Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,mému manželovi zemřela před 3 lety maminka.
Zanechala po sobě pozemek.Můj manžel bydlí 300 km od města,kde matka žila.Proto,aby nemusel vyřizovat dědictví,poslal mu jeho bratr/druhý dědic/od notářky plnou moc,kterou manžel podepsal a poslal zpět.S tím,že jeho bratr vyřídí formality.Vzhledem k tomu,že oba chtěli pozemek prodat a rovným dílem se podělit,bylo manželovi divné,že ještě po dvou letech není pozemek prodán.V tento omyl nás jeho bratr uváděl celé 2 roky.Na podzim min.roku se tedy manžel začal po všem pídit a zjistil,že pozemek je již prodaný.Zjišťoval komu,za kolik atd.,bratr v tu chvíli s ním přestal komunikovat.Z katastru mu zaslali ofoc.listinné materiály vztažné k dědictví,které viděl poprvé a zjistil,že ho bratr podvedl a u notáře si vše přepsal na sebe.Tak dlouho se to tajilo,až se to údajně promlčelo.Je to opravdu možné,že na základě plné moci mého manžela si vše mohl ponechat?Teď se mu vysmívá,že mu nic nedá.Co se dá dál dělat?Děkuji za odpověď
Záleží na to, jestli si manžel vůbec přečetl, co podepisuje. K čemu vlastně udělit tu plnou moc.
Pokud se písemně nevyjádřil, že se dědictví vzdává, tak je divné, jak mohla vše notářka převést na bratra.
Promlčecí doba je ovšem tři roky.
Záleží na to, jestli si manžel vůbec přečetl, co podepisuje. K čemu vlastně udělil tu plnou moc.
Správně by měl popsat, že plnou moc uděluje k tomu, aby jeho bratr vyřídil, aby dědictví bylo rozděleno stejným dílem mezi ně. Pokud se písemně nevyjádřil, že se dědictví vzdává, tak je divné, jak mohla vše notářka převést na bratra.
Promlčecí doba je ovšem tři roky.
Velice vám děkuji za odpověď.S manželem jsem tehdy ještě nebyla,ale manžel prý podepsal formální plnou moc k vyřízení a projednání dědictví.Žádného majetku se tam prý nevzdával.Na bratra podal trestní oznámení pro podvod /par.250/, po 3 měsících šetření mu oznámili,že jeho bratr žádný podvod neudělal.Kdyby prý existoval "Morální soud",tak by manžel vyhrál,protože ho jeho bratr okradl o dědictví.Ale prý že legální cestou.Tím,že mu podepsal plnou moc,svolil s tím, že ho bude zastupovat u notáře a jeho bratr vše vyřídí.I přesto, že bratr to vyřídil ve svůj prospěch a u notáře zřejmě /můj manžel u toho nebyl/ vše převedl na sebe. Toť je výsledek vyšetřování kriminální služby.A tam mu také řekli,že věc je promlčena,jelikož dědické řízení proběhlo v říjnu 2006 a manžel podal trestní oznámení v listopadu 2008.Nechceme se smířit s tím, že jeho bratr ho tak lehce podvedl,manžel mu věřil,je to poctivý člověk.Znáte to:Podle sebe soudím tebe.Velmi děkuji za odpověď.
Jde o složitý případ, proto by bylo nejlepší navštívit advokáta, který to posoudí.
Děkuji za odpověď,ale to je ten začarovaný kruh.Na právníka nemáme,takže bratr zvítězil,ukradl majetek a právníka si může zaplatit.To se u soudu nemůžeme hájit sami?Včera jsem volala ved.odd.dědictví Okresn.soudu v Pardubicích,která mi také pouze doporučila právníka,přestože má manžel 3 roky na odvolání /jestli jsem to dobře pochopila/.Na této web stránce se píše,že se může člověk zříci dědictví pouze písemně nebo ústně před soudem,na druhé straně mi ta vedoucí odd.dědictví řekne,že když manžel podepisoval plnou moc,notářka předpokládala,že ho bratr zastupuje a jsou domluveni,jak naloží s majetkem.To samozřejmě byli,ale bratr to vyřídil pouze ve svůj prospěch.Copak ten bratrův podvod a lež se už nedají napadnout?To je vidět,že si všichni protiřečí.Já si myslím, že pokud manžel u soudu řekne,že ho bratr podvedl,vše si převedl na sebe atd.,tak snad musí posoudit všechny okolnosti,musí probíhat výslech,proč je ten majetek převeden jen na jednoho bratra atd.Jsem tak naivní?Díky za odpověď.
Dobrý den,před sedmi lety mi umřel otec, měli s mou matkou rodinný dům. Po jeho smrti jsme měli dědické řízení ja moje sestra a matka. Matka měla dostat svoji polovinu a k tomu ještě polovinu dědictví po otci, toho se však písemně vzdala a ja s mou sestrou jsme zdědily tátovu polovinu. Nyní nás chce soudně napadnout a otevřít dědictví s tím, že jsme ji okradli, chtěla jsem se zeptat jestli je to možné aby když tenkrát se vším souhlasila a podepsala mohla ted mě a moji sestře dělat takové problémy?
Děkuji za odpověd jsem v tehle situaci bezradná
Dobrý den,
jak jste ji mohly okrást, když se sama dědictví písemně vzdala? To je přeci nesmysl!
Nebojte se, lze si těžko představit, že by mohla být úspěšná. Musela by prokázat, že např. jste ji k tomu donutily nátlakem nebo že jednala v omylu atp. a to prokáže těžko.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com