závodní lékař - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

vstupní lékařská prohlídka

marcel , 24.11.2008 23:02:14

Dobrý den, byl jsem poslán na vstupní prohlídku, zaměstnavatel odmítl zaplatit tuto prohlídku, nešel jsem k doktorovi a teď mě chtějí vyřadit z evidence Úřadu Práce, mají na to právo? Díky

Re: vstupní lékařská prohlídka

Mgr. Oldřich Topka, 16.12.2008 10:22:39

Dobrý den, náklady prohlídky nese zaměstnavatel. Ale spor o to, že Vám ji nezaplatí, se netýká Vaší povinnosti na prohlídku jít a tu jste nesplnil.
Pokud nebudete s rozhodnutím ÚP o vyřazení z evidence souhlasit, můžete se odvolat.

Vstupní prohlídka

Stela Exnerová, 11.04.2008 07:45:55

Dobrý den,
nastupuji do nové práce jako prodavačka a zaměstanavatel po mě chce, abych šla na vstupní prohlídku k jeho závodnímu lékaři, který je v cca 30km daleko. Také jsme se dozvěděla, že jelikož musím mít prohlídku před podepsáním smlouvy, tak si jí musím celou zaplatit sama, protože nejsem zaměstnanec. Nestačilo by, kdybych si došla ke svému lékaři, kterého mám u nás, a nebo že bych šla k tomu závodnímu již jako zaměstnanec a pak by mi to firma třeba mohla i zaplatit?!
Děkuji

Exnerová

Re: Vstupní prohlídka

Mgr. Oldřich Topka, 11.04.2008 09:42:24

Dobrý den, někdo tvrdí, že na VLP musí všichni zaměstnanci, někdo, že pouze u určitých profese, jak to stanoví předpisy na úseku zdravotní péče. Jestliže budete prodávat např.potraviny, je nutné posoudit epidemiologická hlediska. Přesnou informaci obdržíte na hygienické stanici (eventuálně na Oblastním inspektorátu práce). Prohlídku by však měl hradit zaměstnavatel. Tyto náklady se nemají přenášet na (budoucí) zaměstnance. Musíte však k určenému lékaři. Zpráva od Vaše lékaře v tomto případě nelze považovat za VLP.

závodní lékař

Martin Zehnálek, 17.03.2008 12:32:46

Dobrý den přeji.Pracuji jako operátor na jedné baličce počitaču v Brně už 6 měsícu a za tu dobu jsem nebyl poslán na vstupní zdravotní prohlidku k zavodnímu lékaři.Je to normální praxe?.Hlavně bych se chtěl zeptat zda má nebo nemá a za jakých podmínek právo zaměstnavatel mě poslat k závodnímu lékaři v mém osobní volnu.Předem děkuji za odpověď.

Re: závodní lékař

Mgr. Oldřich Topka, 18.03.2008 10:54:00

Dobrý den, vstupní lékařská prohlídka není automatická. Vztahuje se jen na určité případy upravené zvláštními právními předpisy. Jestliže tedy spadáte do kategorie zaměstnanců, kteří prohlídku absolvují je podstatné, že podle čl. 12 vyhlášky MZ 145/1988 Sb., dohled na zdraví pracovníků ve vztahu k práci nesmí být pro ně spojen se ztrátou na výdělku; musí být bezplatný a konat se pokud možno v pracovní době. Ve Vašem volnu by Vám ji tedy nařizovat neměli. Jestliže tomu tak nebude, můžete podat podnět na Oblastní inspektorát práce.

vypoved

Anna Martinkova, 17.03.2008 10:07:51

Dobry den,
moje kamaradka pracuje pro jednu spolecnost jako operatorka zakaznickeho servisu, ktera poskytuje po telefonu informace klientum(nejedna se o sex po telefonu). Pri vypovedi kterou podala vyplnovala plno formularu , kde jeden formular se tykal zdravotni stranky, kde podle meho nazoru byly dost intimni dotazy.( napr. Jestli nekdo v rodine netrpi psychickou poruchou, Jakou bere antikoncepci, nebo jestli nema nejakou pohlavni nemoc, apod) Má zamestnaval vubec pravo chtit tyto odpovedi?

dekuji za odpoved

Re: vypoved

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 17.03.2008 10:15:07

Dobrý den,
tyto skutečnosti opravdu nemá zaměstnvatel chtít právo vědět. A už vůbec nechápu, proč vyplňovala tyto formuláře při podání výpovědi.

závodní lékař

Šárka , 17.03.2008 09:49:55

V roce 2004 jsem nastoupila do firmy,na vstupní prohlídku jsem zašla ke své obvodní lékařce,kam mne poslali. Dnes mám přiznanou nemoc z povolání a zaměstnavatel dělá potíže,chce prodloužit odvolací lhůtu po ředitelství Fakultní nemocnice,kde mi nemoc z povolání přiznali,protože požadují najednou dokumentaci o mém zdravotním stavu pro svého závodního doktora, o kterém mi ani neřekli. mají na to právo? měli rok na to,aby se starali, věděli o šetření mé nemoci z povolání - a o závodním lékaři mi nikdy neřekli.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »