sjm - fórum

Kategorie: Rodinné právo / Manželství a rozvod

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Výživné na manželku

Eva Kratochvílová, 29.03.2008 23:00:26

Mám na sebe-manželku stanoveno výživné v částce 2 000 Kč měsíčně.Pokud si například za tyto peníze koupím televizi,tak patří tato televize do SJM?
Nebo se jedná výhradně o můj majetek?

rada

miluse fillova, 25.03.2008 16:58:52

jsem rok rozvedena,nemame jeste majetkove vyrovnani.Byvaly manzel se nechce majetkove vyrovnat.jak mam postupovat aby doslo k majetkovemu vyporadani?jedna se o rodinny dum , pozemky a osobni automobil.Dekuji

Re: rada

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 26.03.2008 09:15:32

Dobrý den,
podejte soudu žalobu na vypořádání SJM, v ní specifikujte všechen majetek. Zvažte pomoc advokáta.

možná cesta k rozvodu?

Karel Bednář, 20.03.2008 18:23:06

Dobrý den,
obracím se na Vás s následující prosbou o radu. S manželkou jsme se dohodli na rozvodu a na tom, že se spolu majetkově vyrovnáme před rozvodem. Máme v SJM nemovitost na hypoteční úvěr, která by zůstala mě jako výlučnému vlastníkovi s vyplacením manželky. Navrhuje tento postup: 1) zúžení SJM u notáře (převedení nemovitosti na mě a vyplacení dohodnuté částky manželce z úvěru, který bych si vzal zároveň na splacení současné hypotéky s navýšením o vypořádání) 2)dohoda o vypořádání majetku s uvedením, že nemovitost je moje a ostatní majetek máme rozdělený. 3) podání žádosti na "dohodnutý rozvod"
Je tento postup možný a bude ho soud akceptovat? (vše by bylo společnou dohodou)
Velice děkuji za odpověď.
Karel Bednář

majetkové vyrovnání

Gabina, 07.12.2007 14:00:51

Dobrý den,
naše manželství trvalo 15 let, v 01/2007 byly děti svěřeny do péče mi jako matce. Manželství bylo rozvedeno v 09/2007 klasickým rozvodem.Nemáme s manželem dohodu o majetkovém vyrovnání? Musí být vždy uzavřena? Zatím bydlíme ve společné domácnosti v nájemním obecním bytě,který jsme nabyli v manželství. Mám právo nějak získat tento byt? Nebo se musíme nějak dohodnout, komu byt zůstane. Můžu si já dnes (3 měsíce po rozvodu) např. koupit starší auto? Nebudu muset pak dokazovat příjem? Děkuji. Pěkný den.

Dotaz

Jarda, 27.11.2007 17:52:16

Dobrý den,

rád bych se Vás zeptal na následující problém.
Již před několika lety jsem jako rozvedený uzavřel nové manželství. S mojí novou ženou mám nyní 2 děti. Ze svého předchozího manželství mám ale také 2 děti, které se mnou nežijí ( žijí se svou matkou )a na které jsem platil řádně výživné. Obě děti z mého předchozího manželství jsou v současné době zletilé. Problém mám nyní v mém současném manželství, kdy se svou ženou uvažujeme o koupi družstevního bytu do osobního vlastnictví. Aby byla současná manželka výhradním vlastníkem tohoto bytu, musela by byt zakoupit z prostředků zděděných nebo restituovaných. Ty ovšem nemá. Ze zákona bude tedy tento byt spadat do SJM tzn. že v případě mé smrti budou mít nárok na určitý podíl mé 2 děti z předchozího manželství jako neopominutelní dědicové. Vzhledem k mému rizikovému zaměstnání bych potřeboval učinit takový právní úkon, aby případně po mé smrti (i před smrtí) tento byt náležel po koupi výhradně do vlastnictví mé současné manželky, nebo současným 2 dětem, nikoli dětem z předchozího manželství.

Předem děkuji za odpověď této problematiky

Re: Dotaz

Šéfredaktor, 28.11.2007 14:39:42

Dobrý den, buď může být byt rovnou převeden na Vaše děti, nebo můžete notářským zápisem zúžit SJM o tento byt tak, že tento bude ve výlučném vlastnictví manželky.

Mgr. Lucie Jindrová

Stavebni sporeni, Zivotni pripojisteni

Lenka , 02.08.2007 12:31:00

Dobry den,
rada bych se zeptala jak je to se stavebnim sporenim, ktere bylo zalozeno za trvani manzelstvi,ktere si zalozil manzel, a je zde nasporena docela slusna castka ( okolo 60 tisic). To same je ze zivotni pojistkou, take zde manzel sporil.
Mam po rozvodu narok na polovinu teto castky nasporene ke dni nabiti pravni moci rozsudku o rozvodu? Byvaly manzel tvrdi ze je to dluh vuci stavebni sporitelne a pojistovne. Me se to tvzeni pripada jako nesmysl.
Dekuji za odpoved

lenka_francova@centrum.cz

SJM

Michaela, 24.07.2007 11:28:10

Dobrý den,
vypořádáme SJM manželů.Dostala jsem darem pozemek, na kterém jsme začili stavět rod.dům.V prvním dopise bylo psáno protistraně, že stavba připadne mne a auto, které jsme měli připadne manželovi.K vypořádání SJM ještě nedošlo a ex-manžel už prodal auto.Mohu stavbu také prodat nebo jsem povinna stavbu nabídnou jako prvnímu ex-manželovi? Předem děkuji za Vaše vyjádření

SJM

Dalibor Daněk, 12.07.2007 19:50:08

Dobrý den.Manželka dostala za svobodna darem domek v hodnotě 3000,- za doby manželství jsme ho zrekonstruovali a dnes má cenu asi 400000,- může manželka dům prodat nebo darovat bez mého souhlasu? A v případě rozvodu mám nárok na část prostředků které jsme proinvestovali? Děkuji

Sjm

Petr Bláha, 06.07.2007 09:17:40

Dopbrý den.Chtěl jsem se zeptat na následující věc.
V době manželství dostala moje manželka darem rodinný dům.Ten jsme společně opravily a přistavěly garáž.Teď jsme v rozvodovém řízení, tak bych chtěl vědět jestli mám nárok na nějaké majetkové vyrovnání za rozdíl ceny nemovitosti v době darování a nynějšího.Předem děkuji za odpověď. Petr Bláha

rozdělení majetku po mé smrti

D.Nykodýmová, 27.06.2007 08:04:09

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.
Chtěla bych se podruhé vdát mám dvě děti, můj přítel má také dvě, ale už dospělé. Dále mám nemovitost v hodnotě přes 3 000 000 Kč. Jak to udělat, aby v případě mého úmrtí dědily pouze moje děti a můj budoucí manžel měl poze doživotní úžívání.Stačí napsat pouze závěť ve prospěch mých dětí?

Dědictví a SJM

Svoboda Jiří, 17.06.2007 22:47:46

Mám následující dotaz. V průběhu manželství jsem zdědil po rodičích pozemek, který byl později z důvodu výstavby vykoupen státní institucí. Tyto peníze jsem investoval do podílových fondů. Domnívám se, že tato finanční částka včetně určitého zhodnocení v podílových fondech není součástí SJM. Je tomu tak? Děkuji za odpověď.

sjm

Petra, 02.06.2007 14:27:17

Petra:
Má můj bývalý manžel právo na podíl družstevního bytu (já jsem člen družstva, když jsme ho nabyli za manželství?) z bytu je odhlášen již od 1.1.07 nemá trvalé bydliště, v bytě od června 06 nebydlí, nepřispívá na bydlení, o děti se nestará a neplatí alimenty. Byt se tento rok převádí do osobního vlastnictví, je to pro mě výhodnější co se týče vypořádání majetku nebo je to jedno. Bydlím v bytě 2+1 s dvěma tětmi a bývalý manžel požaduje odemne 400 000 Kč jako podíl z bytu. A jaká je promlčovací lhůta.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »