daň z prodeje družstevního bytu? - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

daň z příjmů z prodeje družstevního bytu

Martin Havelka, 12.03.2012 13:25:29

Dobrý den, prosím o radu. Babička před dvěma lety převedla práva v družstevním bytě na dceru, (mojí matku). Babička v bytě nadále bydlela. Letos v únoru jsme byt prodali a práva převedli na nového vlastníka. Zajímalo by mne, zda musíme z výnosu z prodeje družstevního bytu zaplatit daň z příjmu? Děkuji.

Daň z převodu družstevního bytu v případě dědictví

Jana Frimlova, 02.03.2009 15:09:19

Dobry den,
pred 2 lety jsem zdedila druzstevni byt po babicce, ktera byla v druzstvu asi 10 let. Ted chci byt prodat. Budu osvobozena od dani z prijmu nebo ne? Vztahuje se doba 5-ti let mezi nabytim a prevodem na babicku nebo na me? Jsem primy dedic.

Dekuji za odpoved

JF

Toení / bytové družstvo

Petra Adamova, 29.09.2008 14:01:41

Dobry den,rada bych se optala na moznost vymeny topeni.Koupili jsme druzstevni byt, ale jiz byl preveden do OV.Radi bychom vymenili topeni z tuheho vytapeni na elektricke, ale druzstvo nam to bohuzel nepovolilo, jelikoz hlavni jistic budovy,kde je dohromady 6 bytu by to neutahl, pokud by chteli v budoucnu elektrotopeni vsichni.Zvlastni ale je, ze 1 byt jiz toto topeni ma.Ostatni,vc. nas maji klasicke vytapeni na tuha paliva. Je mozne se nekam obratit a tuto situaci resit?Samozrejme si vymenu platime ze sveho, ale jak to tak vypada,museli bychom jeste uhradit a dat predelat hlavni jistic pro celou bytovku.To samozrejme hradit nechceme.Muzete mi prosim poradit co s tim? Melo by druzstvo zajistit privod pro vsechny byty? Dekuji za Vasi radu a odpoved, Petra

Re: Toení / bytové družstvo

Mgr. Oldřich Topka, 07.10.2008 13:55:09

Dobrý den, a družstvo v celé věci figuruje jako správce budovy? Anebo se do OV převedli jen některé byty? To není z dotazu jasné, právní dopady převodu DB do OV jsou poměrně komplikované.
Píšete, že jde o byty v OV, tudíž by zde mělo existovat SVJ (společenství vlastníků jednotek), které si o takových věcech v domě rozhoduje samo na základě vůle vlastníků, přičemž se na takové záměry kumulují prostředky ve fondu oprav. Ale pokud se většina ostatních k záměru nepřipojí, pak je téměř nemožné změnu v čemkoliv prosadit. Vlastnická (popř. nájemní) práva ostatních spolubydlících v domě prostě musíte akceptovat, to je nevýhoda společného bydlení.
S družstvem tedy můžete dál jednat o Vašem požadavku a vyžádat si od něj, na základě čeho rozhodli právě takhle.

druzstevni prava po prevodu do OV

Deniz Zafirovic, 29.09.2008 13:12:02

Dobrý den,
chtel bych se zeptat zda-li, pokud nyní převedu do OV družstevní byt, ve kterem jsem bydlel dele nez 5 let, a kratce pote jej prodam, budu povinen platit DzP a DzPN?

Predem dekuji za vasi odpoved.

Re: druzstevni prava po prevodu do OV

Mgr. Oldřich Topka, 07.10.2008 13:45:59

Dobrý den, DzPN budete platit vždy, od DzP by jste však měl být osvobozen, jelikož v něm máte bydliště déle než 2 roky. Konzultujte to však přímo na finančním úřadu, tohle není daňová poradna.

družstevní byt ve vlastnictví - daň

Jan Janeček, 02.09.2008 17:55:21

Dobrý den, je následující situace:
Maminka bydlí přes 30 let v družstevním bytě, který letos na jaře koupila do osobního vlastnictví. Uvažujeme o prodeji, ale mamce bylo řečeno od makléře, že bude muset s prodejem počkat 2 roky od převodu do vlastnictví, jinak bude platit výrazně větší daň (asi z příjmu). Prý ochrana před spekulativním nákupem/prodejem. Jiní lidé tvrdí, že tomu tak neni. Peníze z prodeje nemusí být určeny na nákup jiné nemovitosti.
Děkuji za radu

Re: družstevní byt ve vlastnictví - daň

Mgr. Oldřich Topka, 08.09.2008 10:05:02

Dobrý den, pokud byla členem družstva déle než 5 let, pak je od daně z příjmu osvobozena. Pokud má osoba bydliště v bytě déle než 2 roky před převodem, pak je osvobozena také. Takže daň z příjmu by matka neměla platit tak jako tak a nemusela by ani čekat celé 2 roky. Ovšem tohle není daňová poradna, takže celou záležitost konzultujte nejlépe přímo na finančním úřadu.

dan z prijmu z prodeje druztevniho bytu

Vladislav Doseděl, 11.07.2008 01:38:45

Dobrý den, zajímalo by mne pokud jsem členem družstva 3 roky a nyní se chystám byt prodat a peníze použít na stavbu rodinného domu svépomocí, zda se mne týká osvobození od daně z příjmu. Jaké doklady musím finančnímu úřadu doložit, abych byl od této daně osvobozen? Děkuji mnohokrát za odpověď.

Re: dan z prijmu z prodeje druztevniho bytu

Mgr. Oldřich Topka, 30.07.2008 14:40:37

Dobrý den, pokud peníze použijete do 1 roku na zajištění bytové potřeby, pak osvobozen budete. FÚ bude chtít doložit, že k tomu také skutečně došlo. Na detaily se informujte přímo na FÚ.

koupě bytu, převod vlastnických práv, vyrovnání

Pavlína Vítková, 24.06.2008 11:52:35

Dobrý den. Před 2ma léty jsem společně s přítelem (pro matku svého přítele) koupili - kupují jsem byla já - družstevní být za 450000Kč. (já jsem dala na byt 250000,- přítel 150000,- a matka 50000,- máme sepsánu listinu já...jsem na ten a ten byt dala tolik a tolik a podpis).Družsto se mnou uzavřelo nájemní smlouvu.Jelikož do bytu šla bydlet matka přítele převedla jsem na ní členská práva a povinnosti k bytovému družstvu (nelze provést převod za 0kč tudíž byl převod uskutečněn za 1,-).Na základě tohoto převodu s matkou přítele uzavřelo družstvo nájemní smlouvu. Po 2letech jsme se nepohodli a zřejmě dojde k nutnosti vyrovnat se za byt.Přítel s matkou mi chtějí dát zpět pouze 250000,- (přičemž já jsem koupila vlatně 3/4 bytu). Během 2let došlo ke zhodnocení bytu který má nyní hodnotu 1milion. Tudíž je částka 250000,-jako vyrovnání neadekvátní. Jak se mohu bránit? Není převod vlastnických práv k bytu ze mne na matku přítele nějakým způsobem napadnutelný? Děkuji za odpověď.

Re: koupě bytu, převod vlastnických práv, vyrovnání

Mgr. Oldřich Topka, 07.07.2008 10:50:26

Dobrý den, v listině je jistě uvedeno, že jste dala 250.000,-Kč (aniž píšete o jakou listinu vůbec jde). Takže navýšení této částky se budete domáhat těžko. Největší omyl je Vaše prohlášení o koupi 3/4 bytu. Byt je družstevní a patří tedy družstvu. Vy jste tedy žádný byt nekupovali. "Koupili" jste si jen členská práva a povinnosti k bytovému družstvu spojená s právem nájmu bytu, nikoliv jeho vlastnictví. A tyto práva jste navíc ještě převedla na další osobu. Pokud se nedohodnete, pak Vám nezbude než se obrátit na advokáta, aby co nejlépe ohlídal Vaše nároky. Bude třeba projít listiny, vyhotovit právní rozbor a nalézt řešení, třeba i soudní.

dan z bytu

Renata Swolova, 19.06.2008 20:59:26

Dobry den , napsala jste mi ,ze dan z bytu jsou 3%. Musi se tato dan vzdy zaplatit nebo jsou osvobozeni od placeni kdyz v tomto bytu bydli cely zivot a jeste ty penize budou pouzivat na koupi noveho bytu.Jen ten novy bude trochu levnejsi.
Predem dekuji za odpoved

Re: dan z bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 20.06.2008 10:59:51

Dobrý den,
od této daně z převodu nemovitosti osvobozeni nebudou. Osvobození se týká pouze daně z příjmů.

dan z bytu

Renata Swolova, 18.06.2008 14:59:09

Kolik budou platit rodice dan z prodeje bytu v osobnim vlastnicvi?
dekuji Vam

Re: dan z bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 18.06.2008 15:30:23

Dobrý den,
daň z převodu nemovitosti činí 3 % z hodnoty bytu, daň z příjmů činí 15 %, nejsou-li od této daně osvobozeni.

daň z příjmu - prodej družstevního bytu

Pavel Dvořák, 15.06.2008 13:44:39

Od roku 2000 bydlím v nájemním bytě. Ve stejném roce ( 2000 ) jsme založili bytové družstvo a začali jednat s majitelem ( České dráhy )o odkupu. Prodej se uskutečnil letos ( 2008 ) v lednu.- podepsal jsem nájemní smlouvu s družstvem. Nyní bych chtěl byt prodat, budu muset zaptatit daň z příjmu ? Děkuji Dvořák

daň z příjmu FO za převod družstevního bytu

Lenka Jeníková, 10.04.2008 13:56:52

Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně výše a výpočtu daně z příjmu FO za převod družstevního bytu. Přítel na mě převedl družstevní byt, který neměl 5 let ve vlastnictví a peníze nepoužil na další bytovou potřebu. Domluvili jsme se na ceně smluvní, na ceně, která je o něco vyšší než cena, za kterou byt pořídil a která je nižší než tržní, podmínkou této ceny je, že přítel bude byt dále užívat již společně se mnou, což máme uvedeno ve smlouvě. Z jaké výše se vychází při výpočtu daně z příjmu, hraje v tomto výpočtu nějakou roli cena tržní a musí se dělat ocenění bytu. Nebo se skutečně vychází z ceny smluvní. Může FÚ daň doměřit do ceny tržní? Jaké doklady se musí doložit na finanční úřad. Předem děkuji za odpověď.

Re: daň z příjmu FO za převod družstevního bytu

Bohuslav Rýdl, 13.04.2008 18:27:35

Je vůbec možné prodat družstevní byt?

Re: daň z příjmu FO za převod družstevního bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 14.04.2008 14:57:56

Dobrý den,
neprodáváte družstevní byt, ale převádíte členská práva a povinnosti k bytovému družstvu. Tedy, nejde o převod nemovitosti ale pouze práv. Na základě takové smlouvy pak s Vámi bytové družstvo uzavře nájemní smlouvu.

daň z převodu družstevního bytu

Růžička, 10.04.2008 12:08:17

Dobrý den,

Uplatňuje se v případě prodeje družstevního bytu osvobození od daně v případě, že budou peníze použité na nákup dalšího bydlení? Za jakých podmínek?

Děkuji

Růžička

Re: daň z převodu družstevního bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 10.04.2008 13:22:41

Dobrý den,
v případě převodu členských práv a povinností k bytovému družstvu budete osvobozen od placení daně z příjmů pouze v případě, že doba mezi nabytím a převodem přesahuje 5 let.

Lenka Nováková, 13.04.2008 00:33:10

Dobrý den,
a jak tedy chápete § 4 Osvobození od daně, písmeno "u": "Obdobně se postupuje i u příjmů z úplatného převodu práv a povinností spojených s členstvím v družstvu, pokud v souvislosti s tímto převodem bude zrušena nájemní smlouva k bytu, použije-li poplatník získané prostředky na uspokojení bytové potřeby;"

Tuto formulaci chápu, jako že i u družstevních bytů platí vyjímka osvobození od daně v případě použití získaných prostředků na bydlení, stejně jako u bytů v osobním vlastnictví. Nebo to chápu špatně?

Lenka Nováková, 14.04.2008 14:12:33

Takže je to skutečně tak, dnes jsem se na to byla zeptat na finančním úřadě, protože se nás to taky týká. Při prodeji družstevního bytu se neplatí daň z příjmu přestože v něm nebydlíte 5 let, pokud získané peníze použijete hned na bytové potřeby. Jste povinni příjem i výdaj přiznat v daňovém přiznání, k prokázání výdaje je nutná nejlépe notářem ověřená kupní smlouva + doklad o převodu peněz (výpis z účtu).

Daň z prodeje nemovitosti + daň z příjmů

Daniela Halbichová, 24.03.2008 09:10:17

Dobrý den chtěla bych se zeptat když rodiče prodávají družstevní byt který není v osobním vlastnictví a mají ho od roku 1987 /členská práva/ jestli budou platit daň z prodeje nemovitosti a daň z příjmů.I když tam nemají trvalí pobyt,ale je v pronájmu.Bydlí v něm syn s rodinou,ale pouze za poplatky takže rodiče z pronájmu nemají žádný příjem.Chtěla jsem se zeptat jestli i přesto se budou muset vyplňovat nějaké formuláře.Děkuji.

Re: Daň z prodeje nemovitosti + daň z příjmů

smlouvy zdarma, 28.03.2008 22:16:34

Nebudou platit ani daň z převodu ani daň z příjmu.

Daň z prodeje nemovitosti + daň z příjmu FO

Petra Čermáková, 14.03.2008 08:55:23

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na daň z prodeje nemovitosti a na daň z příjmu FO. Plánuji koupi družstevního bytu od svých rodičů za 300 tis. Rodiče tento byt vlastní od r. 1996. Trvalé bydliště zde má už pouze otec. Zajímá mě, zda budou osvobozeny od těchno daní, popř. kolika procentní a z jaké ceny se obě daně vypočítávají?
Předem děkuji za odpověď.

Re: Daň z prodeje nemovitosti + daň z příjmu FO

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 14.03.2008 08:59:28

Dobrý den,
daň z převodu nemovitosti se zde vůbec nepoužije, protože u převodu členských práv a povinností k byt. družstvu nejde o převod nemovitosti.
Pokud jsou rodiče členy družstva déle než 5 let, budou od placení daně z příjmů osvobozeni.

Pavel Felix, 22.03.2008 13:20:14

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jaké daně budeme platit,když budu kupovat od rodičů RD,ve kterém mám já i oni trvalé bydliště.Rodiče budou i po prodeji nadále v tomto RD bydlet.Popř.jestli se nechystá od nového roku osvobození od souvisejících daní. Děkuji.

Renata Swolova, 18.06.2008 14:56:45

Dobry den,
chcise zeptat jakou dan budou platit me rodice z prodeje bytu v osobnim vlastnicvi?
Dekuji Vam.

daň z prodeje družstevního bytu?

Jana Baderlová, 13.03.2008 10:37:10

Dobrý den, chystáme se prodat družstevní byt, který jsme koupili v červnu 2006 a od září 2006 tam máme i trvalé bydliště. Budeme platit daň z příjmu? Stále mi totiž není jasné, zda je nutné splnit podmínku dvou nebo pěti let bydlení v tomto bytě? A počítá se tato lhůta od data koupení nemovitosti nebo od data, kdy tam máme trvalé bydliště? Děkuji, Jana B.

Re: daň z prodeje družstevního bytu?

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 13.03.2008 10:50:21

Dobrý den,
v případě prodeje členských práv a povinností k družstevnímu bytu je pro osvobození od daně z příjmů rozhodující hranice 5 let mezi nabytím a prodejem.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »