platit, jsem si vědoma pouze 1 nájmu, se kterým jsem v prodlení nyní16dní.Nevím co mám dělat, bez elektřiny mám situaci velice stíženou, když vše je v bytě na elektřinu,bojler i sporák.Nevím, zda mohu pronajímateli poslat okamžitou výpověď, když je teď byt prakticky neobývatelný a odstěhovat se a nevím, zda mu budu ten nájem muset dát, když takhle s námi zachází.Od něj jsem výpověď ještě neobdržela, tak mi poraďte prosím Vás co se v této situaci dá dělat.Nebo kam se mám obrátit.A zda tím, že on sám nájmy neuhradil,neporušil zákon. Děkuji Vám předem za Vaši odpověď. Zdeňka V.

Zdeňka V., 10.11.2011 11:05:53

pokrač: z nich jedno je nemohoucí a potřebuje stálou péči, jsem se rozhodla(možná špatně), že mu nájemné nedám a ponechám si ho za výdaje, které bych do bytu nemusela investovat, kdyby mne předčasně upozornil, že byt bude prodávat a že tu budu bydlet pouhé 4 měsíce.Druhý den na to k nám přišel a pokřikoval na chodbě, že mu dlužím 2 nájmy a že jako majitel má právo odpojit si elektřinu. Na to 4.11.2011 přijel pracovník elektráren a odpojil celé hodiny. Nevím, zda s tímto postupem pronajímatel neporušil smlouvu, protože dne 4.11.2011 jsem byla v prodlení teprve 10dní. V ten samý den v 19:00hod. zaklepal majitel u dveří a bez předchozího oznámení vsoupil do bytu s realitním pracovníkem a zájemci o byt, že jdou na prohlídku, což se mi samozřejmě nelíbilo.Měli mi to dát vědět, co kdybych nebyla doma?A to že jsem nájem platila vždy o měsíc dopředu byla má dobrá vůle, že ze známosti pomohu příteli, protože jsem věděla, že bydlí u syna, který má dvě děti a peníze potřebují.

Zdeňka V., 10.11.2011 11:04:24

pokrač: Sama jsem chtěla nájemné hradit přímo správci a energie a další služby přepsat na své jméno, ale s tím majitel bytu nesouhlasil.Tak jsem dále hradila nájemné k rukám majitele bytu, který mi řekl, že mě nemá co zajímat, jestli on platí za mě řádně nájemné do správy společenství vlastníků, že to není moje starost.S říjnovým nájmem jsem nyní v prodlení. Měl být zaplacený již 25.10.2011. Důvodem je dohoda mezi pronajímatelem a nájemcem, že si říjnový nájem mohu ponechat jako částečnou kompenzaci mnou vložených nákladů za upravení bytu do stavu, aby se v něm dalo bydlet.Pronajímatel řekl, že si to mám sepsat a přinést mu toto k podpisu, ale když jsem za ním přišla, začal obracet a že ten nájem požaduje, velice hrubým způsobem se do mě pustil, že pokud mu ten nájem nedám, tak mi nechá odpojit elektroměr a vodu a že mě vystěhuje na ulici.Při tomto jednání a z důvodu, které mi nejsou známy, proč se najednou tak zachoval, i když si je vědom, že máme 2 malé děti

Zdeňka V., 10.11.2011 11:01:53

pokrač:náklady nebyly nikdy pronajímatelem uhrazeny.Pronajímatel poskytl slevu z nájmu v částce 2200Kč na vyklizení.Nájemné činí 4200Kč se službami.O prodeji nás neinformoval ani písemně ani jinak.Pouze zaklepal u dveří s tím, že druhý den přijdou fotit byt realitní pracovníci,uvedl hodinu,ale dorazili o 2 hodiny dříve.Z toho důvodu jsme začali shánět jiné bydlení.Toto jsem mu oznámila sms zprávou, na kterou nereagoval.Poslední nájemné jsem mu též zaplatila již dopředu 2.9.2011, přičemž jsem ho měla platit až 25.9.2011. Na konci září, bylo požadováno nájemné na říjen.Odmítla jsem s poukázáním toho, že se nájemné hradí až 25.10.2011, že ho zaplatím řádně dle smlouvy.S tímto pronajímatel nesouhlasil.Od té doby se s ním nedá vyjít.Mezitím mi správce, kterému má pronajímatel nájemné hradit řekl, že nájemné nebylo hrazeno již od června, že dlužíme za 4 měsíce.Ukázala jsem doklady o zaplacení majiteli bytu a ukázalo se, že nájemné, které jsem mu doposud hradila si ponechával pro svou potřebu

Zdeňka V., 10.11.2011 10:58:34

Dobrý den, mám uzavřenou nájemní smlouvu na dobu neurčitou z 23.6.2011, nájemné dle smlouvy se má hradit do každého 25.dne v měsíci, za který se nájemné hradí(př. červnový nájem do 25. června),dále ve smlouvě stojí, že smlouva zaniká, pokud nájemce je více než 30 kalendářních dnů v prodlení s platbami za nájemné a s ním spojené služby, dále je uvedeno, že všechny změny a dodatky ke smlouvě mají být doručeny písemně, výpovědní lhůta je stanovená na 2 měsíce.Chci se zeptat, zda pronajímatel porušil tuto smlouvu, když po mě žádal nájemné předčasně, bez předchozího písemného změnění této smlouvy.Já mu tedy nájem dávala o měsíc dopředu s podepsaným příjmovým dokladem.On tvrdí, že jsem to sama změnila tím, že jsem mu nájem takto hradila, ale písemně ani jinak jsme se na tomto nedohodli.Během nájmu začal byt prodávat, asi po 1,5 měsíci, co jsme se nastěhovali a byt jsme si na vlastní náklady dali do stavu způsobilého k užívání. Byt byl v hrozném stavu a z hygienických důvodů neobyvatelný.Tyto

pronajem bytu

Aneta, 04.09.2011 16:18:31

Dobry den,
nastěhovali jsme se do nového bytu a zjistili sme, že máme odpojený sporák a nefunkční vypínač světla. Ve smlouvě máme psáno, že drobné opravy si hradí nájemník, ale jelikož je nájemce povinnen předat byt ve stavu způsobilém k okamžiténmu užívání (což tohle dle mého názoru není) můžeme po něm požadovat opravu vypínače a zapojení plynového sporáku na jeho náklady?

Poplatek z prodlení za pozdě uhrazené nájemné družst.bytu - promlčecí lhůta

Petr Kohout, 26.08.2011 11:25:35

Dobry den, po dotazu na predstavenstvo BD, proc jsem dosud neobdrzel preplatky za uzivani sluzeb za rok 2009 a 2010 jsem po opakovanych urgencich nasel v postovni schrance \"material\" nazvany "Vypocet Poplatek z prodleni" a to od 1.1.2001 ke dni 15.08.2011\. Za posledni 3 roky, kdy jsem zadal me bance trvaly prikaz k uhrade dnem 15.b.m. zadny \"poplatek z prodleni\" od te doby nenabehl. Ke dni 1.1.2001 vzniklo BD, prvni roky z me strany opravdu dochazelo k opozdenym platbam.... :-( Mohu uplatnit namitku z duvodu promlceni (promlceci lhuty?) a trvat tak na vraceni preplatku za roky 2009 a 2010? Jaka promlceci lhuta se vztahuje k poplatku z prodleni?Na samotnem najmu nevznika zadny dluh (bylo radne uhrazeno a dale se radne hradi).Dekuji.

--------------------------------------------------------------------------------

pronájem - povinnosti vůči státu

Zuzana, 29.07.2009 12:04:35

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jaké povinnosti vůči státu musí plnit nájemce v případě, že pronajímá část svého bytu? Je k tomu potřeba živnostenské oprávnění? Je to omezeno určitou výší nájmu? Do kdy se platí daně z příjmu? Platí se až na začátku dalšího roku? Jak se počítají, když je pronajímatel v pracovně právním vztahu jako zaměstnanec. - Předkládá svému zaměstnavateli potvrzení o příjmu a ten to vyřizuje za něj?
Jsou nějaké další povinnosti, které pronajímatel vůči státu musí plnit?
Děkuji za odpověď
Zuzana

Re: pronájem - povinnosti vůči státu

Zuzana, 30.07.2009 21:57:53

čtu po sobě znovu a mám tu chybu, proto dotaz upřesňuji. Omlouvám se. Jaké povinnosti musí plnit pronajímatel vůči státu? Domnívám se, že živnostenské oprávění třeba není. A jedinou poviností je podat po skončení zdaňovacího období daňové přiznání, ve kterém prokáže příjmy z pronájmu a náklady na dosažení příjmů. Má na daňově uznatelné náklady nějaký vliv to, že v bytě, který částečně pronajímá i sám bydlí? Jak ovlivňuje podání daňového přiznání skutečnost, že je pronajímatel zaměstnán a není OSVČ?
Děkuji
Zuzana

Nájemní smlouva

Karin Dimmerová, 13.02.2009 09:58:17

Dobrý den, prosím o radu. Bydlíme s přítelem v pronájmu garsonky od r. 07. Majitelka ted přišla s tím, že máme zaplatit za r. 07 nedoplatky za spotřebu (teplo, vodné..). Ze smlouvy je dáno, že platíme nájem + pevně stanovené poplatky. Není tam nic o platbě zálohy nebo, že bychom byli povinni případné nedoplatky platit. Je v takovém případě majitelka v právu, jsme povinni zaplatit nedoplatky? Upravuje tyto případy nějaký par., když to není uvedeno ve smlouvě? Také nám chce zvednout nájem na 15. tis. díky těmto nedoplatkům. Existuje nějaká klička, jak nás může vyhodit okamžitě, když se zvýšením nájmu nesouhlasíme, jsme raději ochotni dát výpoď a najít si nový byt s ohledem na nižší ceny pronájmů než když jsme podepisovali smlouvu.Předem děkuji.

Zdědění černého nájemníka

Martin Kremer, 11.02.2009 22:26:44

Dobrý den,
zdědil jsem po otci byt ve kterém podle dohody jsem nechal bydlet ženu která tam s ním bydlela (není jeho ženou, ani družkou). Chtěl jsem ji tam nechat do konce roku a po té ji z bytu odstranit, nebo přestoupit na komerční nájem. Ovšem ke konci roku ona přestala platit nájemné (já s ní neuzavřel žádnou smlouvu ani nic, prostě na dohodu jsem jí tam nechal bydlet (za to že bude platit nájem bytovému družstvu elektriku atd)). Vznikl tam dluh na nájemném asi 15 000 kč. Já bych jí chtěl z toho bytu dostat co nejrychleji to půjde pryč, jen nevím jak mám postupovat. Trvalé bydliště jí tam zesnulý otec asi dal, ale na matrice mi řekli že na ten byt žádné trvalé bydliště nahlášené není. Ta žena je slovenské národnosti tak prý jedině jestli jí ho nevydali na cizinecké policii. Můžete mi prosím poradit jak mám postupovat?

S pozdravem M.K.

neprodloužení nájemní smlouvy

Eva Braunová, 18.06.2008 22:29:52

Dobrý večer,
prosím o radu. Bydlím v domě se 6 nájemními byty, který byl v majetku obce. Obec celý dům prodala a nový majitel nám předložil k podpisu nájemní smlouvu na dobu určitou. Píše se v ní, že jsme povini byt vyklidit v případě neprodloužení smlouvy ze strany majitele, v lhůtě 3 měsíců. V jakém případě nám nemusí majitel smlouvu prodloužit? Může tak udělat bez uvedení důvodu? Nájem platíme řádně a jsme bezproblémoví občané :o)). Měly bychom případně nárok na nějaké náhradní bydlení. Děkuji za odpověď Braunová

Re: neprodloužení nájemní smlouvy

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 19.06.2008 14:53:37

Dobrý den,
především žádné takové nové smlouvy nepodepisujte!
I když se změní vlastník nemovitosti, stále platí dosavadní nájemní vztah a nový vlastník tak fakticky do tohoto původního nájemního vztahu vstupuje. Stále tak platí výše nájemného, určení trvání nájemní smlouvy a další podmínky.
Jestliže jste však smlouvu již podepsali, a nájemní vztah Vám pronajímatel neprodlouží, skončí nájemní vztah ke dni uvedenému ve smlouvě a to bez jakéhokoli důvodu a samozřejmě bez nároku na jakékoli náhradní bydlení.

Vystěhování

Kateřina Filipová, 12.06.2008 18:24:11

Dobrý den stala se taková věc, mojí sousedce která je svobodná matka 4 dětí, nepřišla žádna soudní obsílka ohledně vystěhování bytu i když má finanční nevirovnanost z minulého roku a letošního roku tak jí přesto dali ultimátum do zítřejšího dne a nechcou jí dát náhradní bydlení co má dělat je opravdu v zoufalé situaci. Byla ochotná s něma spolupracovat, ale byli na ni sprostí že je nic nezajímá ani kam půjde se 4 malými dětmi tak jí prosím poraďte jaké má práva a co byste ji jinak poradily Děkuji předem Filipová a sousedka Pechová

Re: Vystěhování

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 19.06.2008 14:57:11

Dobrý den,
Váš dotaz je trochu zmatený. Pokud jsem pochopila správně, dostala vaše sousedka výpověď z důvodu neplacení nájemného. Pokud je to tak, žádný soud se konat nemusí a navíc jí ani nemusí nikdo zajišťovat náhradní bydlení. Jestliže s tím nesouhlasí, ať podá soudu žalobu na určení neplatnosti této výpovědi a to do 2 měsíců od jejího obdržení. V tomto soudním řízení se může min. domáhat přiznání bytové náhrady. Náhradní bydlení však znamená jen to, že jí najdou jiný pronájem - stejně bude muset dál platit.

přednostní prodej bytu nájemci

Renata Machová, 12.06.2008 15:14:31

Ráda bych se dozvěděla, zda má majitel bytu s regulovaným nájemným při prodeji tohoto bytu ze zákona povinnost přednostně byt nabídnout stávajícímu nájemníku. Je zákonem stanovená i lhůta, během které nájemník musí svůj zájem vyjádřit či ev. koupi realizovat? Děkuji.

Vystěhování

Michal Novotný, 10.06.2008 19:04:35

Dobrý den, mám dva roky pronajatý byt se smlouvou a řádně platím. Bohužel se mi přihodila poměrně zvláštní věc. Ozval se mi pronajímatelův syn s tím , že byt je prodaný a ať se pokud možno ihned vystěhuji. Když jsem odpověděl , že mám podepsanou nájemní smlouvu a nehodlám se vystěhovat dříve jak po výpovědní lhůtě uvedené ve smlouvě, oznámil mi , že smlouva je neplatná , protože majitelem je on a ne rodiče a ať se balím. Mohl by mi prosím někdo poradit? Jak se mohu bránit? Je vůbec možné , aby mě člověk , kterého vydím poprvé v životě vyhodil během minuty na ulici? Děkuji.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.06.2008 15:20:03

Dobrý den,
i když se změní vlastnické právo k bytu, nájemní smlouva je stále platná a nájemní vztah i nadále trvá. Nový vlastník tak vstupuje do původního vztahu. Jestliže Vás chce vystěhovat, tak může pouze po podání řádné výpovědi z některého ze zákonem stanovených důvodů a po dodržení min. 3 měsíční výpovědní lhůty. Tedy, nenechte se vyhodit - on k tomu nemá žádné právo.

Michal Novotný, 12.06.2008 20:42:56

Dobrý den, děkuji za Váš zájem a za Váš čas. Snažil jsem se během těch pár hodin zjistit nějaké informace. Bohužel jsem se asi dostal do slepé uličky. Bohužel vlastnické právo se nezměnilo, protože na ten byt měl po celou dobu našeho nájmu vlastnické právo pronajímatelův syn a ne pronajímatel. Dozvěděl jsem se to když jsem si došel na bytové družstvo, kde mi oznámili , že ta smlouva je pouze kus papíru a nic neznamená, navíc nejsem přihlášený, takže podle družstva a skutečného majitele jsem "černý nájemník". A aby toho nebylo málo, tak v pondělí jde stávající vlastník přepsat vlastnické právo na nového vlastníka , který ten byt koupil a to už si vůbec nedovedu představit co se bude dít.A vzhledem k tomu , že stávající vlastník se mi v klidu směje do obličeje , s tím, že na něj nemůžu, tak važně nevím, co se proti tomu dá ještě vymyslet? Myslíte , že by pomohlo, kdybych se obrátil na realitní kancelář , která nám tento pronájem zprostředkovala? Děkuji

Potvrzení o platbách za nájem

Michal, 08.06.2008 22:29:55

Dobrý den, podnajímám družstevní byt a nájemníci mi již 3. měsíc neplatí nájemné. Dám jim tedy výpověď s 3 měsíční výpovědní lhůtou a následně podám žalobu na zaplacení dlužného nájemného. Co ale nastane, když nájemníci budou tvrdit, že mi nájem zaplatili? Při vybírání nájmů jsem jim vždy vydal stvrzenku o zaplacení, ale sám nic v ruce nemám. Musím něco takového mít? Děkuji za radu.

Výpověď

Petr Nováček, 08.06.2008 20:18:50

Dobrý den,prosím o radu.Máme nájemníka v bytě,který nezaplatil dva nájmy a neuhradil částky za služby vyplývající z nájemní smlouvy tj.platba za služby což dohromady dává částku,která je vyšší než trojnásobek nájemného.Mohu mu dát výpověď a jakou cestou řešit situaci , aby dluh vyrovnal.Děkuji za odpověď.

promlčecí lhůta

johana brcicova, 11.04.2008 13:38:44

Dobrý den,
od r. 2001 máme nájemní smlouvu na byt ve vlastnictví Městské části a pravidelně platíme veškeré poplatky. Nyní jsme obdrželi upomínku, že jsme v únoru 2001 zaplatili předepsané úhrady 5 dnů po splatnosti a že musíme zaplatit 2,5 promile z dlužné částky za každý den do dne zaplacení, a to včetně nákladů na upomínku. Jednalo se přitom o 1. nájemné po nastěhování, kdy jsme ještě neměli žádné rozpisy. Navíc od r. 2001 žádná obdobná upomínka nepřišla. Má MČ právo vymáhat částku po tak dlouhé době?

Děkuji za odpověď.
J.B.

Re: promlčecí lhůta

Mgr. Oldřich Topka, 11.04.2008 14:08:55

Dobrý den, takové platby se promlčují v obecné lhůtě 3 let, tudíž je možné namítat jejich promlčení. Pak již není možné je úspěšně vymáhat.

Re: promlčecí lhůta

johana brcicova, 14.04.2008 09:35:33

Dobrý den,
děkuji za odpověď. Je pravdou, že u dluhu z prodlení nelze nikdy uplatnit promlčecí lhůtu?

Děkuji, J.B.

Vystěhování podnajemníků

stanislav petros, 10.04.2008 23:58:16

Dobrý den
Jsem bezdětný vdovec a prostřednictvím inzer.jsem se před 3 roky seznamil se ženou,která ma dva syny,v této
době byli oba dva v učení a její byvalý přítel je vyhazoval ze svého bytu.
Mám byt 2+1 v osobním vlat.který jsem upravil kvůli této rodině na vlastní náklady na 3 pokojový.Nastěho-
vali se a PŘIHLASIL jsem je na úřadě.
Většiná zařízení bytu je moje,za stravu utratím víc,
než když jsem byl sám.Na bydlení přispívá družka částkou,která nepokryje ani polovinu inkasa a to za
tří dospělé lidi.Úvěr na opravu domů platím sam Starší syn už rok vydělává,ale na bydlení nemá´zájem přispět.Vadí mi,že družka je alkoholička
alkoholičká.Za tři roky jsem s jejíma syny nenaš společný jazyk.Nikdy mi v ničem nepomohli a když se
opravněně ozvu,mám doma peklo a pak tichou domácnost.
Mám taky obavy,že přijdu z práce a byt bude vybílený.
Smlouva neexistuje a dobrovolně se odstěhovat nechtějí,poradte mi prosím Vás jak je vystěhovat.
S pozdravem S.Petro

Re: Vystěhování podnajemníků

Mgr. Oldřich Topka, 11.04.2008 14:06:37

Dobrý den, tak to budete muset podat žalobu o vyklizení bytu. Vaše družka (i její děti) u Vás žijí na základě vašeho partnerského soužití a s Vaším souhlasem. Pokud bude souhlas odvolán, nebudou již mít právní titul k užívání bytu. Jestliže se nevystěhují dobrovolně, budou byt užívat neoprávněně a Vy se budete moci domáhat vyklizení u soudu.

vypoved najmu

Lemis Kraveczova, 31.03.2008 15:27:07

Dobry den.Trvalym bydlistem v Praze, prechodne nyni bydlim ve svycarsku. jsem vdana a mam 2 deti. Muz je obcan SR. Od roku 2001 neplatim pronajimateli zalohy za sluzby, nebot mi opakovane odmitl nahlednout do vyuctovani.Od roku 2007 uziva byt moje neter, kterou jsem radne pronajimateli nahlasila. Byt uzivam cca 6x do roka na 14 dni. Nyni mi dal onen vypoved oduvodnenou tim, ze jsem se odstehovala za manzelem do Svycarska a ze od roku 2005 dluzim na sluzbach za sebe a celou mou rodinu. Muj muz byt nikdy neuzival a pocet obyvatel uzivajicich byt jsem nahlasila(Odhlasila deti i muze)jiz v roce 2003. Presto mi dochazela "vyuctovani" kde jsem dluzila za byt 1+1 6.000 Kc na sluzbach. Na me vyzvy (3 mozne terminy k nahlednuti do vyuctovani) jak jsem se jiz vyse zminila pronajimatel nikdy nereagoval. Jak se mam prosim ted zachovat a jake mam vubec sance. Je ma neter spolecnym najemcem? (Kdyz jsem v Praze uzivame byt spolecne, najem platim ja , ona elektrinu a plyn). dekuji vam predem.Kravecz

městský byt

Hana A., 31.03.2008 11:13:01

Dobrý den,

Přítelovi rodiče (otec) vlastní dekret na městský byt. Chtěla jsem se zeptat, jeslti tento dekrét je možné převést z otce na syna. Pokud by k tomuto převodu došlo, tak přítel má na sebe psanou chalupu, kde by si rodiče chtěli udělat trvalý pobyt. Ale nevíme, jestli se tyto dvě věci shodují. Když by měl dekrét na městský byt, jeslti může vlastnit jinou nemovitost, kde by rodiče měli trvalý pobyt a mají tam zapsané věcné přemeno.
Taky uvažujeme o svatbě a to je další problém. Mám v osobním vlastnictví byt 1+1, který jsem nabyla za svobodna. Pokud by jsme se vzali máme potom nárok na městský byt?
Prosím o radu, jak by bylo možné co nejlépe tuto situaci vyřeši. Děkuji za radu.

nájemní smlouva

RenataKO, 28.03.2008 10:27:58

Dobrý den.Ráda bych poprosila o radu.Bydlíme s manželem a dětmi v bytě,který patří tchýni. Po té,co jsme byt zrekonstruovali,jsme se dozvěděli,že celý byt zdědí synovec s neteří po manželově zemřelé sestře.Chceme s tchýní sepsat nájemní smlouvu,abysme po její smrti hned nezůstali bez bydlení.Zajímají mě dvě věci:1.může být ve smlouvě uvedeno,že výše nájemného je např.1,- Kč nebo žádné?Platby dle předpisu Společenství vlastníků budeme hradit.(jedná se mi o částku,která je zpravidla vybírána navíc)
2. je zákonem stanovena výpovědní lhůta nebo je možné sjednat jakoukoliv např.1rok?
Velice děkuji za odpověď.

nájem+vystěhování

Dagmar Feketeová, 26.03.2008 11:21:52

Dobrý den,žijeme již 20 let v bytě, který před dvěma lety koupila naše sestra (matka se odstěhovala a byty byly nabídnuty k prodeji).Dosud jsme jen na základě naší ústní dohody platili určitou částku za nájem (zahrnovala veškeré poplatky související s bytem,ještě převyšovala)-vždy řádně a včas.Sestra se odstěhovala k příteli a já s druhou sestrou a bratrem byt nadále obýváme (máme trvalý pobyt).Sestra nás chce nyní vystěhovat-dala nám 15 dní na odchod,i když ví, že nemáme kam jít.má na toto právo?nemáme sepsanou žádnou smlouvu.Pokud bychom chtěli zůstat,řekla,že sepíšeme smlouvu,ve které si stanoví podmínky ona-tedy i nájem-může si říct jakou částku chce nebo musí brát ohled na dosavadní hodnotu nájmu i když nebyl smluvně písemně dojednán?O kolik procent může nájem zvýšit a jak by měla postupovat v případě našeho vystěhování - měla by nám zajistit náhradní ubytování,jaká je výpovědní výpovědní lhůta,...?Mockrát děkuji za co nejrychlejší odpověď!!!

Re: nájem+vystěhování

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 26.03.2008 11:35:58

Dobrý den,
v tomto případě se ale o žádný nájemní vztah nejedná, neboť nemáte uzavřenou řádnou písemnou nájemní smlouvu.
Neexistují tedy žádné lhůty, žádná výpověď atd. Nejedná se tak ani o nájemné ale o částku placenou za užívání bytu. Nepožíváte tak ochrany jako při nájemním vztahu.
Pokud se neodstěhujete dobrovolně, může podat žalobu na vyklizení, protože byt užíváte bez právního důvodu. V takovém případě by záleželo na soudci, jestli vůbec by Vám nějakou bytovou náhradu přiznal. Bytová náhrada ale znamená pouze to, že Vám zprostředkuje uzavření nájemní smlouvy; nic víc.

Nájem v trvalém bydlišti

Eva Jurenková, 25.03.2008 11:22:39

Dobrý den,
Zařídila jsem si trvalé bydliště v bytě mých rodičů, byt vlastní a bydlí v něm. Kvůli příspěvku potřebuji s nimi sepsat nájemní smlouvu. Jakou částku tam mají uvést, aby nemuseli platit daně z nájmu, popřípadě jak to sepsat - slyšela jsem, že se může napsat jen jako příspěvek na provoz domácnosti.Děkuji

Nájem bytu

Vojtěch Meisl, 17.03.2008 20:12:21

Dobrý den,
zajímalo by mě, zda může pronajímatel vypovědět nájem bytu, z jiných než důvodů uvedených v zákoně a ve výpovědní lhůtě kratší než tři měsíce, pokud to nájemní smlouva sjednaná na dobu určitou připouští. Ve smlouvě je například uvedeno, že pronajímatel může nájem bytu vypovědět okamžitě, pokud nájemce nedodrží podmnínky smlouvy, přičemž výpovědní lhůta činí 10 dnů. Může se nájemce, pokud přistoupí na podmínky takové smlouvy, vzdát svých práv, které mu zákon přiznává. Pokud ano, má přesto nájemce nějakou možnost bránit se výpovědi ze strany pronajímatele z důvodu nezaplacení nájemného za jeden měsíc.
Předem děkuji za odpověď.

Re: Nájem bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 18.03.2008 11:14:30

Dobrý den,
takové ujednání v nájemní smlouvě je neplatné. Zákon striktně stanoví, že výpověď může být dána pouze ze zákonem stanovených důvodů a výpovědní doba musí být NEJMÉNĚ 3 měsíce.
Výpověď z důvodu neplacení nájemného spočívá v tom, že nájemné není hrazeno déle než 3 měsíce. Kratší doba není výpovědním důvodem.
Pokud by Vám dal pronajímatel i tak výpověď, podejte soudu žalobu na určení neplatnosti takové výpovědi; příp. mu nejprve písemně sdělte, že taková výpověď je neplatná a že se budete bránit soudní cestou.

Re: Nájem bytu

Franken Sharp, 15.04.2008 23:29:05

Dobrý den,
Nájem bytu je chráněn; pronajímatel jej může vypovědět jen z důvodů stanovených v zákoně a to bud s přivolením soudu § 711a a násl.nebo bez přivolení soudu § 711 a násl. Musím Vás pučit o tom, že i když je nájem bytu sjednán na dobu určitou, lze jej vypovědět dle § 710 odst.(1)(2)(3)

Dále výpovědní lhůta nesmí být kratší než tři měsíce!!!
Pokud Vám pronajímatel zašle výpověd z nájmu bytu, kde bude uvedena lhůta deseti dnů, lze se ve lhůtě šedesáti dnů ode dne doručení obrátit na soud a domáhat se relativní neplatnosti tohoto právního úkonu.Předesílám, že tato lhůta je prekluzivní, což znamená,že po uplynutí této lhůty právo zaniká. Pronajímatel může vypovědět smlouvu z titulu nezaplacení nájemného ve výši odpovídající trojnásobku měsíčního nájemného a úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »