Stěhování firmy - možnost odstupného - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Stěhování firmy - možnost odstupného

Karel Stoklasa, 10.03.2008 22:44:57

Dobrý den,
část firmy, ve které pracuji se bude běhěm následujícího půl roku stěhovat do jiného města. Vzhledem k faktu že jsem z vesnice, vzdálené od nového působiště asi 50 km, by zůstat v pracovním poměru bylo celkem složité. Je možnost dostat nějaké odstupné, nebo se prostě musím smířit s s tím, že dám výpověď a půjdu si hledat novou práci s prázdnou kapsou?

Děkuji za odpověď

Re: Stěhování firmy - možnost odstupného

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 13.03.2008 13:55:31

Dobrý den,
tak pokud Vám dá z tohoto důvodu zaměstnavatel výpověď nebo s ním z tohoto důvodu skončíte pracovní poměr dohodou, odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku Vám náleží.

Karel Stoklasa, 14.03.2008 10:26:20

Děkuji. Pokud by mě nabídli jinou funkci ve firmě a já ji odmítl, mám na odstupné stále nárok nebo pak již nikoliv? A eixstuje tento případ v nějaké písemné formě, kde bych si to mohl dohledat?

Viktor Košan, 17.03.2008 19:28:11

Dobrý den.Momentálně jsem ve stejné situaci.Proto by mě zajímala odpoved na dotaz...

Mgr. Oldřich Topka, 18.03.2008 14:24:58

Dobrý den, zaměstnavatele je povinen přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy. Přesun zaměstnavatele v rámci města není zásadním problémem. Když se však jedná o větší vzdálenost, není zaměstnavatel již schopen přidělovat práci v původním místu práce a dochází tak k překážce v práci na straně zaměstnavatele. Ten pak musí situaci vyřešit. Jestliže se zaměstnanec nechce stěhovat, pak by mělo dojít ke skončení pracovního poměru z organizačních důvodů (s 3-násobným odstupným). To, že odmítnete jinou nabízenou pozici, ovšem již v novém místu výkonu práce, nemá na nárok na odstupné vliv.

Karel Stoklasa, 21.03.2008 23:12:18

Ještě jedna taková doplňující otázka. Chápu že pokud mi zaměstnavatel nabídne jinou pozici na pracovišti již v novém sídle, neznamená že ji musím vzít, ale co pokud mi nabídne místo ve stávajícím sídle (protože jak jsem již psal, nestěhuje se celá firma ale pouze její číst) a já ji odmítnu buď z důvodu nižšího platu, zavedení čtyřsměnného provozu, nižší pozice nebo prostě pozice, která mi nebude z nějakého jiného důvodu vyhovovat. Mám i tak právo na odstupné, nebo prostě musím vzít jak se říká "co dům dal".

Mgr. Oldřich Topka, 28.03.2008 10:06:25

Dobrý den, jestliže místo neodpovídá původní pracovní smlouvě, pak budete trvat na tom, aby byla smlouva dodržena. Pak už je věcí zaměstnavatele, jak se s tím vypořádá.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »