Dědická daň X daň z převodu nem. - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

dům

Martin, 12.03.2008 09:31:43

Dobrý den, žijeme s manželkou a 2 dětmi v domě, kde vlastním 1/4. 1/2 vlastní matka, 1/4 sestra, která žije v zahraničí. Matka žije s přítelem, my se o dům staráme, veškeré stavební úpravy a opravy financujem. Sestra bude chtít vyplatit, dohodli jsme se na čátce, v případě že by jí nestačila a chtěla odhad, můžu si odečít mé náklady? Mám na vše účtenky, faktury. Může mi matka darovat její polovinu aniž by dar v budoucnu sestra napadla? Děkuji za odpověď

Re: dům

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.03.2008 09:42:08

Dobrý den,
můžete si odečíst 1/4 nákladů (ve vztahu k velikosti podílů) vynaložených na opravy - bude ale záležet hlavně na domluvě se sestrou.
Matka vám svůj podíl darovat může, sestra pak v dědickém řízení může tento dar pouze namítat a o tento dar by se tak snížila hodnota Vašeho dědického podílu z dědictví.

dětictví

Martin, 12.03.2008 09:11:48

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat ohledně mé matky. Žije s přítelem v jeho domě, trvalý pobyt má ve svém domě. Kdyby se s přítelem něco stalo, má na něco nárok? Přítel má syna. Žije tam cca 10 let.

Re: dětictví

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.03.2008 09:16:24

Dobrý den,
pokud její přítel zemře, na nic nárok nemá. Veškeré jeho věc zdědí jeho syn.

Dědická daň X daň z převodu nem.

Michaela Nováková, 10.03.2008 12:28:34

Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně dědictví po matce (byt v OV), kde jsme se sestrou jedinými dědici (1.kategorie). Dědické řízení bylo zahájeno v listopadu 2007 a bude ukončeno cca v květnu 2008,kdy přiletí moje sestra. Jedná se mi o to, zda budeme platit jak dědickou daň, tak i daň z převodu nemovitosti, když chceme byt prodat???
Děkuji Vám za odpověď.

Re: Dědická daň X daň z převodu nem.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 10.03.2008 12:51:53

Dobrý den,
směšujete obě věci dohromady. Dědická daň je za získání majetku v dědictví; daň z převodu nemovitostí za následný prodej.

Michaela Nováková, 11.03.2008 10:57:06

Děkuji za odpověď. Takže pokud tomu správně rozumím,zaplatím dědickou daň (rok 2007) a hned daň z převodu při prodeji...Nejde o dvojí zdanění jedné věci?? A co se týče znaleckého posudku? Musím ho mít vystavený pro dědické řízení a pak i pro prodej? Nebo stačí jeden?
Děkuji Vám.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.03.2008 09:15:28

Ale zde se nejedná o jednu věc, ale o dvě různé věci - proto 2 daňové povinnosti.
V 1. věci získáte nemovitost v dědickém řízení. Poté, co se stanete vlastníky, nemovitost prodáte (2.)
Tedy tyto dva právní úkony spolu vůbec nesouvisí a není tak možné hovořit o nějakém dvojím zdanění.

Jana Dziková, 27.03.2008 23:36:16

Paní Nováková,
můj manžel se svým bratrem také dědili po mamince. A dle našich informací - přímí dědici, což jste i Vy se sestrou, dědickou daň neplatí vůbec. Ale dvakrát zřejmě platit budete, a to: daň z převodu nemovitosti-3%z prodejní částky a pak daň z příjmu, který vlastně obdržíte prodejem.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »