Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, žijeme s manželkou a 2 dětmi v domě, kde vlastním 1/4. 1/2 vlastní matka, 1/4 sestra, která žije v zahraničí. Matka žije s přítelem, my se o dům staráme, veškeré stavební úpravy a opravy financujem. Sestra bude chtít vyplatit, dohodli jsme se na čátce, v případě že by jí nestačila a chtěla odhad, můžu si odečít mé náklady? Mám na vše účtenky, faktury. Může mi matka darovat její polovinu aniž by dar v budoucnu sestra napadla? Děkuji za odpověď
Dobrý den,
můžete si odečíst 1/4 nákladů (ve vztahu k velikosti podílů) vynaložených na opravy - bude ale záležet hlavně na domluvě se sestrou.
Matka vám svůj podíl darovat může, sestra pak v dědickém řízení může tento dar pouze namítat a o tento dar by se tak snížila hodnota Vašeho dědického podílu z dědictví.
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat ohledně mé matky. Žije s přítelem v jeho domě, trvalý pobyt má ve svém domě. Kdyby se s přítelem něco stalo, má na něco nárok? Přítel má syna. Žije tam cca 10 let.
Dobrý den,
pokud její přítel zemře, na nic nárok nemá. Veškeré jeho věc zdědí jeho syn.
Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně dědictví po matce (byt v OV), kde jsme se sestrou jedinými dědici (1.kategorie). Dědické řízení bylo zahájeno v listopadu 2007 a bude ukončeno cca v květnu 2008,kdy přiletí moje sestra. Jedná se mi o to, zda budeme platit jak dědickou daň, tak i daň z převodu nemovitosti, když chceme byt prodat???
Děkuji Vám za odpověď.
Dobrý den,
směšujete obě věci dohromady. Dědická daň je za získání majetku v dědictví; daň z převodu nemovitostí za následný prodej.
Děkuji za odpověď. Takže pokud tomu správně rozumím,zaplatím dědickou daň (rok 2007) a hned daň z převodu při prodeji...Nejde o dvojí zdanění jedné věci?? A co se týče znaleckého posudku? Musím ho mít vystavený pro dědické řízení a pak i pro prodej? Nebo stačí jeden?
Děkuji Vám.
Ale zde se nejedná o jednu věc, ale o dvě různé věci - proto 2 daňové povinnosti.
V 1. věci získáte nemovitost v dědickém řízení. Poté, co se stanete vlastníky, nemovitost prodáte (2.)
Tedy tyto dva právní úkony spolu vůbec nesouvisí a není tak možné hovořit o nějakém dvojím zdanění.
Paní Nováková,
můj manžel se svým bratrem také dědili po mamince. A dle našich informací - přímí dědici, což jste i Vy se sestrou, dědickou daň neplatí vůbec. Ale dvakrát zřejmě platit budete, a to: daň z převodu nemovitosti-3%z prodejní částky a pak daň z příjmu, který vlastně obdržíte prodejem.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com